perjantai 26. tammikuuta 2018

Matkakohteet ja ilmanlaatu: savusumut maailmalla

kuva.
Kokemuksia aiheesta matkakohteet ja ilmanlaatu. Uskon että astmaatikoille ei juurikaan ole paljoa koosteita mihin kannattaa matkustaa hyvän ilmanlaadun perässä? usein listataan vain matkakohteiden parhaita nähtävyyksiä, joten tämäkin aihe saisi olla enemmän esillä ja tartun aiheeseen omien kokemusteni pohjalta. Sumuja on monenlaisia: tavallinen fog vesihöyrysumu josta ei pitäisi sairastua, toinen smog savusumu joka sisältää autojen, tehtaiden sun muiden fotokemikaalisia pienhiukkasia joita alueilla olevat hengittävät. Jos puita on vähän myös happea voi olla ilmassa vähemmän, jolloin se savusumu kerääntyy tiettyyn paikkaan. Suomessa on paljon metsiä joten ilmanlaatu on ainakin vielä pysynyt hyvänä. Olet saattanut nähdä kuvia Kiinasta, jossa jotkut paikalliset pitävätkin hengityssuojaimia aina ulkona, tosin ne eivät estä tarpeeksi niitä pienhiukkasia. Kiinassa on jopa happibaareja, joissa voi hetken nauttia puhdasta ilmaa, joka on valitettavasti harvenemaan päin. Mutta uskon että Kiinan metsissä voisi olla yhä puhdastakin ilmaa. On paljon kohteita joissa ilma on usein sumuista harmaa. Myös lentokoneiden päästöt laskeutuvat alas maalle ja meriin, se on yksi syy merten saastumiseen.

Miten savusumut ja ilmansaasteet vaikuttavat matkailijan terveyteen?  se riippuu matkailijasta itsestään, geeneistä, siitä kauanko aikaa viettää kohteessa mitä pidempään sen pidempi vaikutus voi olla. Pieni oire voi olla nuha ja yskä, suurempia oireita on monenlaisia. Kaikki eivät sairastu ja toiset sairastuvat. Matkailijan ei kuitenkaan tarvitse olla sairas, jotta sairastuisi matkalla ilmansaasteista. Oma hyvä terveys ei välttämättä vaikuta lainkaan siihen, sairastuuko ilmansaasteista jos viettää vaikka Kiinassa tai Intiassa 4-12kk tai muualla. Oma kokemukseni on 2013 Belgiasta Flandersista, jossa sain yks kaks oireita kuten silmäkipua ja keuhkokipua ilmansaasteista joita oli toistuvasti. Ohitse purjehti suuria ruskeita ja liiloja saastepilviä mm. ydinvoimaloista aivan kattojen yllä. En aluksi tiennyt syytä. Kivut olivat pahimmat aina herätessä ja kestivät vielä 6-12kk sen jälkeen kun olin pois lähtenyt ja onneksi lähdin. Kivuista voi parantua menemällä ilmastoon jossa ei ole paljoa ilmansaasteita, tämän sanon kokemuksella. Isoäideilläni oli kummallakin astma, joista toinen parantui. Minulla ei tietääkseni ollut astmaa eikä sen oireita aiemmin, olin terve. Ihmiset eivät ainoastaan sairastu ilmansaasteita, kyllä myös eläinlajeja katoaa ja metsätkin kärsivät. 

Vietin aikaa Belgiassa alueella jossa oli vain muutama puu ja pieni puisto, ei riittävästi lehtipuita jotta ilmanlaatu olisi pysynyt hyvänä. Lähialueilla oli runsaasti tehtaita ja myös ilmeisesti Ranskan ja Saksan tehtaita ja meren toisella puolen Englanti. Usein oli sumuja, jolloin oli vain vähän paikallisia liikkeellä ulkona, kerran oli keltainen sumu. Sumun aikaan ei nähnyt korkeitakaan taloja tai mitään. Joskus näin ihmisillä ihottumaa ja apteekkeja oli runsaasti. En enää ihmetellyt sairasta oloa ja tietoa hakemalla aloin ymmärtää mistä oli kysymys: ilmansaasteet ja savusumut. En ollut edes käynyt Kiinassa, mutta se ei yksistään tarkoita etteikö ilmansaasteita olisi muuallakin, paljon lähempänä. Tämä opetti sen että jatkossa mietin tarkemmin eri kohteiden ilmanlaatua ja nyt sen tiedän. En voisi asua esim. suurkaupungeissa joissa on paljon savusumuja, koska ne vaikuttavat ja toisiin ne eivät paljoa vaikuta. Viime talvena oli kerran suuri sumu myös Saksassa, johon jopa eri valtiot puuttuivat ja yrittivät rajata Pariisin autoilua. Syy kohdistettiin yksistään Pariisiin, vaikka savuttavia maita on muitakin myös Euroopassa. Usein autoilua pidetään suurimpana syynä ilmansaasteisiin, mutta minä en saanut oireita sunnuntaisin kun tehtaat olivat kiinni Belgiassa jolloin yhdistän asian tehtaisiin, autoilua oli varmasti sunnuntaisinkin. Jos sairastat astmaa tai saat oireita ilmansaasteita kuten yskää, suosittelen valitsemaan matkakohteiksi vihreitä kohteita joissa on enemmän luontoa ja puita, eikä vain asfalttiviidakkoa. Tai kokemuksissa mainitut puhtaan ilman kohteet. Suuret lähes puuttomat ja metsättömät suurkaupungit ovat astmaatikoille matkakohteina ainakin jonkin asteinen riski, omasta olosta riippuen. Lentokoneen kuiva ja matala ilmanpaine voi olla huono jos on paha astma. Mutta silloin voi vielä onnistua juna ja laivamatkat. Missä olen tuntenut että ilma on vielä ok: Pohjois ja etelä-Eurooppa ja etelän vihreät saaret, Slovakia jossa metsää, Tirolin vuoristoalueet. Veneton seudulla en saanut oireita ilmasta enkä Espanjassa.  Travel+Leisure on listannut kohteita joissa pitäisi olla puhdas ilma:  eteläinen Tyynimeri sadekauden aikaan, Alaska, Tasmania, Havaiji Mauna Loa, Antarktika. Myös metsien täyteinen Suomi luokitellaan usein parhaan ilmanlaadun maaksi. Mikään kohde maailmassa ei silti ole enää täysin puhdas ilmansaasteista, ilmansaasteet kulkeutuvat jäätiköille asti. Air Pollution in World  listaa eri kohteiden ilmansaastetilastoja ja sivua kannattaakin katsoa.

