lauantai 3. joulukuuta 2016

Year of Wandering: unforgettable journeys

Traveling around Europe. Matkakooste vuoden matkoista ja risteilyistä.
Kuvissa: Capri, Sisilian etna tulivuori, Venetsia.

Matkakooste ja mietteitä vuodesta. Alla kuvia. Käytyjä kohteita tältä vuodelta:
Frankfurt. Tykkäsin kuvata pilvenpiirtäjiä ja löysin ostoskeskuksen josta sai vaikka mitä eri ruokia. Frankfurtissa on nähtävänä uutta sekä vanhaa arkkitehtuuria. Frankfurtin matkajuttu. Sää oli enimmäkseen pilvinen ja sateinen mutta ei kylmä. Sitten eräänä pilvisenä päivänä heräsin ajatukseen että voisin olla lähes missä tahansa muualla ja lähdin. Idyllinen Passau, itävaltalaismainen saksalaiskohde löytyi. Leuto kevät, kukat tien varsilla ja pinkki kellotorni jäivät mieleen. Näkyi jokilaivoja, joilla voi suunnata vaikka Wieniin asti. Passaun matkakertomus. Keväinen historiallinen Verona jossa järjestettiin samaan aikaan kukkafestivaalit. Italian kirkas aurinko paistoi ja lämmintä oli jo noin +25C keväällä, mutta myös kova allergia piinasi. Kävin toista kertaa Veronassa, viimeksi kävin 2013. Otin junan Veronasta Gardalle. Vesilintujen ja saksalaisturistien Garda oli erilainen mitä odotin: kauniimpi mutta myös töykeämpi. Ihastutti vesilinnut ja postikorttimaiset maisemat, sen sijaan inhotti osittain töykeä asiakaspalvelu majoituksesta riippuen. Maisemat olivat kauniimmat mitä osasin odottaa ja asiakaspalvelu ei niin hyvää mitä odotin. Gardalla sää oli ensin aurinkoinen ja sitten tuli monsuunimainen sade. Italiasta löytyi useita täysin erilaisia kohteita, vaikka välimatkat olikin lyhyet tunnista muutamaan tuntiin. Uniikki siltojen ja kanaalien täyteinen Venetsia jonka näin vihdoin ja viimein ekaa kertaa tänä vuonna! Olinhan haaveillut Venetsiassa käymisestä jo ainakin 13 vuotta, katsonut matkaohjelmia, lukenut Venetsian matkajuttuja, kirjoja, blogeja ym. Näin runsaasti korkeita siltoja ja sääkin oli hyvä. Maisemat eivät yllättäneet mutta korkeat sillat.

Majoituin muualle ja kävin junilla Venetsiassa viikon ajan joka päivä. Oli aina yhtä mahtava kokemus kun juna meni siltaa pitkin meren yli ja lähestyi Venetsiaa, näin myös vihreitä saaria. Vasta illalla suuntasin takaisin juna-asemalle ja pois. Hyvinä kokemuksina jäi mieleeni Välimeren ja Joonianmeren maisemat kohteineen, sekä toisen laivan erittäin hyvät Välimeren ruuat buffetissa. Laivan lähtö Venetsiasta oli myös ikimuistoista.

Matkajutut ja käydyt kohteet 2016:
Torino, Bari ja Padova.  Genova. Risteilykohde Napoli josta kävin Caprilla. VeronaMessina. Malta. Öinen Mallorca. Barcelona. Kreikka. Sardinia. MilanoDresden, Berliini ja Lübeck. Passau. Garda. Dubrovnik. Innsbruck. Sardiniaan menin Grimaldi linesin laivalla yhden yön Barcelonasta ja olin muutaman viikon Sardiniassa. Sardiniassa näin ehkä matkakohteistani kauneimmat merimaisemat. FrankfurtMsc Välimeren risteily.   Välimeren risteily 2.  Sveitsi. Ranska. Kyllä näihin matkoihin sai kulumaan aika paljon rahaa sillä pitkäaikainen reissaus eri kohteissa tulee kalliiksi Euroopassa. Etenkin hotellit ovat usein aika kalliita vaikka eivät välttämättä aina ole tasokkaita. Näin myös historiaa täynnä olevia kohteita kuten Maltaa. Kävin 10 maassa.

