tiistai 14. maaliskuuta 2017

Sardinia yksi saarista


Lisää kuvia Sardiniasta Italiasta. Kuvat otin jo kesällä, mutta muistin että kamerassa oli vielä lisää näitä kuvia jotka on kyllä näkemisen arvoisia. Sardiniassa olen nyt käynyt kaksi kertaa. Italian saarista käytynä Sisilia, Sardinia ja Capri. Stromboli ja Ponza ohimennen nähtynä ja muita Napolin saaria. Kaikki kolme suurinta saarta ovat varsin erilaisia keskenään, mutta kaikissa upeat maisemat. Sardinia sijaitsee meren keskellä, toisella puolen on Pohjois-Afrikka ja toisella puolen Espanja, Ranska ja Italia. Condé Nast matkalehden lukijat ovat äänestäneet parhaimmat saaret 2016 ja mukana on myös Sardinia. Sardiniassa kivaa oli rento elämänmeno, ravintoloista iltaisin kantautuva musiikki, kristallinkirkas meri, terveellinen ruoka, aurinkoisuus, kauniit maisemat ilman suurta turistitungosta, hiljaiset päivät ja musiikin kantautuminen parvekkeelle iltaisin. Sardinia on kohteena sellainen josta usein nekin matkailijat tykkäävät, jotka eivät välttämättä muuten olisi Italiaan tykästyneet, tai näin olen kuullut. Sardiniassa tuli nähtyä myös kiltti koira.

Mitä hyvää Sardiniassa: ilma on leuto ja lämmin jo aikaisin keväällä ja lämpöä riittää syksyyn ja talvellakin voi vielä olla +17C. Tosin vuorilla voi olla lunta. Kesällä voi olla 30-40C lämpötiloja viikosta toiseen kuten Pohjois-Afrikassa ja Sisiliassa. Sää voi olla kuuma mutta tuulinen. Rantoja on monenlaisia: on siistittyjä turistirantoja, mutta myös täysin luonnontilaan jätettyjä rantoja joilla voi nähdä rapuja, ehkä kilpikonnan ym. Merimaisemat ovat aivan yhtä kauniit kuin Kreikassa ja jossain Karibialla. Näin on monesti lukenut että Sardiniaa on verrattu Karibiaan myös ulkomaisissa matkalehdissä ja ohjelmissa. Ruskettuminen on kesällä taattua mutta auringon kanssa tulee olla tarkkana. Sain tosi kauniin hohtavan kevyen rusketuksen käsiin ja selkään, joka on kestänyt pitkälle talveen asti vielä näin 6 kk jälkeen! Aurinko on erittäin voimakas Sardiniassa ja muilla saarilla joissa aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, joten auringon kanssa tarkkana ja mukaan tehokas aurinkorasva+aurinkolasit. 50 suojakertoimen aurinkorasva ei ole liioittelua ja minulla oli mukana kaksi aurinkorasvaa. Rannalle ei siis kannata nukahtaa. Paikallisia voisi kuvailla rauhallisiksi, etäisiksi mutta uteliaiksi. Sisiliassa paikalliset ovat usein uteliaita ja todella sosiaalisia, mielestäni siinä Sardinia eroaa Sisiliasta. Tosin tietysti ihmisestä riippuen mutta kuitenkin.

Ruuasta: ruoka on Välimerellistä ja jos pidät italialaisesta ruuasta löydät pitsat ja pastat, mutta on myös mereneläviä, terveellistä kasvisruokaa mutta myös pikaruuat alkavat vähitellen yleistyä. Mutta ei niin runsaasti hampurilaisia kuin Pohjois-Italiassa näkyi runsaasti hampurilaismainoksia, tai no ehkä turistiresorteissa myydään enemmän niitäkin. En kaivannut pikaruokaa. Lidlissä oli sekä ne samat perinteiset Lidlin tuotteet että myös sardinialaisten omia juustoja yms. Huomasin että paikalliset miehet (nuoret ja vanhat) ostivat joka päivä suuret määrät salaatteja, joten lieneekö siinä yksi syy siihen että Sardiniassa on Euroopan pitkäikäisimmät miehet.

