lauantai 26. marraskuuta 2016

Dresden, Berliini ja Lübeck matkakokemuksetMatkakokemus ja kuvia Dresdenistä, Berliinistä ja Lübeckista. Dresden on vihreä kaupunki Saksassa Tsekin lähellä, missä on vihreitä kumpuilevia maisemia ja keskustassa barokki palatseja. Maaseutu on kumpuilevaa ja vihreää, jossa kasvaa jopa viiniköynnöksiä. Vielä syksylläkin oli vihreää, eikä ruskasta ollut tietoakaan. Kiva yllätys maisemien osalta muuten usein niin tasaiseen Saksan maaseutuun. Sää oli myös parempi (aurinkoisempi) kuin joissain muissa Saksan kohteissa. Kohde, jota kannattaa harkita.

Nähtävää: Residenzschloss Dresden jossa on asunut kuninkaita. Elben laakso kuului vielä aikaisemmin Unescon kohteisiin, mutta kun silta rakennettiin otettiin Elbe Unescon listasta pois. Mielestäni Unescosta poistetaan kohteita aika helposti ja kaikki eivät edes pääse Unescoon, vaikka kuuluisivat! Terracinan vanhakaupunki kuuluisi myös Unescoon. Nähtävänä myös Schloss Pillnitz joka sijaitsee 15km päässä Dresdenistä ja on nähtävänä linna ja puisto. Dresdenin juna-aseman lähellä on ainakin kaksi suurta ostoskeskusta, joissa oli myös edullisia thairuokia ja kakkupaloja yms. Onnistuin löytämään juustokakkua. Kaupungista löytyy samat edulliset kaupat (Dm, Müller, Kik, Rossmann) kuin muualtakin Saksassa ja niissä kannattaa todellakin käydä jos etsii edullista kosmetiikkaa tms. Dresdenissä käy runsaasti tsekkiläisiä turisteja, jotka tulevat rajan takaa autoilla ja busseilla ostoksille. Kestää vain noin 2 tuntia mennä Dresdenistä Prahaan junalla/autolla. Dresden on heille suosittu ostoskohde ja Primark vaikutti myös erittäin suositulta ja edulliselta. Primark on hyvä liike koska sieltä löytää edullisia vaatteita, koruja, kosmetiikkaa yms. Jos on budjettimatkailija niin silloin kannattaa todellakin käydä Dresdenissä tai muissa joissa on nuo liikkeet, plussaa myös siitä että ko.kauppa löytyi ostoskeskuksesta läheltä juna-asemaa. Dresdenissä näkyi myös modernia arkkitehtuuria, varmaan siksi kun suurin osa taloista tuhottiin toisessa maailman sodassa. Miksi Dresdenissä kannattaa käydä: jos haluaa nähdä muutakin kuin Berliiniä, muutakin kuin tasaista maisemaa, jos haluaa tutustua barokkipalatseihin ja niiden loisteliaisiin aarteisiin, jos haluaa vaikka käydä samalla Tsekissä. Jos Dresden jäi kiinnostamaan katso myös Pieni matkaopas. Majoituksia on monenlaisia kuten muuallakin. Tykkäsin Dresdenistä. Kuvien alla vielä kokemukset Berliinistä ja Lübeckista.

Travel to Dresden, Germany (near Czech). 
I saw a lot of green landscapes and hills. I like to see more of hills than just flat landscapes so it was a nice surprise. Landscapes still green even in autumn. Something to see: Residenz schloss Dresden. Else valley formerly part of Unesco but removed from the list because of the bridge. Schloss Pillnitz has also glorious decoration+furniture and park to visit. 15km from Dresden city centre. Dresden is a popular shopping destination for nations who live near by example Czech tourists come to Dresden. Near the train station is many Thai restaurants and shopping malls and also Primark. It's also possible to visit Czech from Dresden. I've visited also Berlin and Lübeck


Barokki luteraanikirkko on hyvin onnistunut uudelleen rakennettu kirkko. Suuret kirkot tuovat oman säväyksensä eri kaupunkeihin, esim. Vatikaanin Pietarinkirkko näkyy kauas. Tämänkin kirkon näin kaukaa ja zoomasin kuvan.


Roadtrip and beautiful sunsetKuvassa Holsten Gate Lübeckissa, niin tässä matkakokemus Lübeckista. Lübeckissa on  nähtävyyksinä linnoja ja ainakin kesällä Lübeck voisi olla kiva kesäkaupunki, voisi mennä myös kanaaliristeilylle. Huomasin että ruotsalaisturistit tykkäävät tulla Lübeckiin ilmeisesti risteilyjen kautta ja he näyttivät selvästi viihtyvän. Tosin luulen että Ruotsissa saattaa olla runsaasti aivan saman tyylisiä kaupunkeja kuin Lübeck. Minulle kivoin nähtävyys oli tornit. Hotelleja oli eri tasoisia. Hälytysautoja meni melkein joka sekuntti ja yksi turisti kertoi ettei hän jätä autoonsa edes istuinsuojaa. Hyviä asioita Lübeckissa: löytyy vielä muutamia edullisia kauppoja kuten Rossmann ja ilma oli viileä mutta ei liian jäinen minulle silloin. On hienoa että upeita vanhoja linnoja on vielä säilynyt ja sitä arvostan. Jos menet Lübeckiin niin vieraile keväällä/kesällä ja älä odota runsaita vaatevalikoimia, tavaratalo C&A kyllä löytyy ja Karstadt.

