lauantai 14. toukokuuta 2016

MSC Magnifica Välimeren risteily kokemus ja risteilyvinkkejäKokosin risteilyinfopaketin ja omia risteilykokemuksiani Välimereltä. Kävin viikon risteilyllä MSC Magnifica laivalla, joka on MSC Cruises yhtiön. Kyseessä maailman suurin yksityisen, sveitsiläisen, omistama laivafirma. Miksi valitsin tämän? olin jo pitkään harkinnut ja toivonut risteilyä, joten päätin vain ottaa jonkun risteilyn joka minulle jäisi kun suositut risteilyt loppuunmyytiin. Jo lapsena ajattelin että olisi kiva olla pidemmällä risteilyllä, muistan että lasten leffojen lopussa näkyi Disney cruisesin mainos. Kaikki risteilyt vaikutti loppuunmyydyiltä jatkuvasti ja nenäni edestä meni taas usea risteily upeine kohteineen, kuten vuosi sitten. Sitten löysin Italiassa ollessa toisen paremman matkatoimiston, josta sain varattua risteilyn ja toimiston työntekijä jopa hommasi minulle ikkunahytin hinnalla parvekehytin. Minulle olisi riittänyt ikkunahytti/sisähytti, mutta toki parvekehyttikin kelpasi. Hinta oli sama matkatoimistosta varatessa kuin netissä laivayhtiön kotisivulta. Edellisessä matkatoimistossa jossa kävin Italiassa väitettiin että toimisto oli kiinni eikä haluttu myydä mitään. Vihdoin pääsin. Ensin kyselin risteilyitä netissä risteilyagentilta joka olisi tarjonnut minulle 8000e risteilyä, se on liikaa viikon Välimeren risteilystä. Ilmeisesti risteilyagentit saavat ottaa välistä noin paljon. Maksoin risteilystä 570e +11e/päivä tippimaksut ja näitä samoja risteilyitä (ja muitakin) saa 300-400e syksyllä ja talvella muuten. Ei paha hinta minun mielestäni, huomioon ottaen että näkee useita eri kohteita. Hyteistä edullisimpia ovat alimmat sisähytit joita voi saada 300-600e ja tipit. Risteilyreitteihin kuului: Venetsia lähtösatama, Bari, Kreikka Katakolon, Mykonos, Ateena, Dubrovnik, Venetsia. Olin reittiin tyytyväinen mutta kohteita olisi saanut olla enemmänkin, samoja risteilyitä menee vielä. Moni upea kohde jäi reitin varrelta sillä laiva lipui useiden upeiden kohteiden ohitse. Lisälaskuna tuli tippimaksut jotka ovat 11e/henkilö/päivä. Tipit ovat laivoilla 6-15e luokkaa laivayhtiöstä riippuen ja usein pakollisia. Tipit ovat yleensä pakollisia, mutta joillain yhtiöillä tippimaksut saa pois/muutettua. Jos suunnittelet risteilyä ota asiasta selvää etukäteen.

Tipit maksettiin vasta lähtöpäivänä siirtämällä rahaa risteilykortille, tai käteisellä respaan. Se oli melko helppoa. Myös ostokset tehdään laivalla risteilykortilla ja maksetaan jälestäpäin. Risteilykorttia ei välttämättä tarvitse muuten käyttää, jos ei osta mitään laivalta ja ylijäävät summat saa takaisin käteisellä, jos jää kortille ylimääräistä risteilyn lopussa. Lisälaskua voi tulla myös juomista, juomapaketeista, ostoksista laivalla, laivan retkistä ja lisätippimaksuista jos syö ravintoloissa, eikä laivan buffetissa. Se on oma valinta ja lisälaskuja kertyy jos ostaa. Lasku tulee lähtöpäivänä. Buffetissa ei tule lisämaksuja, buffetti sisältyy. Päivittäinen palvelu/tippimaksu 11e tällä laivalla on yleensä pakollinen, muut maksut ei. Tosin joillain yhtiöillä on kuulemma pakollisia juomapaketteja, tällä ei. Retket eivät myöskään olleet pakollisia. Esim. vettä ja kahvia saa 24h buffetista tällä laivalla, buffetin ruuat olivat auki 20h. Laivasta pääsee ulos eri kohteisiin ja oli kiva herätä täysin uudessa satamassa, mutta joillekin reiteille sisältyy päivä merellä ja se oli tylsää kun ei päässyt satamaan. Odotin myös edullisempaa taxfreetä mutta taxfree oli aika kallis ja pieni niin kuin kioski. Myöskään siitä ei aina ole takuuta että varmasti pääsee reitillä oleviin kohteisiin, sillä joskus jos on kova myrsky/hurrikaani tms. laiva vaihtaa reittiä, aivan kuten lentokonekin laskeutuu eri kentälle jos on kova myrsky. Tämä sama on lähes kaikilla laivayhtiöillä tietääkseni, turvallisuuden takia. Tällä risteilyllä ei ollut kovaa myrskyä eikä laiva juurikaan keinunut. Alla lisätietoa

My experience of MSC Magnifica Mediterranean cruise
Why I chose this one? exactly I was dreaming of cruises and searching a lot of possibilities. Then suddenly almost all sold out. This was only one choice near by I found. I got it. I paid about 570€ from this cruise +tipping fees and it's even possible to find 300-500€ cruises in the winter season. +Tipping fees about 6-15€/day/person depends on the cruise company.  You will pay more if you spend money By shopping on board, if you go to restaurant or buy tours and beverage packages.


