perjantai 12. huhtikuuta 2019

Parasta Ranskassa näe nämä


Parasta Ranskassa, kooste kohteista jotka olen kokenut käymisen arvoisiksi. Kohteita joita suositella muillekin. Nyt olen kiertänyt Ranskaa myös junilla, joten pystyn jutun tekemään ja suosittelemaan. Pariisia ei tässä jutussa ole kun se puuttuu vielä, mutta siitä löydät juttua takuulla muualta. Ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä että Ranska on päässyt yhdeksi suosikkikohteekseni, jopa joidenkin kohteiden ohi. Mistä pidin: kävin vuosia sitten jo Rivieralla. Sieltä mieleeni jäi helmikuiset sitrusfestivaalit Mentonissa ja Cannes. Menton on pienempi ja sillä tavoin myös hiljaisempi kohde kuin Cannes, jossa on kuitenkin pastellitaloja, rantaa, pikkuputiikkeja ja kivoja pikkupuistoja. Cannesissa tykkäsin kävellä rantakatua päästä päähän. Menton sijaitsee aivan Italian rajalla, joten esim. San Remossa voi käydä kätevästi junalla ja hieno junareitti kulkee meren varrella. Parasta oli se että helmikuussa keskellä talvea puissa kasvoi appelsiinit ja sitruunat, Välimeren talvi on usein aika ihanteellinen! Ja yhtenä päivänä oli +20C. Voi kuinka onnekkaita paikalliset ovatkaan voidessaan viettää aurinkoisia talvipäiviä puistoissa aina kun ehtivät. Rivieralla (kuten Italiassakin) myös veneily onnistuu usein talvellakin ainakin helmikuussa jo. Suomen kevät tai kesä on usein sama sää kuin etelän lopputalven päivät. 2018 kesällä menin junalla Barcelonasta Montpellieriin joka kesti vain noin 3 tuntia.

Montpellierissä tykkäsin arkkitehtuurista, barokkiparvekkeista ja yhdestä aukiosta. Jatkoin junalla lähelle Nimesiin, joka on historiallinen pikkukaupunki. Juna-asemalta on lyhyt kävelymatka keskustaan (etenkin ilman painavaa matkalaukkua). Historiallista antiikin roomalaista nähtävää on paljon ja siitä pidin. Nähtävyydet jaksaa kiertää syksyllä tai talvella ilman grillihellettä. Voin suositella Nimesiä Roomafaneille ja historiasta kiinnostuneille. Kävin Lyonissa, jossa pidin arkkitehtuurista ja jokimaisemista, se on kaupunki jossa on paljon myös vihreää luontoa. Rakennuksia on pariisilaismaisia ja myös Rhone jokialue, mutta turisteja vähemmän. Jokialue siltoineen näyttikin hieman samalta kuin Pariisissa. Ostostarjontaa on enemmän kuin pikkukohteissa. Vietin elokuun Ranskaa kierrellen 2018. Lisäksi olen käynyt Korsikalla retken muodossa, jolloin näin huikeita kalkkikivivuoria ja Bonifacio on rakennettu linnamaisesti kalkkikivivuorten päälle. Kohde oli ainutlaatuinen ja näin vuorten rinteillä myös rappusia vähän kuin Kiinassa, vielä ei ole tullut toista sellaista kohdetta vastaan. Korsikalle pääsee myös lautalla Sardiniasta jolloin voi yhdistää kiertomatkan kaksi hyvää. Olen myös aiemmin käynyt Alsacessa jossa kuvailin joutsenia ja pidin siitäkin kohteesta. Alsace on aivan Saksan vieressä ja tietyille alueille pääsee myös Saksasta siltaa pitkin. Majoituksista: niistäkin juttua Ranskaosiosta, olen tykännyt moderneista asuntohotelleista Ranskassa. Suurin osa Ranskan kohteista on ollut mieleisiä ja näitä suosittelen.

