keskiviikko 10. elokuuta 2016

Lively Barcelona matkavinkit BarcelonaanMatkakokemus Barcelonasta ja matkavinkkejä Barcelonaan, jonne läksin laivasta. Risteilyreittiin olisi sisältynyt vielä käynti Marseillessa ja paluu lähtösatamaan, mutta halusin sillä kertaa muualle. Millaiselta Barcelona vaikutti? tässä tulee minun kokemukseni: Barcelona on rento ja eläväinen, joskus myös levoton. Palmuja näkyi lähes joka puolella ja useita palmukatujakin on. Miniruokakaupoissa soi rumbamusiikki. Heti satamasta ulos tullessa sanottiin Hola työntekijöiden toimesta. Laivasta oli kiva ihailla myös sivulla olevaa Montjuic vuoristomaisemaa, jossa kävin myöhemmin. Oli hienoa että laivan kannelle näkyi vihreät ja laajat näköalat, aivan toisenlailla kuin alempaa maasta! Sellainen vau elämys. Barcelona kannattaa nähdä myös laivasta tai veneestä. Kiersin laivaa ja joka suunnalta näkyi jotain: toiselta puolen meri ja veneitä, toiselta puolen vuorta ja kaupunkimaisemaa. Montjuic vuorelle voi mennä funicular näköalahissillä tai taxilla. Vuorella on palatsi, ulkoilupolkuja, linna, puutarha ym. Kävin vuorella ja siellä näkyi vihreitä ulkoilureittejä ja alempana kaupunkia. Toiselta puolen laivaa näki myös vaaleansinistä merimaisemaa, veneitä, hotel W:n ja Torre Agbarin tornin. Barcelona on sellainen jossa tapahtuu aina jotain outoa, jännittävää, yllättävää, levotonta, kummallistakin. Kaupunki joka ei nuku ja bileet on aina käynnissä ja musiikki kuuluu usein kaduille asti. Palmukatuja siellä sun täällä. Pienissä ruokakaupoissakin rumbamusa soi. Katalaanin kieli kuulostaa minusta espanjan, italian ja ranskan sekoitukselta.

Löysin aluksi hetkeksi majoituksen Sagrada Familian läheltä. Sagrada Familian kirkon edessä oli jokin pieni musiikkitapahtuma. Kirkko ei ole valmis, mutta näyttää valmiilta ja kirkko on eri näköinen eri kulmista katsottuna. Kirkkoon suunnitellaan kuutta tornia joita on nyt neljä. Jos ajaa vain nopeasti kirkon ohi sightsee bussilla, silloin ei ehkä näe että kirkko on eri näköinen eri puolilta! kirkon edessä pitäisi siis pysähtyä. Ihmetyksekseni huomasin kirkon torneissa myös viinirypälekoristeita. Kirkon lähellä on kauppoja ja ravintoloita. Pikaruokalat myöskin. Tykkäsin alueesta ja olisin ollut siellä mielelläni pidempäänkin, mutta majoitus oli kallis. Kävin useilla eri alueilla: satama, Sagrada Familia, Güellin puiston alue, Placa Catalunya, Sants aseman alue, Barceloneta, Glories Torre Agbarin alue, Poblenou. Useat nähtävyydet ovat keskusta-alueella, mutta Parc Güell on kauempana. Poblenou/Marina alueelle näin Torre Agbarin, Glories ostoskeskuksen, graffitteja ja ghosttownin. Ajattelin että jossain päin etelä-Amerikkaa voisi olla saman tyylisiä alueita kuin Poblenoussa, mutta tämä on niitä turvallisempi kuitenkin. Rannan alue on siistittyä turistialuetta meriruokaravintoloilla. Barcelonasta on kotoisin laulaja Alvaro Soler, joka tekee hyviä biisejä joissa on hyvä tunnelma. Barcelonassa asuu nykyisin myös laulaja Shakira, jonka mies pelaa Barcelonan joukkoeessa.

Veneretket: seilaa sataman lähellä ja näe Barcelona mereltä päin. Veneretkiä järjestää BCNaval. Veneet lähtevät Port Vell ja Port Olimpic venesatamista. Myös Las Golondrinas järjestää veneretkiä. Lisätietoa. Oli hienoa nähdä Barcelona myös laivan kannelta, joten suosittelen veneretkeä tai risteilyä. Pelkkä kaupunkiloma voi olla varsin erilainen verrattuna siihen jos menee laivalla tai veneellä. Muuta tekemistä: Tibidabo, Montjuïc, Rambla, Montserrat, Camp Nou, Barceloneta ranta-alue, Port Olimpic venesatama, Casa Batllo, Egyptiläinen museo C Valencia 284 Sant Pau, Parc Güell jos ostaa liput hyvissä ajoin, Katalonian historian museo. Ice Barcelona jääbaari viilentää Barcelonetan rannan lähellä. Teleferic de Montjuïc näköalahissi vuorelle, lisätietoa. Venebileet. Port Aventura huvipuisto+majoitus, lisätietoa. Blue Mar Ferries lautat. Illa Fantasia vesipuisto, lisätietoa. Costa Bravan rannikkokaupungit jos olet jo kolunnut Barcelonan keskustan, esim. läheinen Sitges on lähikaupunki johon pääset junilla ja lautalla noin tunnissa. Barcelonan kattoterassiravintolat. Montjuicin historiaa. Lifestyle Barcelona sivulta löytyy kaikkea mitä voi Barcelonassa harrastaa/kokeilla kuten snorklaus, laskuvarjohyppy, jetski, parasailing, luksusjahtiveneristeily, kokkauskursseja, kuumailmapallo, banaanivede, seilaus ja vaikka mitä.