Parasta risteilyllä ja kohokohdat: Sahara buffetin ruuat, musiikin kuuntelu ja maisemien katselu buffetista ja altaan läheltä, nähtävyydet, kohteet, hytin siivous kaksi kertaa päivässä, saarten tunnelma, ruuat taas, satamat, eri kohteet, loma, laivan lähtö Venetsiasta jolloin näin Venetsian maisemia ja nähtävyyksiä ylempää se oli upeaa, Välimeren ruuat, jälkiruuat, saaristomaisemat, tummansininen Adrianmeri, turkoosi Egeanmeri, poreallas johon onnistuin pääsemään kaksi kertaa viikon aikana, saapuminen satamiin eli merimaisemat ja näköalat, se kun sai herätä joka aamu eri kohteissa, aurinko. Joissain kohteissa olisi viihtynyt pidempään ja joihinkin päivä riitti. Huonoa: remontti hytin lähellä ilman tiedotusta aamulla respa ei muka tiennyt, altaat ja porealtaat jatkuvasti täynnä ei tilaa muille ehdin käydä vain kaksi kertaa viikossa ja porealtaassa oli kummallisesti käyttäytyvää porukkaa jotka halusivat omia altaat, vähän kauppoja eli muutama kallis pikkuputiikki joissa oli lähinnä vain sadan euron merkkituotteita, 11e/päivä palvelumaksut, päivä merellä jollon ei päässyt näkemään mitään uusia kohteita, se kun tiputin aurinkopuuterin kokolattiamatolle ja se sotki suuren läikän kokolattiamattoon jonka siivosin itse papereilla ja saippualla, laivan kosmetiikka taxfreessä oli epäkohtelias palvelu joten en ostanut mitään, pakkokauppaajat Ateenan satamassa joista jäi huonot muistot, laivan likaiset ikkunat joista ei aina nähnyt parhaiten maisemia.

Säästä: sää oli useimmiten aurinkoinen ja pilvinen, mutta ei juurikaan myrskyjä. Yhtenä yönä parvekkeen ovet hieman tärähteli, mutta ei ollut sen kummempaa myrskyä ja laiva ei keinunut liikaa. Joku toinen voi tietysti olla herkkä ja voida pahoin jo pienestä keinumisesta, minä en. Myös laivan raput olivat tasaiset eivätkä heiluneet/keinuneet yhtään. Suuremmista myrskyistä en tiedä, mutta Itämerellä on joskus tullut paha olo myrskyssä. Pahaan oloon auttaa lääke jota saa respasta/laivan apteekista ja jooga-asento voi myös auttaa ja selkä menosuuntaan. Minulla tuo toimi kerran yhdellä risteilyllä. Suosittelen risteilyä Venetsiasta, jos haluat samalla kokea Venetsian maisemareitin. Laivalla oli kaiken maalaisia ihmisiä, mutta vain muutamia suomalaisia. Eniten taisi olla ihmisiä Italiasta, Espanjasta, saksalaisia, parit ruotsalaiset, ranskalaisia, amerikkalaisia ja muutamat Costa ricalaiset.

Best things: Sahara buffet food, looking at sea views and harbours, embarkation from Venice then I saw also Venice from the other side, sightsee, destinations, blue Adriatic sea, turquoise Aegean sea, cabin cleaning 2 times a day, Greek islands atmosphere. Bad things: renovation somewhere near the cabin without any warning early morning, pools and jacuzzis always full and just like for only some tourists, could be also cheaper shops than luxury brand boutiques I think, thefts in Athens harbour. Best thing was also the weather only one day in Italy was little bit rainy and other days just sunshine. No big storm but one night strong wind but I didn't get any sea sickness. If you get sea sickness you can ask medicine from the reception/ship's pharmacy and sometime even yoga position could help. I notice this in Baltic sea once.


