perjantai 9. kesäkuuta 2017

Wienistä junalla Bratislavaan


Wienistä junalla Bratislavaan. Itä-Euroopan matkailua, sillä tätä seutuahan olen nähnyt vähän vähemmän. Mukana myös toinen kokemus Wienistä. Bratislavassa olen nähnyt linnoja, keskieurooppalaistyyppisiä vanhoja kirkkoja, pieniä vihreitä vuoria, pinkin kartanon, monen näköisiä ihmisiä. Sää oli aurinkoinen ja sitten tuulinen vähän väliä. Nähtävää on kuten linna pienellä vuorella, josta näköala kaupunkiin, arkkitehtuuria, vanhakaupunki, Tonava ja puistojakin löytyy. Linnan torneissa on säilytetty aikanaan kuninkaallisia jalokiviä. Kaduilla ei ainakaan keväällä vaeltele suuria turistimassoja. Mutta hotellien hinnat riippuu tapahtumista, eli majoitus voi maksaa yhtenä päivänä 60e ja toisena 200e tai yli. Kaupunki on melko pieni, joten muutamakin päivä riittää jos ei viikkoa ehdi olla. Kaduilla kulkee myös ratikat, mutta liikennevaloja ei ole niin paljon kuin saisi olla.

Taloja on vanhaa koristeellista värikästä arkkitehtuuria, mutta myös tornitaloja. Jotkin punakattoiset talot muistuttivat hieman Kroatiasta, tosin eihän sinnekään aivan mahdoton matka ole Slovakiasta. Näkyi muutamia rapistuneitakin taloja ja rähjäkulmia, mutta sellaisiin totuin jo Italiassa ja Belgiassa. Asiakaspalvelu oli ok ja etenkin nuoret puhuvat hyvin englantia. Se on niin hienoa että nuoret ovat valmiita oppimaan kieliä ja näin ollen ovat avoimia. Slovakian kieli kuulostaa hieman venäjältä, mutta ei maailman vaikeimmalta. Pari sanaa tarttuu kyllä mieleen jos kohteessa käy, ei ole niin vaikeaa. Ravintoloita näkyi myös tunnetut pikaruokalat ja aasialaiset. Saksalaiset ruokakaupat ym. ovat levittyneet ympäriinsä. Jos haluaa valmisretkille niitä järjestää tour4u. Nähtävänä olisi linnoja ym. Danubiana Meulensteen taidemuseo sijaitsee 20km päässä Bratislavasta. Saapumisesta: otin junan Wienistä Bratislavaan. Matka kesti vain tunnin, eli siinä mielessä helppoa. Asemalla oli kuitenkin vastassa kahdet raput, ei hissiä ei liukuportaita. Bratislavaan pääsee kuitenkin myös bussilla sekä lautalla. Itävallan lisäksi Slovakian naapurimaita Unkari, Ukraina, Tsekki, Puola. Jos haluaa kokeilla jotain muuta kuin tavallisen hotellin, niin Bratislavassa on myös venehotelleita kuten Botel Marina. Slovakiasta voi junamatkailla lähimaihin ja junalipun voi ostaa myös junassa, merkatusta vaunusta. Voisin kuvitella käyväni uudestaankin Slovakiassa. Bratislava experience sivulla on lisätietoa ja vinkkejä. Svitforyou blogissa matkavinkkejä. Lopussa kuvien alla vielä toinen kokemukseni Wienistä, joka kannattaa myös lukea.


What to see and do: you could visit castles, check tour4u. Visit Danubiana Art museum.
Modern art museum is located 20km south of Bratislava. 
Read also about Slovak Rail.

Pinkki palatsi löytyy Hiltonin läheltä ja vaikutti hylätyltä. Kunnostamalla saisi upean.


Parlamentti 
Yhden talon ja raunion edessä näkyi tämä kyltti "täällä asui painin moninkertainen maailmanmestari David Unreich vanhempiensa kanssa, joka onnistui pakenemaan natseja 1939." Juutalaisissa on useita palkittuja urheilijoita. Mielestäni tälläiset tositarinat ovat mielenkiintoisia ja jos kiinnostaa niin tänä vuonna ilmestyi myös elokuva (alunperin kirja) The Zookeeper's wife joka kertoo puolalaisesta naisesta, joka pelasti juutalaisia natseilta eläintarhansa avulla Puolassa. Selviytymistarinat ovat mielenkiintoisia ja antavat toivoa siinä kun uutisissa on usein aivan karmeita sotauutisia.Yhä tänäkin päivänä on myös voimissaan (ei sentään kaikilla) mutta joillain se ajatelma että ihminen määritellään juuriensa perusteella yksistään ja pelkästään, mikä on väärin.  Kenellä on se valta päättää mihin tai keneksi itse kukin syntyy, ei kenelläkään. Matkailijoiden kannattaa olla avoinmielisiä, sillä siitähän matkailussa on juuri kyse:  nähdä ja tutustua uuteen.

