keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Parasta matkoillani: maisemat, kahvilat, kaupat, palvelu


Ajattelin tehdä koosteen parhaiksi koetuista asioista matkoillani kuten parhaat kahvilat, kauneimmat maisemat, paras ruoka, sää jne. Aloitetaan paras kesäsää: tämän voiton vie Välimeren maat. Kesällä voi olla kuuma +40C Italiassa mutta sittenpähän tarkenee ainakin uida. Italian sää sopii minulle, helle ja kevyt tuulenvire. Italiassa on usein paljon puiden varjostamia kujia, joilla on heti hieman viileämpää kuin suorassa auringonpaisteessa ja antaisin myös siitä plussaa. Kesällä harvoin sataa ja jos sataa se on harmitonta tihkusadetta, jonka jälkeen paistaa taas kirkas aurinko. Vaikka saman päivän aikana sataisi kesällä, usein alkaa uudestaan paistaa. Viime kesän sateet Italiassa voi laskea yhden käden sormin, olihan niitä mutta vain muutama ukkosmyrsky. Mitä etelämmäs Italiassa menee sen harvemmin kesällä sataa, Sisiliassa joskus sateita talvella, kesältä en muista. Onnellisia matkojani ovat olleet kaikki kesämatkani.

Best things when traveling. Weather: best summer weather I experienced in Italy, Southern France and Greece. Summer weather in Mediterranean could be extremely hot sometime but usually about 30C (86F) or 40C because climate change and bright sunshine. After traveling now I know I like tropical climate. There is usually rarely rain in Italy summer season. Real D vitamin is important and sunshine make me happy.
 

Kauneimmat näkemäni maisemat: tähän mennessä nähdyistä sanoisin Euroopasta Italiassa ja Kreikassa. Esimerkiksi Sisiliassa, Sardiniassa, Veneton seuduilla, Lazion rannikolla, etelä-Ranskassa, Toscanassa ja Mykonoksella. Italian saarilla ja Kreikassa myös on puhtaat merimaisemat vielä niin että näkee pohjaan. Playa de Amadores ranta kanarialla oli myös erittäin hienon mallinen, mutta näin sen vaan bussin ikkunasta. Kun ensi kertaa matkustin Italiaan katselin jo lentokoneesta mitä ihmettä onpa hienoa, postikorttimaisemat ovat totta. Ennen matkailun aloittamista luulin että ihmisten täytyy matkustaa Euroopan ulkopuolelle, jos haluaa nähdä todella upeita rantoja kirkkaalla vedellä. Kun kävin Mykonoksella risteilyllä katselin laivan ikkunoista edessä aukeavaa maisemaa, joka oli kuin postikortista. Kaikki sanat bilesaaresta haihtuivat, sillä kohde on paljon muutakin. Sardiniassa yllätti turkoosi meri, jonka värit tosin vaihtelivat sään mukaan. Kameralle oli käyttöä näissä kohteissa

Most beautiful landscapes you have ever seen? until now I would say in Europe Italy and Greece has amazing beautiful landscapes. Sicily, Sardinia, Veneto, Mykonos, South France example Cannes. It's still possible to find crystal clear sea but it all depends where you will go. Before I started traveling I thought I have to travel very fary for finding beautiful landscapes but also Europe has still crystal sea views it all depends where you go traveling.
Parhaat kahvilat: Sisiliassa, ehdottomasti. Mutta miksi? Sisiliassa on kahviloissa usein runsaat tuoreet valikoimat makeita herkkuja, leipiä ja hyviä juomia. Tuoreet itse tehdyt herkut ovat taidetta Sisiliassa, joten voit törmätä monenlaisiin herkkuvalikoimiin. Suorastaan ihmetyttää miksi Euroopassa on niin vähän sisilialaisia kahviloita. Taivaallista tuoretta jäätelöä uusilla mauilla, voittaa koska vain perusmaitojäätelöt. Jos on juhlat voi ostaa kahvilasta vaikka tiramisukakun tai jäätelökakun, ihan vaikka rantakahvilastakin. Aukiolot voivat vaihdella siestan takia, mutta usein kahvilat ovat auki yömyöhään Sisiliassa. Löytyy myös hyviä arancini palloja joissa on riisiä ja mozzarellaa (joskus myös lihaa) sisällä. Täytteissä ei säästellä. Usein Sisiliassa on vielä edullista kahviloissa, joten ne voivat käydä budjettimatkalaisillekin. Minulle hyvä kahvila on sellainen jossa on monipuoliset valikoimat mutta edullista, olisi löydyttävä esim. tuoreita leipiä, jäätelöä, laatukakkua, erikoiskahvia tai edes latte macchiato alle 5e. Lisäpisteitä annan tietysti myös siitä että tuotteet ovat tuoreita ja maistuvia, eikä esanssikamaa tai niitä samoja joita on kaupan hyllyt täynnä. Antaisin myös hyvät pisteet McCafelle Italisssa, vaikka se onkin alunperin amerikkalainen. Kuvassa kahvilan valikoimaa Messinassa. Käytyä vertailupohjaa löytyy muualta Välimeren maista, mutta myös Englannista, pohjoisesta, Keski-Euroopasta ym. Myös muissa Välimeren kohteissa on hyviä kahviloita, mutta tällä kertaa Sisilia vie voiton.