Ostosvinkit: löytyy ketjuliikkeitä, ostoskeskuksia ja edullisia kiinankauppoja. Maremagnum ostoskeskus rannan lähistöllä Port Vell ja Rambla kävelykadun päässä. Ostoskeskuksessa luvataan olevan ilmainen wifi. Lisätietoa. En käynyt Maremagnumissa, mutta jos haluat samalla kertaa syödä, shoppailla ja käydä rannalla. Ramblalla ja lähes joka puolella on monenlaista matkamuistokauppiasta, mutta kalleimmat matkamuistoputiikit näin Parc Güellin puiston vuoren rinteellä. Barcelonasta löytää esim. avaimenperiä eurolla parilla. Hienoja mosaiikkieläinkoristeita. Sagrada Familian kirkon lähellä on myös edullisia matkamuistokauppoja, korukauppoja yms. Placa Catalunya aukion läheltä löytyy Rambla, pikaruokalat ja C&A tavaratalo yms. Lilla ostoskeskus jossa ketjuliikkeitä yms. 150 liikettä. Lisätietoa. Vai haluatko käyttää ylimääräisen päivän ostoksilla bussilla La Roca -kylässä, sieltä löytyy 130 putiikkia esim. Mangon ja Niken outletit. Lisätietoa. Custo Barcelona ja Desigual ovat paikallisia merkkejä. Näiden lisäksi on myös muita kauppoja ja edullisia kiinalaisten putiikkeja esim. Sagrada Familian lähellä voi tehdä myös löytöjä. Koruja näkyi myös paljon. Aurinkolaseja näkyi kolmella ja viidellä eurolla, kuten Italiassa. Ruokaa: maista tapaksia ja paellaa. Näkyi useita tavernoita joissa oli kiinalaiset omistajat, se vähän yllätti vaikka toisaalta Italiassakin kiinalaisilla on runsaasti omia kauppoja ja ravintoloita. Sushia löytää siis kyllä myös Barcelonasta. Aivan rannan lähelläkin oli suuri kiinalainen ravintola. Edullisia ruokakauppoja näkyi nimeltä Mercadona ja bonArea. Näitä suosittelisin. Carrefour oli kalliimpi.  Barcelonetan läheiset ravintolat ovat suosittuja meriruokaravintoloita ja tuoksut tulivat bussiin asti. Meriruokien kuten simpukat tulee olla hyvin kypsennettyjä, muuten voi saada vatsataudin. Koin sen.

Majoitusvinkit: Hotel Silken Concordia oli ok ja sijaitsee lähellä Placa Espanya sekä ostoskatuja joissa kiinalaisia liikkeitä yms. Huone oli pieni mutta silti ok ja wifi toimi. Spain Holiday sivulta löytyy hotellin hintaisia loma-asuntoja Barcelonasta. Olisin mielelläni testannut muitakin majoituksia, mutta lähes kaikki oli varattu ja kun juhannus tuli Barcelonassa alkoi San Juan juhannus eli rakettijuhlat ja kaikki majoitukset varattiin loppuun. Luulin aluksi että papattien paukuttelu kuuluu Barcelonan arkeen kuten itä-Helsingissä, mutta se olikin alkujuhlaa siellä. Papat ostivat pojille papatteja. Barcelonasta ei siis saa majoitusta jos on joku juhla niin viimeiset vapaana olevat hotellit nostavat hintaa 1000e yksi yö! Barcelona ei ole kaupunki johon kannattaisi lähteä ilman majoituksen varaamista etukäteen, mutta niin tein. Jos kumminkin tekee niin ja meinaa jäädä ilman majoitusta voi ottaa junan vaikka muualle, tai satamasta lautan Baleaareille tai Italiaan. Lauttoja pitäisi kulkea päivittäin ja risteilyjäkin on.

