tiistai 7. syyskuuta 2021

International Day of Clean Air for blue skies

kuva.

Kansainvälinen päivä puhtaalle ilmalle ja siniselle taivaalle. Tämäkin on tärkeä päivä, koska ei ole itsestäänselvyys puhdas ilma enää. Ilmansaasteita on paljon, niistä voi aiheutua ihmisille mm. astmaa, syöpää yms. Pieninä oireina omat kokemukseni oli silmäkipu ekana oireena. Monessa kohteessa Euroopassakin on yleistä savusumut, koin niitä aikaisemmin Belgiassa. Euroopankin suurissa kaupungeissa on erittäin paljon liikennettä ja tehtaita, joista voi myös tulla oireita. Lukuisten puiden ansiosta olen kokenut ilmanlaadun olevan vielä ok Pohjoismaissa, Italiassa ja joissain paikoissa Saksassa ja etelän saarilla. Parhaita kohteita on ne joissa on vielä puhdasta ilmaa ja luontoa jäljellä. Nytkin jälkeenpäin kun muistelee aikaisempia matkoja, mieleeni on etenkin ne joissa on luontoa, puistoja yms. Puhtaasta ilmasta ei saisi tulla harvinaista. Mitä olen itse yrittänyt tehdä asian eteen: olen matkaillut vuodet 2014-2019 ilman lentämistä, maasta toiseen ja kaupungeista toisiin junilla, busseilla ja välillä laivoilla. Se ei ollut helppoa eikä halpaa, mutta korona-ajan myötä se olisi ollut melkein mahdotonta. Lähes jokaisella juna ja bussimatkalla näin ilmastonmuutoksen karut seuraukset: metsiä kuihtuneilla puilla ja ilman lintuja, ilmansaasteisia harmaita kohteita, äkillisiä sademyrskyjä ja rakeita, tuulimyrskyjä, yli +40C lämpöaaltoja etelässä. Yhdellä 3 tunnin bussimatkalla näin aluksi kukkivia kukkapuita keskellä talvea, sitten lunta ja sadetta Saksassa. Uskon inspiroineeni muitakin ekologisempaan matkailuun, mutta nyt se on vaikeampaa eri rajoitusten takia. Extreme sääilmiöt ovat lisääntyneet uutistenkin mukaan. Aikaisempia juttuja: nature will not be thankful. Miten matkustaa vihreämmin. Savusumut maailmalla.


Kuvassa Toskanaa, se on yksi kohde jossa on vielä puhdas ilma ainakin toistaiseksi. Muita kohteita joissa koin olevan puhdas ilma on Italian saaret, pienet kohteet alppien lähellä tai alpeilla, pienet kaupungit, Skandinavia, jotkut Saksan kohteet.

International Day of Clean air for blue skies. Clean air is important for the health and day-to-day lives. It would be important to improve air quality, especially now. Fresh clean air should not become rare. I'm a traveler but I'm worried about this subject also. I was traveling without flights 2014-2019, it was not always easy but at least I tried. I was traveling in Europe by train, ferry and bus. Covid time has changed many times, now ecological traveling is much more difficult than before. Traveling by train I saw climate change and how it is: I saw empty forests without birds sometimes, suddenly storms, heatwaves and more. What we all could do is recycle, try to pick up where you want to travel and then forget travel plans to some other places. Try Eurail in Europe many countries are near just a few hours by train. When shopping something new then recycle the old.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.