Best Cafes I've visited? Absolutely cafes in Sicily. Why? because there is multiple delicious fresh desserts to choose. You can buy a tiramisu cake or ice cream cake example if you got Birthday, you can buy very good ice cream and every year is a new delicious ice cream options, good cake slices to choose, arancini with mozzarella, traditional desserts and much more and all is fresh. After visiting many other places I started to miss good Cafes in Sicily with fresh desserts. I'm not a big fan of dry cakes or sweet breakfast but Sicilian cafes I like.


Paras asiakaspalvelu ja mukavat paikalliset:  voin yhä useiden Euroopan maiden kokemusten jälkeen sanoa että paras palvelu on ollut Sisiliassa mm. ravintoloissa. Sisiliassa paikalliset jaksavat usein hymyillä ja tervehtiä. Ehkä syy voisi olla usein kirkas auringopaiste, en tiedä, mutta on useita kohteita joissa palvelua ei saa vaikka maksaisi miten pajon. Sisiliassa on helpompi kommunikoida koska monet ihmiset ovat rennolla asenteella liikkeellä. Toki ravintoloissa voi joutua odottamaan kauan mutta se on Italian tapa. Jos ei jaksa odottaa kannattaa tilata mukaan. Sisiliassa kävin matkojen lisäksi myös risteilyn muodossa ja silloin kohtasin sataman alueella vain kohteliaita, mukavia ihmisiä. On helpompi tulla toimeen ihmisten kanssa jotka ovat rentoja ja sosiaalisia. Sellaisia joiden kanssa on helppo puhua heti mistä vain. Sisiliassa voi saada enemmän tuttuja/ystäviä viikossa kuin joissain muissa kohteissa vuodessa. Olen käynyt myös 2013 Englannissa ja Dublinissa, jossa asiakaspalvelun taso oli hyvää ja kohteliasta. Kreikassa paikalliset vaikuttivat mukavilta ja puheliailta myöskin josta plussaa. Minua luultiin Kreikassa matkaoppaaksi. On myös toki kiva jos jotain kiinnostaa kertoa omasta maastaan jotain, vaikka en tietenkään vaadi suurta sosiaalisuutta keneltäkään. Sardiniassa paikalliset vaikuttivat mukavilta mutta etäisiltä. Ranskassakin on tullut kohdattua mukavia ja hauskojakin ihmisiä ja kaikkea siltä väliltä. Olen matkoillani kohdannut myös mukavia ja sosiaalisia latinalaisamerikkalaisia, joten uskon että tulisin hyvin toimeen ihmisten kanssa niissä maissa. En ole maailman sosiaalisin ihminen itsekkään ja ymmärrän kyllä matkailijoita jotka eivät käytä lomaansa kaikille jutellen. Mutta arvostan myös mukavia sosiaalisia paikallisia,  sellaisia jotka hyväksyvät matkailijamuukalaiset.

Best customer service:
After traveling in many countries in Europe I can still say I've seen most smiling hotel+restaurant local workers in Sicily Italy. Maybe the reason could be sunshine? but people are not overly stressed all the time in Sicily and then it's more easy to communicate with them. Locals smile often and they are very social usually. Smile is sometime necessary and you will see when the smile is a real happy smile. I've visited Dublin and UK and also there the customer service was Ok, friendly and polite. I visited Greece by cruise 2 years ago and I didn't saw any angry people customer service was good also there people I saw were friendly and social. I've seen Latin/Native American tourists abroad and I get well along with them even I'm not always very talkative person but it's easier to communicate with people who accept foreigners well. For me is much easier to communicate with people who has laidback attitude and are not overly stressed. I respect people who accept foreigner travelers.