Sairastuin flunssaan kesken matkan joten jäin viikoksi Lübeckiin. Kannattiko? no en tiedä, mutta en jaksanut jatkaa matkaa, vaikka oli tarkoitus. Mikään suuri ostoskaupunki Lübeck ei ole, tai ainakaan minulle ei ollut. Kun olisin tarvinnut ainakin yhden talvivaatteen ja laukun, koska edellisestä alkoi hajota hihnat. No ei löytynyt koska kaupat oli täynnä semmoisia minikapeita kimalleneuleita, joita en käytä. Minä en tykkää  kapeista kimalleneuleista. Haluan normaaleja, mutta tyylikkäitä vaatteita mutta ne ovat harvenemaan päin ainakin tänä talvena. Osa kiinalaisista vaatteista on tietysti tosi hyviä ja on niitä minullakin, mutta ärsytti ne edel.mainitut vaatteet. Minulla oli aikaisempina vuosina hyviä ostoskokemuksia Kölnista ja nyt yllätti Lübeck. Olen normaalipainoinen, mutta siitä huolimatta ostan mieluummin muunlaisia kuin todella kapeita vaatteita. Sää oli koko ajan pilvinen eikä aurinkoa nähnyt kertaakaan tai ehkä kerran. Joten ainakaan aito D vitamiini ei päässyt auttamaan flunssan paranemisessa ja pian sain jo toisenkin flunssan heti toisen perään lähtiessä. Sää Lübeckissa oli samankaltainen kuin Tanskassa eli viileää ja pilvistä. No kukaan tuskin odottakaan aurinkolomaa Saksalta, mutta kyllä Kölnissä ja Dresdenissä voi paistaa aurinkokin talvella! Kölnihän ei ole hirveän kaukana Belgiasta, kun Belgiassa ollessa paistoi aurinko joka toinen tai kolmas päivä talvella ja minulle se oli jo hyvä sää. Kölniin jäi taas menemättä, koska en ole valmis maksamaan Saksan junsta 400e suunta. Alempana vielä kokemus Berliinistä.

Picture of the Holsten Gate Lübeck.  I've visited Lübeck this autumn. I got influence sickness and had to stop traveling for a moment until I felt better. Lübeck is not a big shopping city but you could see there Castles. I saw castle gate and I like to find historical sightsee and I respect that they still got those ancient castles. Weather was cloudy but not too cold to me. 


 Holsten gaten on ekana maininnut Tanskan kuningas 1216. Tornien korjaus on maksanut miljoonia ja nykyään torneissa toimii museo. Tornit ovat myös Simcity 3000 pelissä

There is a museum inside Holsten Gate
Holsten Gate featured on Simcity 3000 game


Cityschiffahrt on kiertoristeily jossa näkee Lübeckin kaupunkia ja kanaaleja. Lübeckissa on siis Amsterdamia(?) muistuttavia taloja ja kanaaleita. Kuuluu Unescon maailmanperintölistallekin. Kiertoristeily kestää noin tunnin. Kulkee myös talvella lokakuussa, marraskuussa, joulukuussa. Hinta aikuisilta 12e, ei paha. Luulen että tämä voisi olla aika hyvä kokemus kesällä tai keväällä! Näytti lähtevän läheltä Holsten Gatea, josta voi myös kävellä keskustaan. Berliinin kokemus alla.

Cityschifffahrt is a cruise tour around Lübeck by canals. There is canals (and houses) perhaps similar to Amsterdam and Lübeck is part of Unesco. The cruise will last about 1 h and possibility also in winter October, November and December. I guess this could be a great experience in summer.
Matkakokemus Berliinistä. Berliinissä kävin nopeasti jo 2013 pääjuna-aseman luona ja lähellä kanaaleita, mutta tällä kertaa Charlottenburg alueella. Halloween tapahtumassa näkyi kurpitsoita ja lapsille shetlanninponeja. Kiva tapahtuma. En ihastunut supersuosittuun Berliiniin. Miksi? samat kaupat kuin muuallakin Saksassa, paljon ihmisiä joka puolella eli ruuhkaa, huonohko suhtautuminen ulkomaalaisiin tietyissä liikkeissä ja usein tympeä asiakaspalvelu. Joku sosiaalisempi saattaa tykätäkin ruuhkista. Huomasin useita kertoja että saksalaiset otettiin kassalla ensin ja ulkomaalaiset, ei saksaa puhuvat, otettiin vasta kun saksalaiset olivat maksaneet. Näin kävi parissakin kaupassa ja kioskissa. Ihmetytti kovasti, sillä oletin berliiniläisten tottuneen jo lukuisiin ulkomaalaisiin. Puolan rajan takaa lappaa jatkuvasti porukkaa Berliiniin sekä turisteina että asumaan, joten olisi luullut että berliiniläiset ovat tottuneet hyväksymään ulkomaalaiset. Käytökseen ei taaskaan vaikuttanut mitenkään oma käytökseni, sillä olen ja pyrin olemaan aina neutraali ja kohtelias ja en koe vastaavaa käytöstä läheskään kaikissa paikoissa.

