maanantai 21. kesäkuuta 2021

Käymäni Välimeren rannat & kokemuksia



Rantakooste ja vertailua eri rannoista aikaisemmin, paluu muistoihin. Kuvassa Välimeri Sardiniassa, jossa olen käynyt kaksi kertaa. Algherossa uin ja rannalla hiekka oli sametinpehmeää, vesi kristallinkirkasta. Kevyt tuulenvire viilensi ja paahtava kuumuus ei ollut niin paahteinen tuulen ansiosta. Kevätsää muistutti hieman Suomen kesää tuulen ansiosta, mutta kesä on paahteinen. Tosin meressä oli myös rantakasveja ja munakoisoa muistuttavia merimakkaroita, etenkin Porto torresissa oli. Luonnonrannat on usein jätetty luonnontilaan, turistirannat on erikseen niitä siivotaan. Silloin kun ranta on luonnontilassa, voi olla myös meduusoita. Merivesi oli lämmintä ja toisesta suunnasta lainehti viileämpää vettä sen muistan. Hiekka oli puuterimaista algherossa. Meri oli karibiamaisen turkoosi päivällä ja illalla vaaleansininen. Rannoilla ei näkynyt todella paljoa palveluita ainakaan aiemmin. Itse tykkään siitä jos rannan lähellä olisi esim. kahvila, hyvää jäätelöä ja suihku. Hyvää oli upeat maisemat ja puuterimainen pehmeä hiekka, joka ei keräänny kovina kokkareina jalkapohjiin. Blogini kaikki Sardiniajutut

About some of the beaches I've seen: Mediterranean sea Sardinia Italy. Photo without edition. Sunny days and wind. Turquoise crystal clear water and light blue in the evening. There is tourist beaches but also beaches middle of nature without services. I like more tourist beaches because usually there is more services (cafes etc.) and cleaning and all. 

Sisiliassa on paljon erilaisia rantoja. Olen nähnyt Palermo-Messina junareitillä useita eri rantoja ja uinut Messinan rannoilla. Löytyy hiekkarantoja, turistirantoja palveluilla, laavakivirantoja yms. Rannat ovat usein pitkiä ja niissä on palveluita, rantakahvilat, terassit, erikseen maksavat aurinkovarjot, suihkut, vaatteidenvaihtokopit. Joonianmeressä näkyi pikkukaloja, sellaisia joita näkee akvaarioissa. Arvostan sitä että rannoilla ainakaan käymissäni ei ole aitoja tai lipunmyyntikojua, joihin törmäsin Adrianmerellä. Koska olen käynyt ilmaisilla rannoilla, sellaiset lipunmyyntikojut (ja erikseen maksavat porealtaat) oli suuri yllätys. Sisilian rannoilla oli se hyvä kun vaan meni rannalle ja uimaan. Olihan sielläkin toki aurinkolasikauppiaita mutta ne ikään kuin kuuluvat rannoille, kuten myös aurinkovarjot maksaa. Uimassa oli välillä myös kilpailijoita, niitä jotka katsovat miten pitkälle jaksat uida, mutta itse en lähtenyt siihen mukaan vaan pysyin rannan lähellä. Ymmärrän sen jos palveluista (aurinkovarjot, tuolit jne.) halutaan maksu, ne ovat jo useissa paikoissa maksavia ja niitä ei välttämättä edes tarvitse jos ei halua. Mutta haluan että rannalle on vapaa pääsy kaikille. Minulla oli Sisiliassa rantapyyhe ja rantakassi. Kylmä rantasuihku oli ilmainen ja virkisti kuumalla. Kävin myös yhden hotellin uima-altaalla joka oli ihan mahtava, yksi parhaista. Koska sää oli erittäin kuuma päivällä kesällä, uidesta pois tullessa ei tullutkaan kylmä. Uiminen silti virkisti. Silloin kun sää oli noin 35-40C myös vesi oli lämmintä. Sisiliassa voi uida jo aikaisin huhti-toukokuussa, lokakuuhun asti jos sään salliessa. Juttuni nähtävää Sisiliassa


Sicily has multiple different kind of beaches. There is tourist sand beaches with services (cafe terraces with a good ice cream etc.) then dark lava beaches, empty beaches and about everything. Ionian sea is absolutely very beautiful.  


Kuvassa St.Marinella hiekkaranta noin 30 minuutin junamatkan päässä Roomasta. Ranta ei ollut jättisuuri mutta käymisen arvoinen kuitenkin, vesi oli vaaleansinistä ja melko puhdasta. Sää oli jotain +30C sopivan lämmin tuulen kera ja uiminen virkisti. Rannalla oli maksulliset palvelut kuten tavaransäilytyskoppi josta täytyi maksaa. Uimassa oli lähinnä paikallisia tai italialaisia turisteja perheineen. Alueella näkyi hienoja pastellitaloja. Juttuni tästä alueesta dream about flying live for living. Plussaa myös lyhyestä junamatkasta Roomaan. 