Kaupat: parhaat ruokakauppojen valikoimat ovat mielestäni monipuoliset, eli kaikille jotain. Jos on kasvissyöjä pitää olla muutakin kuin liharuokia ja sama myös päinvastoin. Monipuolisuutta tulee ajatella kauppojen valikoimissa. Tietysti myös hinnat merkkaa ja en pidä superkalliista ruokakaupoista. Plussaa saa Englannin ruokakaupat, jotka ovat usein suuria ja paljon valikoimia etsi sitten marjoja, juustokakkua tai vaikka intialaisia samosapasteijoita. Hyviä tarjouksiakin voi olla. Esimerkiksi Asda kaupasta löytyy ruokien lisäksi myös lehtiä, vaatteita yms. Sen sijaan parhaat vaatekaupat löytyvät mielestäni Italiasta, jossa voi tehdä edullisestikin tyylikkäitä löytöjä esim. Ovs vaatekauppa. Italiassa "joulu" tulee aikaisin, sillä erittäin hyviä alennusmyyntejä on usein kesälläkin. Myös viikottaisilta markkinoilta voi tehdä edullisia löytöjä koristeista vaatteisiin. Italian viikkomarkkinat muistuttavat hieman moderneja basaareja. Italiasta löytää hyvin naisellisia ja klassisia vaatteita, myös värikkäitä. Miltä kuulostaisi esim. euron korumarkkinat, tyylikkäät luksuskaupat Milanossa, tinkiminen Rooman markkinakojuissa, Venetsian lasikorut. Tyyliin ei aina tarvita suuria summia rahaa, senkin matkailu opettaa. Italiassa saa lehtiä vain eurolla ja usein tulee kaupanpäällisiä hajuvesistä koruihin. Myös Ranskassa voi tehdä vaatelöytöjä, vaikka hinnat ovatkin usein kalliimmat. Parhaat korulöydöt voisi löytää Kreikassa, jossa on runsaasti koruputiikkeja. Kreikassa on upeita turkooseja koruja. Englannissa on suuria ostoskeskuksia, mutta ne eivät aina ole todella edullisia paitsi Primark. Tykkään nykyään pienistä liikkeistä, koska minulle on helpompaa ja nopeampaa käydä pienissä. Kuvan mekkokauppa löytyy Cattolicasta ja siellä koen olleen aika hyvät kesämekkovalikoimat.

Best shops/markets you have visited? I must say food markets in England because there is multiple options of food to choose. If you like vegetarian or Indian food you will find it there and berries. Best clothes shops I think I found in Italy: there is a lot of fashion I like and sometime good sales. Photo of dress shop I took in Cattolica near Rimini there I saw a lot of beautiful summer dresses. I like classy and feminine style so to me it's easier to find clothes in Italy. You can find luxury shops in Milan, cheap but good street markets in Rome, glass jewellery shops in Venice, sun dresses in Rimini, beautiful jewellery also in Greece and much more. By traveling it's possible to learn about fashion for getting a style you don't need a lot of money for it. I like jewellery shops I saw in Greece and UK has a lot of big shopping malls.
Kauneimmat kukat: matkoilla olen päässyt näkemään taianomaisen kauniita tuoksuvia kukkia, jonkalaisia en tiennyt olevan ja myös talonkokoisina. Välimeren maissa kasvaa paljon erilaisia kukkia mm. bougainvillea, jasmiini, Madagascarin jasmiini, kaksiväriset ruusut, appelsiininkukat, magnoliapuut, japaninsinisadekukat talojen katoilla ja seinissä, laventelit, hibiskus, silkkikukat, monenlaisia muitakin kukkapuita, pelargoniat, hydrangea ja monet muut joiden nimiä en edes tiedä. Kukkafani en ole aina ollut mutta matkustelun avulla minusta tuli kukkafani. Huomasin että peruskukkien lisäksi on todella upeita trooppisia lajeja. Mykonoksella kujia kävellessä näkee kauniita pinkkejä bougainvilleakukkia talojen seinissä, kuin astuisi johonkin taianomaiseen paikkaan. Sisiliassa on myös runsaasti tuoksuvia kukkapuita esim. Taorminassa ja Pohjois-Italiassa Gardalla voimakkaasti tuoksuvia pieniä valkoisia kukkia. Sisiliassa plumeriat. Etelä-Ranskan, Ateenan ja Rooman appelsiinipuut ovat myös jääneet mieleeni. Suosikkejani on appelsiininkukat, plumeria, kaksiväriset ruusut, bougainvillea, japaninsinisade, tuoksuvat jasmiinit, frangipani/plumeria eli temppelipuu joka on voimakkaasti tuoksuva. Plumeriankukkapuita kasvaa myös Sisilian rannikolla, Liguriassa ja Kreikassa. Olen niin hullaantunut siihen kukkaan että minulla on ollut jo usea plumeria hajuvesi. Plumeria kukkii erityisen hyvin yöllä ja täyden kuun aikaan. Hawaijilla plumeriankukkia käytetään lein tekoon, mutta ovat alunperin trooppisesta Amerikasta. Plumeria on Palermon kansalliskukka. Kasvi menestyy hyvin kuumassa ja auringossa. Plumeriaa saa kukkakaupoista myös ainakin Keski-Euroopassa. Jos minulla olisi piha haluaisin plumeriatarhan. Haluaisin nähdä myös laventelipellot.

