perjantai 9. joulukuuta 2016

Älä matkusta ilman näitä: matkasivuvinkkejä ja muuta


Parhaat matkasivut Vinkit sivuista, sovelluksista yms. joita ilman ei kannata matkustaa:
Postcard and tag. Tämä on yksi aika uusista sivulöydöistäni ja kiva idea. Sivulla voi sekä katsella että lisätä omia matkakuvia, jotka toimii kuin virtuaalipostikortti esittelynä. Sivulla on hyvää se että kuka vain on tervetullut lisäämään postikorttimaisen kuvansa. Mukaan voi halutessaan liittää tekstiä kuten kuvailun kohteesta, linkin, tietoa säästä tai vaikka matkavinkin. Sivulla on kategoriat myös reissun ruokakuville/vinkeille kuten myös hotelleille. Good search. Hyödyllinen hakukonesivu, jonka avulla voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Jos tekee vaikkapa ostoksia niin voi valita mille järjestölle menee ostosummasta rahaa ilman että maksaa erikseen. Sivulla on myös tarjouskoodeja. Ostaa ei ole pakko, sillä pennin voi joka tapauksessa lahjoittaa tekemällä vain hakuja hakusivun kautta. Hotelscombined on hyödyllinen sivu jonka kautta verrataan hotellien hintoja, eli sama hotelli voi olla vaikkapa 30-50e halvempi toisella sivulla kuin sillä mitä ensin katsot! Hotelscombined selvittää hinnan useilta eri sivuilta ja on siksi tosi hyödyllinen kaikille matkailijoille, tosin joskus summiin lisätään jotain veroja joten tiedot pitää katsoa tarkasti läpi. Mitä aikaisemmin hotellin varaa yleensä se on sitä halvempi.

Yelp. Toimii hieman samaan tapaan kuin suosittu Tripadvisor, mutta yelpissä on jopa enemmän ravintoloita, kauppoja, hotelleja sun muita listattuna. Saitko reissussa hyvää palvelua tai erittäin huonoa palvelua hotellissa/ravintolassa/kaupassa, yelpin avulla voit kirjoittaa arvostelun. Yelp on ehkä jopa enemmän yhteisöllinen sivu, joten sivulla voi halutessaan koota profiilisivulle kuvia ja ystäviä. Yelppiin voi kirjoittaa palautteita englanniksi (jotta kaikki ymmärtää) tai vaikka sekä englanniksi että muillakin kielillä.
Virtualtourist sivu toimii hieman samaan tapaan, tosin sivulle voi myös kirjoittaa omia matkavinkkejä, lisätä itse otettuja kuvia, neuvoa, kertoa vinkkejä, vinkata turistihuijauksista, lisätä ravintolavinkkejä jne. Sivu on hyödyllinen kun suuntaa uusiin kohteisiin. Virtualtourist voi toimia myös blogin tapaan ja sielläkin voi kertoa omia matkakertomuksia englanniksi. Sivustolla näkyy myös vanhoja arvosteluja.

Maps.me  on mobiilisovellus jossa voit katsella myös offline-tilassa karttaa eri maista jopa keskellä ei mitään ilman nettiyhteyttä. Hyödyllinen, et siis tarvitse wifiä jos sellaista ei ole saatavilla. Kartat vievät kyllä paljon tilaa puhelimessa se on tämän sovelluksen haittapuoli. Voit ladata maps.me täältä. Numbeo sivu on erittäin hyödyllinen matkalijoille ja nomadeille, sivulla voit vaikka verrata kaikenlaista eri maiden välillä. Voit verrata saastetilastoja, terveydenhoitotilastoja, asuntojen hintatilastoja, ruuan hintatilastoja, rikostilastoja, elämänlaatutilastoja, liikennetilastoja eri kohteiden välillä yms. Tosin vaikkapa hinnat vaihtelee sen mukaan missä liikkeissä käy, mutta tottahan se on että vaikkapa Aasiassa ja Intiassa on usein paljon ylipuolet halvempaa kuin Euroopassa. Pieni matkaopas tätä olenkin aina välillä suositellut matkajuttujen yhteydessä, joukossa on useita eri kohteita. Suncalc sivulta näet koska aurinko laskee ja nousee, joten voit katsoa sieltä mihin aikaan kannattaa mennä ottamaan kuvia auringonlaskuista ja nousuista. Siinä on muuten suuri ero kun joissain kohteissa (kaamos) tulee pimeää jo kahdelta ja joissain viideltä, tosin esim. Välimerellä joissain kohteissa aurinko laskee kesälläkin jo viideltä iltapäivällä kun pohjoisessa paljon myöhemmin. Go Euro sivulla voi etsiä matkavaihtoehtoja lennot, bussit ja junat.

