keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Matkakokemus: lumisten Alppien ympäröimä Innsbruck ja joulumarkkinat

Matkakokemus lumisilta Alpeilta

Kuvia ja kokemus Innsbruckista Itävallassa ja joulumarkkinat. Suosittu laskettelukohde, jossa on myös joulumarkkinat marraskuussa ja joulukuussa. Mitä voi tehdä Innsbruckissa jos laskettelu ei kiinnosta? ko.kaupungissa on yhä edullista ruokaa kuten 3e sushia, aasialaisia ruokia, löytyy ostoskeskus, pikkuputiikkeja, lähikyliä Alpeilla, lyhyt 2 tunnin matka Italiaan, on joulumarkkinat hienoine koristeluineen, Alpit yms. Kohde oli huomattavasti viileämpi vaikkapa Italiaan verrattuna eli takkia tarvitaan. Ruuan hintataso kaupoissa suunnilleen sama kuin Saksassa. Lennot, junat ja bussit kulkee. Innsbruckista pääsee Pohjois-Italiaan vain kahdessa tunnissa junalla, lähettyvillä on mm. Bolzano, Merano, Trento ja sitä pidemmältä löytyy Verona, Milano, Garda ym. Jos ehtii tämä matkavinkki kannattaa hyödyntää etenkin kesällä tai keväällä. Meranokin näyttäisi käymisen arvoiselta. On siis mahdollista toteuttaa omatoimimatka menemällä Innsbruckista junalla Italiaan. Junarata ei ole kovin korkealla, vaan menee vuoren reunaa pitkin alhaalla ja silti näkee upeita maisemia. Ilmasta: oli kiva nähdä kohde jossa lumi pysyi ylempänä Alpeilla, jossa ei kuitenkaan ollut minulle liian kylmä. Opin täällä pitämään uudestaan lumesta ja lumimaisemista. Sää vaihteli ja oli noin +15C ja välillä -5C, ilman jäistä merituulta. Tosin kesällä voi olla todella kuumakin. Olin kuitenkin aina kuvitellut että Alppien läheisyydessä olisi todella kylmää, vaan ei ainakaan enää ole.

Majoitusvinkit:  kaupungissa on aika kallis majoitusten hinta tai sen mitä löysin eli lähemmäs 100e. Voi saada huikean Alppinäköalan. Hotelleissa on yleensä lämmin Itävallassa joten sisällä ei tarvitse palella. Igluu Village olisi igluhotelli Kühtai nimisessä paikassa 39.7 km päässä Innsbruckista. Hyvällä tuurilla jos menee Alpeille saattaa nähdä Alpeilla/alppien luona vuorikauriin tai murmelin. Kaikenlaisia lomavuokramökkejä löytyy toki ylempääkin Alpeilta. Laskettelijoita kohde kiehtoo erityisesti, koska Alpit on vieressä. Näin myös alppikyliä Seefeldin illalla ja Garmisch-Partenkirchen. Alppikyliin voi päästä bussilla, vuokra-autolla yms. Talot alhaalla näyttivät pieniltä tähdiltä ylhäältä vuoristoreitiltä nähtyinä. Huomasin että alppikyliinkin on eksynyt kiinalaisia ravintoloita. Eli jos menee laskettelukohteeseen voi löytää muutakin syötävää kuin paikallisia wursteja. Tietysti yksi ikäväkin kokemus mahtui joukkoon, kun erehdyin yhdeksi yöksi ei paikallisten pitämään majoitukseen jossa huijattiin hinnalla. Mutta paikalliset olivat kyllä ystävällisiä ja kohteliaita yleensä.  

Ostosvinkkejä: löytyy Sillpark niminen ostoskeskus jossa on muutama kerros ja Primark. Primark on edullinen ja siten hyödyllinen liike josta voi ostaa vaatteita, kosmetiikkaa, koruja, laukkuja yms. Monenlaista saa alle 30e Primarkista ja Primarkeja on aika monessa kohteessa ja ei ihme että ovat suosittuja. Müller kauppa josta saa kosmetiikkaa, teetä, suklaata, koristeita yms. löytyy keskustasta pienestä ostoskeskuksesta Rathaus Galerien. Müllerissa on usein hyviä tarjouksia ja teevalikoima on runsas. Pienessä matkaoppaassa lisävinkkejä. Joulumarkkinoilta voi ostaa syötävää ja joulukoristeita. Innsbruck ei nyt sinänsä ole suuri shoppailukohde, vaan enemmänkin luonto ja alppikohde, mutta ostettavaakin voi löytää jos löytää. Huomasin tykkääväni enemmän luontokohteista kuin suurkaupungeista, täällä opin myös sen, tosin tietysti myös joissain suurkaupungeissa näkee luontoakin.

