perjantai 3. kesäkuuta 2016

Risa matkalaukku kesken matkan ja muuta sellaista


Aika taas pohtia matkailun varjopuolia. Risa matkalaukku on toistuvana vieraana aina mukana matkoillani, vähintään kerran vuodessa matkalaukku hajoaa, aina ja ihan sama mitä merkkiä tai mistä ostettu. Vähän sama juttu kenkienkin kanssa, juuri kun kengät hajoaa ja sataa minulla on tietysti sandaalit. Nämä sitten vielä samaan aikaan risa laukku ja risat kengät. Niitä matkailun varjopuolia ja yllätyksiä. Olen aina ajatellut niin ettei laukun merkillä ole juuri mitään väliä, jos se ei kestä se ei kestä oli merkki mitä tahansa tai materiaali mitä tahansa. Aloin kumminkin uskoa muiden juttujen perusteella merkki matkalaukkujen kestävyyteen. Minulla oli Titan matkalaukku, joka oli merkittömiä matkalaukkuja kalliimpi ja ostin sen Saksasta alle vuosi sitten. No mites laukku kesti? alle vuoden, ostin sen viime kesänä aseman läheisestä ostoskeskuksesta kun olin hetken Münchenissa. Ostin uuden matkalaukun koska edellinen hajosi silloinkin. Kuvittelin tietysti että nyt pitäisi ostaa ns. "kunnon" laukku kun aina mainostetaan ja kehutaan että nämä merkkimatkalaukut kestää paremmin kuin merkittömät Kiinan laukut. Minulla on tätä ennen ollut mm. ukkini vanha kaksipyöräinen ruskea matkalaukku, tarjoustalosta ostettu suuri matkalaukku johon tuli vetoketjuongelma, musta liian pieni matkalaukku joka kulahti ja oli myös "merkkiä", Italiasta ostettuja merkittömiä matkalaukkuja jotka hajosi ja nyt myös tämä saksalainen Titan laatulaukku. En ole löytänyt kestävää.

Miten sain laukun tähän kuntoon? no olen reissannut aika paljon koko ajan ja runsaasti junilla, mutta yrittänyt kumminkin vältellä laukun heittelyä ja muuta sellaista. Olen yrittänyt nostaa laukkua varovasti juniin yms. Yhdessä kohteessa tuli vastaan tie mäen päällä ja myös suuria korkeuseroja ja rosoinen tie. Matkalaukkuihin kuuluu usein takuu mutta mitä se korvaa? tässä tapauksessa kyselin takuuta jo hyvissä ajoin etukäteen, kunnes sain tietää että laukku pitäisi lähettää Amerikkaan Saksasta, odotella kuukausikaupalla laukun takaisin saamista ja vain esim. pyörät vaihdettaisiin, juuri muuta ei tehtäisi että takuu ovelle asti. Pyörien korjaus ei auta kun laukussa on reikä. Jotenkin matkalaukku hajoaa joka tapauksessa ja oikeaa takuuta ei kai ole sillä sehän on oma syy jos laukku hajoaa kesken matkan. Miksi maksaisin laukusta satoja euroja, jos samaa laatua saa edullisemmin.

Toisaalta taas olisin valmis maksamaan aidosta laadusta, eli oikeasti kestävästä matkalaukusta joka kestäisi kauemmin kuin vuoden. On myös aika ärsyttävää kun matkalaukku hajoaa juuri lähtiessä. Mitä laukun painoon tulee niin se ei ehkä voi painaa ainakaan 30kg koska minä jaksan laukkua nostaa. En jaksaisi muuten koska en nyt edes harrasta mitään liikuntaa, paitsi laukun raahaamista ja matkustelua. Luulisi että matkalaukku kestäisi sen 20-25kg. Pakkausvinkkeihin liittyen ehkä se rinkka olisi kumminkin kestävämpi, tai pelkkä reppu jos kaikki tarvittava mahtuu siihen. Junissa voi olla hankalaa kuljettaa matkalaukkua, koska laukku on aina ja kaikkien tiellä myös itsensä tiellä. Toisaalta taas huomasin että joku tuli junasta myös jättisuurten rattaiden kanssa, ei tavallisen mallisten vaan eräänlaisten pitkän mallisten rattaiden kanssa. Muita matkalaukkukokemuksiani on se kun luovutin yhden vanhan liian pienen matkalaukun yhden Italian hotellin pitäjän pojalle, hän kertoi lähtevänsä Lontooseen koska sai matkalaukun. Ostin tilalle suuremman kankaisen matkalaukun joka ei kumminkaan ollut toimiva ja luovutin sen Italiassa romanille, joka könkkäsi kadulla. Myös kodittomat ottavat mielellään vanhoja matkalaukkuja.

Vielä missään matkalaukuissani ei ole ollut sellaisia pyöriä, jotka olisivat kestäneet rosoista tietä tai mukulakivikatuja. Minulla on ollut sekä uusia että vanhoja matkalaukkuja erilaisilla pyörillä. Pyörät kulahtavat ekana vaikka olisivat uusinta mallia. Useissa kohteissa on yhä mukulakivikadut tai korjaamattomat tiet kukkulalla. Miten toimia jos matkalaukku hajoaa kesken matkan? riippuu paljon siitä miten ja missä. Pistä merkille onko matkakohteessa lähistöllä matkalaukkukauppoja ja minkä hintaisia. Oletko valmis ostamaan merkkilaukun laukkukaupasta vai kelpaako joku torikauppiaan merkitön matkalaukku. Ota mukaan jokin varakassi, johon saat pakattua tavarat jos laukku hajoaa keskelle tietä. Taiteltavat kangaskassit on hyviä. Olen pyrkinyt ottamaan laukusta painoa pois vähentämällä kenkiä, laukut ja purkit, tai osan niistä. Onneksi suosikkikenkäni (sandaalit) painavat vain vähän. Aion siis jatkaa laukun tyhjennysoperaatiota. Muita yllätyksiä matkoilla: jatkuva terroriuhka, johon törmäsin jo muutama vuosi sitten Ranskassa ja Saksassa. Sotilaat päivystivät jo silloin asemilla. Sen jälkeen sama uhka tuli Wieniin ja lähes kaikkialle Eurooppaan. Nyt myös Italiassa juna-asemilla päivystävät poliisit ja sotilaat ja junia tarkistetaan. Matkailu ei ole enää niin rentoa mitä voisi luulla, vaikka se on hyvä että valvontaa on lisätty. Nykyään täytyy miettiä mitä reittejä kulkee mihinkin aikaan. Liikaa ei tietysti tarvitse varoa, ei todellakaan, sitähän kaikki uhittelijat juuri haluaisivatkin että pelkäisi ja sitä että ihmiset jäisivät vain koteihinsa. Maailma on täynnä pahempiakin ongelmia, esim. Kolumbiassa on huomattavasti vaarallisempaa kuin Pariisin tai Rooman nähtävyyksillä.

Broken luggage, this time Titan and before I've had many luggages without a brand name. Anyway, no matter the brand my experience has always been this the luggages will become broken time after time and no matter where I go and buy new luggage it will be broken before or after 1 year. Sooner or later. I've bought luggages in many countries and always hoping it will last but it won't. Am I just unlucky or how come? maybe I travel way too much? well it could be the real reason. I try not to walk too much with the luggage but it's not always possible. This time after visiting Garda I notice my luggage is broken because of the high streets and it was a bit difficult to walk there around. I definitely recommend if you visit there take just smaller bag or go by car. After this experience I think I don't want anymore to spend too much money on luggage because my experiences are those it will be broken anyway after a year.

Ei kommentteja: