torstai 7. huhtikuuta 2016

Vinkit nomadiksi haluaville ja pohdintaa reissaamisesta

kuva.

Vinkkejä nomadiksi tai eri kohteita kiertäväksi reissaaja "kulkuriksi" haluaville.
Vinkit tulee minulta, matkailijalta joka käyttää kaiken aikansa matkailuun tälläkin hetkellä:
 1Valitse kohde/kohteet tarkkaan. Lue ensin tietoa, kirjoja, kokemuksia blogeista yms. Jokaisella on omat matkakohdemieltymyksensä, joten en sano mihin pitäisi lähteä. Hyviä kohteita on useita, mutta jos lukee vain ja ainoastaan pelkkiä kehuja niin saa vain yksipuolisen kuvan. Kaikissa kohteissa on sekä hyvää että myös huonoa. Jos haaveilet aina lähdöstä kun näet lentokoneen niin silloin sinun pitäisi olla jo lähdössä. Eikä vain haaveilemassa ja katsomassa sitä konetta ja miettimässä mitä jos joskus, se joskus on nyt eikä joskus.

2. Opettele kieliä.
3. Jos olet riippumaton asioista/tavaroista/ihmisistä tulet pärjäämään kulkurina. Jos kaipaa koko ajan esim. sisustamista tai suurta tuttua kaverijoukkoa ympärillesi, ei nomadius ehkä tule onnistumaan. Jos reissaa ympäriinsä ei vaan jää aikaa ystävien näkemiseen päivittäin kuten ei paljoa muuhunkaan. Kohteiden näkemisestä ei pysty nauttimaan jos kaipaa koko ajan jotain muuta. Ole vahva ja pidä kontakti, mutta älä unohda kaikkia matkahaaveitasi jos haaveilet päivittäin matkakohteista. Jatkuvassa reissussa ei tarvitse miettiä rahaan keskittyvää kulutusmaailmaa ainakaan joka hetki. Reissussa olet reissaaja kohteessa/kohteissa ja laukkuun ei edes mahdu liikaa tavaraa, näin ollen reissussa on helppo jättäytyä suuren kulutusmaailman ulkopuolelle ja käyttää rahaa enimmäkseen reissaamiseen, retkiin jne. Sen materialismimaailman sijaan löydät muuta elämänsisältöä ja upeaa nähtävää kuten luontokohteita, maisemia, nähtävyyksiä, arkkitehtuuria jne. Jokainen länsimaalainen saa käyttää omat rahansa mihin tahtoo ja näin minäkin teen. Siinä jos käyttää rahansa matkusteluun ei ole mitään väärää.

On vapaus valita ja oikeus määrätä siitä itse mihin rahansa haluaa käyttää. Olen miettinyt asiaa melko paljon saamani kritiikin takia ja mitä enemmän ja tarkemmin mietin, en voisi olla tyytyväisempi tähän valintaani. Siis toki voisin tehdä jotain muutakin samalla rahalla jolla matkustan saisi vaikka merkkilaukkuja tms. Jos vaikka menisin ostamaan kaupasta satojen tai tuhansien eurojen arvoisen merkkilaukun tekisikö se minut onnelliseksi? tai vaihtaisinko kaikki matkakokemukseni kalliisiin jalokiviin? Ei, unohtaisin ne jo muutamassa päivässä ja minulle riittää merkitön muovilaukku ja rihkamakorut. Minulla on joskus aiemmin ollut myös vähän merkkikosmetiikkaa, mutta en huomannut mitään eroa edullisemman ja kalliimman välillä. Minä en halua omistaa mitään kuten asuntoa enkä autoa. En koe että minun tarvitsisi omistaa mitään. On myös lukuisia muita asioita jotka saattavat tulla yllättävän kalliiksi, mutta länsimaalaiset voivat valita. Länsimaalainen saa kuin käsiinsä useita kortteja, joista valita ne itselle sopivat vaihtoehdot. Omat unelmat saa toteuttaa ja usein myös pystyy jos aidosti haluaa. Tätä vaihtoehtoa ei ole kaikilla maailman naisilla että saisi valita. Materialismi ei tarjoa minulle suuria elämyksiä, ehkä jollekin toiselle kyllä. Minulle matkustelu on elämys ja valitsen aina matkustelun etusijalle.

