sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Wienin matkaNyt on viimein aika kertoa koko pitkä matkakertomus Wienistä, mitä koin ja näin. Saapuessa näin paljon vihreitä metsämaisemia ja pieniä kukkuloita. Tässä tulee omat kokemukseni ja vinkit. Kun näin myöhemmin nämä kuvan portaat huomasin että vieressä on hotel Strudlhof. Hotellivinkit: Strudlhof -hotelli sijaitsee lähellä Liechensteinin palatsia ja Votiv -kirkkoa. Kesäiltaisin kävelin palatsin ohi ja kuuntelin kivojen kaskaiden ääniä. Alla on kilometrikuvat. Majoituin yhteen loma-asuntoon jossa ei ollut edes luvattua keittiötä, kunnes sitten vaihdoin ja kadulla näin tämän hotellin johon en majoittunut. Huomasin kumminkin että tämän Strudlhof  -hotellin aulassa oli tehokas ilmastointi ja se virkisti ainakin hetken +40C saunahelteessä.

Wien on kaunis kaupunki, mutta tunnelma oli jokseenkin tiukempi kuin Saksassa. Antaisin nähtävyyksistä 10/10 pistettä (kuten Roomankin nähtävyyksille) mutta Itävallan asiakaspalvelulle antaisin vain yhden pisteen ei yhtään enempää. Jos odotat asiakaspalvelua aina hymyjen ja iloisten tervehdysten kera, niin suosittelen siinä tapauksessa suuntaamaan Välimerelle tai johonkin Itävallan pikkukyliin. Puhun itse sen verran saksaa että osaan tervehtiä paikallisella kielellä jne. mutta sillä ei ollut mitään merkitystä Wienissä. Asiakaspalvelu oli sen mukaista oliko myyjillä huono päivä vaiko ei. Minä sain kuunnella huutoa kysyessäni kaksi kertaa hajuveden testeriä eri kosmetiikkakaupoissa ja sen jälkeen en enää kysynyt. Ei kiinnosta ostaminen ilman testeriä eikä aiheettoman raivoamisen kuuntelu. Ymmärrän jonkin verran saksaa ja tervehdin itse, mutta sillä ei ollut merkitystä. En edes liioittele yhtään, sillä tältä tuntui. Tiedän että palvelu voi olla erilaista jos puhuu täydellistä Wienin saksaa tai jos näyttää paikalliselta.

Ruuat: jos edullisen ja hyvän sushin löytäminen kiinnostaa niin löysin 6 sushia 1,50e yhteishintaan osoitteessa 168 Noodle house, Grillgasse 4/6 1110 ja Mariahilfer Gürtel 1, 1150. Vicky's Cooking, Mariahilfer strasse 1150. Sen lisäksi kaupungissa on useita Lucky Noodles ja Happy Noodles -nimisiä pikaravintoloita joista saa sushia ja nuudeleita edullisesti. Ne maistuivat. Oli hyvä juttu että edullista sushia löytyi. Wienin Hard Rock Cafe löytyy osoitteesta Rotenturmstrasse 25, 1010. Löydät Hard Rock cafen helposti kun suuntaat kävelykatua eteenpäin Schwedenplatzilta ja se on myöhään auki. Kakut ja Mozartin kuulat ovat aitoja alkuperäisiä itävaltalaisia herkkutuotteita, lähes kaikki muu tuodaankin Saksasta. Kakkuja ja Mozarttin kuulia löydät sekä kaupasta että myös kahviloista. Katso juttuni kakuista. Wienissä on paljon pieniä kahviloita, kuten muuallakin Keski-Euroopassa. Jos tykkäät turkkilaisesta ruuasta niin 10. district alueella Favoritenissa näkyi useita turkkilaisia kebabravintoloita yms. Erilaisia alueita on melko paljon ja kauneimmat barokkirakennukset ovat ydinkeskustassa. Sen sijaan keskustan ulkopuoliset Tonavan alueet muistuttavat hieman Helsinkiä: on uudehkoja kerrostaloja ja vihreää esimerkiksi Tonavan luona stadionilla, mutta ei barokkitaloja Tonavalla. Näin ihmeen paljon pilkullisia koiria Tonavan lähistöllä. Favoriten -alue on melko erilainen muihin alueisiin verrattuna koska maahanmuuttajia ja heidän pitämiään liikkeitä on runsaasti. Sacherkakut, omenastruudelit ja Mozartin kuulat ovat aitoja alkuperäisiä itävaltalaisia herkkutuotteita, lähes kaikki muu tuodaan Saksasta. Kakkuja ja Mozartin kuulia löydät sekä kaupasta että myös kahviloista esim. Aida -kahvilat joita on ympäri kaupunkia. Tschibo -kahvila on sellainen että sieltä saa kahvin lisäksi myös kakkua ja tavaroita. McCafe kahviloita on myös useita, niistä löydät kakkupaloja, donitseja, leipiä, erikoiskahveja yms. Ruokakauppoja ovat mm. Spar, Mercure, Billa, Hofer, Penny. Edullisia ruokakauppoja ovat Hofer, Penny ja Netto. Niistä löydät myös edullista suklaata ja karkkia eurollakin. Jäätelökahviloita (jotka ovat yleensä vain keväällä ja kesällä auki) ovat mm. Eissalon am Schwedenplatz, Eissalon Favoriten ja Ferrari Gelato.