Tripadvisor. Olet juuri varaamassa unelmiesi matkan ja luulet löytäneesi sopivan hotellin jossa voi rentoutua. Avaat tripadvisorin ja yllätyt kun luet matkailijoiden omia kokemuksia, tosin joukossa voi olla myös maksettuja kehuja. Olen huomannut että esim. Excellent palkintoja myönnetään aivan liian helposti lähes mille vain majoitukselle tai luultavasti managerit ostavat niitä. Joskus toimittajat saavat ilmaisia öitä kun kirjoittavat kehuja. Älä katso vain palkintoja, katso ennemmin majoituksen saamia palautteita joita tekevät oikeat matkailijat. Maailmalla niin moni asia pyörii rahalla. Muuten yllättävän hyvä sivu ja kun luet hotellikokemuksia tripadvisorista voit välttyä myös mahdollisilta huonoilta majoituksilta, tai tehdä vaikka päinvastoin ja mennä itse testaamaan juuri ne haukutut majoitukset. Voit tietysti myös tehdä tunnukset ja antaa palautteita käymistäsi majoituksista ja tallentaa kartan käydyistä kohteistasi ja unelmakohteistasi. Aika nopeasti oppii erottamaan mitkä ovat oikeiden matkailijoiden arvioita ja mitkä vain pelkkiä maksettuja kehuja, sillä niitäkin on joukossa journalistinkin mukaan. Täysin rehti sivu se ei ole, mutta joukossa on paljon myös oikeiden reissaajien aitoja mielipiteitä ja palautteita, jotka voi oppia erottamaan. Tietenkään ei kannata jotain tiettyä kohdetta alkaa pelätä tai inhota vain toisten kokemusten perusteella, mutta näkökulmaa sivulta saa. Palautteet riippuu myös paljon reissaajien kulttuureista tai siitä millaisiin oloihin on tottunut, esim. huoneen siisteystaso vaihtelee joskus kulttuurien ja omien tapojen mukaan samoin se tarvitseeko vaikkapa lämmitystä vaiko ei.

Get 10 Things on aika uusi sovellus josta voi lukea englanniksi mitä voisi eri kohteissa tehdä ja nähdä. Usein matkasivuilla ja kirjoissa mainostetaan satoja/tuhansia nähtävyyksiä ja kohteita jotka täytyisi nähdä, niin siksi 10 nähtävää tuntuu riittävältä jos ei jaksa lukea enempää. Spot on puhelinsovellus jonka avulla voit löytää matkakohteen kahvilat sun muut, voit myös tallettaa suosikkejasi ja jakaa omia suosikkejasi. Vedenpuhdistustabletit voivat olla todella hyödyllisiä kaukomailla. Voit yrittää välttää sairastumista kaukomailla vedenpuhdistustableteilla ja desinfiointipyyhkeillä. Tosin niistä ei ole hyötyä jos syöt vatsataudin aiheuttavaa ruokaa katukojusta (tai muualta). Aquatabs vedenpuhdistustableteilla voi yrittää välttää mm. kholeran. On tietysti myös vedenpuhdistuslaitteita mutta tabletit on kevyempiä. Minä ottaisin noita mukaan jos menisin vaikkapa Afrikkaan tai etelä-Amerikkaan, ehkä myös Euroopassa joihinkin kohteisiin.
Kevyttä kangaskassia voit käyttää lomalla ruokakassina, rantakassina ja pyykkikassina siitä on moneen.

Cruisecritic risteilykritiikki on hieman samanlainen sivu kuin tripadvisor ja yelp, mutta siellä voit lukea ja osallistua risteilykeskusteluihin ja lukea risteilyvinkkejä ennen risteilyn varausta etsimällä sivulta tietyn laivan jolle lähtöä suunnittelet. Kumpa minullakin olisi ollut aikaa lukea kokemuksia, mutta lähdin niin nopeasti risteilylle etten ehtinyt kaikkea lukea sillä risteily oli heti seuraavana päivänä varauksesta. Cruisecritic sivulla kirjoittavat sekä turistit että myös ammattilaiset ja joukossa on hyödyllistä tietoa myös tippimaksuista, uusista laivoista ja vaikka mistä. Cruise oyster on samankaltainen sivu. Myös monenlaiset matkablogit ovat hyödyllisiä, niistä kun näkee ihmisten omia kokemuksia, kuvia ja tietoa eri kohteista. Yhä useampi matkabloggaaja kirjoittaa oman, rehellisen arvion käydyistä kohteista ja se on hyvä sillä se lisää luotettavuutta. Maksetut kehut ovat erikseen ja arvostan suuresti matkailijoiden omia kokemuksia ja luen myös negatiiviset kokemukset, koska jokaisella on oikeus mielipiteeseensä ja kokemukseensa. Kuvankäsittelystä voi olla montaa mieltä ja minä tykkään sekä käsitellyistä että ei käsitellyistä matkakuvista. Olen kuitenkin sitä mieltä että meren värit näkee parhaiten ei käsitellyistä kuvista. Minua kiinnostaa siis vaikkapa juttu unelmien hotellista kuten myös pettymysten matkakohteet. Saatat löytää lisää upeita kohteita nähtäväksi. Suomalaisia matkablogeja: rantapallo.fi  ParisRio ja Pallontallaajat. Tässä kohtaa muistutan vielä että matkablogin voi kuka tahansa perustaa ja se ei vaadi runsaita matkoja joka vuosi, sillä minäkin matkustin ennen vain kerran vuodessa.