4. Hyvästä suuntavaistosta on hyötyä. Olet keskellä tuntematonta ja eksyt sivukujilla, kunnes huomaat jonkin tutun näköisen rakennuksen ja löydät perille. Jos kävelet ympäriinsä kartan tai matkalaukun kanssa niin kaikki tietävät että olet turisti ja jotkut tulevat kerjäämään rahaa kohteessa kuin kohteessa. Matkalaukun ja kartan näkyminen saattavat houkutella myös taskuvarkaita ympärillesi. Jos tarvitset karttaa katso vaikka puhelimesta maps.me karttasovellus toimii puhelimessa myös offline ilman wifiä, mutta kartat vievät tilaa puhelimessa. Pidä matkakuvasi tallessa kamerassa, muistikortilla, muistitikulla ja sen lisäksi myös netissä. Ota selvää valuutasta ja merkkaa vaikka paperille paljonko summat ovat euroina jos menet Euroalueen ulkopuolelle. Myös rahan vaihtopisteissä saatat joutua huijatuksi, kokemusta on. Hyvästä ongelmanratkaisukyvystä voi olla myös hyötyä. Varaudu hyvillä kengillä, sillä vastassasi saattaa olla vaikka 50 rappuset, silta, mukulakivikatuja jne. Kohde voi olla myös täynnä miljoonia turisteja, katso kuvat.

5. Asuminen ja matkailijoihin kohdistuva kritiikki.
 Kestätkö ajatuksen asumisesta väliaikaisissa/pitkäaikaisissa majoituksissa, esim. teltta, hostelli, majatalo, lomamajoitus, motelli, b&b, hotelli tai muut sellaiset. Pystytkö olemaan ilman sisustamista, jatkuvasti ilman omaa keittiötä, jatkuvasti liikkeellä jne. Nomadius vaatii rautaisia hermoja ja vahvuutta, se ei ole tavallista all inclusive lomailua ja silloin olet oman reissusi opas. Jos olet valmis unohtamaan rennon lomailun. Toimit sekä matkailijana, omana matkatoimistonasi, matkaoppaana ja laukun raahaajana kaikki yhdellä kertaa. Kaikki ei välttämättä mene niin kuin kuvittelee. Tavallinen lomailu on paljon helpompaa ja rennompaa kuin nomadius. Nomadina joudut kohtaamaan erilaisia, yllättäviäkin tilanteita joihin et yleensä viikon lomalla hotellissa joudu. Ilmastointia ei välttämättä ole +40C helteellä. Lämmitystä ei välttämättä ole talvella. Sairastua voi sekä kotona että maailmalla. Huom. zikavirus näyttää sen kun leviävän, uutinen. Kohde voi olla myös sellainen ettei kuumaa vettä tule hanasta, jos tulee ollenkaan vettä. Saatat kuulla lintujen, sirkkojen, liskojen ja apinoiden mölinää päivällä sekä yöllä. Mytanfeet blogissa on kokemus asumisesta Costa Ricassa.

