maanantai 26. marraskuuta 2018

Mitä matkailu on opettanut vuosien aikana: majoitukset, sää yms.

kuva.

Mitä matkailu on opettanut minulle, tässä useita asioita:
- Majoitus kannattaa aina varata etukäteen ja silloin voi löytää edullisemman. Enää ei kannata lähteä reissuun vailla majoitusta, sillä muuten voi päätyä kyselemään majoitusta täysistä majoituksista. On suorastaan ihme että olen aiemmin löytänyt majoituksia tuohon tyyliin, mutta viime kesänä se oli erittäin vaikeaa. On useita ja lukuisia eri tapahtumia sekä tilaisuuksia jotka vaikuttaa majoitusten hintoihin:  kongressit, urheilutapahtumat, musiikkitapahtumat, kissanristiäiset, festivaalit, ruokajuhlat, syyslomat, joulut ja kesät. Ei kannata enää nykyään luottaa siihen että majoitus joka näyttää aluksi netissä edulliselta olisi sitä myös paikan päällä, jos ei tee varausta etukäteen voi pettyä tai jäädä asemalle majoitusta etsimään. Vaikka majoitus näyttäisi edellisenä päivänä vapaalta, ei se välttämättä enää seuraavana päivänä ole saatavilla. Olen itse monta kertaa ollut useissa kohteissa tietämättä juuri samaan aikaan olevista tapahtumista, tai muista. Tapahtumista suurin seuraava on joulu, joten varaa majoitus hyvissä ajoin jos haluat joulumatkalle. Majoituksen voi tosin löytää myös sesonkiaikana, jos etsii sen kohteesta jossa ei ole runsaasti turisteja. Esimerkiksi kesän rantamatkakohteet talvella, tai maat joissa ei vietetä joulua voi olla tilaa joulunakin. Euroopassa elokuu on yksi kalleimmista matkakuukausista. Kehotan myös käyttämään hotellien hintojen vertailusivua kuten hotelscombined.

- Upeita maisemia löytyy vähän joka puolelta, joten hyviä kuvauskohteita voi löytää myös junissa ollessa. Hyvä matka on vähän kuin hyvä kirja, jonka ei toivo loppuvan ikinä. Pidä kamera mukana, koskaan ei tiedä mitä nurkan takaa löytyy! Tällä tavoin olen kuvannut mm. alppimaisemia junasta.

- Vaikka majoituksella olisi lukuisia kehuja, ne eivät välttämättä aina pidä paikkaansa. Olen lukenut mm. loma-asunnosta jossa luki että majoittaja toi avaimet aiemmille vieraille. Kun minä menin majoittaja jätti pulaan eikä tuonut avaimia. Hyvät palautteet antoivat väärän käsityksen, älä luota pelkästään kehuihin. Toimivin ratkaisu on majoitus jossa on respa, tai oikeasti joku joka luovuttaa avaimet paikan päällä luvatusti. Asiaa tulisikin kysyä ennen varausta, ettei jää pulaan varauksen ja maksun jälkeen. Ei ole takuuta siitä että saisi rahat takas, asiakasta ei aina uskota. Itse pidän matkoille toimivimpina vaihtoehtoina: hostellin yksityinen huone, asuntohotelli tai oikeasti luotettava loma-asunto. On hyvä olla varalla myös majoitus jossa on aukioleva respa, muuten voi jäädä ulos. Kaikki ei aina ole sitä miltä aluksi näyttää.

- Matkailu on opettanut myös sen että joskus on hyvä luovuttaa ja antaa asioiden olla. Jotkut ihmiset ovat todella vaikeita ja esim. hinnat voi joskus olla turisteille enemmän kuin muille. Tietysti se ärsyttää ja suututtaa. Mutta joskus on hyvä vain sanoa ettei ole oikein ja kävellä pois, seuraavan kerran ns.äänestäen jaloillaan. Aina ei tarvitse lähteä riitelyyn mukaan. Kannattaakin palata niihin kohteisiin ja liikkeisiin joissa on saanut hyvää asiakaspalvelua ilman keplottelua, muut voi unohtaa. En voi väittää että kaikki olisi aina helppoa, joskus hämmennystä aiheuttaa myös ihmisten tulinen temperamenttisuus. Joskus on kummastuttanut myös se että syödessä on tapana huutaa. Mutta moni asia on sellainen johon voi tottua. Voi olla että asiassa on auttanut myös se että omasta suvusta löytyy rauhallisia sekä temperamenttisia ihmisiä, näin ollen moni asia ei heti yllätä. Ymmärrän kuitenkin sen että muille voi asiat tulla täysin ns. nurkan takaa.