Turvasormus. Semmoinen keksintö saattaa pelastaa jos joutuu pulaan matkalla, koskaanhan ei voi olla aivan varma mitä tulee vastaan. Sormus toimii siten että sitä painetaan pulaan joutuessa, jolloin puhelu yhdistyy poliisille/hätäkeskukseen. Sen lisäksi saat itse valita kuka kuuluu turvaporukoihin, esim. vanhemmat, puoliso, hätäkeskus tai muut. Matkoilla voi koska tahansa tulla vastaan minkälainen tilanne vaan, eikä turvallisenakaan tunnettu kohde välttämättä ole sitä aina ja tiedotus jo yksistään ainakin voi helpottaa oloa. Erinomainen keksintö, joka kannattaa ainakin hankkia jos liikkuu pimeällä ulkona tai jos matkustaa vaarallisina pidettyihin maihin tai jos vaikkapa nainen yöpyy yksin epämääräisessä hostellissa vaarallisella alueella. Varoitukset kannattaa ottaa todesta, vaikka matkailusta ei kannata luopua pelon takia. Luonto voi myös yllättää eri tavoin sillä järistyksiä, tulvia sun muita sattuu ympäri maailmaa ja silloinkin sormessa oleva turvasormus voisi olla hyödyllinen. Tämän voisi hankkia vaikkapa jos matkustaa Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan, Intiaan ja muihin kohteisiin, Euroopan suurkaupunkeihin tai jos liikuu öiseen aikaan ulkona. Voisin hyvin kuvitella että tuollaisesta voisi olla suuri hyöty myös Euroopassa öisillä kaduilla yksin liikkuessa. Saatavilla maaliskuussa 2017. Tämä voisi olla hyödyllinen yksin matkustaville naismatkailijoille, miksei myös miehille ja lapsille. Turvasormuksen voit hankkia indiegogo sivun kautta. Hyviä matkasivuja riittää ja aina löytyy uusia, joten lisää tulee sitä mukaa mitä löytyy. Vanhempi juttuni: hyviä matkasivuja.  Kurkkaa myös Joulukalenteri!


Don't travel without these: 

I like Postcard and tag you can upload your holiday pictures to the page and find nice places to vist.  Check maps.me mobile app then you can get offline maps even when you got no wifi connection abroad. Handy system but maps will take a lot of space. 
Go Euro is a good travel planner.

Tripadvisor and Yelp. It's important to read real traveler's reviews I mean real reviews not only brag about how perfect some accommodation is. I trust real travelers with their own opinions. It's important to know little bit more about the hotel than only photoshop-perfect pictures and brag. You can find all kind of reviews and about anything but I think it is good to know all kind of information and experiences before going. Ofcourse you should not start to avoid some destination  only because of the bad reviews you could find but you can find many kind of reviews. Then you can decide where you want to go. Ofcourse you can also give a good feedback/reviews when you find a nice hotel or restaurant and create map of visited destinations and your dream destinations. Check virtualtourist.com there is a lot of traveler's experiences and travel tips also. You can also write about your own experiences and travel tips to virtualtourist and yelp.
You can add your holiday pics to Yelp also. 

Suncalc check when is the perfect time to go and take pictures of sunsets or sunrise.

Check numbeo
it is really useful page for travellers and Nomads. Compare cost of living, health care, pollution, food prices, property prices, quality of life etc. 

Hotelscombined is very good page for checking hotel prices because prices may vary.
 Check Get 10 Things if you are looking for a short list about things to do abroad.

Night out or if you travel to unknown place that seems to be dangerous or not so secure.  The ring makes it possible to call to police and to your safety circle. You can choose who is included in your safety ring: parents, husband/wife, only the emergency services. Will be available March 2017. I would recommend this for solo female travellers but why not also to men travelers. Get it from indiegogo.

Water purification tablets could be needed sometimes example Aquatabs. I would buy these if I was going someday to Africa or to South America example. I could need these also in Europe at least in some destination.

 Spot mobile app. Find new favorite cafes and more.
Do you like Cruise traveling? then check Cruise critic it's similar to Tripadvisor but has Cruise reviews, tips and more. Cruise Oyster is similar.