perjantai 8. heinäkuuta 2016

Messina mielessäin paluu Sisiliaan vuosien jälkeenPalasin Sisiliaan Välimeren risteilyn muodossa. Ennen tätä vuotta kävin viimeksi Sisiliassa 2010. Sitä ennen kävin lähes aina vain Sisiliassa, mutta sitten halusin käydä myös muualla. Nyt Messina sisältyi Välimeren risteilyn reitin varrelle. Retkiä olisi ollut mm. Taorminaan, Naxokseen ja Tindariin mutta päätin tällä kertaa vain olla ja tutustua Messinaan, jota olen nähnyt vähemmän kuin muita Sisilian kohteita. Olen käynyt Sisiliassa nyt kuusi kertaa. Kun astuin ulos laivasta haistoin hyväntuoksuiset kukkapuut. Sellaisia ei aivan joka kohteessa kasva, Sisilia on kuin suuri puutarha ja pian muistinkin miksi palasin aina sinne. Messina on surullisen kuuluisa yli sata vuotta sitten tapahtuneesta maanjäristyksestä ja tsunamista. Sen jälkeen kaupunkiin saapui uusia ihmisiä Kreikasta, eikä se jäänyt miksikään rauniokaupungiksi. Kaupunki ja kirkkoja rakennettiin uudestaan ja elämä kaupungissa alkoi uudestaan. Kaupunki näytti minun silmiini vanhalta, eikä uskoisi että siellä on mitään sellaista koskaan tapahtunutkaan. Luonnonilmiöille ei voi mitään ja niitä voi tapahtua missä vain. Arvauspelejä voi leikkiä että mitä voi tapahtua milloinkin, mutta niistä ei ole hyötyä. Matkustamista ei kannata jättää vain sen takia välistä jos jossain on joskus tapahtunut maanjäristys tai vaikka terroriuhka, joka on nyt lähes joka puolella Eurooppaa ja Amerikkaa. Hyvistä asioista, kuten matkailu, ei kannata luopua. Tykkäsin kohteesta. Messinassa myydään paljon koruja ja löytyy myös laavakivikoruja jotka ovat erikoisempi matkamuisto. Laavakivikoruja saa noin 5-19e hintaan. Edullisimmat lasikorut maksoi vain 1,50e. Italian mantereelta saapuu useita laivoja Messinaan, mutta Messinaan pääsee myös junilla eli junalautoilla kun juna laitetaan lauttaan. Tunnelia tai siltaa ei ole Italiasta Sisiliaan joten junaliikenne hoidetaan lautoilla sen takia. Tunnelin ja sillan rakentamista on kyllä useaan otteeseen ehdotettu, mutta sitä ei ole. Jotkut vastustavat rakennushanketta ja jotkut kannattavat. Junallakin pääsee siis Sisiliaan Italian mantereelta, vaikka Sisilia on saari. Messinassa on hyviä sisilialaisia kahviloita joissa myydään makeita herkkuja kuten jäätelökakkuja yms. Oikeita superherkkuja ja usein koristeellisia! vaikkapa syntymäpäiville Sisiliassa saa superherkut. Nämä kahvilat ovat aivan loistavia jos vertaa Pohjois-Italian kahviloihin, joissa valikoimat ovat usein kalliit ja vähän niin ja näin ettei kaikkea toivottua löydä. Yksi hyvä herkku on arancini joissa on usein esimerkiksi riisi, mozzarella tai jauhelihatäytettä ja niitä voi löytää eurolla. Muita herkkuja on eurosta pariin euroon jäätelöt useilla eri mauilla, jäätelökakut, kakkupalat, marsipaanit, pikkuleivät, sisilialaiset herkut ym. Messinasta voi nähdä kirkkaalla säällä myös Calabrian rannikon.

