perjantai 17. toukokuuta 2013

Millaista on elämä Italiassa kokemusMoni haaveilee ulkomailla asumisesta, mutta onko se sen arvoista?  onko se hauskaa vai vaikeaa? millaista on elämä Italiassa? Tässä tulee kokemukseni ja sanoisin sekä että. Ensialkuun maininta että kokemus on vain alle puolelta vuodelta eikä minulla ole ollut omistusasuntoa Italiassa, olin etelä-Italiassa 3kk. Suosikkipaikoista tulossa erikseen juttua. Rooma on myös suuri alue eikä se rajoitu pelkkään Rooman keskustaan, vaan sieltä pääsee helposti myös muille Lazioon kuuluville alueille, seudut on täynnä nähtävää niin historian havinaa kun rantojakin. Jo noin 10 minuutin päässä Terminin asemalta lähdettäessä alkaa näkyä laitumia ja lampaita. Systeemit on joka paikassa erilaisia mutta niihin voi yrittää etukäteen tutustua vaikka lomien muodossa ja käymällä tutustumassa asuntoihin. Asuntoja on paljon erilaisia ja eri kuntoisia, maassa kuin maassa voi olla vaikea löytää uutta asuntoa uudesta talosta. Kaikki ei ole vain sitä hienoa rantamaisemaa tai lomailua, täytyy olla tarkkana ja oppia näkemään myös asioiden varjopuolet ja pitää huolta kaikesta mitä on mukana, liian kiltillä asenteella ei Italiassakaan pärjää. Helpointa on löytää ekan kerroksen asunto johon voi kuulua terassi jossa voi kasvattaa kaikenlaista aina kukista hedelmäpuihin ja omalla pihalla voikin pitää lähes mitä vaan haluaa. Tosin sellaiseen asuntoon kannattaa myös hommata valvontakamera. Alueista ja asunnoista kaikkein halvimpia ovat Napoli, Sisilia, Latinan maakunta, Puglia ja Sardinia. Asunnon kuntoon liittyen halkeamia voi olla niin katossa kun seinissäkin, tosin itä-Helsingin vanhassa kodissani oli myös katossa jotain jälkiä. Vuokra-asunnot ovat yleensä valmiiksi kalustettuja eikä huonekaluja tarvitse raahata sieltä sun täältä. Vuokraaminen kannattaa aina toimiston kautta, siten välttyy pahimmilta huijauksilta ja tietysti vielä sanakirja mukaan kun sopimusta tekee. Halusin pysyä ajantasolla myös maanjäristyksistä niin seurasin välillä myös tämän sivun: järistystietoja.  Ennen vuokrausta kannattaa tarkistaa myös ulkoseinien kunnon laita, ehjät talot kestävät kyllä järistyksiä, vanhoista en oikein osaa sanoa. Italotreno sivulta  saa muuten halvemmalla junalippuja, tarjouksia voi kysellä myös juna-asemilla.

Vuokrasopimuksissa on monenlaisia sääntöjä, joista en itsekään tiedä kaikkea, yksi yllätys oli esim 4+4 sopimus eli vuoden tai jopa 2-3 vuoden sopimus jolloin olisi asuttava tuo aika asunnossa. Riippuu paljon asunnon omistajista millaisia vuokrasopimuksia he suostuvat tekemään, jotkut pitävät asuntoja mieluummin tyhjinä kun vuokraavat niitä lyhyeksi aikaa vieraille, vaikeita sopimuksia kannattaa välttää. Italiassa sähkö on erityisen kallista ja jo parin päivän lämmityksen käytöstä voi tulla parinkymmenen euron lasku, lämmitystä kumminkin tarvitsee koleina talvipäivinä ja tästä asiasta en pitänyt. Etelä-Italiassa on myös paljon asuntoja joissa lämmitystä ei ole ollenkaan jolloin yölämpötila voi olla noin +7C tai 10C. Sähkömittari löytyy usein autotallista ja siitä näkee lukemat. Myös joissain kerrostaloissa lämmityksenä toimii takka, kannattaa valita asunto jonka parveke ei ole aivan savupiipun vieressä jos savut häiritsevät. Kaasu on halvempaa kun sähkö ja sitä käytetään paljon myös helloissa, mutta kaasuhelloja tulisi huoltaa ainakin puolen vuoden välein ettei niihin tulisi vikaa. Postiluukkuja ei ole vaan kirjeet laitetaan rapussa oleviin pieniin postilokeroihin ja isommat paketit haetaan postista. Tätä ei ole kaikissa taloissa mutta joissain rapuissa on myös videovalvonta. Sellaista kellarisysteemiä kun Suomessa ei tunneta, usein kellari on vain jokin pimeä ja huonokuntoinen lähinnä pyörien säilytyksenä toimiva kammio.

Talot joissa on portti niin portti pitää muistaa aina pitää lukossa, silti kissat pääsevät usein pujahtamaan portista sisäpihaan ;) Ikkunoissa on usein lasien lisäksi myös puiset "sälekaihtimet" jotka on kätevät myrskysäällä etteivät ikkunat hajoa ja tästä systeemistä pidin. Roskat jätetään yleensä pusseissa kadulle/roskalaatikkoon josta auto vie ne yöllä pois, tai ainakin vie jos asuu paikassa jossa jätehuolto toimii päivittäin.  Junamatkustelu etenkin Napolissa päin voi olla muuten erikoista ja hauskaa. En aina mahtunut junaan kun ne on usein yhtä täynnä kun sillipurkit ja ihmiset yrittävät kyllä litistyä toisiinsa ja tehdä tilaa, mutta tilaa ei tietenkään täpötäydessä junassa tule ja ahdasta on. Kerran kaksi naista yritti ahtautua junaan ja konduktööri huusi miehiä tekemään  tilaa "Forza voimaa!" mutta ei täpötäyteen junaan tullut tilaa ja itse yritin vielä ahtautua sinne matkalaukun kera, huvittava tilanne. Italiassa tykkäsin etenkin siitä että on paljon erilaisia paikkoja ja siitä että on sosiaalinen kulttuuri jolloin toisia autetaan jos apua tarvitaan ja toiset otetaan huomioon ja suurin osa kaupungeista on turvallisia myös illalla, mutta asioita joista en tykännyt oli nuo vaikeat sopimukset, huono työllistymistilanne, erityisen kallis sähkö ja monien talojen huonokuntoisuus.  Edit.  Pohjois-Italiassa on jäisten vuorten ja alppien takia huomattavasti kylmempää ulkona talvella kuin Etelä-Italiassa jossa on lähinnä vain sateista talvella mutta silti myös aurinkoa. Eniten jäin kaipaamaan merimaisemia.
                       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.