Saatat saada myös kritiikkiä ja kateutta osaksesi, sillä kaikki eivät hyväksy reissaajien elämäntyyliä etenkin jos olet nainen. Jotkut kuvittelevat että jatkuva reissuelämäntyyli on vain rentoa altaalla makoilua auringon paisteessa, vaikka ei ole. Kaikki eivät halua kannustaa reissaajia. Miehiä kritisoidaan reissaamisesta ehkä vähemmän kuin naisia. On ok jos vaikka naapurin poika lähtee vuodeksi Thaimaahan koska pojat on poikia, mutta mitä jos naapurin pojan sisko lähtee niin johan alkaa kritisointi, haukkuminen ja pelottelu! Näitä tällaisia tasa-arvo eroja on yhä tänäkin päivänä myös Suomessa ikävä kyllä, tai näin olen kokenut. Silloin kun matkustin usein Italiaan samaan kohteeseen minulta tultiin kysymään anonyyminä että miksi juuri Italia ja että onko motiivini kunnossa. Ihmettelen kommenttia vielä tänäkin päivänä koska en todellakaan ymmärrä miksi matkusteluun tarvitsisi olla jokin erityinen syy ja Italia on maa jossa käyvät miljoonat muutkin. Sillä ei ole väliä mihin matkustaa, vaan sillä on väliä että ylipäätään matkustaa johonkin. Minulla on muutamia sukulaisia (ei vanhemmat) jotka pilkkaavat oikeastaan lähes mitä tahansa teen, joiden mielestä kaikki on aina väärin mitä teen. Loukkauksia on hyvin vaikea unohtaa, koska loukkaukset muistaa aika pitkään, vaikka mieluiten muistaisi hyviä asioita.

Unelmia on hyvä olla, mutta ne eivät ole kaikille samoja. Tiedän kumminkin myös sen että vaikka olisin aina kotona matkustamatta, myös se olisi heille sitten naurun aihe ja pilkan kohde. Olenkin tullut siihen tulokseen että jos olisin matkaileva mies, saisin vähemmän arvostelua ja pilkkaa osakseni. En kumminkaan piittaa asiasta sillä kaikkia ei voi miellyttää. Koen sen kumminkin juuri niin että naiset jotka jatkuvasti pilkkaavat toisia naisia tai kokevat toiset naiset kilpailijoikseen, eivät kannata lainkaan tasa-arvoa. Matkailemalla en ole syyllistynyt mihinkään väärään. Kehua ei väkisin tarvitse mutta voi kumminkin ns. jättäytyä sivuun ja olla hiljaa jos ei ole mitään hyvää sanottavaa. Huutamalla vääriä oletuksia ei voita mitään.

Kaikkein suurin harhaluulo tähän mennessä on ollut se että on kuviteltu minun reissaavan täysin ilmaiseksi. On kuviteltu etten maksaisi omista rahoistani mitään reissuja, ruokia, lippuja, asumista jne. Vääriä oletuksia ja loukkauksia on liian helppo huutaa aiheetta toista kunnolla tuntematta. Olisi varmaan pitänyt lähettää kuvat kaikista maksuista ja kuiteista huutelijalle, joka aidosti luulee että toiset asuvat ja matkustavat ilmaiseksi. Olen reissussa myös enemmän kuin mielelläni myös joulut, juhannukset jne. Minulla ei ole mitään motiivia olla olematta reissussa. Miksi en tekisi asioita joista pidän. Minä olen työtön ja kustannan silti itse omat matkani+ruuat+ostokset+elämisen. Kaiken. Jokaisella on oikeus käydä työssä jos on työpaikka, on myös oikeus olla työtön ja reissata ja kustantaa itse omat matkansa, jos haluaa reissata. Jos haluaa ja jos on varaa saa muuttaa vaikka Atlantin toiselle puolen hotelliin! se mitä tekee ei ole keneltäkään pois. Vaihtoehtoja on useita, eikä ole yhtä ainoaa tapaa elää. Muistan myös hyvin ne ajat kun matkustin vain yhden kerran vuodessa noin 300e äkkilähdölle ja olin tyytyväinen niihinkin matkoihin.