This is one interesting real story: 
I saw this in Bratislava.  Don't know how he managed to flee but this kind of real stories are interesting. This year is also a movie called Zookeeper's wife  telling a real story about woman rescuing of Jews from Nazis. This is interesting, because also nowadays we have people who think people got race and are bad if come from different cultures, it's incredible attitude still nowadays. Who has the power to decide to who we will born to be or where, yes nobody has this power to decide or choose. Traveling has a meaning of seeing new and getting to know new cultures, often travelers are open minded.


Ostosmahdollisuudet: italialainen Terranova vaatekauppa tuo tulvahduksen Italiaa Bratislavaan, näytti löytyvän Bratislavan keskustasta. Voi ostaa esim. perusvaatteita tai värikkäitä vaatteita ja uimavaatteita. Hintataso oli melko edullinen eli esim. mekko 15-19e. Löysin myös yhden vanhan basaarikujan jossa oli kiinalaisia edullisia kauppoja. Ostosmahdollisuudet on ok ja näkyi myös juhlapukukauppoja, sekä ostoskeskuksia kuten Central joka on moderni ostoskeskus ketjuliikkeillä ja muilla.


Ruuasta: löysin aasialaisia pikaravintoloita keskustasta, niissä hintataso oli 1-5e/annos luokkaa. Jopa eurolla voi onnistua löytämään annoksen esim. perunaa tai nuudeleita. Eurolla näytti löytävän myös pitsapaloja ja jäätelöä, eli edullista on vielä. Harmi etten ehtinyt ostaa kaikkea eurolla, siinä hyvä syy palata. Tosin tietysti tarkkana pitää olla ja kannattaa maksaa käteisellä tietty summa kuten muuallakin. Oli kiva huomata että annoksen löysi jopa eurolla ja esim. jääteen eurolla. Ostin myös mansikkateetä ja 50 sentin pähkinöitä. En saanut vatsatauteja. Ei tule nyt heti mieleen toista kohdetta Euroopassa josta saisi eurolla ruoka-annoksen, varmasti jossain on mutta etelä-Euroopasta ja Keski-Euroopasta en ole vielä löytänyt. Kosmetiikkakauppa Dm on sama kuin Saksassa ja Itävallassa, hinnat myös samoja Bratislavan Dm:ssä, josta löytyy ok tasoista peruskosmetiikkaa. Taxien kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana maksun kanssa.

I found cheap but good food in Bratislava
VanhakaupunkiSecond time in Vienna and photos of Danube side:

Toista kertaa Wienissä ja kuvia Tonavalta:


Kävin myös toista kertaa Wienissä. Olin hetken Tonavan lähellä vihreällä alueella, jossa näkyi joutsenia (harmaat poikasia) ja Millenium-torni, jossa on kauppoja ja ravintoloita. Vihreälle alueelle pääsee metrolla asema Handelskai. Jos haluaa alueella on silta jonka voi ylittää Tonavasaarelle.  Alue ei poikkea merkittävästi Pohjoismaista tai Saksasta luonnon osalta, mutta joutsenia oli kuitenkin kiva taas nähdä ja alue sopii ulkoiluun. Muihin kokemuksiini liittyen asiakaspalvelu oli jokseenkin yhtä ärhäkkää kuin 2015 ja en todellakaan tunne olevani tervetullut ko.kaupungissa vieläkään. Jostain oli ilmestynyt myös runsaasti turistibusseja, joilla turistit hurauttelevat etenkin keskustassa. Myös hinnat ovat nousseet runsaasti vuosien aikana ja metroasemia ei enää siivota kuten ennen. Löysin yhden (ei virallinen tai paikallinen) kauppa, josta ostin yhden tuotteen jossa oli vikaa. Niinpä marssin takaisin liikkeeseen muutaman päivän jälkeen pettyneenä.

