lauantai 3. heinäkuuta 2021

Lämpökäsitykseni & pohdintaa säästä

kuva.

Juttu aiheesta matkailu & lämpö. Minulla on varmaan jotenkin outo sään sietokyky: tykkään lämpimästä säästä, mutta kevyen tuulen kanssa. Jaloistani on kylmä jos on alle +20. Tykkään lämpimästä säästä silloin kun tuulee, etenkin tykkään lämpimästä säästä kevyen merituulen kera, kuitenkin sellaisen tuulen joka viilentää vähän. Suosikkikenkänikin on sandaalit. Pystyn tottumaan aika kuumaan säähän, mutta +50C on jo liikaa minullekin, kaikkein sopivin sää olisi 20-28C. Yhden kesän olin viikon kanarialla ja +50C helle oli minulle liikaa, veneretki oli muuten hyvä mutta se oli yhtä uuvuttavan kuuma kun maissa. Pakkasia en siedä, ottaisin mieluummin sateen kuin pakkasen. Tykkään siitä kun aurinko ruskettaa kevyesti kädet. Matkoilla minulla oli lähes aina ilmastointi, joten 30-45C helteet ei niin paljoa haitannut kun sisällä odotti viilennys, paitsi Ranskassa jossa oli hankalampi löytää majoitusta ilmastoinnilla. Ilmastoinnin laitoin yleensä illalla päälle noin +25 asteeseen, Italiassa ilmastointi sisältyi yleensä huoneen hintaan. Ajattelenkin aina niillä reissuilla mikä pelastus se oli. Ilmastoinnin avulla jaksoin paremmin mm. tehdä kaikki matkajutut, siirtää kuvat heti jne. En usko että olisin jaksanut paljoa mitään, jos ei ilmastointia olisi ollut. Matkasuunnitelmien tekokin olisi saattanut tuntua maratoonilta ilman ilmastointia. Pohjois-Italiassa oli lähes kaikissa kaupoissa ilmastointi, Espanjassa ei ja myös juna-asemilta se puuttui. Välimeren laivoilla oli erittäin tehokas ilmastointi, jopa niin tehokas että maissa käydessä tuli kylmä aluksi laivaan mennessä. Kovilla helteillä minulla kuumenee pää eniten, etenkin kävellessä vuorilla ja silloin en tykkää kuumasta kun niin käy. Vaikka olisi miten kuuma en jotenkin siedä kylmää vettä uidessa, enkä pakkasta. Lapsena ihmettelin aina kylmävesialtaassa uivia. Menen mieluiten porealtaaseen jos vesi ei ole riittävän lämmintä tai mietoa. Muuten kyllä viileä/haalea vesi piristää esim. superhelteellä olo on energisempi. Suosikkivuodenaikani on silti kesä, koska se ei ole allergia-aikaa, mutta pidän myös syksystä silloin on yleensä superhelteet ohi ja Välimeren alkutalvi on yleensä aika hyvä. Kuuma sää tuntuu heti paremmalta kevyen tuulen kera, saunamaisessa kuumuudessa ei jaksaisi kiertää nähtävyyksiä, paljon niitä kuitenkin kiersin. Mieleeni muistuu myös saunamaiset ravintolat kesäkuumalla. En mene rannoille ottamaan aurinkoa vaan uimaan, mutta yleensä rusketus tarttuu käsiini kävellessä. Uidessa viilentyy niin ettei uimasta tullessa heti tunnu paahtava kuumuus, siksi en ihmettele jos joku muu suuntaa aina rantalomille. Kaupunkilomat on myös hyviä, mutta nähtävyyksiä on vaikea jaksaa kiertää superhelteillä. 

Miten olen viilentynyt 40-50C helteillä matkoilla: aina kun voin otin majoituksen ilmastoinnilla, kylmä suihku tehoaa myös hetken kuumalla säällä 2-3 kertaa viileää suihkua tehosi, ruokakaupoissa on yleensä erittäin tehokas viilennys, liikuin varjoissa joissa on noin viidestä kymmeneen astetta vähemmän kun auringossa, kaupasta sai etelässä 30 sentillä jääkylmän vesipullon jolla voi viilentää myös otsaa.  Yksi kesä vaihdoin kaikki kesävaatteeni silkinohuisiin. Olen nähnyt esim. joillain ihmisillä on erilainen lämmönsietokyky. Wienissä intialaiset ostivat toppatakkeja +39C keleillä. Lämmönsietokyky näyttää vaihtelevan ja paljon. Jos ei siedä kuumaa ilmaa, niin myös talvi on hyvää aikaa kiertää Välimeren kohteita lokakuussa voi vielä olla sellainen Suomen kevättä/kesää muistuttava sää. Kaikkien matkojen jälkeen parhaita säämuistoja on rantakohteissa silloin kun pääsi ja ehti uimaan ja alkutalvi Italiassa sopivan lämpimän sään kera. Yksi kauhein hellemuisto matkoilta on se kun raahasin matkalaukkua mäkeä ylös +40C helteessä jolloin tuntui vielä kuumemmalta Espanjassa, siihen kuumuuteen yhdistyi laukunraahaus urheilu. Mikään kuuma juna tai muu ei päihitä sen kokemuksen kuumuutta minulle. Etenkin viime vuodet ovat alkaneet olemaan ympäri Eurooppaa superkuumia ilmastonmuutoksen seurauksena, myös Tanskassa oli 2019  +40C helle. Olen nähnyt muitakin outoja sääilmiöitä. Aikaisempia juttuja: kokemus kesät Espanjassa ja Italiassa. Kesäkuulumiset 39C lämpöaalto. Jäätelövinkit. Näin selviät helteistä vinkkejä.

What kind of weather I like: I like spring (but without pollution allergy), summer and autumn. I like summer days with wind, usually close to seashore is wind. Hot weather without wind makes me tired, luckily I had before accommodations with ac abroad. Beach near by is a good choice for cooling by swimming if possible. In these years many places in Europe has a heat wave, more than ever before because climate change.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.