 Berliinissä on paljon nähtävää kuten esim. kissa +musiikkikahvila. Schloss Charlottenburg palatsi. Tv torni. Ilmainen opaskierros: New Europe tours alkaa Starbucks kahvilasta Brandenburg Gate, kesto 3h. Joka päivä alkaen klo. 10, 10.30, 11, 11.30, 14, 16. Lisätietoa. New Europe tours järjestää muitakin ilmaisia turistikierroksia maailman eri kaupungeissa, joten muista katsoa sivu jos haluat ilmaiskierroksen. Venekierrokset Berliinissä. Berliinissä on toki myös muuta nähtävää kuten puistoja, muistomerkkejä sun muuta mutta niistä on jo niin paljon juttua että halusin listata tähän muuta. Katso myös Pieni matkaopas Berliini. Hieman sivummalla Berliinistä löytyy myös metsämaisemia ja pikkukyliä, alempana kuva. 

Charlottenburgin alueella paloautoja meni joka hetki ja sekin majoitus jossa olin alkoi hälyttää, jolloin oli pakko mennä yöllä pihalle, kuten kaikkien muidenkin. Ei se nyt sinänsä haitannut, en pelännyt. Kukaan työntekijä ei välittänyt tulla paikalle, vain palomiehet. Ihmetyttää vieläkin työntekijöiden välinpitämätön asenne. Mietin haittaisiko jos kaikki tavarat menisi palossa? mietin että ei. Lapsena ajattelin että haittaisi jos suosikkilelut menisi palossa. Osa turisteista ei mennyt pihalle ja osa meni. Kukaan ei puhunut englantia silloinkaan, vaikka tämä nyt on vaan kokemus tuolta alueelta. Koin aikaisemmin kanavan alueen kivemmaksi alueeksi kuin tämän alueen. Mutta kaupungin lisäksi näin bussista myös syksymaisemia, antiikin Rooman aikaisen kaaren ja järven. 2013 vuonna olin juna-aseman lähellä kanava-alueella ja se alue vaikutti kyllä mieleisemmältä.  

Ymmärränä kuitenkin että on Berliinifaneja, sillä on ymmärrettävää että jo yhdestä kaupungista voi saada täysin erilaisen kuvan majoittumalla eri alueille. Usein myös majoituksen laatu vaikuttaa matkailijoiden mielipiteisiin. Jotkut alueet ovat parempia kuin toiset ja jotkut kokemukset ovat parempia kuin toiset. Mielipideasioista voi kiistellä, mutta noiden syiden takia se ei kannata. Jokainen kokee omat matkansa erilailla ja voi saada hyvää tai huonoa asiakaspalvelua. Jostain syystä tulin huonovointiseksi taksissa, vaikka muissa Saksan kaupungeissa en yleensä koe pahoinvointia autossa. Mutta Saksassa on paljon muitakin kaupunkeja, joten en itse kokenut Berliiniä uniikiksi matkakohteeksi juuri minulle, kuten mainitsin joka puolella oli ne samat kaupat kuin muuallakin Saksassa. Tykkään tunnelmallisista kohteissa jotka eivät ole täpötäysiä ihmisistä ja nähtävyyksistä tykkään kuten linnat. Juna-aseman alue on vihreä, näkyi kanaaleja ja Kamppimainen ostoskeskus asemalla. Tykkäsin siitä alueesta ja myös vihreitä puistoja näkyi aika paljon. Läikikkäitä Shetlanninponeja voi muuten nähdä myös Shetlanninsaarilla. Tämä ponirotu on oikein kiva, kiltti ja joskus omapäinen. Yksi koira sekosi nähdessään poneja ja hyppi ympäriinsä yrittäen hyökätä poniaitaukseen juoksemaan. Kaupunkikoirat harvemmin näkevät poneja. 

What to see in Berlin:  

Free tour check New Europe tours
+ New Europe tours has also many other free tours.
 This time I saw Charlottenburg zone but I have to be honest and say I liked more the Canal zone near main train station and I visited there before


Cute Shetland Ponies for Halloween party


Kylä Berliinin lähellä.  

Village near Berlin