sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Matkapahoinvointia ja matkailua silti


kuva.

Pohdintaa matkapahoinvoinnista ja matkailusta. Miten on mahdollista matkustaa ja roadtripeillä vaikka kärsii matkapahoinvoinnista, no on kyllä. Olen kärsinyt lapsesta asti matkapahoinvoinnista autoissa Suomessa. Moni voisi olettaa että se on syy joka estää matkailun kokonaan, mutta minulle ei ole ollut. Matkapahoinvointini on kyllä niin pahaa luokkaa että oksettaa ja väsyttää, joten en ole ajokorttia hommannut ikinä. Oikeastaan se estää pari muutakin asiaa, kuten vaikkapa matkaoppaan työn jossa on usein pakollinen ajokortti, mutta matkailua se ei yksistään estä. Olen huomannut että voin huonosti etenkin vanhoissa autoissa, ne ovat jotenkin tunkkaisia ja jostain syystä oma oloni ei niitä siedä. Tiedän myös sen etten ole ainoa ja tiedän senkin etteivät ne ihmiset yleensä ymmärrä, joilla ei ole vastaavia oireita. Jostain syystä saan vähemmän pahoinvointia ulkomailla autoissa, paitsi Espanjassa taxissa kesäkuumalla oli yli +40C ja siihen kuumuuteen yhdistettynä pakokaasut se ei sopinut. Ja Saksassa olen huomannut etten yleensä voi huonosti busseissa, paitsi etupenkillä istuessa ja Berliinissä. Bussimatkat on onnistuneet hyvin mm. Keski-Euroopassa, Italiassa. Olen mennyt useita kertoja putkeen myös 3-7 tunnin bussimatkoja ilman pahoinvointia, myös vuoristoissa. Maantiet jotka ovat epätasaisia ja erittäin mutkikkaita sekä kulmikkaita eivät sovi minulle yhtään, sen sijaan korkeita vuoristo-ja alppiteitä pystyn menemään. Luulen että syynä on se ettei ne teiden pölyt ja pakokaasut tule sisään busseihin yleensä, kuten pienemmissä vanhoissa autoissa tulee.

Pidän siitä kun ulkomailla autot ajavat tosi kovaa ja voin pahemmin jos auto ajaa hitaasti kierrellen kulmikkaita kujia. Autopahoinvointiini liittyy myös se etten pysty syömään yleensä bussissa tai autossa mitään makeaa. Minulla pahoinvointi ei näytä johtuvan mistään liikehäiriöstä ja en yleensä voi huonosti busseissa tai laivoissa, junissa en koskaan. Jos pitäisi jotain kannattaa tai suositella, niin nykyaikana kannattaa suosia uutta sähköautoa tai biopolttoainetta, sekä matkustaa junilla tilaisuuden tullen. Säästämällä luontoa, voi säästää myös omaa ja muiden terveyttä ja tulevaisuutta. Laivoissa olen voinut huonosti myrskyssä lapsena, mutta nyt en enää vuosiin, kokemusta on Itämeren lisäksi Välimereltä ja Pohjanmereltä. Tässä jutussa on myös se pointti että moni asia on mahdollista, vaikka luulisi ettei ole. Näistä asioista saisi olla enemmänkin juttua, sillä edes tutkijat eivät ole saaneet varsinaista syytä mistä matkapahoinvointi johtuu, teorioita on useita. Aikaisempia juttuja: matkakohteet ja ilmanlaatu.

About motion sickness. Is it possible to travel if got carsickness, now I would say yes. There was a time when I was a child I always felt very sick in a car, I was not expected to become as a traveler. And sometime I still feel carsickness, that's why I never want a driving licence. Some people could think it's the reason not possible to travel, but it's not. Mostly I feel motion sickness in old cars. I know also many other people does also and I know some people doesn't understand this. After this I can still travel by bus, because somehow I don't feel so sick on a bus. Usually the smell of diesel stay outside but if inside a little car it's easier to sense diesel and feel sick, that's what I think. Exactly I'm not sure is it carsickness or also a fuel allergy. I think I got only carsickness not motion sickness, because I don't feel never sick on a train and usually also not sick on a ship or bus. What I would recommend for drivers is a bio fuel, there must be people who get sick of smell of diesel. Electric cars could be also the choice for future. By saving nature, it is also possible to save health and future for all. My story has also a one good point: it's still possible to do what you think is impossible, you think first you can't do but you can.


kuva.
kuva.
Two photos from pixabay.

1 kommentti:

  1. We have one distinct goal, and that is to continuously provide quality products and services to our Residential and Commercial customers. Read more: https://www.cityoil.net

    VastaaPoista

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.