Hytistä: ok hytti josta merinäköala ja parveke. Näköala satamiin saapuessa. Siivous kaksi kertaa päivässä. Siivoajat tarkistavat tarkasti myös roskikset ja minibaarin. Pieni hytti parvekkeesta huolimatta. Venetsiaa en lähtiessä nähnyt hytistä mutta buffetista näin ja takas tullessa näin myös hytistä. Kylpyhuone riittävän tilava minulle. Sininen kokolattiamatto, vaikea puhdistaa jos siihen tippuu ruokaa tms. Tahroja oli pyyhkeissä mutta pyytämällä sai uudet. Kuvan mukaan piti olla sohva joka olikin vain pehmeä tuoli. Pieni pöytä+tuoli joka jäi tavararöykkiön alle aika pian. Toinen pieni lasipöytä johon mahtui yksi käsilaukku ja lehtiä. Vaatekaappi jossa lokeroita ja tilaa. Tv. Oranssit allaspyyhkeet erikseen. Parveke kahdella tuolilla ja pikkupöytä. Kivat maisemat joissain satamissa kohteesta riippuen. Oli myös hienoa katsella illalla kuutamoa merellä. Parvekehyttiin mahtuu matkalaukut ja kaikkiin hytteihin pitäisi mahtua. Parvekkeen ovi saattaa täristä myrskyssä. Risteilyn hinta tulee usein edullisemmaksi kahdelle kuin yhdelle, koska usein yhdeltä otetaan sama hinta kuin kahdelta. Mahdollista tilata hyttiin ruokia kuten pitsaa yms. maksun+palvelumaksun kera. Mahdollisuus saada netti hyttiin mutta hintava ja toiminnasta ei merellä takuuta. Puhelut saattavat toimia merellä jos lähellä on näkyvissä mannerta. Hyttiin toimitettiin joka ilta/yö pieni laivalehti, jossa luki seuraavan päivän retkistä ja laivan tapahtumaohjelma. Laivan työntekijät saattavat olla pienipalkkaisia, mutta suurin osa tarjoilijoista ym. näyttivät kyllä viihtyvän työssään. Tulee muistaa myös se että vaikka palkka olisi pieni, niin se on usein paljon parempi kuin niissä kaukomaissa, joista osa työntekijöistä on tullut. Myös siivoajanainen oli iloinen ja vaikutti viihtyvän työssään. Välillä hän taiteili pyyhe-eläimiä. Kapteeni järjesti laivaan tutustumistilaisuuksia ja hän kävi kerran myös buffetissa tervehtimässä matkustajia. Laivaan tullessa ja ulos mennessä oli aina turvatarkastus, joka on etenkin nykyaikana hyvä asia.About the cabin: 
I had cabin with balcony and liked. View to the harbours it was great. Cleaning often. Bathroom was not huge but enough to me. Blue floormat. No big sofa but chairs. Small tables. Balcony with stairs and small table. Wardrobe. Tv. Orange towels for the pool. It is also possible to order food to the cabin with payment. It was great to look at sea and moonlight also. It's possible to get wifi to the cabin but it's not sure if it is working well and fast. You will get information magazine to the cabin every night and that's how you will get info about the tours, happenings on board etc.

Jälkiruokaosasto houkutuksineen
Ruuasta ja juomista: suklaamansikat 10e hyttiin+palvelumaksu, pitsat 5-7e hyttiin ja 15% palvelumaksut. Buffetissa risteilyn hintaan sisältyviä Välimeren ruokia mutta myös pikaruokaa. Buffetissa erilaisia pastoja etenkin päivällä, risottoja joskus, perunaa joskus, runsaasti hedelmiä, salaattia, useita kakkupaloja, parmesaanijuustoraastetta, hampurilaisia, ranskalaisia, pieniä juustopaloja, pitsapaloja, Sisilian ruokia, pastaruokia, lihaa ja kalaa joskus mutta ei runsaita valikoimia niissä, hedelmiä aina. Jos pidät Välimeren ruuasta niin pidät tämän laivan buffetin valikoimista. Buffetissa ei jäätelöä, jäätelöä myytiin erikseen allasbaarissa 1,70e+palvelumaksut. Useissa ruuissa oli kermaa. Buffetissa ei mene ylimääräistä palvelumaksua, laivan ravintoloissa menee. Kahdessa ravintolassa ilmaiset ruuat, mutta palvelumaksut menee. Buffetin henk.kunta olivat ystävällisiä ja ahkeria. Laivalla oli työssä ihmisiä useista eri maista kuten Thaimaa, Indonesia, Honduras. Laivan etelä-amerikkalaiset olivat mukavia ja todella ahkeria. Sushia näkyi erikseen myynnissä alakerran kiinalaisessa ravintolassa. Kaikki alkoholit ja limut erikseen myynnissä palvelumaksujen kera, myyvät myös juomapaketteja. Juomapaketti voi tulla edullisemmaksi kuin juomat aina erikseen ostettuna laivalla.

Laivaan ei saisi tuoda omia ruokia/juomia, mutta kukaan ei valittanut kun mukana oli pastilleja ja teetä. Mehua oli buffetissa vain aamupalalla. Popcornia erikseen myynnissä ja pirtelöitä allasbaarissa. Buffettiin kuuluu kahvi, vesi, tee ja maito joista ei tarvitse maksaa erikseen juomapakettimaksuja tms. Suklaata ja karkkia vain vähän myynnissä taxfreeputiikissa, ei niin kuin vikingillä. Suklaata voi ostaa ja syödä maissa, laivaan ei saisi tuoda omia ruokia mutta jotkut toi. Mielestäni parasta oli pastat, kakut kuten Key lime pie, risotot, vadelmarahkakakku, hedelmätortut, pannacotta, hedelmät, sitruunarahkakakku. Jos kärsit ruoka-allergioista niistä tulee tiedottaa etukäteen ja ilmoittaa respaan. Buffetin ruuat ja tunnelma saattaa vaihdella. Toisinaan buffetti on loistava ravintola ja toisinaan huutavia ihmisiä täynnä oleva syöttölä. Siitä huolimatta ruoka oli maistuvaa ja buffet oli usein myös hiljainen. Tarjoilijat ja kokit ovat todella ahkeria, he tekivät joka hetki ruokia ja myös siivosivat buffettia ahkerasti. Tuoreita pitsapaloja oli myös myöhään illalla tarjolla. Laivan hissit olivat usein todella täysiä.