Kaupat: Wieni on kuuluisa Swarovskista ja Swarovskin liikkeitä näkyi todella paljon. Kaikissa ostoskeskuksissa on myös ainakin yksi Swarovskin liike. Pääliike on Stephansplatzin alueella. Muotituotteita kuten vaatteita ja kenkiä tuodaan paljon Italiasta (ellei Saksasta kuten ruuatkin) ketjuliikkeiden ja luksusmerkkiliikkeiden lisäksi. Luksusmerkkiliikkeet kuten Chanel, D&G, Dior löydät Stephansplatzin läheisiltä kaduilta ja liikkeet ovat kaikki melko lähekkäin. Suuri ostoskeskus on Donau Zentrum johon pääsee metrolla asema Kagran. Kosmetiikkatavaratalot kuten Bipa, (Saksan) Müller ja DM. Joissa on sekä edullisia että kalliita tuotteita. Löytyy myös muita ostoskeskuksia kuten Messe, jossa on vain kaksi kerrosta. Landstrasse ei ollut minulle kovinkaan erikoinen, mutta siellä voi kyllä käydä ostoksilla sellaisilla tyypillisillä pitkillä ostoskaduilla. Mariahilferstrasse on suosittu ostoskatu. (Rihkama)korukauppoja ovat Six ja Claire's, hintataso Bijou Brigitten luokkaa. Halpatavarakauppa Kik. CCC  -nimisestä kenkäkaupasta löytyy kenkiä ja laukkuja. Prepaideja saa kioskeista ja ruokakaupoista. Metrolippuja saa metroasemien automaateista.