Ilmansaasteet ovat nykyään vähintään yhtä paha tai pahempi kuin tupakointi, joten ihmisen ei tarvitse edes tupakoida sairastuakseen. Voi toki olla ettei parin päivän tai viikon lomalla sairastu, mutta entä jos menee vaikka vaihtoon tai au pairiksi kohteeseen jossa runsaat ilmansaasteet. Asioista kirjotetaan ja tiedotetaan aivan liian vähän, aivan kuin ilmastonmuutos olisi pikkujuttu josta kirjoitetaan vain tiettyjä juttuja. Luulen että itse sairastun enemmän tehtaiden savuista enkä autojen. Entäs tulivuoret? olen vieraillut kohteissa joissa on aktiivi tulivuori kuten etna Sisiliassa. Savut pysyvät yleensä ylhäällä taivaalla, mutta joskus tuovat mustaa "likaa" kaduille. Joskus voi olla tulivuoren savuista johtuvia sumuja kohteissa joissa on aktiivisia tulivuoria, mutta harvemmin, useammin maailman kohteissa on liikenteen+tehtaiden aiheuttamia savusumuja. En saanut yskää tms. Sisiliassa, minulle juuri Belgian flanders oli terveydelleni huono kun savusumut olivat pienellä alueella. Tulivuoria tutkitaan nykyään paljon, myös Havaijilla. Amerikan keuhkoyhdistys listaa Amerikassa kohteet joissa olisi vähemmän ilmansaasteita. Theguardian listaa kohteita vaarallisimmalla ilmansaasteilmalla kaukomailla ja Euroopassa, myös wikipedia listaa. Kannattaako kohteita vältellä ilmansaasteiden takia? ei kannata jos olet terve, mutta mieti asiaa ja sitä mitä terveytesi kestää. Jos et siedä tupakansavua voi olla ettet siedä ilmansaasteitakaan suurissa määrin. Saa nähdä miten käy tulevaisuudessa, kehittyykö ilmansaasteista kärsiville kansoille superkeuhkot vai lisääntyykö sairaudet kuten astma hallitsemattomasti. Aion jatkossakin yrittää muistaa listata myös käymieni kohteiden ilmanlaadun, eli kerron jos jostain tulee oireita. Suomen ilmaan tottuneet aistivat ehkä herkästi myös muissa kohteissa onko ilma raikas. Hallitusten tulisi kuunnella kansalaisiaan ja on aivan liian kallista jos kansalaiset (esim. Amerikassa) alkavat sairastua ilmansaasteista tulevaisuudessa runsain joukoin. Valitettavasti joudun myös joitain kohteita välttelemään ilmansaasteiden takia, tai ainakin jos käyn niin lyhyellä matkalla.

Travel destinations and air quality. Do you ever think about how is climate (and air pollution) in the destination you will go? I didn't until I got sick of photochemical smog years ago. Nowadays this is important subject to speak and think about. Climate change is a thing not to hide, we must tell our experiences. Some people don't get sick of air pollution but I did and now I know it. In China people can escape smog by going to oxygen stations. It's important to have forests also near the big cities because air quality is better then. I experienced that by spending time in a city without many trees and I saw multiple pollution clouds everyday (but not in Sunday) and often smog. Then I got sick and thought to never got well again but after a time I did. Now I try to think of traveling to destinations where is trees, forests and hopefully clean air. I didn't have asthma when I started traveling and I believe it's possible to get asthma also from air pollution even if you are a healthy person it's still possible. People don't need to be smokers to get breathing problems also air pollution does that. Governments must listen people, it's also too expensive if so many people get sick of air pollution in the future. Check air pollution in world. Check cleanest cities in Usa by city rankings. If climate change continue what will happen in the future to people and their health? sometime I think what will be. Does it mean a lot of people will get asthma, cancer or stronger lungs. However, if you have already asthma and asthma is severe the reduced air pressure in the plane may cause you breathing problems. But you could still try traveling by train and cruise. What about volcanoes? somehow I didn't get sick by traveling in destinations where is active volcanoes but volcanic smog is also possible but smog by (traffic) pollution is more often in many destinations. Check Travel+Leisure world's cleanest air.


1 kommentti:

  1. My spouse and I stumbled over here coming from a different website and thought I might as well check things out.
    I like what I see so now i'm following you. Look forward to exploring your web page yet again.

    VastaaPoista

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.