About the food: 
Mostly I gone to Sahara buffet. There was a great choices of pasta, pizza, sometime risotto, sometime potatoes, sometime fish, meat, cake slices, pannacotta, salad, fruits, fruit salads, coffee, water, tea, milk and juice for the morning breakfast. I liked pasta, pizza, salads, risotto, fruits, Key lime pie and more.Kuvassa ekat ruuat: kolmea eri pastaa, neljän juuston pitsapala ja pastasalaatti. Laivalla voi syödä niin paljon kuin jaksaa ja lisää saa hakea vaikka koko ajan buffetti on auki 20h. Juomat vesi, kahvi, tee 24h. Aina välillä buffetti siivotaan ja sitten täytetään taas. Loppuvat ruuat korvataan hyvin nopeasti uusilla joten nälkä ei tule! Ruokaa voi hakea lisää vaikka kymmenen tai sata kertaa. Laivalta lähtiessä jäin kaipaamaan ruokia vaikka en yleensä niin suuria annoksia syö. Hain koko ajan lisää kakkupaloja yms. Lapsille oli erillinen pieni osasto josta lapset voivat myös halutessaan hakea ruokia, mutta myös aikuisten osastolle lapset pääsivät. Vaikka palvelumaksu on usein se 11e päivä, niin uskon että sen rahan edestä voi buffetissa syödä. Kun jos ajattelee niin ravintolassa yksi ateria saattaa maissa maksaa sen 6-30e joten 11 eurolla voi laivassa syödä todella runsaasti sekä ruokia että jälkiruokia. Jos laskee sen noin niin silloin tuo tippimaksu ei ehkä tunnu niin paljolta. Mielestäni buffetti on myös huomattavasti parempi kuin ulkomaiden hotellejen aamupalat. Buffetissa sai oman pöydän koska oli tilaa. Buffetin ruokia sai myös kuljetella allasbaarin pöytiin ja yläkertaan.

Kaupat ymskauppoja oli muutama pikkuputiikki joissa myytiin mm. merkkihajuvesiä ja Armanin laukkuja+vaatteita hinnat yli 100e. Tarjous kaksi hajuvettä 100e ja mainoksessa väitettiin 3kpl hajuveden maksavan 100e, vaikka se tarjous oli vain 2kpl hajuvesiä. Epäselviä tarjouksia siis ja myyjä oli epäselvä ja heitteli hajuvesilaatikoita. Kiva varmaan asiakkaiden ostaa hajuvesipulloja joita on heitelty. En mennyt toista kertaa hajuvesi taxfreehen. Myynnissä useita juomapaketteja joilla saa ainakin tietyn määrän juomia, tosin buffettiin kuuluu vesi, tee, kahvi 24h. Joitain pirtelöpaketteja allasbaarissa joilla saa 30e 10 pirtelöä, nutella herkkuja sun muuta. Swarovskin koruja joiden hinnat samat kuin Swarovskin omassa liikkeessä maissa eli noin 100e. Pieni apteekki jossa kallista suklaata noin 4-8e. Laivassa toimii myös lääkäri. Laivan retkitoimisto josta voi ostaa retkilippuja. Ruokaan en laittanut rahaa enkä juomiin sillä kävin buffetissa. Netin käyttö laivalla olisi maksanut cybercafessa 10min. 4e ja puolituntia 10e, netin toiminnasta ei takuuta. En maksanut nettiä. Ateenan satamassa piti olla nopea ilmainen wifi jota kehuttiin, mutta ei toiminut ollenkaan. En tiedä toimiko muilla, yritin muutamia kertoja. Tekemistä tällä Magnifica laivalla: merimaisemien ihailu, musiikin kuuntelu, kaupat joita muutama, kuntosali jossa näkyi juoksumattoja, 4D teatteri, laivan tapahtumat jos ne kiinnostaa, maksulliset tanssitunnit, maksulliset kauneushoidot+hieronta, tupakan hajuinen casino, tennis, ilmainen pikkukirjasto, buffetissa syöminen ja istuminen merimaisemia ihaillen, allasbaari, ravintolat, uiminen jos sattuu pääsemään uimaan koska etenkin ilmaiset porealtaat ja altaat usein täysiä, ilmainen auringonottokansi, peliautomaatit. Eri laivayhtiöiden ohjelmat vaihtelevat, joillain laivoilla on myös enemmän harrastuksia kuten kiipeilyä, golffia ja kokkikursseja. Laivalle voi ottaa mukaan luettavaa ja musiikkia. Muuta: huomasin että pääskyset saapuivat Ateenassa laivaan ja lensivät innoissaan laivan katolle. Sitten Dubrovnikissa huomasin ettei pääskysiä enää näkynyt, pääskyset taisivat päästä ilmaismatkalle. Jotkut turistit (esim. saksalaiset rouvat) hakivat kermaherkkuja buffetista hyttiin lautasellisen, mielestäni se ei ole hyvää käytöstä koska buffetissa saa kyllä syödä niin paljon kuin jaksaa. Laivalla ei tule nälkä. Mikä idea kantaa niitä leivoksia läjä hissillä hyttiin homehtumaan. Joku nainen oli myöhässä puolituntia Ateenassa ja laiva odotti naista puolituntia.
Vihannesrisotto ja vadelmarahkakakku.