6. Matkavarusteet kuten esim. reppu, rinkka, laukku tai matkalaukku painavat runsaasti ja niihin ei pysty kerryttämään kaikkea. Tarvitset fyysistä vahvuutta myöskin. Painavan laukun seurauksena saattaa saada esim. selkäkipua. Jos olet urheilullinen pärjäät. Matkamuistokoristeita ja tauluja voisi olla kiva ostaa, mutta se ei aina onnistu koska ei vain ole tilaa ja ne painavat. Matkavarusteita voit joutua myös raahaamaan esim. 30 rappuset ylös tai junan raput ylös, tai vaikka lentokentällä kentän toisesta päästä toiseen ilman pysähtymistä. Joskus ihmiset auttavat mutta kaikki eivät, jotkut suorastaan juoksevat karkuun kun näkevät painavia laukkuja. Oletko valmis sellaiseen että ympäriinsä matkustaminen voi olla kuin urheilua ja voi joutua toimimaan ns. kuormajuhtana. Helppoa se ei ole ja usein mielikuvat aurinkoisesta päivästä uima-altaalla ovat vain pieni osa eli 1% siitä 100%. Painava laukku saattaa jopa tuntua samalta kuin jatkuva muuttourakka ihmiskuormajuhtana. Yhtään liioittelematta. Painavaa laukkua raahatessa jos yrität kuvata niin kuvaaminenkaan ei ole helppoa. Laukun raahaaminen on erityisen raskasta silloin jos on esim +40C ilman tuuletusta. Jos kumminkin erehdyt pakkaamaan laukun ylitäyteen voit antaa tavaroita annettavien laatikoihin ja tavaroita/ruokaa kadunkulmissa oleville kerjäläisille. Heille on usein pelastus saada edes puolikas leipä. Voit yrittää välttää huijaukset reissussa esim. näyttämällä paikalliselta ja kysymällä hinnan etukäteen. Liian helpolla ei kannata antaa periksi. Joissain kohteissa ei ole ruokakauppoja ja jos on niille saattaa olla useiden kilometrien matkat.

7. Saat rahat riittämään jos säästät ja muutat kulutustottumuksiasi, tai jos myyt esim. auton, mökin tai asunnon. Jotkut reissaavat myös erittäin pienellä budjetilla, mutta mieti miten haluat toimia. Haluatko olla reippureissaaja edullisessa Aasiassa vai haluatko kuluttaa enemmän Euroopassa tai muualla. Rahaa saa aina lisää jos on valmis tekemään sen eteen jotain, sen sijaan matkakokemuksia ei saa jos ei koskaan lähde ja jos ei lähde ei tiedä mistä kaikesta jää paitsi ja sen miettiminen ei ole mukavaa. Kaikkeen ei välttämättä jää rahaa eikä aikaa. Minä en käy kalliissa ravintoloissa, en osta merkkikosmetiikkaa tai muita merkkituotteita ja säästän niissä. Sallin ikkunaostoksilla käymisen mutta en enää jatkuvaa ostelua. Tässä kuvaus theplanetD blogista: "Saatoimme ennen ostaa 5e kahveja, syödä ulkona useita kertoja viikossa, ostaa kalliita merkkivaatteita. Viikonloppuna tuhlasimme paljon ravintolaan ja leffalippuihin. Meillä oli ennen kaksi autoa mutta myimme ne pois ja ostimme käytetyn auton. Kaikki muuttui kun päätimme että meistä tulee ammattilais-seikkailijoita. Myimme kotimme ja aloimme vuokrata asuntoa. Älä anna iän, pelon tai rahan olla tielläsi." Lainaus theplanetD blogista. "Jos matkustelu ei ole sinulle ykkösasia löydät aina muita asioita joihin käyttää rahaa. Minulla ei ole koskaan rahaa shoppailuun tai uuteen elektroniikkaan, koska ensisijainen asia on matkustelu." Kuvaus Nomadic Matt blogista. I am Aileen -blogissa on myös pohdintaa ja vinkkejä liittyen matkustamiseen. "Luulin aluksi että kun lopettaisin työni tekisin työtä netissä ja reppureissaisin ympäri Aasiaa, mutta päädyinkin olemaan Philippiineillä ja myöhemmin löysinkin itseni matkailemasta Euroopassa Aasian sijaan". Kirjoittaa Aileen. Blogin tekstissä sanotaan mm. että paikalliset eivät välttämättä ole ystävällisiä ja lennot voidaan perua. Tällaisiakin vastoinkäymisiä saattaa tulla vastaan, silloin se oma asenne ei merkitse paljoakaan. Metsä ei aina vastaa niin kuin sinne huutaa. Olemalla pelkästään kiltti ja nöyrä ei pärjää kohteessa jossa saa huonoa kohtelua osakseen kerta toisensa jälkeen. Ei auta olla vain kohtelias jos saa vihaista palvelua, tämäkin on tullut opittua.
Palvelu ja ihmisten asenne saattavat myös olla erilaisia toisia kohteen. Joku voi löytää unelmakohteensa jostain kohteesta jossa toinen sen sijaan on kokenut vain rasismia ja pilkkaamista suurimmaksi osaksi. Minulla on muutama kohde joihin en enää palaa, vaikka ne muille saattavatkin olla unelmakohteita. Joku voi myös kohdata rahat vievän huijarin joka vie rahat ja toinen sen sijaan ei huomaa mitään sellaista samassa kohteessa. Mikään kohde ei ole pelkästään täydellinen paratiisi, olisi naiivia väittää sellaista ja se oma yksi kokemus ei ole vain se koko totuus kohteesta. Kokemuksia on erilaisia. Matkatoimistot mainostavat ehkä joitain kohteita täydellisinä paratiiseina. Paratiisillakin on varjonsa. Nomadina näet enemmän kun vietät pitkän ajan kohteessa ja silloin tulee esiin myös niitä kohteen negatiivisiakin puolia, jotka saattaa jäädä täysin näkemättä viikon lomalla. Jos on vain viikon jossain neljän tähden hotellissa saa yleensä palvelua hymyjen kera, jolloin kaikki näyttää parhaalta. On eri asia kun on pidempään paikallisten keskellä, eikä vain neljän tähden majoituksissa turistien keskellä. Näet myös ne huonot puolet joita et ehkä yhdessä viikossa ennätä näkemään. Vaikka hotelli olisi siisti, vesi puhdasta ja ilmastointi, se ei tarkoita että paikallisten talot olisivat vastaavanlaisia kaikkialla. Jossain päin maailmaa on taloissa maalattiat ja suihkuna toimii vesiämpäri. Mukavuudet ovat usein länsimaalaisia turisteja varten. Myöskään Euroopassa ei kaikissa kohteissa ole puhdasta hanavettä, tai ilmastointeja paahtavalla helteellä. Katso myös useissa kohteissa reissaava ja asuva Kotona kaikkialla.  Going Nomad.  Become Nomad. Jatkuva reissuelämäntyyli saattaa tulla edullisemmaksi esim. Aasiassa ja Balkanilla. Euroopan suositut kaupungit ovat kaikki melko kalliita kohteita. Tosin riippuen monesta asiasta, ruoka on usein edullisempaa.