St.Marinella little beach about 30min. from Rome city. Light blue sea water, mostly looking bright. 

Espanjan Alicante, jossa olen käynyt kaksi kertaa kerran kesällä ja kerran keväällä. Sää kesällä käydessäni oli 30-44C ja keväällä 15-24C. El Postiguet ranta keskustassa on perinteinen ilmainen turistiranta, kesällä oli todella täyttä. Sää oli kesällä paahtavan kuuma ilman tuulta. Rannan lähellä on useita suuria hotelleja. Vaatteidenvaihtokoppia tai ilmaista suihkua ei ollut, joten rannalle piti kävellä uimapuku vaatteiden alla. Rannalla oli kyllä jalkasuihku. Rannat ovat Espanjassa yleensä todella suosittuja, joten rannalla oli paikallisten lisäksi erittäin paljon turisteja ja aurinkotuolit täynnä. Kävin uimassa, meri oli vaaleansininen ja seassa oli vihreää meriheinää. Uidessa heittelin niitä meriheiniä sivummalle, ilmankos siinä kohdassa olikin minulle tilaa uida. Muistaakseni vastaan lainehti myös pari limupulloa. Itse syön mieluummin jossain muualla ensin, en kantele eväitä rannalle joten en ymmärrä turisteja jotka heittelevät muoviroskia meriin. Meriheinät olivat vihreitä ja yrittivät liimautua ihoon, se vähän häiritsi uintikokemustani. Yritin uida ja samalla heittelin niitä pois. Tosin en enää tiedä vaikka kaikki ne meriheinät kuuluisivatkin olla meressä, mutta pullot ei kuulu. Voi olla että ne heinät kuuluvatkin mereen. Teki mieli alkaa siivota.  Rantahiekalla päivystivät valkoiset pulut ja jotkut turistit heittelivät tölkkejä ja roskia rannalle. Valkoisista kyyhkysistä en kokenut olleen haittaa, mutta turistien kuuluisi siivota jälkensä. Antaisin rannalle arvosanan 7, mutta uskon että siitä saisi paremmankin parannusten avulla esim. roskaamissakko voisi tehota ja näkyvät säännöt englanniksi ja muilla kielillä. Se oli hyvä ettei rantaa oltu aidattu ja että se oli ilmainen vielä. Vesi oli melko kirkasta rannan tuntumassa ja vaaleansinistä, mutta kaloja en nähnyt. Ehkä kalat olivat paenneet roskaavia turisteja, harmi. Juttuni Alicanten rantaelämää. Alicante vol.2


Alicante's beach in center. Light blue water. The beach could be better with some rules, because some tourists arrive there to throw bottles etc. I think people should not throw any stuff to sea or beach. I don't bring food to the beach, I go to beach after eating so I don't bring any food or plastic to beach.  For me beach is for swimming and relax. 



Ranta Cannesissa on kapea hiekkaranta, joka jatkuu pitkälle toiseen kylään asti. Rantakatu on hieno reitti, mutta ranta todella kapea. Rantakatua voi myös kävellä päästä päähän, toiselta puolelta löytyy Mandelieun kylä ja toisesta päästä rantaa Cannesin keskusta. Cannesiin pääsee käymään junalla vaikka Nizzasta tai Italian puolelta San Remosta, jolloin voisi yhdistää kiertomatkan. Jos ranta olisi suurempi, se olisi minulle mieleinen mutta ranta oli erittäin kapea viiva, ei sellainen tilava. Kesällä voi olla aika täyttä, kävin yhtenä keväänä. Kahvilat yms. ovat keskustassa, ne eivät mahtuisi suoraan rannalle. Kuvaa ei ole käsitelty, meren värit oli samat. Juttuni Cannesista.


Beach in Cannes is pretty and bright but narrow


Ranta Mykonoksella. Mykonoksen rannat ovat myös julkkisten suosiossa. Vesi on kirkasta ja hiekkaranta houkutteli uimaan. Löytyy myös erikseen rantaklubeja yms. Ranta näytti erittäin puhtaalta. Aikaisempia juttuja: Italian parhaimmat rannat. Unelmarannat kuvina vol 2. Parhaat näkemäni rannat. Unelmieni arkkitehtuuri. Ikimuistoisimmat matkani Matka-aiheiset elokuvat.  Aurinkovoidekokemuksia.  Aurinkolaseja ja paljon syitä suojautua auringolta. I love traveling.  Kokemus: kesät Espanjassa ja Italiassa yms.  Risteilyt ja ekologisuus.  Arkkitehtuuri eri matkakohteissa.  Budjettimatkavinkit missä voi säästää. Mietteitä pitkistä matkoista.


Beach in Mykonos and crystal clear water. 

1 kommentti:

  1. really it was awesome feeling to read this article and excellent ...happiness is a feeling to enjoy it...When most people talk about happiness, they might be talking about how they feel in the present moment, or they might be referring to a more general sense of how they feel about life overall.

    VastaaPoista

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.