Mitä ei saa jättää väliin jos matkustaa Wieniin: kannattaa vierailla ainakin muutamassa palatsissa, katso juttuni palatseista. Helpoimmaksi tulisi jos menisi sight seeing bussilla, jolloin voi kiertää usean eri nähtävyyden samalla kertaa ilman että tarvitsisi etsiä nähtävyyksiä, jotka ovat välillä kauempana metrosta kuten Belvedere. Kannattaa myös käydä ainakin kerran Tonavalla, koska se on kumminkin täysin erilainen alue barokkikeskustaan verrattuna ja luontoa on enemmän. Wienistä löytyy vierailukohteita sekä luontoihmiselle että myös nähtävyykiä kiertävälle kulttuuri/kaupunki-ihmiselle, kohteita muusikoille ja kirkkoja uskonnollisille. Alueet ovat erilaisia keskenään: löytyy hieman uutta ja uusia taloja, mutta myös vanhaa ja barokkiarkkitehtuuria keskustassa, mutta myös maahanmuuttajalähiöitä kuten Favoriten. Konsertti tai Mozart -talo voisi olla mielenkiintoinen kokemus myöskin, lisätietoa. Yhtä Mozarthausin huonetta voi vuokrata myös häihin, konsertteihin ja muihin yksityistapahtumiin. Viennaclassic sivulle on listattu konsertteja, oopperaa ja teatteria joita on runsaasti. Jos viettää pidemmän aikaa niin 5-7 tunnissa pääsee junalla Pohjois-Italiassa käymään. Tirolista tietyt osat kuuluvat Itävallalle ja tietyt osat Italialle, mutta itse pidän Tirolia alueena kumminkin hyvin itävaltalaismaisena ja Italialle tyypillinen tunnelma lähes puuttuu. Jotain saksalaismaistakin Tirolin alueessa on, ehkäpä bratwurstikojut ja kaljapubit. Wienistä voit suunnata myös junalla tai jokilaivalla Bratislavaan tai Budapestiin, jotka ovat lähellä kuten Helsingistä Tallinnaan, alempana vinkkejä. Saman päivän aikana ehtii vielä illaksi takaisin Wieniin. Voisin suositella Wieniä kulttuuri-ihmisille jotka pitävät klassisesta musiikista, historiasta, nähtävyyksistä, kahviloista, palatseista, kirkoista, säännöstellystä ilmapiiristä, saksan kielen puhujille/opiskelijoille, barokkiarkkitehtuurista ja sellaisesta vanhanajan tunnelmasta ja tietysti myös kaikille jotka haluavat puhua saksaa tai reissata Itävallan naapurimaissa samalla kertaa. Itävallasta löytyy myös Euroopan suurin maanalainen järvi "Seegrotte" paikasta nimeltä Hinterbrühl 17km Wienistä, lisätietoa. Wienin nähtävyyksiin kuuluu myös espanjalainen ratsastuskoulu esityksineen. Ratsastuskoulu on toiminut vuodesta 1565 ja siellä myydään myös joitakin hevosista. Ratsastuskouluun pääset Stephansplatz metroasemalta ja Herrengasse metroasemalta. Minä pidin Wienissä eniten Tonavasta, barokkitalojen ihailusta ulkoapäin, sushiravintoloista, palatseista ja nähtävyyksistä. Tiesitkö muuten että kilpikonnia elää villinä Wienin metsissä, löysin tämän tiedon paikallisesta luontokirjasta. Suosittelen Wieniin matkustamista etenkin jos pidät nähtävyyksistä kuten palatsit. Alla paljon kuvia ja myös jokiristeilyvinkkejä.

Rehellisyyden nimissä aion mainita nyt ja jatkossakin myös negatiiviset matkakokemukset. En aio pelkästään kehua koska en pysty siihen. Wienissä olo ei suinkaan ollut vain täydellistä aikaa. Samalla kertaa majoituin myös yhteen nimeltä mainitsemattomaan majoitukseen (ei hotelli) Tonavalla, jossa oli erityisen ärhäkkä naisasiakaspalvelija. Hän antoi minulle lomamajoituksen, jossa oli putki rikki ja peseytyminen mahdotonta ja toista majoitusta ei hänen mielestään olisi saanut pyytää, vaikka tilaa oli. Hän raivosi että kaikki muut ulkomaalaisetkin puhuvat saksaa ja että hän ei anna yhtä ylimääräistä varausmaksua takaisin ilman syytä. Niinhän siinä kävi että raivotar voitti itselleen/firmalle rahaa, mutta ei sentään niin paljoa mitä alunperin olisi voinut. Muussa tapauksessa hän olisi vienyt 4000e mutta saikin vähemmän koska en maksanut lisää. Raivotar ei viihtynyt edes omalla työpaikallaan vaan taukopaikoilla ja ulkona, häntä ei koskaan näkynyt työhuoneessa, jossa hänen olisi työaikana kuulunut olla tai niin luulin. Hänellä oli suuri työhuone parvekkeen kera. Eriarvoinen kohtelu oli läpinäkyvää, eikä yhteydenotto toimistoon tehonnut. Saksalaiset saivat ehjät huoneet yläkerrasta ja minulle annettiin huone jossa ei voinut peseytyä ja siinä olisi sitten pitänyt olla viikkoja. Kyseessä oli uusi rakennus. Minä olin hänen mielestään ärsyttävä siksi koska olen ulkomaalainen nainen ja siksi koska en puhunut täydellistä saksaa. Kuten hän asian suoraan ilmaisi verraten matkailijoita maassa (ties kuinka kauan) asuneisiin maahanmuuttajiin. Se oli siis hänen mielestä paha asia etten ollut maassa syntynyt ja puhunut täydellistä Wienin murretta, no minä en tätä "virhettä" häpeä lähinnä ihmetyttää. Hänen mielestään hänellä oli oikeus alkaa huutamaan tämän asian takia, vaikka en varmasti ole ainoa ulkomaalainen Wienissä, joka on täynnä ulkomaalaisia ja myös maahanmuuttajia.