Buffetissa soi välillä hauska musiikki jolloin jotkut naiset hiippailivat musiikin tahtiin hakemaan ruokaa kuin komediassa se oli hauskaa. Italialaisperheissä on aivan samat ongelmat kuin muissakin, yksi äiti komensi poikaansa vihaisena että troppo caramelli että liikaa karkkia. Uskoiko poika? no ei tietenkään vaan otti koko ajan lisää. Jotkut laivaturisteista jäivät risteilyn lopuksi Venetsiaan jatkolomailemaan, jotkut menivät jopa saman yhtiön uudelle risteilylle samantien. Pukeutuminen: ei ollut mitään asusääntöjä, kuten travellover kirjoitti omaan risteilyjuttuunsa niin pääasia on että on vaatteet päällä. Jotkut halusivat pukeutua gaalaillallisille, mutta buffettia varten kukaan ei pukeutunut sen kummemmin. Buffettiin sai tulla vaikka pantteripuvussa tai arkisissa farkuissa. Laivalla saa pukeutua kuin naamiaisiin tai arkisesti. Buffetissa näkyi mm. tälläisiä asuja jotka jäi mieleeni: paita+legginsit joissa sateenkaaren värejä, mies oranssi pyyhe hameena, reikäfarkut, jollain naisella oli pupunkorvapanta, paljettivaatteita, arkisia t-paita asuja yms. Pukeutumisesta ei tarvitse huolestua, se on ihan sama mitä pukee päälleen tällä laivalla, kunhan on jotain päällä. Buffetissa ei katsota mitä kenelläkin on päällä tai mistä on kotoisin. Välimeren risteilyt eivät ole kalliita hienoston luksusristeiluja, vaan arkisia tavallisen väen risteilyjä joihin voi pukeutua arkisesti tai hienommin. Vain gaalaillallisiin vaaditaan iltapuku/smokki tms. Hyteissä on vaatekaapit. Laivan ravintoloihin vaaditaan varaus etukäteen ja varausta ei voi perua tai joutuu maksamaan peruutusmaksun.

About the shops: few boutiques with luxury perfumes, Armani luxury clothes and bags, Swarovski etc. Beverage packages if you want to buy drinks. There is also a small pharmacy and tour office but you can also buy tours directly from the harbours. Pool bar with icecream with payment, nutella, popcorn, milkshake and more with payment. Cyber cafe with payment about 4€ 10min. or 30min. 10€. I thought to get free fast wifi in Piraeus harbour but wifi didn't work. What else to do on this MSC cruise ship: look at views, listen to music, shopping, dance lessons, spa, gym, massage, happenings, casino, tennis, free library, buffet, restaurants, swimming.