Varkaista, turvallisuudesta yms: olin lukenut paljon huonoa ko.kohteesta, etenkin siitä että varkaita/huijareita on joka nurkalla kärkkymässä. Sen takia kuvittelin että kaikki viedään heti ja että joka hetki pitäisi olla valppaana taskuvarkaiden takia että laukku vietäisiin kumminkin, no ei tarvinnut. Minua luultiin välillä paikalliseksi ja paikalliset roskiksen tonkijat tervehtivät minua sivukadulla ilmoittamalla että mi gusta balla tykkään tanssia. Tosin en kiertänyt jokaista nähtävyyttä, en liikkunut runsaasti metrolla, enkä Ramblalla. Nämä kuhisevat varkaita ja välttelin niitä urakalla, se toimi. Joskus on parempi maksaa taxi kuin mennä edullisemmalla metrolla varasröykkiön keskelle. Busseilla joilla menin oli rauhallisempaa kuin metroasemilla. Näin hullujen päivien ihmisvilinää muistuttavan Ramblan ja ohitin sen koska siellä oli turistimeri ja varkaiden paratiisi. En muutenkaan tykkää tungoksesta joten suuret ostoskadut jätän rauhaan. Luin tripadvisorista että Ramblalla tapahtuu varkauksia ja kaikkia muita huijauksia päivittin, kuten se että joku tarjoaa klubikortin ja yrittää opettaa sambaa kunnes varastaa. Tai joku tulee pelaamaan jalkapalloa ja toiset vievät laukut kun ihmiset katsovat peliä. Metrossa saatetaan juosten viedä laukku. Luin jostain kaupunkioppaasta että varkaat väijyvät nyt erityisesti aasialaisia. Luin myös netistä että taskuvarkaat saattavat tekeytyä sellaisiksi että tulevat auttamaan, vaikka vain vievät lompakon. Saattavat heittää jalkojen eteen puhelimen jolloin huomio kiinnittyy puhelimeen, tai saattavat heittää huivin päälle tms. Luin myös sellaista tietoa että Güellin puistossa on joskus eräänlainen ryöstäjien kananmuna "näytelmä" jota katsomaan ei kannata jäädä ihmisröykkiöön, tai rahat saatetaan viedä.

Monenlaiseen showhun saattaa törmätä, tai sitten ei. Varkaiden shown hinta on runsaasti enemmän kuin muut showt. Voi nähdä myös allekirjoitusten kerääjiä, joista osa vie lompakon. En törmännyt näistä mihinkään vaikka liikuin ympäri kaupunkia, paitsi en ramblalla kuin ohimennen. Virallisilla adressien kerääjillä on yleensä merkit. En ole koskaan kokeillut mitään rahat sukkaan -konsteja, mutta välillä on kyllä hyvä olla silmät selässä eli vilkuilla taakseen ainakin pimeällä yksin liikkuessa. Ehkäpä siksi säästyin laukun vienniltä. Kun takanani oli joku roskankeruukärryjen kanssa, tunsin että joku katsoi ja käännyin heti. Barcelonassa on myös feikkipoliiseja, jotka voivat tulla kysymään passia ja nappaavat sitten jotain muutakin laukusta. Kehenkään ei kannata tässä kaupungissa luottaa eikä mitään voi uskoa, ei edes turismin parissa työskenteleviä. Paras neuvo tähän kaupunkiin on se että älä usko yhtään mitään äläkä luota kehenkään, koskaan. On helpompaa jos jo valmiiksi tietää ettei mitään kannata uskoa, tai voi joutua heti huijatuksi. Huijauksia tehtailevat myös turismin parissa työskentelevät, huomasin sen pari kertaa. Huomasin että esim. turistibussissa työskennellyt nainen oli koko ajan epärehellinen ja neuvoi tahalteen väärin ja hymyili kun neuvoi väärin! Ilmeisesti hän hakeutui turistineuvojan työhön siksi että sai tehdä noin iljettävästi. Huijata ei voi niin helposti jos ei kuuntele.

Jos joku väittää että taksin saa koska vaan Barcelonan kaduilta niin se on myös suuri valhe, koska se ei toimin niin, useat taksikuskit voivat ajaa vain ohitse. Taksi täytyy etukäteen soittaa ja varata ja jos on jokin juhlapyhä niin silloin on erittäin vaikea saada taxi. Koen myös tulleeni huijatuksi yhden majoituksen osalta, koska en saanut sitä mistä maksoin vaan huonompaa. Huijauksia tapahtuu paljon muuallakin ja ei itä-Helsingissäkään voi jättää pyörää ulos tai se viedään. Hotellihuoneeseen ei tietenkään missään kohteessa kannata jättää iphonea tai muuta arvokasta! Yhdessä ruokakaupassa euron tarjoukset ei koskeneetkaan minua ja yritettiin ottaa enemmän. Mutta heti kun puhuin pari sanaa espanjaa toiselle asiakaspalvelijalle sain tarjouksen kuten piti. Barcelona vaikutti turvallisemmalta ja rennommalta kuin jotkin käymäni kohteet, esim. tietyt kohteet Saksassa ja Genova Principen tietyt alueet ei tuntuneet turvallisilta iltaisin. Liikuin Barcelonassa myös Poblenoun Marinan alueella jossa näkyi graffitien täyteistä ghettoa ja itsekyhätty asumus hylätyn talon edessä, siitä lisää alla. Pian näin romaneita alueella, mutta he vain katsoivat eivätkä vieneet laukkua. Taskuvarkaistaan huolimatta Barcelona vaikutti turvallisemmalta kuin edellä mainitut kohteet. Jos menee Barcelonaan kannattaa kumminkin jättää ne ipadit sun muut kotiin, niin ei jälestäpäin harmita jos jotain viedään. Ota vaikka vanha varapuhelin mukaan, ei se kelpaa yleensä kenellekään. Lisää tripadvisorin varoituksia Barcelonaan.