On toki hyvä asia osata kaikkia kieliä, mutta sellainen pakko-asenne ei kannusta ketään mihinkään kielten opiskeluun. Kielten opiskelun tulee olla hieno asia, eikä mikään huutoasia. Kaikkien ihmisten ei myöskään tarvitse olla kotoisin vain yhdestä ja samasta maasta, erilaisuus on rikkaus mutta se ei ole rikkautta tuomita toisia noin. Matkailijoita ja turistien kielitaitoa ei myöskään saisi verrata maassa kymmeniä vuosia asuneisiin maahanmuuttajiin, joilla on ollut runsaasti aikaa opiskella saksan kieli ja Wienin murteet. Kieltä ei opi yhdessä päivässä, usea ei edes vuodessa ja minä en aio saksaa opiskella. Asiakaspalvelun miestyöntekijä suhtautui asioihin paljon järkevämmin ja neutraalisti eikä huutanut, mutta hän oli harvoin töissä, tosin en ihmettele miksi. Liikuin Wienissä useilla eri alueilla: barokkitalojen täyttämä keskusta, Mariahilfer str, Landstr, Tonava, Stadion, Favoriten, Donaumarina, Messe, Olympiaplatz, Prater, Schönbrunnin alue, Karmelitenmarkt, Schottenring, Schwedenplatz, Floridsdorf.

Sellaisella pakko-asenteella jokaisen lomailijan täytyisi osata myös kiinaa jos matkustaa Kiinaan, arabiaa jos matkustaa Dubaihin jne. Mutta kun ei oikeasti tarvitse, lomailu/maassa oleskelu ei tarkoita sitä että täytyisi oppia heti kaikki kielet. Englanti on suosituin kieli ja se asia tuskin tulee ikinä muuttumaan. Uskon kumminkin että samankaltaista olisi voinut tapahtua myös muualla, enkä väitä että tällaista tapahtuisi vain Wienissä. Siitä jäi kumminkin sellainen olo että ehkä minä olen raivottarien magneetti, sillä törmäsin myös raivottaren tyttäreen yhdessä kaupassa tuntui siltä että olin silmätikkuna. Myyjä yritti viedä minulta rahat eikä olisi halunnut antaa minun palauttaa/vaihtaa yhtä vaatetta jonka olin ostanut edellispäivänä, vaikka kuitti oli tallessa. Tiedän että vaikutan lähes aina kiltiltä, mutta en ole niin kiltti etteikö raja tulisi jossain vaiheessa vastaan. Ilmoitin etten poistu kaupasta ennen kuin saan vaatteen vaihdettua/rahat takas. En tule koskaan ymmärtämään tuollaista asennetta, en etenkään sitä että joku päättelee toisista ihmisistä jotain asioita jonkun toisen kautta. Raivottaren tytär sanoi että minä asun kuulemma Wienissä ja käyn joka päivä shoppailemassa. Hän alkoi toistella tuota asiaa. Juu raahaan mukana reissussa suurta vaatekaappia matkalaukun lisäksi, shoppailen kyllä mutta eniten ruokaa ja vaatekaappia en omista joten vaatteita ja roinia ei pysty kerryttämään. Jos tarkemmin mietitään harva elää näin kuten minä, minulla ei ole kaikkea. Minulla ei ole nyt vaatekaappia, tvtä, kirjoja eikä sisustustuotteita ja jätän paljon tavaraa myös kodittomille ja annettavien laatikoihin. Sitten tulee joku, joka väittää aivan toista yli-itsevarmana. Ei ole mikään salaisuus että minulta kuluu eniten rahaa jatkuvaan matkailuun ja ruokaan. Ruokaa on useinkin aivan pakko "shoppailla" jos se nyt joksikin shoppailuksi lasketaan. Näiden naisten olisi kumminkin pitänyt olla tyytyväisiä siitä että olen kuluttanut rahaa tässä kaupungissa, koska turismi tuo runsaasti tuloja kaupungille ja tuloja siis myös heille itselleenkin. Olen tukenut Wieniä turismilla ja maksanut joskus myös turistiveroa. Ostoksista menee myös arvonlisäverot. Ilman asiakkaita liikkeet eivät menestyisi ja joutuisivat lopettamaan. Palauttaminen kauppoihin on siis erittäin mielivaltaista ja vaikeaa, eikä palauttamisesta aina selviä ellei ole vahva ja sano takaisin jos on pakko. Palauttaminen oli melko vaikeaa myös muissa liikkeissä mutta tuo oli kaiken huippu, en ole kokenut vastaavaa ikinä missään kaupassa. Ehkä jos puhuu täydellistä Wienin saksaa, eikä palauta mitään kohtelu on ehkä erilaista.