Sisilia oli eka matkakohteeni johon lensin ja sain siellä heti ystävällisen vastaanoton. Paikalliset olivat ystävällisiä ja halusivat jutella minun kanssani, vaikka silloin en edes osannut italiaa. Kalastajakylissä paikalliset vaihtavat mielellään kuulumisia myös turistien kanssa. Kukaan ei tyrkytä mitään eikä sisäänheittäjiä näkynyt vieläkään, ehdottomasti plussaa. Taorminassa taisi olla pari sisäänheittäjää mutta muualla en ole nähnyt. Kun menin Sisiliaan ekaa kertaa useat paikalliset ajattelivat että olin vain pyrähtänyt Sisiliaan jostain Italian naapurimaasta. Tämäkään matka ei tuottanut pettymystä sillä kaikki paikalliset joita ehdin vain nopeasti nähdä satamassa ja kaupoissa vaikuttivat ystävällisiltä. Pohjois-Italiassa saan välillä ankeaa palvelua ja joskus myös rahastusyrityksiä, Sisiliassa sellaista ei ole tapahtunut minulle, kuten ei yleensä muuallakaan etelä-Italiassa. Tuuria tai ei niin silti koen etelä-Italian erilaiseksi jos vertaa Pohjois-Italiaan. Etelä-Italiassa (Roomaa lukuunottamatta) käy vähemmän turisteja ja paikalliset jaksavat olla ystävällisiä, kun taas joissain kohteissa Pohjois-Italiassa turisteihin ollaan jo kyllästytty eikä palvelualttiutta aina ole. Sää oli aurinkoinen ja riittävän lämmin Messinassa, mutta ei ollut liian kuuma kesäkuun alussa. Esimerkiksi Maltalla oli jo huomattavasti kuumempi. Sisiliassa on usein viileät illat, jolloin ei läkähdy vaikka päivällä olisi kuuma. Lasken myös tämän Sisilian plussiin että sää viilenee illaksi. Sisiliassa on useita kaupunkeja ja pikkukyliä joita voi kiertää vaikka kesälomareissulla. Itse kannatan junaa koska liikenne on usein kova ja ajetaan miten sattuu -tyylinen Välimeren maissa. Nähtävänä Sisiliassa on antiikin raunioita, keskiaikaisia nähtävyyksiä, rantoja, palatseja, linnoja, hyvää ruokaa, tulivuori etna, tulivuorisaari Stromboli, hedelmäpuita myös banaanipuita, saaria, eksoottisia puutarhoja, Lambedusa yms. Tekemistä voi olla liiaksikin asti jos viettää vain viikon, koska Sisilia ei ole yksistään tyypillinen rantalöhölomakohde koska nähtävää riittää. Järjestetty retki voisi olla hyödyllinen valinta Sisiliassa koska nähtävää on runsaasti, jos haluaa kiertää nähtävyyksiä. Toki myös pelkän rantalomankin viettäminen onnistuu. Vanhempia matkajuttujani: Stromboli tulivuorisaari.  Sisilian matkajutut.

Messina on my mind and return after years. I visited Sicily last time 2010 and now 2016 again. Unforgettable destination. I started traveling when I first visited Sicily by plane 2006. Then I wanted also to see new destinations and that's why I haven't been in Sicily until this year now again. I was on Mediterranean cruise and itinerary had luckily also Sicily included. Sicily is amazing and there is a lot of good smelling flowers around. Has amazing magical sunsets, active volcano Etna, Stromboli volcano island, Lampedusa, beaches, great food, fruit trees, gardens, castles, palaces, ancient ruins and a lot of to see and don't forget friendly locals. The day was warm when I visited Messina and I saw a lot of jewellery there also special lava stone jewellery you can buy there. There is very good cafes with great tasty icecream and more. Definitely recommend Sicily.


Auringon on aika laskea vuorten taakse, tälläisiä maisemia voi Sisiliassa nähdä.. Upea Joonianmeri. Tämä maisema jäi mieleeni ja oli suosikkini risteilyltä muutaman muun hyvän kohteen lisäksi. Messinassa oli kiva piipahtaa myös Välimeren risteilyn muodossa, vaikka nähtävää saarella on enemmänkin.

Magical sunset this is what you will see in Sicily. Ionian sea.
Just Amazing
Sisilian maisemaa vielä hytin ikkunasta. Pois lähtö olisi saattanut harmittaa jos ei olisi vielä ollut uusia käymiskohteita tämän jälkeen. Risteily suuntasi vielä muualle.

Sicily sea view seen from the cabin's window. I could miss this place if I couldn't go elsewhere but the itinerary didn't end I had still many more places to left for visiting..Etna laivasta nähtynä kun laiva lähti Messinasta. Ei savuttanut joten purkausta ei ollut silloin meneillään. Etnan juurella on rantakaupunkeja- ja kyliä

Etna volcano

Jäätelökakkuja Messinan sataman läheisen kadun kahvilasta. Näyttivät tosi hyviltä ja olisi pitänyt ostaa. Luulin kumminkin että olisin saanut hyviä kakkuja laivan buffetissa, mutta ei ne kermamätöt olleet näiden tasoisia. Sisilian jälkiruuissa on usein aito maku, eli jos ostaa vaikka appelsiinijäätelön tai omenajäätelön se maistuu aidolle, eikä jollekin keinotekoiselle esanssimönjälle. 

Good and tasty Icecream cakes at cafe in Messina Sicily close to the harbour
Laavakivikoruja kaupan ikkunassa. Näitä voi ostaa Sisiliassa turistikaupoista ja paikallisista korukaupoista. Huomasin että intialaiset ovat avanneet Sisiliaan korukauppoja, mutta he myyvät niitä toisenlaisia kiiltäviä koruja.

Lava stone jewellery
 Unique


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.