- Paras kohde on sellainen jossa oikeasti viihdyt. Jos pidät vain rantakohteista, miksi yrittäisit väkisin viettää kivaa lomaa kaupunkikohteessa joka ei kiehdo, tai päinvastoin. Kannattaa palata niihin kohteisiin, joista on aidosti tykännyt ja joissa on saanut osakseen hyvää asiakaspalvelua, muut voi unohtaa. Jotkut kohteet ansaitsevat uusia käyntikertoja ja jotkut ei, itse saa valita ja äänestää jaloillaan (toki myös arvostelusivut kuten tripadvisor ja yelp on). Minulle esim. Välimeren saaret ja useat maat on kohteita joihin haluan takaisin ja kohde johon en luultavasti kolmatta kertaa mene on Itävalta wieni.

- Edulliset ostokset kannattaa matkakohteissa joissa ei ole ylikallis hintataso. Ne tuotteet jotka maksavat Suomessa paljon, saattavat olla muualla puolet halvempia. Niitäkin kohteita riittää. Vaikkapa kosmetiikkaa löytyy yhä edullisesti Saksasta ja Espanjassakin oli edullisia hajuvesiä. Slovakiassa näkyi edullisia ravintoloita jopa eurolla sai ruoka-annoksen. Teetä ostelen yleensä eurolla matkoilta ja ne ei paljoa paina laukussa. Rihkamakorut ovat huomattavasti halvempia muualla. Takkeja löytyy eri kohteista noin 40-70% halvemmalla kuin Suomesta. Uusi muoti on yhä melko edullista Italiassa liikkeestä tai torista riippuen, ainakin kesävaatevalikoimat ovat usein aika hyvät. Upeita koruja näin Venetsiassa ja Kreikassa. Suosittelen nostamaan rahaa vain pankeista joissa on sisätilat ja valvonta, en koe enää ulkoautomaatteja tarpeeksi turvallisiksi.

- Kaikkia kieliä ei tarvitse osata. Jos on jonkinlainen kielipää, aina ymmärtää jotain. Minulle on kieliä joita ymmärrän hyvin italia, espanja, englanti. Ja sitten on kieliä joita ymmärrän jotenkuten: saksa, ranska. Kreikasta huomasin ymmärtäväni sanoja jotka ovat samankaltaisia kuin italia ja latina.

- Hyvät kengät. Minulle parhaat on matalapohjaiset kengät ja kesällä sandaalit. Ilman hyviä kenkiä matkailu voisi olla hankalaa. Matkakohteessa kannattaa tarkistaa mistä löytää kenkäkauppa, jos edelliset kengät hajoaa jalkoihin. En pakkaa enää mukaan yksiäkään huonoja kenkiä, lähinnä vaan kahdet jalassa olevat ja sandaalit. Myös rantasandaalit voi olla ihan hyvä vaihtoehto aurinkoisella kesällä. Käsirasva voi tarvittaessa toimia myös jalkavoiteena.

- Sää voi nykyään olla mitä vaan ilmastonmuutoksen takia, joten suunnitelmia ei kannata tehdä sen mukaan. Kova tuuli voi yllättää rantalomalla, tai vaikka lumikuuro keväällä. Siksi täytyy olla ideoita mitä muuta voi tehdä, esim. museot. Sateinen tai kylmä sää on mielestäni erittäin hyvä aika käydä etelämmässä, jossa paistaa useammin aurinko kuin pohjoisessa. Jos matkustaa talvella kannattaa kuitenkin ottaa selvää onko majoituksessa lämmitys ja kesällä ilmastointi. Aikaisempia juttuja: vinkit nomadiksi haluaville.  Ilmaista nähtävää maailmalla. Erikoisia matkakohteita.  Kysymyksiä ja vastauksia matkailusta. Mitä tekisin jos en matkusteli ja mitä matkailu on opettanut. Mikä matkustelussa on huonoa.


What traveling has teach to me after years of traveling:
Travelers should always book accommodation in advance before going. Because if you don't you could end up searching accommodations outside. Many happenings such as congresses, sport, festivals, music shows and about anything could increase the accommodation prices (and accommodations become fully booked or so called full). Never just buy flights without accommodation. I would recommend accommodations where is 24h reception. I've booked also holiday apartments and almost end outside because nobody didn't bring the keys. This could happen if you just trust and book accommodation without a reception. Next big "happening" will be Christmas in Christian countries and happenings like Christmas could increase accommodation prices. In Europe August is a very popular high holiday season.

- You could see amazing landscapes about anywhere and  would recommend train travels.

- Best destinations is the destination you enjoy spending time. I would recommend to return to destinations which you really liked and where you got a good customer service also. 

- Traveling teach me sometime it is better to give up. Example sometime people are not fair and prices could be more for tourists in the shop. Ofcourse it make angry and disappointed. But sometime it is better not to fight and just say it's not ok and walk away. And return to where you get a good customer service.

- Shoes. While traveling it's especially important to have good shoes. When you travel check where is a shoestore if your shoes become broken you will need new. I have usually 2 pair of shoes those I wear and sandals are best for summer.

- Nowadays when you travel the weather could be anything and a surprise: could be snow in spring or windy beach holiday in summer. It's climate change. If the weather is terrible you could find something else to do example visit museums and forget the beachday. Cat photo found from pixabay.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.