Ymmärrän jonkun verran saksaa, mutta en ole opiskellut kieltä ja Itävallan saksaa en ymmärtänyt niin hyvin koska sanat lausutaan eri tavoin. Koen että minulla on oikeus matkailla vaikka en joka maan kieltä ja murretta osaa. Kenenkään ei tarvitse osata joka maan kieltä. Minä puhun kolmea kieltä sujuvasti ja sen lisäksi ymmärrän jonkun verran italian murteita ja neljää muuta kieltä. Parasta on se että osaa edes jotain ja ymmärtää. Kukaan ei ole seppä syntyessään. Yrittäminenkin on aina plussaa. Löysin (onneksi) parempiakin majoituksia ja kauppoja. Asiakaspalvelu tai majoitusala ei vaan ole sellainen ala johon kannattaa ryhtyä jos ei pidä ulkomaalaisista. Eikä asiakkaita voi ketjuliikkeissä valikoida. Kaikesta huolimatta suosittelen Wienissä käymistä esim. viikonloppumatkalle, sillä nähtävyydet ovat näkemisen arvoisia ja omituisia ihmisiä nyt voi olla missä tahansa. Mukavia ja asiallisia kohtaamiani ihmisiä olivat paikallinen bussikuski, marjamyyjä ja monet ulkomaalaiset. Serbialainen nainen kysyi puhunko serbiaa ja valkovenäläinen mies kertoi minulle ylpeänä ettei hänen maassaan ole Putinia. Useimmat ihmiset ovat kumminkin aika neutraaleja Wienissä ja ulkomaalaiset mukavia. Sadetta ei ollut laisinkaan niin paljoa mitä olin netistä lukenut että "aina sataa" itse asiassa kesät ovat kuivia ja +40C ja talvella joskus lunta tai sitten syksymäistä. Wienin metro oli melko paljon samankaltainen kuin Helsingin metro: liput melkein saman hintaiset 2,20e ja metro menee myös ylhäällä. Tosin myös taxista oli hienoa kesäkuumalla ihailla keskustan nähtävyyksiä ja se jäi mieleen kivana kokemuksena. Metrosta voi nähdä myös Tonavan. Saksassa on ehkä enemmän sellaisia päiviä että koko ajan tapahtuu jotain jännää kuten mielenilmauksia yms. Näin Wienissä unkarilaisen joka osasi puhua suomea, Budapestin kouluissa opetetaan suomea. Alempana paljon kuvia ja tietoa Tonavan risteilyistä. Kaksi kertaa Itävallassa riitti. Katso myös toinen Wienin kokemus ja junalla Wienistä Bratislavaan.

First when I came I saw green hills, forest and found good strawberry cheesecake icecream in Vienna. Warm summer evenings. I was walking and watching the white palace and listening leafhoppers voices. It was pretty sunny time then. After a while in the city I saw these stairs (on the picture) and then I notice nearby is hotel Strudlhof is close to Liechenstein Palace and park and close to Votiv church. After that I found many places around the city.