Nähtävää: Sardiniassa olisi nähtävänä myös Budelli island jossa on spiaggia rosa eli pinkki ranta, jossa on oikeasti pinkin väristä hiekkaa. Kuuluu Maddalenan luonnonpuistoon ja sijaitsee myös lähellä Bonifaciota Ranskaa. Sardinian vesiputous. Aikaisemmin mainitsemistani Asinaran saari jossa albinoaaseja sekä Cagliarissa flamingot, villihevosia ym. Flamingoja saattaa nähdä saarella muuallakin tosin vaihtelevasti. Yleensä yhden kohteen kävelymatkat ovat lyhyet, mutta sen sijaan automatkat pitkiä ja juna sekä bussi kulkevat vain joihinkin kohteisiin. Lautat kulkee. On asfalttia mutta myös kumpuilevia maanteitä, esim. reitti Algherosta Santa Maria di Galluraan oli mutkikas ja kumpuileva maantie. Junia on sekä uusia mutta myös höyryveturi kulkee. Paras kulkuneuvo on vuokra-auto tai järjestetty bussiretki. Veneretkiä löytyy useanlaisia, voi snorklata, sukeltaa, mennä kanootilla/veneillä. Saarella pahin pelko on palaminen ja melanooma kuten muuallakin etelässä, joten aurinkorasva pitää olla mukana tuulisellakin kesäsäällä. Vaikka ei olisi ennen palanut niin Sardiniassa voi yllättää tuuli helteellä. Minä tykkään kevyestä merituulesta helteellä. Saarella on korkeuseroja ja eri kivilajeja ns. tavallisia vuoria mutta myös kalkkikivivuoria sun muuta. Millaiselle matkailijalle Sardinia sopii? luonto ja seikkailijamatkailijat, sen sijaan shoppailijoille Sardinia tarjoaa lähinnä vain koruja. Historiasta kiinnostuneille Sardiniassa on 500000 vuotta historiaa ja löytyy nuraghien lisäksi monte prama kivijättiläiset, jotka ovat ajalta ennen kuin Roomaa edes perustettiin. Voisin kuvitella lähteväni uudestaan Sardiniaan. Esimerkiksi Tui myy Sardinian valmismatkoja keväälle ja kesälle. Omatoimisesti pääsee vaikkapa Genovasta lautalla. Katso myös  aikaisempia kuvia ja juttua Porto Torresista.  Sardinian maisemia,   Algheron matka.  Algheron eläimiä.   Erään koiran tarina.  Lisää Sardinian matkajuttujani.  Sisilian kuvia.  Ps. jos Italia kiinnostaa niin nyt on ilmestynyt myös Italiassa asuneen kirjoittama Kaikki Italiani -kirja.

Sardinia one of the best islands I've visited. Condé Nast traveler readers choice decided also Sardinia to be one of the best islands in the world. Summer is hot and even winters could be mild and warm (but snow could be on mountains). Much nature and natural beaches and also green landscapes around. Good sun lotion is needed because there is often bright sunny sky. Sometime wind but often sunny. You could visit Budelli island part of Maddalina island's nature park. The Budelli island has spiaggia rosa (pink beach).  Sardinia has also a waterfall. You could also see flamingos in Cagliari and wild horses. Or Asinara island with albino donkeys. Best way to go around the island is a tour or by car. You could also book all inclusive hotel because siesta last until 5 or 7 pm and restaurants are then often closed 5-7 Pm but not always, depends if you go to tourist resort or to less popular place. Usually tourist resort keep restaurants or at least cafes open all day. Sardinia is a good destination for traveler who is looking for a beach+nature holiday. Sardinia has older history than Rome, island has history of 500000 years. There is also a ferry connection from Italy mainland to Sardinia by Tirrenia and Grimaldi line example from Genoa, Civitavecchia and Barcelona to Sardinia. Pictures taken by me last summer in Porto Torres.Torre Aragonese on 14 metrinen historiallinen torni rakennettu 1325. Torni on katalonialaistyylinen, eli ilmeisesti Espanjan katalaanien rakentama. Koirat viihtyivät aina välillä tornin terassilla.

Historical Aragonese Tower of Torre Aragonese reminds of the Catalan style.
Corsica ferries laiva saapui satamaan ja katselin sitä parvekkeelta. Laivan kuulutuksetkin kuului ja tuli heti pieni matkakuume lähteä Korsikalle, jossa olen kylläkin jo käynyt.

I saw this Corsica ferries ship from the balcony. It was great and I have and had huge travel fever at this time also. It made me to think I could go to Corsica again. I have already visited Corsica years ago. Näin luonnonaltaan ja myös luonnonsillan, kummatkin kivestä muodostuneita

I saw a natural pool2 kommenttia:

  1. Olen käynyt Sardiniassa, mutta siitä on yli kymmenen vuotta. Jonakin päivänä haluan palata takaisin ja hypätä hetkeksi nuoruuden muistoihin. Kiehtova paikka on, ihmiset olivat ystävällisiä ja ilmasto on tosiaan mukava.

    VastaaPoista
  2. Kivalta kuulostaa, minua kiinnostaisi nähdä flamingot, dyynit ja vesiputous Sardiniassa
    ja se kissaranta

    VastaaPoista

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.