Retkistä: retkiä saa varattua laivan retkitoimistosta jos haluaa ja respasta saa tietoa. Tosin liput ovat usein edullisempia maista itse ostettuna paikallisilta toimistoilta, paitsi ei Dubrovnikissa jossa taksi olisi maksanut 20-50e. Laivan retkiä maissa on useita eri ja joskus vain yksi. Hinnat vaihtelee ja ovat noin 50-100e per retki ja ei pakollisia. En maksanut laivan retkiä, mutta maksoin bussikuljetuksen. Useissa satamissa pystyi hyvin liikkumaan ilman retkiä ja oli sightsee busseja yms. En lukenut etukäteen tietoa mistä pääsee mihinkin kohteissa koska lähdin risteilylle pikana heti seuraavana päivänä varauksesta. Laskin että jos olisin maksanut kaikki laivan retket niihin olisi saanut kulumaan jopa satoja euroja eli melkein uuden risteilyn verran. Säästin niissä. Satamista saa usein edullisia retkiä kuten esim. sightsee hop on hop off kiertoajelu Ateenassa 15-20e, riippuen meneekö lyhyen vai pitkän reitin. Otin lyhyen reitin ja näin Akropolin+rannan. Bussissa olisi saanut suomen kielisen kuulutuksen kuulokkeisiin. Olin todella tyytyväinen aurinkoiseen bussikierrokseen, jossa parasta oli maisemat, nähtävyydet ja aurinko. Useissa kohteissa voi kävellä ympäriinsä, Välimerellä satamat ovat usein lähellä keskustaa, mutta ei kaikissa. Maissa ehtii viettää noin 6-9 tuntia, pidempäänkin jos laiva on useita päiviä samassa satamassa. Mielestäni oli hyvä olla illalla takaisin laivassa koska illalla olisi saattanut olla enemmän hyttysiä maissa. Menin risteilylle Venetsiasta, satamaan pääsee people mover -nimisellä ratikalla Piazzale Romalta joka kulkee ylhäällä ja menee nopeasti sataman luo, josta viedään ilmaisella laivabussilla satamaan. People mover lippu maksoi 1,50e ja laivasta oli maisemareitti näki mm. Canal Granden ja San Marcon aukiota. Olen tyytyväinen siihen että valitsin lähtösatamaksi Venetsian. Suosittelen muillekin lähtösatamaksi Venetsiaa, jos haluaa ikimuistoisen maisemareitin. Satamissa saattaa olla varkaita ja niistä ei erikseen varoiteta. Törmäsin sitkeisiin kerjäläiskauppiaisiin Ateenan satamassa. Pyörivät sataman bussiasemalla turistien luona. Jokainen saa valita osallistuuko retkille vai eikö. Jos harkitset risteilyä niin sanoisin mene ihmeessä. Muista kumminkin ettei uimaan välttämättä mahdu ja että tippimaksut ovat usein pakollisia, eli ne tulevat lisähintana vaikka et muuta ostaisi. Jos haluat olla vain yhdessä kohteessa mahdl. pitkään niin silloin risteily ei ehkä käy. Risteilyn lopuksi palautetta risteilystä voi antaa palautelomakkeen kautta ja cruisecritic sivulla.

Kohteista ja säästä: halusin Välimeren risteilylle ja Kreikassa en ollut vielä käynyt. Mistä kohteesta pidin eniten? tykkäsin Kreikan kohteista, Venetsiasta ja Bari oli myös ok. Venetsian jälkeen eka risteilykohde oli Bari, joka oli silloin sateinen kun siellä kävin. Runsas sadekuuro yllätti, mutta muut päivät olivat aurinkoisia. Välimerellä yleensä sateenkin aikana/jälkeen aurinko paistaa kirkkaasti.

About the tours: 
it's possible to book tours in the tour office or at the harbours. Prices vary. I gone to Hop on hop off sightsee bus tour in Athens city and then I saw Acropolis and Athens beach. It was very nice and sunny day. I gone to the cruise in Venice Italy and it's possible to get to Venice's harbour by tram called people mover in Piazzale Roma. Nobody didn't warn about the aggressive sellers and I saw those in Athens Piraeus harbour. They try to force people to give money or buy perfumes and they do much more. 
Jäätelöitä myytiin erikseen 1,70e+palvelumaksut allasbaarissa. Kakkupalat kuului buffettiin.
Risteilyn löytämisestä: voit varata risteilyn matkatoimistosta, netistä yms. Hinnat vaihtelevat ja edullisimpia risteilyitä taitaa löytää netistä laivafirmojen kotisivuilta. Minä otin risteilyn hinnan ylös MSC kotisivulta ja marssin Italiassa matkatoimistoon. 300-1000e risteilyitä myyvät esim. MSC, Royal Caribbean yms. Risteillä voi useissa kohteissa kuten Välimeri, Adrianmeri, Karibia, Atlantti, Kiina, Australia, Aasia, Amerikka, Alaska, Kanada, Dubai, Lähi-Itä, Islanti, Pohjanmeri, Antarktika ym. Katso vaikka nämä: risteilykeskus.  LoistoristeilytWondercruisesRoyal CaribbeanSeascanner.  Cruise timetables.  Cruisecritic. Cruisecritic on hyödyllinen sivu vähän kuin tripadvisor. Sivulle kirjoittavat sekä ammattilaiset että turistit omista risteilykokemuksistaan. Sivu kannattaa lukea ennen kuin varaa risteilyä, siellä on vinkkejä. Sivuvinkit: Cruise oyster. Myös tuolla sivulla on risteilytietoa niin kuin cruise criticissa. All things cruise.  Cruise addicts.  Thomas Cook risteilyitä.  Cruise Panorama risteilytietoa.  Cruise deals.  Disney Cruise yhtiö saattaisi sopia hyvin lapsiperheille, jotka pitävät Disneyn elokuvista. Lemmikkejä ei yleensä sallita suurille risteilylaivoille, mutta Cunard sallii koirat mukaan Queen Mary laivalle. Tosin koirille on jokin erillinen alue laivassa. Jos haluat risteilylle Venetsiasta katso cruise timetables josta näet eri lähtösatamat risteilyineen. Esimerkiksi MSC, Costa, Silversea, Holland America, Royal Caribbean järjestävät risteilyjä Venetsiasta Kreikkaan. Risteilyjä selatessa saattaa tulla valinnanvaikeus.

