perjantai 27. tammikuuta 2017

Vinkkejä lentopelkoon


kuva.
Vinkkejä lentopelkoon. Ajattelin kirjoittaa postauksen lentopelkoisille, tai miksei myös niillekin matkalijoille jotka kärsivät lentopelosta vain joskus. Tutkimusten mukaan 20% kärsii jonkin asteisesta lentopelosta. Miksi tartun tähän aiheeseen? no en tiedä olenko edes oikea kirjoittamaan tästä, koska en itsekkään tykkää turbulenssista, mutta jos näistä ajatuksista voi olla jollekin hyötyä niistä kannattaa kirjoittaa:

1. Et ole yksin lentokoneessa vaikka pelottaisi muista ettet ole yksin, koneessa on monia muitakin ihmisiä. Olet yksi heistä. Koneessa on kaikenlaisia matkustajia, kun katsot huomaat sen. Koneessa on ammattilaisia, ihmisiä jotka ovat saaneet vuosien koulutuksen ja kokemuksen ammattiinsa. Kukaan ei mene töihin lentokoneeseen sillä asentella että siellä pitäisi pelätä, olet toisen työpaikalla, joten ei tarvitse pelätä. Olet koneessa vain hetken, kun sen sijaan lentokoneen työntekijät ovat lähes joka päivä lentokoneessa.  Näitä minä ajattelin kerran kovassa turbulenssissa.

Travel tips for travellers who got fear of flying 
1. You are not alone if you are afraid most important thing is to remember you are not alone, there is many people on the plane. All kind of travellers and also professionals. Professionals got years of experience and they won't go to their work thinking I should be afraid, so don't be afraid. You will only spend a moment on the plane. These has been my thoughts when there was a strong turbulence.

2. Lennä lyhyitä matkoja jos pelkäät mutta haluat silti matkailla ja nähdä mahdollisimman paljon, mutta mitä jos aloittaisit kohteista joihin on vain 1-3 tunnin lentomatka? Suomesta pääset nopeasti lentämään vaikkapa Tukholmaan, Italiaan (3 tuntia), Lontooseen, Riikaan, Brysseliin, Wieniin, Saksaan ym. Lentomatkoja pyritään jatkuvasti myös lyhentämään, eli on kehitteillä paljon suunnitelmia siihen liittyen että lentoaika nopeutuisi tulevaisuudessa entisestään. En sano älä lennä, mutta kokeile myös junamatkailua ja risteilyitä. Minulla pieni "ongelma" lennoilla on se kun korvat menee tukkoon, eikä pelkästään lukkoon vaan joskus viikoksikin tukkoon. Tosin saan samoja oireita joskus myös kovasta tuulesta/pakkasesta. Yleensä noin ei kuitenkaan pitäisi käydä.

2. Shorten your fligh trips if necessary if you want to travel and see new places you could stay 1-3 hours on the plane. Many countries are near. I don't say don't fly bu try also train travels and cruises. 

3. Ajattele ennen lentoa jotain asiaa joka on paljon pahempi kuin lentäminen niin huomaat lentämisen olevan usein rentoa. Olet varmasti kokenut joskus jonkun asian joka on paljon pahempi kokemus kuin lentopelko. Koneessa aika kuluu usein vain istuessa, se on kuitenkin tosi rentoa jos vertaa joihinkin muihin asioihin. Autoilu on luokiteltu tilastojen mukaan turvattomammaksi kuin lentäminen, joten mieti pelkäätkö aina auton kyydissä? asian voi ajatella niinkin että tiellä on paljon autoja samaan aikaan, taivaalla ei yleensä näe samaan aikaan kuin muutamia lentokoneita. Olen kuullut monenlaisia mielipiteitä lentämisestä ja joidenkin mielestä turbulenssi kun kone tärisee voi olla jopa hauskaa, vaikka jotkut pelkäävät koneen tärinää. Joskus tuulisella/myrsky säällä turbulenssi vain kuuluu asiaan, jos se pelottaa yritä lentää aurinkoisella säällä. Lentokone pystyy muuten myös lentämään yhdelläkin moottorilla joka on aika hyvä tieto ja joskus koneet muuttavat reittejä myrskyjen takia. Jos pelottaa niin yritä kuitenkin olla hiljaa koska kiljumalla vain säikytät muut matkustajat jotka alkavat pelätä huutajaa, minä olen joskus säikähtänyt kun joku kiljui koneessa turhaan. Ota mukaan joku mieluisa kirja johon voit keskittyä täysillä, näin kerran naisen jolla oli raamattu mukana.  Kuuntele iloista musiikkia joka piristää.

3. Before the flight think about other things that are much more worse than any flying. Surely you got some experience of some bad thing that was much more worse than flying. When you are on the plane mostly you just sit down and relax, it's much more easier than many other things. It's more dangerous to drive, are you afraid of driving a car? if not then try not to be afraid of flying. Turbulence could be not so nice experience but if weather is stormy sometime it is part of flying experience. Take your favorite book you can focus on totally and forget the fear of flight, I saw once woman who had a fear of flying and she was holding a bible. If you are afraid and screaming on the plane try not to scream because that will only make other passengers afraid of you. 
Listen positive and happy songs.

4. Kokeile lentosimulaattoria/osallistu lentopelkokurssille lentopelkokursseja järjestetään nykyisin esim. Finnairin toimesta ja lentosimulaattoreita löytyy lentokentiltä mutta myös peleinä esim. X Plane. Kokeile niitä, ehkä saat kontrollin tunteen ja menetät lentopelon! Minä katsoin lapsena muuten kaikkia lentokauhuleffoja ja ajattelin etten koskaan lennä, mutta toisin kävi. Jos on jokin kohde johon on pakko päästä niin matkaa ei kannata jättää vain lentopelon vuoksi ettei myöhemmin kaduta. Itsestäni tiedän että asioita joita haluaa todella eikä tee, se voi kaduttaa valtavasti. Asioita kannattaa punnita monelta eri kantilta, jos jätät matkailun lentopelon takia kokonaan kadutko asiaa myöhemmin?  Tässä minun vinkkini ja hyvä jos on jollekin hyötyä. Juttu menee nyt uuteen lentäminen -osioon.

4. Try flight simulator example X Plane game or flight simulators at the airport. Maybe you will get the feeling of control and won't be afraid anymore. When I was a child I used to watch many terrible flight accident movies and thought not to fly never but when I became older I wanted to try flights and it was ok. If you are not going to flights never think about will you regret it later? Picture from pixabay