Nähtävää ja tekemistä: kultakatto Goldenes Dachl löytyy keskustasta ja on näkemisen arvoinen, kuvia alla. Alpit ovat nähtävyys jo itsessään ja vielä on lumihuiput jäljellä. Ambras castle kuuluu myös historiallisiin nähtävyyksiin. Bergisel hiihtokeskus. Sen sijaan Inn-jokea en mainitsisi päänähtävyytenä koska joki oli ruskea ja ei niin puhdas, esim. Rheini vaikuttaa mielestäni puhtaammalta jos saa verrata. Tosin kyllä Inn-joestakin varmaan saisi puhtaan jos se pidettäisiin kunnossa. Schloss Tratzberg löytyy kauempaa mutta keskiaikainen linna näyttäisi näkemisen arvoiselta. Jos halua vuokrata Ferrarin loman ajaksi niin näin esitteen Ferrarivermietung.

Myös Innbruckissa järjestetään tunnelmalliset joulumarkkinat. Joulumarkkinoita näkyi keskustassa ympäriinsä pienissä puisissa kojuissa ja niistä voi ostaa käsintehtyjä koristeita, muitakin koristeita ja syötävää. Syötävinä näkyi koristeltuja pikkuleipiä, juustokeittoa, makkaraa sun muuta. Huomasin yhden joulunavauksen ja siellä tarjottiin ilmaisia pikkuleipiä, kyllä myös ulkomaalaisille tarjottiin. Yleensä joulu pikkuleipiä myydään aikas kalliilla rasioissa. Swarovski on suosittu Innsbruckissakin ja huomasin Swarovski joulukuusen. Swarovski Kristallwelten kauppa löytyy osoitteesta Herzog-Friedrich-Strasse 39, 6020 Innsbruck. Kävin ottamassa kuvia ja samalla löytyi myös kuuluisa kultakatto samalta kadulta. Edullisimmat korut voi ostaa 30e Swarovskista, alennusmyyntien aikaan ehkä vielä edullisemmin. Olen kokenut kahdet joulumarkkinat tänä vuonna ja pakko myöntää että Innsbruckin joulumarkkinat vei voiton yhden Sveitsin kaupungin joulumarkkkinoista, jotka oli kalliit ja keskellä katua oudosti sijoitettuna.


Swarovskin kristallimaailma sijaitsee 19km päässä Innsbruckista ja myös Wienissä on runsaasti Swarovskin liikkeitä. Löytyy muutakin kuin kristallikoruja, sillä Swarovskilta löytyy myös suloisia eläinkoristeita ja eläinkoruja. Yksi tietty koru on ollut harkinnassa jo pitkään, mutta en ainakaan vielä ostanut. Mitä erikoista: itävaltalaiseen jouluun kuuluu muuten Krampus-joulupukki joka muistuttaa kovasti Suomessa entisaikoina olleita kekripukkeja! Krampus-pukki ei ole Itävallassa ystävällinen, vaan karmiva pelottelija hirviöpukki joka pukeutuu johonkin rumaan eläimenkarvaan ja muistuttaa pirua. Lapset takuulla pelkäävät ja odottavat kauhulla Krampusta. Hauska kuitenkin että "kekripukki" perinne elää yhä tuolla ja Bavariassa. Kulttuureista kuin kulttuureista voi aina välillä löytää jotain samaakin. Itävallassa myydään joulun aikaan paljon Krampus suklaita tavallisen joulupukkisuklaiden lisäksi. Italiassa muuten uskotaan joulupukin lisäksi Vesuviuksella asuvaan joulunoitaan. Kuvien alla on lopussa myös kuva Krampus-joulupukista. Mitä muuta outoa koin? no maanjäristyksen tai jonkun sellaisen, en tiedä johtuiko lattiasta vai mistä sellainen että harja heilahti pöydällä, mutta ei ollut kovin pelottavaa, kovimman järistyksen olen kokenut Italiassa. Saa nähdä miten näiden alppikohteiden käy ilmastonmuutoksen seurauksena kun lumi sulaa, tuleeko vain vihreitä vuoria.  Kurkkaa myös Joulukalenteri kalenterissa on mm. matkavinkkejä, reseptejä yms.