Food and Shopping tips
if you would like to find a good but cheap sushi in Vienna I found 6 sushi 1,50€ at 168 Noodle house Grillgasse 4/6-7 1110 Vienna and also Mariahilfer Gürtel 1, 1150 Vienna. I found also second sushi restaurant name Vicky's Cooking, Mariahilfer strasse 157. Then I found Happy Noodles and Lucky Noodles they also sell sushi. If you like Turkish food then visit 10. district Favoriten, I saw there a lot of Turkish restaurants. Vienna is also a famous by Swarovski crystals and there's multiple Swarovski shops in Vienna. If you would like to visit Hard Rock Cafe address is Rotenturmstrasse 25, 1010. Don't forget Cafe Sacher near Opera, Sacher is very famous. If you want to go shopping if you like Luxury and designer brands then go to Stephansplatz there is many of these luxury boutiques near by. There is located also Forever21. If you want to go to Shoppingmall there is example big shoppingmall named Donau Zentrum. If you would like to find cosmetic stores: Biba, Müller and DM. Mariahilferstrasse is popular shopping street.

Customer service was good at some places but at some places not good at all. I think people who work for tourism such as in hotels or short term holiday accommodation etc. They are there for helping tourists and then they must like foreigners also and not to hate tourists if they has tourism job. People who doesn't like foreigners at all should try to find some another job than tourism or accommodation jobs, I think so. Those jobs are suitable to people who don't hate foreigners. I think people doesn't need to study every language while traveling abroad it's not necessary to learn everything as fast as possible. It was said to me I have to speak perfect German in this city but I don't care I don't study some language only for the holiday why should I. I think no matter where we come from because being different is a richness. It's not richness to judge people if travelers don't speak perfect German. I never studied the language but I can say few words and I can understand many words just by listening. I think travelers doesn't need to study all languages, example if you go to China for a week you don't need to learn Chinese, if you go to Spain for weeks you really don't need to learn Spanish for staying there such a short time. If you go to Dubai you don't need to study Arabic as fast as possible. Living and Traveling are two different things but sometimes people can't really understand that.

If somebody is immigrant and living in another country like 5-20 years then it could be needed to learn the new language after a while but it's very unfair to say things like that to travelers who visit the country first time. I think it's not obligation for travelers to learn new languages. It's beautiful to learn if wanted but not a big obligation to learn. I already speak 3 languages and I could learn more but I never want to think learning as a big obligation. Obligation is not good. I speak 3 but also I can understand 4 languages and more. I found one accommodation but the lady Angry Bee working there was very angry to me because I don't speak very well Vienna's German. Well, I haven't been in Vienna for years for studying the language and their words but she just didn't care at all and blame me about anything especially about that I'm foreigner who don't even speak German. She gave me a room with broken shower/pipe and she did this because I'm a foreigner it was the only reason. The building was new one. It's not right to compare travelers to immigrants who may have got time to study the language like 5-20 years. It's not fair at all. I'm traveler I was new in Vienna, totally new. I just came there. I was not immigrant who is going to stay there for years not forever, it was not my place just a place I visited like travelers does. Nowadays English is still a very popular and common language and I think English as first language when I'm abroad and I guess this is how it should be. I don't expect everybody to speak English but also I don't expect everybody to speak only German and I don't expect people to understand my mother language abroad. I can speak Finnish and Italian also and I can understand some Swedish some Spanish and some German but I think English is most important language abroad after all. I don't get angry if somebody don't speak some language to me. It doesn't make sense to get angry because of the language.

Things you should not miss if you travel to Vienna:
you should visit palaces at least one or few palaces. If you would like to relax go to Liechenstein palace and park, if you want to see something really famous you could visit example Schönbrunn palace full of historical stories and Belvedere palace. You should visit Donau because riverside is a very different place compared to center and other zones in Vienna. You could go to concert or Mozart haus. Vienna classic has information of theaters, opera and concerts. In the centre there is also a famous Café Sacher and Sacher hotel. There is famous Spanish Riding School. Interesting sight seeing is also Europe's largest underground lake Seegrotte at Hinterbrühl. Located 17km from the centre of Vienna, if interested check seegrotte.at  +You should go to Danube River cruise read more below

What I liked mostly in Vienna? I would give 10/10 points to attractions (Palaces) but only 5/10 to customer service. I like Donau Riverside at summer, mild climate, sight seeing and sushi restaurants I found. All Vienna pictures taken by me using Canon Ixus and Powershot

Keskustan kävelykatu jonka jälkeen näkyi Votiv -kirkko, puisto ym.