Kerroin että heidän työntekijänsä ei osannut myydä tuotetta ja tämän seurauksena eri työntekijä suuttui valtavasti. Sitten myyjä aloitti jopa uhkailun. Noh opin taas että mitä vaan voi tulla vastaan myös aiheettomasti. Muitakin huonoja kokemuksia riitti sillä matkalaukkuni hajosi taas, tällä kertaa pyörä irtosi. Oli aika rankkaa raahata pyörätöntä matkalaukkua helteessä. Sain myös vatsataudin (taas) likaisesta pikaruokalasta joka kesti viikon ja mikään ei tuntunut auttavan. Minulle tuli juttelemaan (ei paikallinen) mies joka yritti iskeä minua likainen rätti kädessään, oikeen hienoa. Näin myös äidin joka työnsi rattaita suurta mäkeä ylös ja olin kyllä iloinen siitä että olen lapseton ja etten asu Wienin rinteillä. Sää oli pilvinen ja välillä aurinkoinen. Tulin huijatuksi ketjuhotellissa jossa laskutettiin tahalteen liikaa kahteen kertaan. Accorhotels ketjun hotelleihin en enää mene ja en voi suositella niitä kenellekään, on myös monia muita hotelleja joihin en enää mene. Sitten suuntasin Tiroliin jossa tapahtui outo asia sillä ketjuhotellin ovelle ilmestyi feikkipoliisit aamulla, yhden järjestösuvun lähettäminä laskuttamaan viime kerrasta kun kävin samassa kohteessa eri majoituksessa ja kyselemään menemisiä ja tekemisiä. En maksanut ja oli outoa, luottamus meni täysin. Mutta tiedänpähän mitä en suosittele. Kaikkea muutakin outoa näkyi. Ketjuhotellissa oli seinällä kuvia yrityksen alkuperäisistä perustajista, mutta siitä huolimatta hotellin omistajat olivatkin täysin eri eikä pelkkä ketju kuten luulisi. Enää ei voi siis mihinkään luottaa, ketjuhotellien tulisi tiedottaa mitkä ovat yksityisten sukujen mutta eivät tee niin. Kaiken lisäksi Itävalta on kallistunut ja ruoka myös. Tirolin alpit sulavat kovaa vauhtia. En tiedä näenkö enää syytä palata kolmatta kertaa Itävaltaan, sillä en tunne oloani enää rennoksi siellä, mutta ainakin Slovakiassa voisin joskus käydä se on halvempikin kohde. Wienissä on kiva nähdä palatsit, vihreät puistot, Tonava ja huvipuisto ainakin kerran ja usein kerta riittää. Alla kuvia.

Danube river side in Vienna. If you would like to visit the green side of the city you can go by metro to station name Handelskai there is Danube river, swans and a bridge. Also a tower with shopping mall. I've visited now 2 times Vienna (2015) and now again after two years I guess I don't return anymore got bad experiences. Customer service was still almost similar than before: not perfect and unfriendly mostly.  I'm not sure if I will return again to Austria after these 2 times I've been there. I got over charged at Accorhotel and after this I will never choose again Accorhotels accommodations unfortunately. Never had problems before at Accorhotels but now yes. Professional hotel chains should not accept bad behavior and should try to take responsibility if somebody charge twice. It's not right to behave like that and choose customers who they treat and how, should be equal. Bratislava is definitely more worth to visit and not as expensive as Vienna.

Tässä paistattelee päivää Marilyn Madame Tussaudsin edessä Praterissa. Harkitsin menemistä, mutta lipun hinta oli aika suolainen. Kiva pieni huvipuisto, mutta myös muutama päivä tai viikko riittää. Useat huvipuistolaitteiden myyntikojut olivat tyhjinä työntekijöistä, vaikka huvipuisto oli auki.

Marilyn near the entrance of Madame Tussauds in Prater, Wien. 

Tästä kirkosta kuului yhtenä aamuna sellainen mylvintäsirkus, jota en ole ennen eläessäni kuullut. En tiedä oliko kyse hartaasta mylvintä kirkkotilaisuudesta vaiko konsertista ilman musiikkia. Jostain syystä pääsen aina kokemaan erilaisia mylvintä konsertteja, kerran myös laivalla lastenshow oli pelkkää mylvintää tosin tässä karjuttiin ja lasten showssa mylvittiin kimeällä äänellä. Kumpikin olivat pakollisia, tämä eka kuului hotelliin sisään.4 kommenttia:

 1. Ikävä kuulla, että sulla on ollut huonoja kokemuksia Wienistä ja Itävallasta. Olen käynyt useita kertoja Itävallassa, eri kaupungeissa ja kolme kertaa Wienissä, jossa olen aina viipynyt n.viikon. Itse asiassa Wien on yksi suosikkikaupunkejani Euroopassa. Mulla ei ole Itävallasta sen huonompia kokemuksia kuin muualtakaan. En tosin ole koskaan valittanut heidän palveluistaan (ei ole ollut aihetta) ja puhun sujuvaa saksaa. Tosin tän vuosikymmenen aikana en ole siellä käynyt. Voi olla, että asiat ovat menneet huonompaa suuntaan, mutta niin taitaa olla vähän kaikkialla, jopa täällä Suomessa.
  Kannattaa muuistaa myös, että eri kansoilla on oma mentaliteettinsa: toiset ovat hyvinkin suorasukaisia ja sitten on taas niitä kansoja, jotka kiertelevät ja kaartelevat ja ovat ainakin pinnallisesti hyvinkin kohteliaita.