Kerran Roomassa törmäsin myös turistiin joka kovaäänisesti ilmoitti lähettävänsä rahaa kirjekuoressa toiseen maahan, se voisi olla myös ryöstäjien mieleen. Voisinkin verrata Barcelonaa tässä asiassa Napoliin ja Roomaan: taskuvarkaita toki on mutta turisti ei heitä huomaa tai sitten huomaa, kaikki riippuu tuurista ja miten ehtii reagoida. Riippuu myös jonkin verran siitä missä päin kaupunkia liikkuu. Jos sinut piiritetään pidä melua ja rupea pyörimän niin että ryöstäjä hämmentyy tai yritä sukeltaa tilanteesta pois. Pääasia on että tekee jotain eikä hämmenny paikoilleen. Jos pystyt juokse pois. Kerran kanarialla kaksi kerjäläisnaista hyökkäsivät rappusissa käsillä huitoen ja minä pujottelin heidän ohitseen, mutta takana tulleet turistit ei. Laukusta täytyy pitää kiinni, laukun pitää mielellään olla sellainen ettei siinä ole rakoja ja vetoketju niin että näet sen. Laukun ketjun/hihnan tulee olla vahva, eikä sellainen jonka voi helposti katkaista ohimennessä. Laukkua ei voi rennosti jättää vain jollekin kahvilan penkille tai rannalle edes siksi aikaa kun hakee ruokaa. Laukku pitää olla olalla/kädessä niin että huomaa jos joku tulee laukkua tonkimaan. Jonossa, Ramblalla ja kulkuneuvoissa on oltava erityisen tarkkana eli silmät selässä. Voit myös pitää kahta laukkua joista toinen on tyhjä, näin että useat tekivätkin niin Barcelonassa. Jos laukku viedään Barcelonassa asialle ei voida tehdä mitään. Ulkona ei kannata lukea karttaa näkyvästi tai taskuvarkaat saattavat huomata että ahaa tuossa turisti. Jos käy kohteissa usein baarissa tai bussissa/metrossa/nähtävyyksillä niin riski joutua taskuvarkaan uhriksi kasvaa. Roomassa halpamarkkinakojut kuhisevat taskuvarkaita, siitä huolimatta minulta ei viety niissä mitään. Jäin usein pyörimään ja tutkimaan kojujen valikoimia. Paras konsti välttää varkaat ja muut huijarit juna-asemalla on se että seisoo odottamassa junaa poliisin tai vartijan vieressä. Hakeudu luotettavan oloisten ihmisten viereen silloin jos sinulla on mukana kaikki matkatavarat. Varkaita on yllättävän vähän paikalla silloin. Uskon että taskuvarkaiden uhriksi joutumisen riski kasvaa huomattavasti silloin jos liikkuu usein metroilla ja jos viettää koko päivän kuuluisalla nähtävyysalueella. Riski voi olla pienempi jos käy vain nopeasti nähtävyyksillä, eikä jää alueelle koko päiväksi kartta kourassa. Barcelonassa on upeiden nähtävyyksien lisäksi rappeutuneita slummitaloja, graffittikulmia, kodittomia jotka kolistelevat öisin roskiksia penkoessaan, aidattuja alueita joihin on jätetty räjähtäneiden talojen tavarat ja huonekalut yms. Sellaista näin Marina -metroaseman lähellä ja Glories ostoskeskuksen lähellä Poblenoussa. Alue poikkesi suuresti esim. Sagrada Familian kadusta. Upeiden nähtävyyksien lisäksi löytyy myös Ghosttowneja. Barcelonassa ratikat ajavat täysillä ja on vaan vihreä ja punainen valo jotka vaihtuvat hetkessä, ei keltaista valoa, se tulee ottaa huomioon ja on odotettava. Lähtisinkö uudestaan? lähtisin kyllä ja tykkäisin kuunnella rumbamusiikkia, mutta välttelisin metroja, Poblenouta ja Ramblasia taas. Barcelona sopii kohteeksi matkailijalle jota kiinnostaa rento tunnelma, latinomusiikki, jalkapallo, nähtävyydet.