Walking to the city centre


Wienin yliopisto

Vienna's universitySigmund Freudin -puisto löytyi myös kirkon luota ja keskeltä näitä nähtävyyksiä

Sigmund Freud Park close to Votiv church and university exactly on the middle of the cityVotiv-kirkko ja puisto


Votiv church and Park nearbyParlamenttitalosta tuli mieleeni Rooman suosikkinähtävyyteni Viktor Emmanuelin monumentti. Olin näkevinäni paljon muitakin samankaltaisia rakennuksia kuin Roomassa ja Ranskassa, kuten koristeelliset parvekkeet kukilla, keltaiset talot, barokkiarkkitehtuuri, patsaat ym. Myös parlamenttiin pääsee sisälle tutustumaan maksua vastaan. Barokkiarkkitehtuuri ja sellaiset maisemat tuntuu jotenkin kotoisilta (varmaan Roomassa olon jäljiltä). Kuulin että Wienin arkkitehtuuriin on haettu inspiraatiota Pariisista, mutta barokkiakkitehtuuri syntyi alunperin Italiassa kunnes myös ranskalaiset ihastuivat toden teolla barokkiarkkitehtuuriin ja alkoivat jäljitellä sitä. Eli barokkiarkkitehtuuri on alunperin Italiassa keksitty, vaikka usein luullaan virheellisesti barokkiarkkitehtuurin tulleen Ranskasta. Sitten Wieniläiset kopioivat barokkiarkkitehtuurin Pariisista.

Austrian Parliament remind me of Victor Emmanuel monument in Rome, both are beautiful buildings I think. I saw little bit of similar buildings in Vienna than in Rome and I heard buildings in Vienna inspired by Paris but baroque architecture is originally from Italy until France and other countries copied baroque architecture styles also for them

Kuuntelin Wieniläisten huippuartistien musiikkia ja suosikkini on Beethoven - Moonlight Sonata kappale. Beethoven oli omituinen mutta taitava säveltäjä, jonka sukujuuret ovat Belgian Flandersissa jossa minäkin olen viettänyt aikaa. Beethoven muutti 64 kertaa Wienissä, eikä suostunut kumartamaan kuninkaallisia. Etsin turhaan Beethovenin taloa kun jälestäpäin luin tuon tiedon. Kun luin wikipediasta kuvailun Beethovenista en laisinkaan yllättynyt että hän on kotoisin juuri Flandersista. Jos erikoinen, hankalakin luonne kiinnostaa niin Beethovenista voi lukea jutun wikipediassa.

Vienna is famous from music and I found my favorite song also. I think Beethoven Moonlight Sonata is very beautiful. Beethoven was living in Vienna but he had roots from Flanders Belgium. I've visited also Flanders by the way
Stephansdom


Lisää barokkitaloja ja niitä kyllä riittää keskustassa

Some Cute details in many Baroque houses


Kissalla on komeat puitteet

Cat's House
Mosaiikki/dalmatialaispulu ja pronssipulu. Wienissä myös pulut ovat koristeellisia kuten barokkitalotkin

Also pigeons are often colorful in Vienna
Lisää koristeellisia talojaGasometer entinen kaasulaitos joka toimii nykyään pienenä ostoskeskuksena jossa on lähinnä vain kahviloita. Toimivat siis ennen kaasutankkeina ja ei, haju ei ole jäänyt. Tästä olisi saanut hyvän tähtienkatselupaikan tai vaikka sirkuskoulun. Kaasutankkirakennuksia on neljä ja niissä asuu myös asukkaita.

Gasometer former 4 gas tanks nowadays there is one shoppingmall and inside there is mainly coffeeshops


Hirviöitäkin pitää olla..