I've been to Innsbruck Austria. I came to Innsbruck from Italy and there is a road (and train) to Italy it will take only about 2h to travel to Northern Italy. I've been in Vienna before but found out Innsbruck is a very different city with those Alps around. Weather was colder than in Italy and needed a coat. Ski resorts near by but also Innsbruck offers shops and restaurants for travellers who are not going to ski. There is Sillpark and Rathaus Galerien shopping malls. I saw near by ski villages while passing by and gone high route to mountains then the houses seemed as stars in the night. I saw many Asian and Chinese restaurants so it's possible to find sushi. It's possible to find many kind of accommodations in Tyrol such as hotels and holiday cottages. Hilton has great Alp views. Alps has still snow and ski resorts. Let's hope that the climate change won't change the snow situation totally.

What to see:
Alps, Goldenes Dachl Golden Roof in the centre, Historical centre,  Ambras Castle,  Schloss Tratzberg Castle, Bergisel Ski jump.

About Christmas: 
There is also Christmas markets in Innsbruck. You could find Christmas cookies, food and handmade jewellery at the Christmas markets. There is Santa Claus tradition in Austria but also a very different Santa called as Krampus it is very much similar Santa than in Ancient Finland before it was called as Kekri, traditional (angry) Santa.
 
 


Goldenes Dachl, Golden Roof

Kultainen katto on nähtävyys ja kaupungin kuuluisin symboli. Katto valmistui vuonna 1500 ja siinä on 2738 kultatiiltä! Katto valmistettiin keisari Maximilianin häitä varten. Ihme kyllä kukaan ei ole vielä vienyt kultaa katosta ja siinä ne yhä ovat. Nyt kultakaton vieressä oli joulumarkkinat, lähistöllä samalla kadulla myös Swarovskin liike ja Mcdonalds. Sijaitsee sivummalla juna-asemasta.Sillpark ostoskeskuksen joulukoristeluita

Christmas decoration at Sillpark shopping mall

Swarovskin liike
Swarovskin joulukuusi ulkona joulumarkkinoilla

Swarovski Christmas tree for the Christmas Market


Myös kävelykadun puita valaistiinFenix tai kultainen kotka jouluvalona
Piparkakkutalo näkyi myös "postina" Joulumarkkinoilla. Kuvien alla, lopussa Krampus-pukin kuva.

Gingerbread house 

 
Joulumarkkinoiden koristeita myynnissä.
Kojuissa näkyi myös keksejä, muuta syötävää, koruja, wursteja, juomia yms.

Tässä kuvassa näkyy Pohjois-Italiaan ja Tirolin pikkukyliin vievä tie, vieressä mutta alempana menee myös juna. Hieno maisemareitti jota voin suositella kokemusteni perusteella. Kuvan otin ikkunasta. Alaskassa on hieman saman näköistä.

Road to Italy (and to villages in South Tyrol) from Innsbruck

 

Alppikansalaiset tykkävät myös pyöräilystä
Tähtikoristelut myös kadulla. Se oli kiva että joulukoristeita ja valoja oli useita erilaisia: tähtiä, lintuja sun muuta. Aina ilmestyi lisää koristeluita hienojen valojen muodossa


Yhdessä näyteikkunassa tuli törmättyä Krampus-joulupukkiin! tälläisissä asuissa sitä pelotellaan lapsia jouluna Itävallassa ja myös Saksan Baijerissa. Kiltit lapset saavat lahjoja ja tuhmia pelotellaan. Asuun kuuluu etenkin sarvet ja karva. Krampuksen sanotaan olevan puoliksi vuohi ja puoliksi demoni. Onneksi sain itse lapsena uskoa tavalliseen joulupukkiin, vaikka aina tunnistinkin ettei joulupukki ollut kukaan vieras vaan aina tuttu. Jos tälläinen pukki olisi tullut lapsena vastaan niin minut olisi löytänyt varmaan pöydän alta tai sohvan alta, josta olisin kurkkinut mikä tuo on. Uskon myös että koirani olisi juossut myös pöydän alle pakoon..

This is one costume of Krampus Austrian traditional Santa Claus! Yes haunted! Luckily in my culture we only had a normal kind Santa Claus. I'm also sure if my dog saw this kind of Santa when I was a child also my dog would run under the table..


Majakan näköinen vähän yllätti alppien huipulla, kuva zoomattu en siis itse raahautunut tuonne