Budjettimatkavinkit: Barcelona ei ole budjettikohde, sillä majoitukset myös B&Bt ovat kalliiden hotellien hintaisia. Budjettimatkailija voi yrittää löytää edullisemman 50-70e majoituksen kokonaan keskustan ulkopuolelta tai hostellista. Katso esim. Wow hostelli. 50e hintaiset huoneet ovat harvinaisuus Barcelonan keskustassa kesällä. Talvi on usein kaikissa Euroopan kohteissa edullisempi kuin kesä. Usein täytyy sitten majoittua 12-35km päähän Barcelonasta jos haluaa edullisen majoituksen kesällä. Budjettimatkailija voi käydä junilla päiväretkellä Barcelonan keskustassa, rantakaupunkeja on noin tunnin junamatkan päässä. Metrot kulkevat huonosti ja ovat usein lakossa (olin yli viikon Barcelonassa ja metro oli joka päivä lakossa). Budjetimatkailija voi kuvata nähtävyyksiä ilmaiseksi ulkoapäin, tosin parc Guellista näkee vain osan ulkopuolelta. Voi käydä joissain muissa puistoissa kuten Sagrada Familian viereinen puisto, joka on vielä ilmainen. Ilmeisesti myös rannat ovat vielä ilmaisia. Budjettimatkailijoille Barcelona tarjoaa surullisen vähän ilmaisia nähtävyyksiä, koska lähes kaikkiin nähtävyyksiin maksaa. Budjettimatkailija löytää myös edullista ostettavaa, koska kiinankaupoissa on vaatteita ja kenkiä 10-20e hintaan ja turistirihkamaa saa 1-10e. Alla vielä lisäkokemuksia. Lisää ottamiani kuvia ympäri kaupunkia. Katso myös juttuni venesatamasta.


Travel experience of Barcelona and travel tips 
words I would describe Barcelona: relax, laidback, restless. I wanted disembarkation here so I left the ship behind and gone to the centre. First I was staying few days in Sagrada Familia zone. I like the zone. The church look different from different angles so you must walk and look at. I spent time also at zones: Sants, Poblenou, Glories, Barceloneta, near Güell, Placa Catalunya, harbour. What to do and see there: sailing. Go to boat trip or cruise (like I did). Check BCN Naval tours.  Las Golondrinas boat tours. It was great to see Barcelona city also on board. I was turning around on board I gone to one side and saw the cityscape and then I gone to other side of the ship and I was watching boats passing by and saw green mountain landscape. It was sunny summer day and one of the greatest travel moments ever. I was happy that I didn't continue more of my cruise because I wanted to see this city I ended the cruise suddenly. I tried not to expect too much but I was happy to find nice zones. More to see and do:  Lifestyle Barcelona activities. Tibidabo. Montjuic mountain, I saw this mountain on board and then later I gone and visited Montjuic it is green mountain and underside is the city. Rambla shopping streets. Campnou.  Montferrat. Port Olimpic and Port Vell boat harbours. Barceloneta beachside. Torre Agbar. Casa Batllo. Parc Güell, if you got chance to get tickets and then you must wait usually. Egyptian museum.  Boat parties. Funicular to Montjuic. Port Aventura amusementpark and accommodation. Illa Fantasia water park.  Blue Mar Ferries.  Grimaldi lines ferries.  Roof terrace restaurants.  Have you already seen Barcelona? you could visit Sitges beach city or take ferry example to Balearic islands or to Sardinia.
Shopping: Maremagnum shopping mall near the sea and they advertise also free wifi. Shops near Sagrada Familia zone and Placa Catalunya. Lilla shopping mall. Local brands Desigual and Custo. Food: there is seafood restaurants and taverns. Taste paella and tapas. Popular seafood restaurants Barceloneta zone. Food markets Mercadona bonArea. 

Accommodation tips: it's easier to find cheaper hotel out of the city centre or you could go to hostel. Winter could be cheaper than hotels in summer season, high season. This is what I often notice in Europe. I had no idea about the San Juan Festival day and it was totally a surprise to me (and also to many tourists, I notice). Then I didn't find anymore accommodation for that Festival day in Barcelona so I took ferry to Sardinia. I didn't plan it but that's what happened I made new plans in one day and it worked. Before going to Barcelona I read a lot of stuff about people experiencing thieves around the city and things like that. At least this time I didn't see  thieves just few other things like that one market price was different to me but when I was speaking Spanish it was allright but I didn't travel by metro and didn't spend so much time walking around Rambla. I heard somebody stole one woman's bag, she was staying at the same hotel. I would recommend to keep strong bag and watch out. That's what I did watch over your shoulders. Watch who is walking and who walk behind you, learn to be careful.  I always do, also elsewhere. 


Montjuic laivasta nähtynä

Mont Juic green mountain. I took these first pictures when I was on board
Columbus Monument