Parhaat elämykset:
Välimeren maiden maisemat, se kun laiva saapui aina uuteen kohteeseen, Venetsia, juna Alppimaisemineen kaksi kertaa. Yllättävän upeat Sardinian merimaisemat jotka ovat samaa luokkaa kuin kaukomailla. Pienten kreikkalaisten kylien näkeminen suoraan laivan buffettiin. Historiallisten linnojen näkeminen Saksassa ja muualla. Tuoksuvat kukat keväällä ja kesällä. Kukkafestarit keväisessä Veronassa. Talvinen mutta keväinen Passau, kiireettömyys. Ystävälliset Messina ja Bari. Caprilla käyminen, tietyt kohteet, auringonlaskut laivalta nähtynä eri kohteissa. Ekalla laivalla soi usein Abban/Mamma mian musiikki ja oli kiva ihailla maisemia ja kuunnella musiikkia. Kaksi kertaa pääsin porealtaaseen laivalla ja se oli aika kiva elämys myöskin koska tykkään kuumasta vedestä enemmän kuin viileästä. Mielestäni vesi saa olla +25C tai 30C.

Pettymykset: 
Missään käymistä en kadu mutta se huono asiakaspalvelu tietyissä majoituksissa aiheutti huonot muistot. Sain useita flunssia ja koko kesän sain vähän väliä ruokamyrkytyksiä epäpuhtaista pikaruokaloista, vaikka kuinka yritin totutella. Huomasin ettei totuttelu auta, jos keittiö on likainen sairastun silti. Päätin että joihinkin paikkoihin en enää ikinä mene, sillä matkailijoiden tulisi voida luottaa kohteen majoituksiin ja henk.kuntaan. Päätin että jatkossa jotkin matkakohteeni vaihtuu ja suoraan sanoen aion vähentää ainakin Pohjois-Italiassa matkustelua. Kulutin lähes koko kesän Italiaa kiertäen. Kesällä oli +40C jatkuvasti ja syksyllä sain flunssia. Keväällä sain kovan allergian mantelipuista, vaikka manteleille en ole allerginen. Olin välillä todella väsynyt ja nukuin välillä jotain 3-5 tuntia kun majoitukset oli loppuunmyyty ja piti vaihtaa paikkaa heti seuraavana aamuna ja sama uusiksi. Usein sanottiin ettei majoituksessa ole tilaa vaikka olisikin ollut. Väsyneenä en ole kyllä parhaimmillani. Pohjois-Italiassa tuli koettua runsaasti huonoa asiakaspalvelua ja niistä moni kohde saakin jäädä vain kertakohteeksi. Suuntasin täysin avoimin mielin Pohjois-Italiaan innoissani uusista kohteista ja petyin kerta toisensa jälkeen asiakaspalveluun, vaikka toki niitä hyviäkin kokemuksia kertyi vähän, esim. Venetsiassa aion joskus vielä käydä. Hyviä muistoja on kivempi muistella ja kerryttää ja siksi menen jatkossa mieluiten kohteisiin joissa saa enemmän hyviä muistoja. Onneksi oli muitakin kokemuksia, mutta huonojen kokemusten seurauksena opin myös paremmin ymmärtämään niitä matkailijoita joita ei tietyt kohteet kiinnosta.

Päätin käyttää mökkiperintörahat matkusteluun, koska eipä niillä rahoilla juuri muutakaan olisi kyennyt ostamaan, eivät olisi riittäneet esim. asunnon ostoon pk-seudulla. Autoa en ajokortittomana tarvitse. Luksustavaraa en keräile. Minähän olen saanut siis perintörahaa vähiten omassa suvussani (veljeni lisäksi) yhdestä mökistä ja maksanut siitä vielä kymmenentuhannen perintöverot, jotka vähensivät siis koko summaa aika runsaasti. Verojen suuruus tuli suurena yllätyksenä mutta tietysti maksoin ne pois.

Tietysti olisin säästänyt enemmän rahaa jos en olisi reissannut, mutta otin mieluummin matkat ja niin valitsin ja valitsisin. Jos en olisi reissannut, en tietäisi mihin kohteisiin palata ja mitkä saa jäädä vain kertakohteiksi. Koko vuoden ajan olen ollut silti iloinen etten ole ollut vain yhdessä paikassa, koska haluan nähdä niin paljon muutakin ja haluan mennä ja se tunne on yhä. En tiedä meneekö se tunne koskaan ohi ja siihen ei oikeastaan vaikuta mikään, sillä haluan vain matkustaa. En nähnyt vielä kaukokohteita, mutta näin useita erilaisia kohteita Euroopassa ja hyvä niin. Ainakin tiedän jatkossa mihin aion vielä palata. Se tunne kun juna lähtee uusiin maisemiin, tai se tunne kun lentokone nousee korkealle ilmaan ja maa jää alle, tai se tunne kun on juuri saapunut laivaan ensi kertaa ja uudet maat odottavat horisontissa. Se tunne kun aurinko laskee ja edellinen kohde jää taakse ja toinen kohde jo odottaa. Se tunne kun katselee laivasta/junasta uutta upeaa maisemaa ja on iloinen että pääsi sen näkemään. Se Joulumaa -tunne kun joka puolella on yks kaks lumiset Alpit ja joulumarkkinat. Se hyväntuulinen tunne palmukaduilla. Kun nähtävää on niin paljon ettei tietäisi mistä aloittaisi. On tietysti paljon muitakin asioita joita voisi olla, mutta olen luopunut kaikesta.

