lauantai 20. elokuuta 2016

Näin selviät helteistä vinkkejäMiten selvitä helteistä kesällä, muutamia hyviksi kokemiani vinkkejä:
jos on lomakohteessa jossa on vaikkapa +50C tai +40C astetta, se on jo todella paljon. Uiminen meressä voi olla yhtä kuuma kuin ilmakin. Jäätelön/mehujään syöminen useita kertoja päivässä auttaa ainakin hetkeksi. Peseytyminen/kylpeminen kylmässä tai viileässä vedessä auttaa heti, ainakin hetkeksi. Silkkimäisen ohuet vaatteet, voi olla hankala löytää mutta kannattaa ehdottomasti hankkia tai vaikka teetättää/tehdä itse! Olen huomannut että kaikki muut kankaat on valitettavasti aivan liian kuumia minulle sellaisella +40C helteellä, mutta silkkimäiset kankaat ei tuo saunamaista olotilaa. En voi käyttää esim. painavia puuvillakankaita saunahelteillä, mutta ohuita polyesterikankaita kyllä. Sandaalit, parhaat kesällä ja usein myös hyvät jalassa, ainakin ns. lättäsandaalit. Muut kengät voivat hiota jaloissa ja mennä jopa pilalle, joten ota mukaan useampi pari sandaaleita, tai ainakin yhdet hyvät. Joskus rantakohteissa sandaalit maksaa yhtä paljon kuin laadukkaat kengät, joten on hyvä olla mukana jo valmiiksi sandaalit. Hellehattu, en ole vielä käyttänyt mutta voisi suojata pään (ja mahdollisen hiusrajan) palamiselta.

Aurinkolasit, tärkeät myöskin sillä aurinko vaikuttaa myös silmiin. Aurinkorasva, se tärkein jos ei halua palaa. Rusketuksen saa kyllä myös aurinkorasvankin kanssa, mutta aurinkorasvaa kannattaa aina välillä lisätä, sitä enemmän jos on taipumusta luomiin! ja palamiseen. Viuhka, joidenkin mielestä ehkä turha mutta jos sinulla ei ole ilmastointia tai tuuletinta saatavilla lomalla niin matkamuistokojuista löytyy usein viuhkoja. Auttaa hetken. Jääpalat, sama kuin mehujäät, tosin saunahelteillä jääpaloja voi laittaa vaikka iholle. Italiassa jotkut ihmiset kastelevat pään suihkulähteeseen helteillä ja jos on jo pyörtymäisillään kuumuudesta voi kaataa vedet vesipullosta päälleen, näin olen nähnyt tehtävän Espanjassa. Jos tietää ettei kestä helteitä, ei kannata mennä kuumimpaan aikaan ulos, vaan vasta illalla. Pidä laukussa/repussa mukana vesipulloa, jääteepulloa, limupulloa tms. Yritä etsiä joku paikka jossa on varjoa ja tuulista, se auttaa heti ja on viileämpää. Esimerkiksi rantakadut ja satamat ovat yleensä tuulisempia kuin jonkin kaupungin keskusta ilman varjoa. Ota tarkkaan selvää matkakohteesi lämpötiloista, katso myös englanniksi säätilat, sillä lämpötilat mitataan usein vain varjosta. Kuumuudesta aiheutuva väsymys: tähän en keksi montaakaan ratkaisua, ehkä kahvin juominen ja kylmä suihku. Voit myös vierailla Suomessa ja ulkomailla jääbaareissa. Ilmastonmuutoksen seurauksena uutisissa sanottiin että Suomessakin alkaisi vuosikymmenien jälkeen olemaan +40C helteitä,  no kukaties. Kuvassa Sardiniaa ja kuumuuttaa oli noin +36C varjossa.

How to survive extremely heat? here is few tips: 
Sometime even the sea could be as hot as air. Eat icecream, it will help at least for a while. Cold shower also help for a while. Wear silk clothes, personally I notice this is a good choice for summer. There is many beautiful summer clothes I can't wear if weather is extremely hot then luckily I notice silk is a good material for summer. Protect the skin with sunscreen lotion and hat. Sunglasses. Keep the water (or lemonade or icetea) bottle in the bag when going out or take even two bottles. If the hot weather is a way too much then try to find a place where is more wind example beach streets or harbour. I've been to Gran Canary island one summer and I've been in Italy many times for summer season. When you travel try to find information about the climate before going. Try to find ice bars there is many also in Europe. Picture taken in Sardinia.