löytyy Ramblan loppupäästäCasa Batllo

Lohikäärmekatolla
Ombra sol i ombra (aurinko ja varjo) Plaza Tetuan alueella entinen härkätaisteluareena. En olisi kyllä ikinä arvannut että tämä oli taisteluareena, sillä epäilin tätä aluksi mm. moskeijaksi, kirkoksi, palatsiksi, museoksi, Gaudin teokseksi. Härkätaisteluareena suljettiin muutama vuosi sitten, mutta espanjalaiset (ei katalaanit) toivoisivat että areena avattaisiin jälleen. Hyvä että härkien kidutus on loppunut, nyt tämä voisi toimia jonain parempana turistinähtävyytenä. Hyvä että eläintensuojeluun kiinnitetään huomiota edes jonkin verran. Eläimillä ei ole ääntä jolla puhua, joten eläintensuojelijoiden ja muidenkin ihmisten tulee toimia eläinten hyväksi! Perinteistään huolimatta  härkätaistelut eivät ole myöskään mitenkään hyvä urheilulaji, eläinten kidutus ei ole sallittavaa. Kidutus ei ole teatteritaidetta ja myöskään matadorien hengen takia tämä laji ei ole mitenkään hienoa tai hyvää. Katsomossa olevat lapsetkin voivat saada ikuisia traumoja. Vaarallinen häräntappotyö ei ole tervettä eikä ihailtavaa, sillä teatterialoja löytyy kyllä parempiakin vaihtoehtoja. Tälläisiä ajatuksia heräsi, mutta moni tuskin ajattelee mitään, kunhan vaan menevät katsomaan esityksiä, välillä on kuitenkin hyvä ajatella. Hienoa että edes joillain alueilla härkätaistelut ovat kielletty kuten Cataloniassa. Maailma ei tarvitse uusia härkätaisteluja, eikä uusia Colosseumeja.  Maailma ei tarvitse yhtään enempää minkäänlaista väkivallan ihannoimista, ei mitään sellaista.

Ombra sol i ombra (sun and shadow) the old bullring on Plaza Tetuan. Bullfighting was made illegal in Catalunya years ago. Good that this is now another sightsee and not anymore a bullring. I didn't know first what is that I thought this building to be as museum, mosque, palace, church or something. Animals has no voice for speaking and that's why people must care and protect them. I think bullring has been some kind of theater in Spain long time ago but come on some traditions were meant to end. We should not keep anymore dangerous ancient traditions and luckily Catalans won't. It's not good for bulls and not good for people, not even safety for matadors. We should not admire any kind of violence, never. We should also think about bulls but also think about bull fighters their job is very dangerous and then not healthy. I'm sure they could find another better theater job or better choices.  
This world won't need any admiration for violence, not any kind of never.
Hotel W myös laivasta kuvattuna. Hotelli sijaitsee rannalla satamankin lähellä ja näkyi hyvin kauas. Muille nähtävyyksille on tästä pidempi matka ja täytyy mennä jollain kuljetuksella, retkellä, tai metrolla tms. Aivan vieressä on hiekkaranta joten rantaloma onnistuu tuolla, jos tuonne haluaa majoittua. Kuvista päätellen hotellissa on myös upea infinity uima-allas. Hotellissa järjestetään myös ulkoilmabileitä. Mieleeni tuli Dubai tästä rakennuksesta. Lisätietoa hotellista. Hotellin lähellä pörräsi turisti helikopteri josta näkee kaupungin ja voi ottaa kuvia. Cathelicopters järjestää helikopterikieroksia Barcelonassa 99e hintaan. Hotellin laadusta en osaa sanoa mitään, mutta hintava on yli 200e yö ja kauempana keskustan nähtävyyksistä.

Hotel W seen from the cruise ship. Located close to the beach and Port but other sightsee is far. There is swimming pool and outdoor parties also. I saw helicopter and later checked it is Cathelicopters and possible tour Barcelona and near.

Sagrada Familia
 Placa de Gaudi

Puisto sijaitsee aivan Sagrada familian vieressä ja linnut lauloivat kovasti. Bongaa kuvasta mehiläinen tms.