Useat kohteet ovat omalaatuisia ja useimmiten täysin erilaisia, vaikka olisivatkin sijainneet aika lähekkäin.  Risteilyissä oli se hyvä puoli että buffetti kuului ja se että näki useita eri kohteita, myös kohteita jotka olisi muuten saattaneet jäädä näkemättä. Risteily on hyvä konsti kiertää useampi eri kohde ja sen jälkeen voikin sitten miettiä mihin kohteisiin haluaa vielä palata toistekin. Suosittelen risteilyä myös siihen jos haluaa nähdä eri kohteita ja miettiä mistä tulisi se seuraava suosikkikohde. Risteilyn avulla saattaa löytää lisää uusia suosikkikohteita, tai miksei myös inhokkeja jos ei käy tuuri. Oli myös kiva käydä kuudetta kertaa Sisiliassa, nyt risteilyn muodossa ja kävin toista kertaa Sardiniassakin. Sisilia ei ollut pettymys. Tänä vuonna tuli löydettyä useita hyviä kohteita joihin kaivata takaisin. Mitä jäi tekemättä: olisin halunnut kiertää enemmän Espanjaa junilla, mutta koska en tiennyt onko Espanjan junissa ilmastointia jätin sen välistä +36C helteellä ja tietyt liput olivat koko ajan loppuunmyyty. Olisin halunnut nähdä myös Portugalia ja kaukokohteita.

Tämä vuosi on sisältänyt paljon hyviä ja huonojakin matkakokemuksia, kuten myös hyviä ja huonoja uutisia. Näin todella upeita maisemia, näin unohtumattomia merimaisemia, monenlaisia reittejä, huonoa ja hyvää asiakaspalvelua, Välimeren risteilyitä, road trippeja, +40C kuumia päiviä, sateisia harmaita päiviä, sattumuksia, koettelemuksia, ollut alppien ympäröimässä kohteessa, mennyt junamatkat halki Alppimaisemien Italiaan. Matkojen osalta tämä vuosi on ollut todella monipuolinen ja hyvä. Uutisten osalta vuosi on ollut huono, koska jatkuvasti tuli niitä huonoja uutisia oli terrorismia, järistyksiä ym. Ei tarvinnut kauhuleffoja katsoa, riitti kun avasi uutiset niin johan siellä oli joku uutinen terroristeista, lapsimorsianten sallimisesta Euroopassa, Italian järistyksiä, outoa politiikkaa maailmalla yms. Liikaa huonoja uutisia yhdelle vuodelle. Lopetin täysin karmaan uskomisen, koska tuonkaltaiset uutiset todistavat sen ettei karman laki voi pitää täysin paikkaansa. Vaikka ihminen kerryttäisi hyviä tekoja, se ei takaa sitä ettei joutuisi vaikka kohtaamaan järistystä, terrorismia, sotaa tai muuta. Se on vain tuurista kii. Jos olisi karma tai jokin muu, miksi sellaista tapahtuisi. Luonnossa on kauniita maisemia, mutta tulee muistaa että luonto voi olla myös vaarallinen ja arvaamaton. En usko että tulen itse koskaan ymmärtämään miksi maailmalla tapahtuu järistyksiä, aiheetonta vihaa, sotia, kaltoinkohtelua yms. ja en aio niitä hyväksyä tai liittää mihinkään karma-asiaan tai uskontoon. Se ei vaan käy. Toivon että ensi vuonna on enemmän hyviä uutisia, sillä en haluaisi aina kuulla ja lukea niin paljon huonoja uutisia. Vähemmän väkivaltauutisia, vähemmän terrorismia, vähemmän tauteja, vähemmän epätasa-arvoa, vähemmän hylättyjä eläimiä, vähemmän järistyksiä, vähemmän sotia.
Ps.  katso tekemäni Joulukalenteri