  Bratislavassa en ole käynnyt, kiitos rikki menneen passini, jonka takia piti odottaa viikonlopun yli Wienissä, jotta sain uuden passin maanantaina, jolloin matka jatkui Sloveniaan. Mutta jos pidit Bratislavasta, suosittelen käymään myös Prahassa, Krakovassa ja Budapestissä: Itäisen Euroopan helmiä ja kaikkiin pääsee myös junalla, jos sattuu jo valmiiksi Keski-Euroopassa oleen. Budapestissa pääsee kesähelteellä helposti pulahtaan myös uima-altaaseen lukuisten kylpylöidensä ansiosta. Myös Slovenia on käymisen arvoinen paikka.

  VastaaPoista
 2. Voi olla että se vaikuttaa suuresti kun puhuu saksaa, usein tykätään jos puhuu maan omaa kieltä. Se on totta että nyt on useassa maassa mennyt asiat huonompaan suuntaan, no kyllähän esim. köyhyyttä ja korruptiota on myös etelä-Euroopassa ikävä kyllä. On myös rikollisjärjestöjä jotka levittyvät syövän lailla maiden rajoista piittaamatta ostaen rakennuksia ja yrityksiä sieltä sun täältä. Olisinkin käynyt Budapestissä, mutta en enää halua/aio ottaa saman järjestöperheen omistamia majoituksia sillä heillä on ympäri Eurooppaa hotelleja sun muita lähes jokapuolella. Budapestissä voisi olla kiva käydä myös jokiristeilyn muodossa. En saanut mitään takaisin Ibiksesta Wienissä josta laskutettiin liikaa. Onneksi nyt tiedän asiasta ja yritänkin kovasti etsiä muunlaisia majoituksia joissa kohtelu on parempaa

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti löydät sopivia majoituspaikkoja. Iso osa hotelleista kuuluu nykyään johonkin ketjuun.
  Tuosta vatsataudistasi tuli mieleen, että ei se välttämättä ruuasta tullut, vaan kyseessä saattoi olla norovirus, jonka voi saada mistä tahansa pinnoiltakin mihin ihmiset on koskeneet. Sitä ainakin on tänä keväänä pyörinyt epidemioina Suomessa. Itää suhteellisen nopeasti, ärhäkkää laatua ja kestää jopa n. viikon. Kannattaa muistaa oma käsihygienia, mutta jos sen viruksen on jostain saadakseen niin sen saa, vaikka sitten käymällä ruokakaupassa tai paikallisbussista.

  Vaikka ei puhuisikaan maan kieltä, monesti auttaa, että osaa joitain hyödyllisiä fraaseja maan kielellä, varsinkin jos sattuu usein maassa pyöriin.
  Kirjoitit jossain aikaisemmassa postauksessa junalippujen kalleudesta Saksassa. Tuli vaan mieleen, että jos matkustaa enemmänkin Euroopassa junalla, varsinkin Läntisessä Keski-Euroopassa kannattaa harkita interrail-lippua, koska sillä todennäköisesti säästää rahaa junalla matkustaessa. Saksassa ja Sveitsissä (ainakin ennen, luultavasti edelleenkin) enemmän matkustavilla on sellainen junakortti, josta maksetaan joku tietty summa vuodessa, jolla sitten saa viiskymmentä prosenttia alennusta lipuista, joten ei ne todellisuudessa maksa niin hirveitä summia junalipuista.

  VastaaPoista
 4. Sopivia majotuksia löytyy kun tarpeeksi etsii. Vatsatauti voi olla myös noroviirus, mutta saan myös muista pikaruokaloista vatsatauteja aina välillä. Keittiöön harvoin pystyy kurkkaamaan siisteystasoa. Monet eivät käytä kumihanskoja tai pese käsiä ruokia laitellessa ja bakteerit tarttuu, tosin ei kaikkiin tartu mikään. Pesen aina kädet saippualla ja leikkaan nykyään myös kynnet lyhyiksi, ettei käsistä tarttuisi.

  Puhun saksaa sen verran että pystyn käymään kaupassa ja ymmärrän kieltä jonkun verran, mutta ne kohtaamani vihamieliset ihmiset eivät olleet paikallisia wieniläisiä. Jos junaliput on kalliita niin silloin menen bussilla. Interrail on hyvä vaihtoehto myös mutta siinä taisi olla jokin viikon aikaraja tms.

  VastaaPoista

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.