"Gaudin" värikäs mosaiikkikissa jota ei olisi saanut kuvata turistikaupassa. Jos ei saa kuvata siitä on oltava selkeästi näkyvissä oleva lappu, kuten muuallakin on. Eikä muuten ollut aito Gaudin teos. En pidä siitä jos ei ole ei saa kuvata -lappua ja ainoa mitä kauppias sanoo on ettei saa kuvata. Silloin jää ostoksetkin tekemättä ja voi siirtyä turistikojuun jossa on ystävällisempi palvelu ja näin minä teinkin. Turistikoristeita löytää sekä edullisesti että kalliisti riippuen siitä mistä ostaa. Värikkäitä "mosaiikki" eläimiä saa parilla eurolla avaimenperinä, magneetteina ja ne on aika kivoja myös koristeina. Kortteja parista sentistä euroon. Oikea taide on mielestäni sellaista jota ei tarvitse kuvaajilta piilotella, koska nyky someaikana kaikki on joka tapauksessa täysin julkista ja näkyvillä etenkin tuollaisissa. Etenkin jos pitää kauppaa Sagrada familian vieressä tulee kaupan tavarat takuuvarmasti kuvatuiksi satoja kertoja. En varmasti ole ainoa turistikauppaa kuvannut, enkä edes kulkenut kamera kädessä Barcelonassa. Kovin uniikkeja nämä tuotteet eivät olleet koska ainakin kuvan flamenco tanssijoita ja liskokoristeita näkyi useissa muissakin turistikaupoissa, eli joka puolella. Myös ostaja voi kuvata ostamansa koristeen vaikka hotellissa, jolloin se on melko sama asia kuin se että menee kauppaan kuvaamaan sen. Mosaiikkieläimet ovat kivoja sisustuselementtejä ja myös hyvä lahjaidea eläinten ja taiteen ystäville.Placa de Catalunya 
Keskusaukio josta voi kävellä Ramblalle tai Casa Batlloon. Aukion vieressä näytti olevan pikaruokalat ja C&A tavarataloTyylikäs paikallinen tai turisti. Barcelonassa näkyi paljon paikallisilla nuorilla napapaitoja ja lyhyitä shortseja. Luin jostain että katalaanien tyyli on muka konservatiivinen, ei pidä paikkaansa, ihmisten tyylit ovat konservatiivisempia Pohjois-Italiassa. Todella useilla nuorilla näkyi kireät napapaidat, vähän meikkiä, sandaalit. Värikkäät värit kuten keltainen ei juurikaan näkynyt, se taitaa olla enemmän suosiossa muilla espanjalaisilla ja italialaisilla. Shakiran hajuvesiä myydään ruokakaupoissa ja nuorten tyyleistä tuli kovasti mieleeni Kylie Jenner. Ei tietenkään kaikista, mutta useilla eri alueilla näkemistäni nuorisojoukoista kumminkin. Koruja ei näkynyt juuri kenelläkään, tosin en ihmettele miksi, sillä korut voivat kiinnittää taskuvarkaiden huomion. Taskuvarkaat vievät kuulemma silmänräpäyksessä. Barcelonssa miehillä näytti olevan muotia parrat ja pulisongit, joten miehet voivat aivan rauhassa kasvattaa sellaiset Barcelonan lomaa varten. Shortseja ei paljoa näkynyt paikallisilla.

Stylish woman


Ramblasilla ramblaavaa ihmisvilinää. Menin tästä bussilla ohi, ei kiehtonut ihmismeressä ramblaaminen. Kohteessa voi käydä myös niin että jättää arvotavarat yms. kotiin/jonnekin säilytykseen.

RamblaSissiä muistuttava patsas talon katollaTorre de Castaner
Torre Agbar
Poplenou ja Glories alueella. Tuolla alueella ei näkynyt juuri muuta nähtävää kuin ko.torni ja pieni Glories ostoskeskus joka oli remontissa. Tälläkin alueella oli pieni palmukatu, onneksi edes se graffitien yms. lisäksi


 

Kuvissa Port Olimpic venesatamaa ja Barcelonetan ranta. Tälläkin alueella näkyi melko paljon turisteja ja useat olivat rannalla kylmällä, tuulisella säällä. Luin että usein on kova tuuli joka on hyvä surffareille, mutta huono uimareille. Barcelonetan ranta ei päässyt unelmaranta-listalleni, koska siellä oli tuulista ja tykkään siitä jos rannalla on +30C ilman tuulta. Ramblasia lähin ranta oli pienempi mitä osasin kuvitella, sitä oli hehkutettu niin paljon. Kaikkein lähimmässä rannassa on sellainen minipoukama johon ei varmasti mahdu kaikki turistit kesähelteillä. Rantoja on useampia ja osa on suurempia, mutta mitään valtavia rantoja en nähnyt, pitkiä kyllä. Rannan lähellä on myös disco, muutama kallis hotelli, venesatama, ostoskeskus ja meriruokaravintoloita, jotka tuoksuivat näköalabussiin asti. Miten pääset: metroaseman nimi Barceloneta. Myös Ramblalta voi kävellä rannalle jos jaksaa. Noin tunnin päässä rantakaupunki Sitges on suosittu ulkomaalaisten lomakohde. Barcelonassa ei välttämättä onnistu kävely nähtävyydeltä toiselle, koska välimatkat ovat pitkät. Useat turistit ottavat kuljetukset nähtävyyksille, satamaan, rannalle jne. Metro ei aina kulje lakkojen takia, joten metroliikenteeseen ei voi luottaa huomasin sen. Lakot voivat olla useiden päivien pituisia/vaihtelevia ja sellaisia että metroja pitäisi vaihtaa mistään mitään tietämättä. Kenelle suosittelisin Barcelonaa? rennolle reissaajalle joka on tykännyt kaupunkilomista, futisfaneille, arkkitehtuurista kiinnostuneille, veneilystä tai risteilyistä pitäville, Kataloniasta kiinnostuneille.

Port Olimpic & Barceloneta beach
Strong wind and the beach was smaller what I thought but there is also other beaches and if you want to find more beaches go to Costa Brava cities near by train/car.
From Sagrada Familia long distance and some transport could be needed. Metro station name is the same than beach Barceloneta. There is also near by hotels, seafood restaurants, boat harbour and shoppingmall.