8. Muista ettet ole yksin reissuelämäntyylisi kanssa ja sinulla tulee olemaan paljon tositarinoita kerrottavaksi. Nomadeita (ja matkailijoita) on monenlaisia ja lähes mitä vaan löytyy. Saatat nähdä miehen joka kävelee nopeasti rinkka selässä koiransa kanssa kohti seuraavaa kohdetta aina vaihtaen kohdetta, tai saatat nähdä metsiä kiertävän pariskunnan jotka innoissaan selittävät seuraavasta kansallispuistosta, voit nähdä pariskunnan jotka ovat lähteneet koska lapset ovat jo vanhempia ja on jäänyt ylimääräistä aikaa lähteä. Saatat nähdä entisen sotilaan joka on vaihtanut koko elämäntyylinsä vain matkailuun. Saatat nähdä innostuneen matkailijan joka kumminkin vihaa painavaa laukkuaan. Joku on voinut jopa jättää akateemisen huippu-uransa nomadin elämän takia. Oletko kuullut tästä: Sarah Marquis käveli Siberiasta Australiaan kolmen vuoden aikana. "Vaikka lukisit tutkimusmatkailukirjaa se ei selitä sitä millaista matkustus on naisille". Voit lukea haastattelun Sarahista, linkki. Jos et koskaan lähde et koskaan tiedä, siksi kannattaa jo pelkästään lyhyetkin matkat. Vanhempia juttujani: Hyvä keino reissata: tuhlaa, lähde ja päätä itse omista asioistasi.  Mistä kaikesta olisit valmis luopumaan matkailun takiaAjatuksia matkailusta ja elämästä.  Hyviä syitä matkustaaIlmaiset nähtävyydet.  Mikä matkustelussa on huonoa/ärsyttävää. Kuva Pixabay.