Ilmasta: elokuussa Ranskassa oli kuuma, mutta talvella puhaltaa mistralituulet. Kesällä pääsee puiden varjostamille kaduille varjoon. Olisin mielelläni jatkanut Ranskan matkaa ja myös kesää. Suurkaupungeissa Ranskassa ilmanlaatu ei aina ole paras, mutta pienemmissä paikoissa on puhtaampi ilmanlaatu. Ranskan tehtaat ja sijainti lähellä Belgiaa lienee myös vaikuttavan ilmanlaatuun. Viheralueita on kuitenkin runsaasti ja hienoja puistoja. Kiinnostaisi myös Bordeaux jossa on Miroir d'Eau suihkulähdeaukio. Ruuasta: ruokaa löytää monenlaista on myös couscous ja muut afrikkalaiset ruuat kaupoissakin. Aikaisempia juttuja: historiallinen Nimes pala Roomaa Ranskassa. Laventelipellot.  Montpellier koristeellisia parvekkeita ja huikeita aukioita. Pariisin puistoja ja harvinaisempiakin nähtävyyksiä. Lintukuvausta Ranskassa. Cannes ja Menton.  Suosikkini Keski-Euroopassa. Lisää nähtävää: CassisChâteau d’Estoublon. Grasse hajuvesikohde. Luberon laventelipellot. Dune du Pilat Euroopan korkeimmat hiekkadyynyt, lisätietoa. Chateau Vaux-Le-Vicomte.  Antibes. Cassis. St.Tropez. Biarritz, La Rochelle, Avignon, Mont Saint-Michel, Seine. Burgundy, Nantes. Loiren laakso linnoineen. Linnakaupunki Carcassone. Toulouse
Best in France: 
Here is my travel tips to France. I haven't still visited Paris but you will definitely find Paris tips elsewhere. I've have visited French Riviera and there I like little colourful towns and seaside villages. Cannes and Menton. I saw Menton one February and the weather was sunny, one day +20C it was great and also Lemon festivals. There is orange+lemon trees, colorful architecture, boat trips, wind sail boats, seaside, beaches for summer. Cannes is famous destination but it is also a walkable town and has a beautiful seaside. Menton is near Italy so it's possible to go by train example to visit San Remo. I would recommend to visit both France but also Italy. 2018 summer I visited Montpellier by train from Barcelona, it was a green mountain+countryside route. In Montpellier I like baroque architecture and avenues. I continued by train to Nimes. Nimes has a piece of Ancient Rome, there is attractions to see. Years ago I saw Bonifacio Corsica by ferry trip and it was great. The town is really special, built on cliff hill and there was many white cliffs with stairs, haven't still seen anything similar elsewhere. I've visited Lyon last summer, there I like architecture (baroque but also more modern) and green riverside. I've visited Alsace before and there I liked the river and swans.  What else to see: lavender fields in Provence, Paris parks+Loire valleys and castles, Grasse perfume town. Bordeaux. Biarritz, Mont Saint-Michel, Avignon, little towns in Provence and more.  Burgundy. Carcassone. Chateau Vaux-Le-Vicomte. Nantes. Dune of Pilat sand dunes. Luberon. Cassis. Antibes. St.Tropez. Toulouse.




Kuvassa Lyonia

Lyon's riverside

Menton kerran helmikuussa

Sunny February once in Menton


kuva.
Talvinen subtrooppinen puisto Mentonissa näyttää aika hyvältä ja olen käynyt tuolla. Puiston halki pääsee kävelemään pientä mäkeä pitkin juna-asemalle.

Subtropical park in "winter" in Menton looks good.


Menton kuva.

Krokotiili suihkulähde Nimesissä oli mielenkiintoinen sattumalta löytynyt nähtävyys

Crocodile fountain in Nimes, interesting detail to see



Bonifacio Korsika, kalkkikivivuoret joissa menee myös rappusia. Ei ole tullut toista vastaavaa kohdetta vastaan.

Bonifacio Corsica, cliffs with stairs



Corsica
Nimes


Cannes



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.