Schwedenplatz ja jokilaiva lähdössä ehkä Budapestiin tai Bratislavaan. Kiinnostaako omatoiminen kiertomatka jossa yhdistät kolme eri maata? pääset edullisimmillaan esim. Wienistä jokilaivalla 30e Bratislavaan (per suunta). Katso Twin city liner. Nopeissa jokilaivoissa on snackbar ja ilmastointi, joten risteily kuumallakin ilmalla onnistuu. Nopeimmat jokilaivat ovat perillä 75min. Joitakin risteilyitä on myös kesällä Mustallemerelle. Viking Rivercruises järjestää pidempiä risteilyreissuja. Wienissä on myös kaupunkiristeilyitä eri teemojen mukaan esim. ruokaristeilyt, samba risteily, Abban musiikkiristeily, kreikkalainen yö -risteily, hampurilaisen tekemisristeily ja monia muita. Jos jokiristeilyt kiinnostaa katso DDSG Blue Danube. Wienissä on myös Donauinsel vihreä saari jossa on ravintoloita, ranta, musiikkia ja tapahtumia kesällä.

Schwedenplatz harbour and River ships. 
It's possible to go by River boat and rivership to visit Budapest or Bratislava. Check Twin City liner.  They have AC and snackbar on those twin City Liners. DDSG Blue Danube has multiple river Cruise choices for you. It's possible to stay in Vienna and Cruise. There is theme cruises example: samba Cruise, food Cruise, Abba songs Cruise, Greek Night Cruise, burger building Cruise and more. Check DDSG Blue Danube.  Schwedenplatz (harbour) is close to Stephansplatz and there is a famous church Stephansdom and luxury shopping streets.
If you are religious you could visit many churches in Vienna. More things to do and see: 4Vienna has also Donauinsel island there is restaurants and music festivals at summer season. Greener side of Vienna
Schwedenplatzilla näkyi jokilaivojen lisäksi graffiteja. Tämä yksi on aika taitavasti tehty
Luksusautoja näkyi paljon kuten Ferrareita ja Lamborghineja, joita voi myös vuokrata loman ajaksi. Kiinnostaako? katso esim. Europe Luxury car hire.

I saw many Ferrari and Lamborghinis. 
Are you interested to hire one for your holiday? check Europe Luxury car hire. Jättituoli "taidetta"


Tonavan maisemia
 Tonava on Euroopan viidenneksi suurin joki ja virtaa neljän kaupungin läpi.
Väritykseltään joki on vaaleansininen Wienissä

River Danube


Hilton Danube hotellin pihaa kuvattuna ohikulkiessa

I saw Hilton Danube Hotel's swimmingpool. 
This hotel is close to Danube (Donau) Riverside
Tämä jokivene näytti mielestäni paljon saman tyyppiseltä kuin vanhat veneet Suomessakin. Vedenlaatu näyttää vielä puhtaalta. Hiltonin takaa löytyi tämä alue

This ferry boat is very similar than some old boats in Northern Europe, I noticeAurinkoinen kesäpäivä Tonavalla. On mahdollista vuokrata vene. 
Oli kiva ihailla tätä maisemaa, vaikka tämä ei kovin suuresti poikkea Suomen maisemista

Danube Riverside and Summer dayKun aurinko laskee saapuvat joutsenet ihastuttamaan turisteja (lue kerjäämään ruokaa). Tähän joutsenperheeseen kuului ainakin kahdeksan eleganttia joutsenta. Taianomainen ilta ja kaunis hetki. Ps. tiesitkö että maailmalta löytyy myös mustia joutsenia ja ankkajoutsenia. Laulujoutsenet ovat Suomen kansallislintuja.

When the sun goes down it's possible still to watch boats and swans coming for food. 
I saw swan family 8 swans. 
Magical summer evening to remember


Avaruusalus, ei vaan Wienin (pienempi) stadion iltavalaistuksessa. Tästä tuli muuten "hetkeksi" pakolaiskeskus Syyrian sodan ja kriisin takia. Wieni toimii ns. "rappukäytävänä" turvapaikanhakijoille Itävallasta Saksaan

Ufo? exactly not. It's Vienna's smaller sport stadion