Most beautiful flowers I've seen abroad:
Magical fragrant flowers I knew nothing about before traveling. Mediterranean is subtropical and especially in spring and summer Mediterranean countries are full of beautiful flowers and it's so beautiful time. I've seen bougainvillea in Greece, wisteria in Italy, jasmine, two toned roses, orange blossom, hibiscus, silk flowers, hydrangea, pelargonia, sunflowers fields in Tuscany, magnolia, silk tree mimosa, cherry blossom and more. Example in Mykonos is possible to see beautiful bougainvillea around the corners. Orange trees I saw a lot of in Menton France, Athens, Sicily, Rome. My favorites are orange blossom, frangipani/plumeria, two toned roses, bougainvillea, wisteria, lavender, fragrant jasmines. I've seen plumeria trees in Sicily but it's possible to see also plumeria in Liguria and Greece and in many other places: Hawaii, tropical America etc. I pick fragrances and I don't like all fragrances but I really like plumeria scent. 
Moonstone rose is beautiful like a painting or song

 Unelmat: 
mitä unelmia olen jo saanut toteutettua? aika paljon niitäkin jo on. Olen käynyt Venetsiassa. Vietin kesän Italiassa 2017 auringon alla ja sadetta ei ollut paitsi muutama lyhyt ukkosmyrsky. Parasta kesässä oli aurinkoisuus, maisemat ja rento tunnelma. Olen vieraillut sisällä linnassa/palatsissa ja käynyt roomalaisissa antiikin museoissa ja nähnyt historiallisia (myös unescon) nähtävyyksiä. Italian saarilla käyminen on ollut myös haave kuten myös Välimeren risteily. En olisi uskonut että juuri minä saisin sellaisen mahdollisuuden että voisin matkustaa. Nyt uskon että elämäni yksiä parhaimmista hetkistäni ovatkin matkat,  matkat jotka inspiroivat minua ja muita.  Otan matkakuvia myös muita varten, jos vaikka käymäni kohde inspiroi muita matkustamaan niihin tai jos joku haluaa tallentaa vaikka taustakuvaksi niin voi. Ajattelen että matkailun yksi tarkoitus on myös kokemuksista kertominen. Seuraavat matkaunelmani ovat ne että löytäisin lisää uusia suosikkikohteita. Kaukokohteet kuuluvat myös unelmalistalle. Luultavasti teen joskus toiste vastaavan koosteen, kun tulee uusia mieleisiä kohteita käytyä. Aikaisempia juttujani: unforgettable journeys.  Pieni Italian matkasanakirja ja kuvia.  Messina mielessäin.

What are my dream destinations? mainly top of the list are tropical islands and many of them. What are the travel dreams that became reality already? I've seen Venice. I've seen castles in Central Europe and nice ancient Roman attractions+museums. I've seen beautiful subtropical islands in Italy. I spent last summer in sunny Italy. When I was a child I could not believe I could see so many beautiful destinations. I could not believe I got the chance but I have now the chance and when you get the chance you just choice and go. I believe that some of the best moments in my life are travels, travels that inspire me and others. I take travel photos not only for myself but also for people: if the place inspire you go there or save the photo as a desktop wallpaper if you like. I think traveling is also a way of sharing experiences and photos. My next travel dream is to find more of new favorite destinations.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.