Tips for travellers who want to become Nomads:

 
1. Choose the destination/destinations wisely. Get as much information as possible before going. Don't go to unknown without information. Knowledge is important. 
2. Learn languages. 

3. It's easier to become Nomad and travel if you don't want to decorate all the time and if you don't miss your friends/family all the time. It's not easy to stay abroad if you miss all the time something. You can't enjoy any destinations if you miss too much.  Be strong and keep contact but don't forget your travel dreams if you got many travel dreams you keep thinking every day. When you travel your bag may become often heavy and that's why you can't buy/keep nothing too much but that's good sign that you leave behind the material world and you will find much more better things than materialism. You will see amazing landscapes, beautiful nature, sightsee and more. Lately I've been thinking a lot if about my spending habits and about my lifestyle. I think people can do what they want with their money and I think traveling is one of the best choices. I've been thinking what if I was shopping example luxury bags would it make me a happy woman? No I don't think so. I like styles but materialism won't make me happy. I can't get these travel experiences from materialism. This is just one thing I thought and now I say the truth. I enjoy traveling I enjoy going I enjoy seeing new destinations I enjoy traveling By train etc.
4. Good sense of direction will guide you. If you get lost you won't be lost long time if you have a good sense of finding directions. If you walk around with luggage and got map visible then people will see you as tourist and they come to beg money from you and somebody could steal something from you. If you need map check it on phone maps.me


5. Can you accept thought of living at the hostels, tent, hotels or somewhere else without missing home like 24/7. You will see a lot of more than if you spend only 1 week traveling. You will see good things but also negative sides that you could not see if you spend only shorter time traveling. You may think some Place is like a paradise if you spend 1 week Holiday at the 4star hotel but when you go again without hotel accommodation you are with locals and not middle of tourists and then you see the reality. You may have perfectly clean and well AC at the hotel room but all locals won't have these everywhere. You may meet people who won't ever accept your traveling lifestyle. I know this very well also I have a few relatives who doesn't never accept me or my lifestyle at all. Exactly I think it's easier to men I mean people doesn't judge men way too much if they travel all the time. I always think about also those women who won't get any chance to travel to see the world. If you got this chance it's way too precious chance to give up and end traveling. I knew few people who came to ask as anonymous why I travel to some places and what is my motive. I think I don't need those questions but for me the reason is I want to see new destinations, new cultures and landscapes. Also I knew a person who thought that traveling is free to me but it is not.
6. Travel gear. You may got backpack or luggage and it could be heavy. When you travel you will see a lot of beautiful things but with heavy bags you may have to walk 30 stairs upside then it's just like sport or moving. Are you ready for that. If your luggage/bag is too heavy while traveling try to give some stuff away example to the charity box, charity shop or to beggers.

7. You can become Nomad or long time traveler if you save money or sell your car, land or home or something like that. Traveling must be priority if you want to be nomad. Change spending habits. Example I don't go every day to expensive restaurants or things like that. Traveling is my main hobby. You can also rent your home while traveling abroad. You can go to expensive country or to cheaper. Example Asia and Balkan are still low cost destinations if compared to those famous cities in Europe. Check these travel blog's tips: theplanetD tipsNomadic Matt's tips and I am Aileen. Going Nomad.  Become Nomad.  Mytanfeet.

8. Remember you will never be alone, there is many Nomads around! It's not some crazy thing and never was. You will have a lot of stories to tell. You may see Nomads walking with backpack and with dog running to next destination, or you may meet them on the train and they will tell you that they are going to visit new National Park soon. You could see a traveler who love traveling but hates her/his heavy bag. They could come from anywhere and had any career. They may be anything. Somebody could have left his/her dream job for Nomadic lifestyle. You never know if you never go that's why traveling is nice. By the way did you heard about Sarah Marquis who walked from Siberia to Australia 3 years, news.  Picture from Pixabay.