torstai 6. elokuuta 2020

Vaikuttavat historialliset nähtävyydet



Matkoilla tykkään maisemien lisäksi eniten myös historiallisista nähtävyyksistä, tässä kooste mitkä on olleet vaikuttavimpia näkemiäni historiallisia nähtävyyksiä ja tarinoita niiden takaa: pakko aloittaa Roomasta. Rooma on täynnä historiallista nähtävää, kaupunkia usein kuvaillaan ulkoilmamuseoksi. Minuun teki vaikutuksen siellä useat eri nähtävyydet: leijonasuihkulähteet, patsaat Colosseumilla, Konstantinuksen kaari ja ennen kaikkea Palatinuskukkula. Colosseumin synkissä vanhoissa varjoissa näkyi myös kirjakauppa ja keisarien patsaita, ne oli aika vaikuttavia ja hyvin säilyneitä. Joku tarkoitus sillä täytyy olla että ne ovat säilyneet: luultavasti se että ihmiset tietäisivät osan historiaa, suurta historiaa, Rooman valtakunta on ulottunut Saksaan asti ja pidemmällekin. Näistä kaikista kuitenkin ihmeellisin ja erikoisin kokemus oli keisarien ensimmäinen asuinpaikka Palatinuskukkula jossa Rooma perustettiin, josta kirjoitin aiemmin näin: lähellä keisarin vaimon Livian taloa sattui jotain kummallista, tuuli nosti hiekkaa ja kierrätti sitä ilmassa, sitten se hiekka sinkosi kulmasta suoraan silmiini! olen kyllä kokenut Kanarialla suoraan tuulen mukana lentävän dyynihiekan mutta maasta kääntyen päin kasvoja lentävä kova hiekka oli outo ja myös kiertäen kuin spiraalina ilmestynyt hiekkapatsas. Samaa hiekkailmiötä ihmetteli sivummalta pari muutakin turistia, en ole enää missään kokenut vastaavaa. En usko kummitusjuttuihin, mutta kokemus jäi mieleeni. Kukkulalla on aikoinaan ollut mahtavia huviloita joista suurin osa on nyt raunioina, siellä on yhä myös kauniita kukkia ja on sudenluola ja ollut puutarha. Pystyn kuvittelemaan alueen olleen todella hieno joskus muinoin ja ehkä myös taianomainen, Rooman syntysija ja monen muunkin alueen keskus. 


Most interesting attractions I saw abroad before: I must start about Rome, this city has so much to offer especially for history fans. Usually travelers visit Colosseum. There is also statues inside. There must be some kind of meaning why all of those are left to see for us, meaning could be people must know the ancient history nowadays. Most interesting is also Palatine hill, one of the most ancient part of Rome for me it's most interesting there. I experience there something I didn't experience nowhere before: magical turning sand wind. It was different than sand storm, the sand turned from one point to other side then sand fly to my eyes. I don't usually believe in ghost stories but also other tourists were wondering the turning sand wind. I've seen sand storms before in Canary island but never anything similar experience than this one. I think Palatine hill has been like birth place of Rome and centre of many other places in ancient times.


Akropolin näkeminen Ateenassa. Otin ihan sen takia sightseebussin jonka kierrokseen sisältyi reitti satamasta kaupunkiin ja akropolille. Se reitti oli hyvä kun ensin näki satamaa, merta, kaupunkia ja kuuluisan akropolin. Monet lähtivät helteessä kapuamaan ylös. Zoomasin ja kuvasin alempaa. Akropolis on vaikuttava historiallinen nähtävyys, joka näyttää upealta myös iltakuvissa. Olen vieraillut myös unen muodossa tuolla ilta-aikaan. Rooman historia liittyy pitkälti Kreikan historiaan, molempien historiassa on paljon samoja legendoja ja hahmoja. Myös näin jälkeenpäin ajateltuna retki akropolille kannatti ja oli joka euron arvoinen, yksi parhaista retkistä. Kiinnostaisi käydä uudestaankin ja kiinnostaisi myös Sisilian temppelilaaksot.

Acropolis in Athens is very impressive historical attractions. I took once sightsee bus to the city. It was totally worth the trip. Also now years after I'm still happy about the bus tour. I didn't see Acropolis in evening lights but if you check evening photos it is worth to see also in the evening. I would like to visit there again and it would be interesting to see also temple valleys in Sicily.


Vesuvius Napolissa ja etna Sisiliassa. Tulivuoret on täysin oma luokkansa ja näyttävät mahtavat luonnonvoimat jos osuu paikalle purkausten aikaan. Vesuvius "nukkuu" ja on siksi arvaamaton, mm. Pompeijin kaupunki on aiemmin tuhoutunut, tulivuoret saattavat pitää tuhansien vuosien taukoja purkautumisesta. Vesuvius purkautui viimeksi 1944, etna purkautuu aktiivisesti silloin tällöin. Kuvailin vesuviusta ohi risteillessä kerran. Monet paikalliset ovat ylpeitä tulivuoristaan ja haluavat asua niiden juurilla, vesuviuksen vieressä asuu miljoonia. Antiikin aikoina kaikilla ihmisillä ei ole ollut tietoa mitä on tulivuoret, joten monet ovat täysin tietämättään asuneet tulivuorten vieressä luullen niitä vain vuoriksi. Tulivuorten lähellä on usein myös äärettömän kauniita kohteita, joissa kukkii trooppiset kasvit. Tulivuoret liittyvät myös siihen kun epäillään dinosaurusten tuhoutuneen jossain purkauksessa. 

Vesuvio and Etna, because those has a way to show how much power nature has. In ancient times a lot of people thought they were living just near by mountains, many of them didn't know about volcanoes.



Venetsia joka on ollut supersuosittu mutta on ollut myös näkemisen arvoinen, pidin kanaaleista ja arkkitehtuurista. Venetsiassa on erilainen, rauhallisempi tunnelma illalla ja kanaalien vedet loistavat vaaleansinisenä. Vaikka turisteja oli paljon se iltatunnelma oli hyvä. Venetsiakin on aikanaan ollut tärkeä keskus ja kauppapaikka johon on tuotu mausteita idästä. Omalaatuinen historiallinen kohde jossa on monia tarinoita.

Venice has been a popular destination but also worth to see. There I like historical architecture and canals. In the evening atmosphere is peaceful and canals glowing lightblue. These were some of my favourite historical attractions but I liked also a few castles I saw in Germany and amphitheater in Sicily. 



kuva.
Valkoiset kalkkikivikalliot Englannissa. Kalkkikivikalliot kohoaa 106m asti ja niistä voi nähdä kirkkaalla säällä Ranskaan asti. Minä näin kalkkikivikallioille rakennetun linnan kauempaa. Kallioissa on tunneleita joita on käytetty ennen Napoleonin sodissa, näiden kallioiden historia kietoutuu sodan ympärille ja kallioita on käytetty myös elokuvissa. Kun olin Doverissa siellä oli samaan aikaan Depp. Jota en tosin nähnyt, mutta näin elokuvassa käytettyjä erikoisautoja kadulla. Näiden lisäksi on paljon muutakin joista olen tykännyt mm. amfiteatteri Sisiliassa, linnat Saksassa kuten Würzburg. Aikaisempia juttuja: nähdyt Unescon maailmanperintökohteet. Matkavinkit ulkomaille Suomen lähelle. Täydelliset matkamuistot/hetket.

White cliff of Dover and Dover castle, also were worth to see.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.