Unforgettable Journeys
About my travel destinations this year 2016:
I've visited and been mostly in Mediterranean countries and also in Central Europe.
I was in Frankfurt. Visited Passau. Then I wokeup and decided it's time to go it was time to see much more. It was a grey cloudy day and I decided to go. I was wondering why I don't go if I can and I did. At spring I've seen Verona again and there was flower festivals. Inspiring views. I've visited Venice first time and it was great, then Garda, Padua, Turin, Bari, Naples, Capri, Messina again, Genoa, Malta, Dubrovnik Croatia, Mallorca By night, Barcelona, Sardinia. Greece. Milan. Innsbrück. Berlin, Dresden and Lübeck. I gone to Venice by train everyday about 1 week and it was a great experience I could recommend. Then I wanted cruise from Venice. 2 Mediterranean cruises and ferries. Amazing sunsets. Trip to Capri. Yes, I spent a lot of money by traveling this year but it is totally worth it. No regrets. I've seen new places full of history. I'm happy that I didn't end traveling. I just wanted to go and this feeling is still here somehow. 

A year of wandering around, without regrets. That feeling when the train journey starts and see new landscapes, or that great feeling when you enter to the ship and new countries wait for you, or that feeling when you are off from everything high on the sky when you take a flight away. That feeling wandering around the Alps and getting Christmas village -feeling. That happy feeling when I find Palm streets. The time when got too many attractions to see and don't know where to start. Sure there could be also other things than traveling but I gave up everything for traveling. I've visited now Sicily 6 times, this year by cruise. I've seen Sardinia twice, those crystal sea views again. Now I have too many destinations to miss and visit again and I'm already thinking about going back to some of destinations I've visited and planning new trips to new destinations also. I liked to listen Abba's music on board while I saw new landscapes. Few times I got chance to go to hot tub on board and it was also nice because I like warm water.

Ofcourse the year was not only a perfect year some bad luck happenings to mention: 
I got broken luggage at least 3 times and then it was difficult to go and search new one and then same again and buy new one and same again. Got broken handbags and shoes and had to search to buy new ones in destination where there was no shops. I got allergy from spring trees (I guess from almond trees) and got sick while traveling. I was sometime very tired because of the changing places to another and going again and again. I found few destinations where I will never visit again because got bad customer service and tourist traps. Tourists should have a right to travel and trust but because of tourist traps it's not always easy. Example those things when at the hotel you pay and notice later somebody took much more money it is a similar thing than stealing I think.

Was it a smart decision to spend money by traveling? 
Well yes. At least now I know where I will return and where I won't visit again. Without these experiences I would not know.

I found some new favorite destination where I will return someday. What I wanted to do but didn't: I wanted to travel by train in Spain and see more of Spain and wanted to see Portugal but now I say later.. I wanted to travel out of Europe but I still didn't but later I will. This year had good and bad things: amazing sea views, cruises, road trips, train journey through Alps, hot summer days, grey cloudy rainy days, good and bad customer service. I wish that next year has more good news. Not anymore a lot of terrorism, earthquakes or violence news. Nature has so many diverse and beautiful landscapes but earth is also dangerous place sometime. Earthquake in Italy and people lost their homes. It has nothing to do with Karma so I have ended totally of believing in Karma after that and after few accidents. I just can't believe it anymore. People lost their families, children, adults, animals, homes and all stuff. It is not right it is not fair and has nothing to do with karma. I think I can't never accept earthquakes, tsunamis, violence, wars and things like that. I think it is just bad luck but not karma. 

I hope the world has more good news Next Year about all and for everyone. 
More Peace, more gender equality, more health

Maisema Sardiniassa

Green Sardinia

Venetsia laivasta nähtynä

Venice
 
Barcelona
Malta

Mykonos, Greece

Akropolis, Greece

Bari

Dubrovnik, Croatia

 Kukkafestarit Veronassa

Spring Flower Festivals in Verona


Tirolin Alppimaisemia junareitiltä Saksasta ja Itävallasta Italiaan

Alp views from rail route Germany and Austria South Tyrol to Italy

Passau

Frankfurt

 Genova Italy

Lübeck
Dresden
Innsbruck

 Alps


Milano

Kuvissa näköala parvekkeelta Sardiniassa. Mallorcan merinäköala laivan kannelta ja saari auringonlaskussa Napolin lähellä. Vuoden kauneimmat auringonlaskut tuli nähtyä Sisiliassa, Napolissa, Sardiniassa ja Kreikassa.

Pictures: view from balcony in Sardinia. Mallorca deep blue sea view when I was on board and island+sunset near Naples Italy. Most beautiful Sunsets of the Year I saw in Sicily (while I was on board), Naples, Sardinia and in Greece.

Messina, Sicilia

Valletta, Malta

Capri

Lintuja Gardalla

Garda Lake