 +Lyhyemmät laivareitit ja lautat:
Go ferry.  Direct ferries. Tirrenia. Fast ferries.  Nova ferriesMinoan seaways.  Hellenic seaways.  Jadrolinija. Anek ferries. Suurilla risteilylaivoilla on mahdollista myös toteuttaa lyhyempi risteily, eli jos haluaa vain tietylle reitille eikä mennä koko reittiä niinkin voi tehdä mutta hinta on sama kuin muutenkin. Esimerkiksi tässä hyvät risteilyreitit: MSC Armonia 4.6 Genova, Marseille, Port Mahon, Cagliari Sardinia, Malta Valletta, Messina Sisilia, Civitavecchia, Genova. Alkaen 669e sisähytti. Royal Caribbean Jewel of the Seas 1.6 Civitavecchia Italia, Messina Sisilia, Ephesus Kreikka, Santorini, Ateena, Napoli, Civitavecchia. Edullisin sisähytti 681e. Cunard Queen Mary 2 transatlantic 1.8 Southampton Englanti, New York. Muiden bloggaajien risteilykokemuksia ja vinkkejä: Travellover Karibian risteily.  Cava häämatka Välimerellä.  Adalmina's Adventures risteilyt.

Icecream at the Pool bar.
If you are planning Cruise check these first before you go:
SeascannerCruise timetables.  CruisecriticCruiseoysterCruise addicts.  Thomas Cook cruises.  Cruise deals. All things cruise.  Disney Cruise line could be nice for families. Cunard Queen Mary is a dog friendly. Cruise Panorama.

+ Shorter cruises and ferries in Europe:
Go ferry.  Tirrenia.  Fast ferries.  Nova ferries.  Minoan seaways.  Hellenic seaways.  JadrolinijaDirect ferries.  Anek ferries.Uimisesta: Jos luulet että laivalla pääsee uimaan koska on useita altaita erehdyt, ei ole mitään takuuta uimaan pääsemisestä sillä jotkut varaavat sisäaltaat koko päiväksi aamusta iltaan. Vain erikseen maksamalla spassa voi ilmeisesti olla hetken rauhassa. Uimisen kannalta uimahalli on kannattavampi. Kuvassa ulkoallas laivaan saapumisiltana. Oma kokemus: katselin viisi päivää josko joskus pääsisin uimaan, mutta sisäuima-altaat oli aina täynnä lapsia. Jolloin jäin siis katselemaan merimaisemia ja syömään. Altaalla luki että alle 16v lapsia pitää vanhempien vahtia, mutta kukaan ei vahtinut. Lapset täyttivät altaan pärskien ja potkien, kun taas teinit viihtyivät koko päivän porealtaassa. Vanhemmat eivät olleet koko allasalueella. Uima-altaalla luki ettei uimavalvojaa ole, siitä huolimatta allassiivoajat joutuivat toiminaan lastenvahteina, vaikka se ei heidän työkuvaansa kuulu. Allassiivoajat joutuvat siis tekemään lastenvahtienkin työn, vanhempien huvitellessa muualla. Suurin osa perheistä oli italialaisia. Porealtaasta: onnistuin yhtenä iltana pääsemään porealtaaseen vihdoin ja viimein odotettuani monta päivää ja kytättyäni allasta että koska olisi tilaa. Kun loma lähestyi loppuaan päätin että menen uimaan illalla, tai en pääsisi. Olin hetken porealtaassa ja iloinen siitä että vihdoin oli tilaa. Sitten altaalle saapui turistinainen pienen tyttärensä kanssa, ehkä belgialaisia tai hollantilaisia. Pian he molemmat tuijottivat minua todella vihaisina, syyttä. Sitten he vaihtoivat toiseen altaaseen, jossa sattui olemaan tilaa. Seuraavana päivänä luin uudesta laivalehdestä valituksen siitä ettei altaan luo saa jättää sandaaleita. Eli nainen oli käynyt valittamassa respaan siitä että minun sandaalini olivat altaan ulkopuolella ja rappusten lähellä sivussa tuolien vieressä (ei ylhäällä altaalla) eikä kenenkään tiellä. En tiennyt että jonkun mielestä altaalle pitäisi kävellä paljain jaloin hytistä 13. kerrokseen. Tuntui turhasta valittamiselta, sillä altaalla ei ollut säilytyskaappeja, eivätkä sandaalini olleet heidän tiellään. Aina oppii uutta ettei kaikkea tarvitse ymmärtää. Seuraavan kerran onnistuin toisena iltana pääsemään porealtaalle kunnes jacuzziin tuli yksi italialainen mies. Hetken päästä altaalle saapui hänen 10 vuotta nuorempi naisystävä. Rauhalliseksi kuviteltu poreamme muuttuikin papupadaksi. Pian nainen käyttäytyi lapsellisesti, tuijotti ja alkoi kuiskimaan. Nainen oli kai luullut että saisi sillä konstilla altaan yksityiskäyttöönsä, mutta minäpä en heti lähtenytkään pois koska minullakin oli oikeus altaalla olla ja se ei ollut pariskuntien yksityisallas. Jos haluaa yksityisaltaan sellaisen voi hankkia kotiinsa. Halusin vain hetken lämmitellä jacuzzissa, mutta kolmatta kertaa en mennyt. Tunnelma tai turistien käytös altailla ei ollut täysin sitä mitä odotin, riehuvat lapset käyttäytyivät parhaiten näistä allasturisteista.