Mont Juic


Sants juna-aseman läheltä. Yritin löytää lippuja tiettyyn kohteeseen, mutta olivat aina loppuunmyytyNämä matkalaukut näin Kiinankaupan ikkunassa Sants -aseman ulkopuolella
Kirkko Tibidabossa

Tibidabo


Kuvan nimi: rattaat hyötykäyttöön paratiisissa. Sitten niitä ei niin turistinähtävyyksiä eli todellista Barcelonaa Marina Poblenou (ei sataman) alueelta, sivummalta keskustasta. Päätin etten anna liian "hienoa" kuvaa enää matkakohteistani, joten jatkossa kuvaan myös niitä ns. huonoja/ikäviä/surullisia puolia silloin tällöin. Kodittomia ihmisiä en aio kuvata koska jokaisella on oikeus yksityisyyteen, mutta kadut ovat julkista kuvattavaa. Tiedän että on ihmisiä joiden mielestä annan liian hienon kuvan käymistäni kohteista, mutta en enää. Hajuthan eivät kuvien välityksellä välity mutta risoja viemäreitä oli jolloin valtava löyhkä tuli kaduille aina ja kovasti odotin viemärirotan bongausta kuvattavaksi. Entisen hajuvesien kerääjän se löyhkä saattaa yllättää. Kodittomat näyttivät sukeltavan roskiksiin, joista kasaavat kaikenlaista tavaraa kärryihinsä. Sosiaaliviranomaisille olisi runsaasti työtä Barcelonassa ja todellista autettavaa. Se yllätti minut ja luulin aluksi että he ovat kauppiaita, kun Italiassa totuin siihen että kodittomat keräsivät lähinnä vain ruokaa, rahaa ja tarpeellisia tavaroita reppuun. Italiassa on kärrykauppiaita mutta he myyvät uusia tuotteita, Barcelonassa kodittomat keräävät omaksi huvikseen tavaraa ja myös pelipaitoja näkyi heidän kärryissään. Ihmeellistä menoa. Jos sinulla on ylimääräistä ruokaa/tavaraa voit jättää ne Barcelonassa kodittomille, heille kelpaa kaikki.

En tiedä onko Barcelonassa Caritasta, eli avustusjärjestöä joka sekä auttaa että majoittaa kodittomia. Olen päätellyt että Välimeren maissa on liian vähän tilaa avustusjärjestöissä eikä apu riitä kaikille. Jotenkin vaan jäi sellainen tunne että moni on oman onnensa nojassa kylmästi kadulla, tai ehkä jotkut jopa haluavatkin olla, koskaan ei tiedä mikä on tilanne. Suurin osa tuskin haluaa olla. Poblenoun alue erosi Barcelonan keskustasta ja alue muistutti minua Nizzasta, Frankfurtista ja Rooman terminin juna-aseman takakujista. Renttureissaaja tai graffiteista pitävä matkailija voisi viihtyä mainiosti juuri tällä alueella ghosttown ghettoseikkailulla, eli kaikille jotain. Alueelle pääset metro Marina -asemalle. Barcelona on täynnä sairaaloita, joten ainakin lääke ja -hoitoapua on tarjolla, mutta caritaksesta en tiedä. Toisaalta taas onhan se hyvä nähdä myös erilaisia puolia koko kaupungista, kun jos kävisi vain pelkällä päivän retkellä ei ehkä näkisi muuta kuin perusnähtävyydet. En olisi nähnyt puoliakaan jos olisin käynyt ristelyltä vain sightsee bussissa. Silmät avaava kokemus on nähdä muutakin kuin vain nähtävyyksiä. Jos haluaa lähteä ghetto seikkailumatkalle niin eikun suunnaksi metro Marinaan josta kadulle Carrer de Sancho Avila. Vaikka metroaseman nimi on Marina, siitä huolimatta venesatamaan+rannalle on 30 min. matka. Mitä muuta: sairastuin vatsatautiin joka kesti ainakin viikon. En tiedä mistä tuli, ehkäpä kaupan paellasta tai lämpimästä vesijohtovedestä, joka ei maistunut kovin hyvältä. En ennen ollut herkkävatsainen. Olen saanut vatsatauteja kyllä Saksassakin, mutta jotenkin Barcelonassa se ei tuntunut menevän ohi ja siksi aloin ostaa vesipulloja. Vesijohtovesi oli usein lämmintä, eikä kovinkaan hyvän makuista, tosin silti parempaa kuin Belgian flandersissa. Tämän sivun mukaan vesijohtovesi on huonosti desinfioitu Barcelonassa ja vatsani on asiasta samaa mieltä. Suosittelen siis Barcelonaan matkaavia ostamaan pullovettä, tai veden desinfiointitabletteja. Nämä ovat asioita joihin matkailija ei oikein voi muuten vaikuttaa, kuin ostamalla pullovettä. Vesi ei läheskään aina näytä likaiselta, vaikka voi sitä olla. Niin moni asia voi vaikuttaa veden laatuun: teollisuus ja päästöt, putkien kunto, mikrobit, veden puhdistuksen taso ja laatu. Läheskään kaikissa kohteissa ei ole puhdasta vettä. Italiasta esim. Genovassa on lyijyä vesijohtovedessä, kun taas muissa Italian paikoissa on yleensä parempi vesi.