Kaiken lisäksi ihan melkein harmittaa se että allassiivoajat joutuvat toiminaan lastenvahteina, eivätkä saa palkkaa siitä ylimääräisestä lastenvahdin työstä. En ymmärrä vanhempia jotka sysäävät lapsensa allassiivoajien vaivaksi koko päiväksi ja onko se edes turvallista jättää lapset lomalla noin vieraiden ihmisten keskelle, ei. On jo liikaa uutisia siitä miten on käynyt kun lapset on lomalla jätetty yksin. Lastenvahdit on keksitty juuri sitä varten että lastenvahti palkataan kun sellaista tarvitaan ja jos on varaa risteilylle tulla on myös varaa palkata lastenvahti, tai sitten voi olla siellä lasten huoneessa joka on lapsille tarkoitettu. On aina turvallisempaa jättää lapsi vaikka lastenvahdin seuraan kuin yksin riehumaan. Lapsille on laivoilla omat huoneet joissa voi leikkiä/pelata ja siellä on ohjaaja. Uskon että lastenkerho kuuluu jopa hintaan, eikä maksa erikseen. Kuvassa ulkouima-allas jota ei oltu lämmitetty, sen lisäksi oli sisäuima-allas ja kaksi poreallasta +lasten allas. Ehkä numero/jonotus-systeemi toimisi tuollaisilla altailla, kun muuten ei toimi eikä muut pääse uimaan kun altaat oli täynnä kaikki päivät. Altaat suljettiin klo.22. En tiedä millainen meno muilla laivoilla on, mutta uskon että uimaan voi päästä ainakin aikaisin aamulla tai juuri ennen altaiden sulkemisaikaa. Spassa on myös toiset porealtaat tms. mutta ne maksaa. Kaikesta huolimatta risteily oli muuten kiva kokemus ja parasta oli eri kohteet, maisemat ja hyvä ruoka. Juopuneita ei juurikaan laivalla näkynyt, paitsi yksi amerikkalainen nainen joka huusi buffetissa kunnes hänen miehensä vei hänet pois buffetista eivätkä tulleet toista kertaa. Suosituin juoma vaikutti olleen vesi, jota kaikki hakivat koko ajan. Yöllä matkalaukut jätettiin hytin ulkopuolelle. Seuraavana aamuna käsilaukkuja sai jättää buffetin läheiseen tilaan lattialle säilytykseen hetkeksi. Hytti olisi pitänyt luovuttaa aamulla jo kolme tuntia ennen lähtöä, mutta en tehnyt niin ja jäin hyttiin kunnes siivoaja ajoi ulos. Mielestäni ei ollut hyvin suunniteltua se että olisi pitänyt kolme tuntia pyöriä laivan käytävillä. Hytin ikkunasta näin vielä Venetsian maisemia. Risteilyn lopuksi ihmiset kutsuttiin värikoodien mukaan laivan teatteriin odottamaan ulospääsyä ja siihen sisältyi eräänlainen mylvielvin lastenshow myös aikuisille.

If you think you will always get a chance to go swimming when you book a cruise it may surprise you how full the pools could be. I notice some tourists goes to pools (and to jacuzzis) for all day long and then other had no chance to go swimming it's unfair. Happened to me also. There is many pools and also pools for children but somehow children always came to adult's pool for all day long. I didn't see their parents nowhere they just dumped their kids to the adult's pool and then they gone to other side of the ship. I spent a week there and I notice this. I was wondering this thing many days and pool cleaner had to work as a pool watcher and almost as nanny. I think it's not nice because there was already text that parents should watch their children and not just leave them on the pool but that's exactly what they did so the cleaner had to work almost as a nanny. I don't know what should do but something should change because it's not nice that people can't go to swim if the pools are full everyday. When people reserve cruise they may think they has a chance to go swimming. Maybe some number system could work a better way but anyway I like to cruise and best things there were different destinations, views and good foodJacuzziMyös ravintolasta voi ihailla maisemia


Laivan kirjasto

Ship's librarySiivoajan pyyhkeistä taiteilema norsu oli kiva yllätys.


Tea


Hytin parvekkeelta kuvattu video:
2 kommenttia:

  1. "saapuminen satamiin eli merimaisemat ja näköalat, se kun sai herätä joka aamu eri kohteissa" kirjoitit mm. kun kerroit, mikä on parasta risteilyissä. Samaa minäkin mietin. Ja satamista lähdöt omalta parvekkeelta ihailtuna.

    VastaaPoista
  2. Niinpä ja tämä laiva ja risteily olivat myös onnistuneemmat kuin toinen Välimeren risteily eri reitillä jolla olin

    VastaaPoista

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.