lauantai 28. helmikuuta 2009

Nizza ja Monaco


Nizzan lomakokemukseni. "Lomaparatiisia", sekamelskaa, ihmiskohtaloita ja tragediaa.. Palasin Nizzasta helmikuussa 2009, kun vuokrasimme pienen loma-asunnon vanhasta kaupungista ns. "italialaisesta korttelista" joka on peräisin 1700-luvulla muistaakseni ja siltä näyttikin. Mietimme Barcelonaa ja Nizzaa, päädyimme Nizzaan. Matka alkoi heti kaikenlaisin kommelluksin, jouduimme odottamaan että asunnon vuokraajan kaveri olisi tuonut asunnon avaimet ja pelkäsimme jo jäävämme yöksi ulos. Kun sitten vihdoin pääsimme asuntoon, viereisellä kujalla koditon juoppo huuteli meille läpi koko illan, nice. Jotain hyötyä siitä ettei ymmärrä kunnolla ranskaa. Kuvat otettu viereisestä talosta, jossa tehtiin "loman iloksemme" remonttia ja kaikenlaista muutakin sattui (lue alempaa).

Asunto parvekekaluisteineen ei vastannut ollenkaan odotuksia. Asuntoon mentiin kapeaa kujaa pitkin. Rappukäytävä oli ahdas kuin pyramidi sisältä, seinissä oli monia pahoja sortumia ja asuntoon vei kolmet eri rappuset. En edes liioittele koska en pidä liioittelusta. Kaiken huippu kumminkin oli se, että asunto oli sotkuinen ja veljeni sairastuikin tai sai allergian sieltä heti, eli asunto oli paljon huonompi kuin missään ja jopa huonompi kuin laivan hytti. Kutsuimmekin huonokuntoista läävää mm. "kodittomien entiseksi yömajaksi" ja "rotanloukuksi". Suihkusta loppui lämmin vesi useimmiten 2 minuutissa tai aikaisemmin, lämmitys ei toiminut, sisällä oli vain parveketuolit ja ensimmäisenä päivänä syliin kaatunut parvekepöytä, huonosti maalattu katto ja nukuimme pölyisillä lattioilla. Tämmöistä en ole kohdannut edes surkeimmissa B&Bssä. Edit. Pitää sanoa että "loma-asunnon" vuokranantajat eivät olleet ranskalaisia vaan ilmeisesti italialaisia, eikä asuntoa saanut enää vuokrata tämän kaiken jälkeen koko ilmoitus katosi, eikä ihme.  Ironiaa, tragediaa ja huvia matkalta ei kumminkaan puuttunut...

Väittämä, että ranskalaiset eivät suostu/osaa puhua muita kieliä kuin ranskaa piti erinomaisesti paikkansa Nizzassa. Katselin kenkäkaupassa yksiä alennettuja kenkiä, mutta niistä oli vain eripariset kengät jäljellä toinen kokoa 37 ja toinen 40! Myyjä ei halunnut puhua englantia vaikka kumminkin osasi englantia, edes paikallisessa Mcdonaldsissakaan ei kukaan osannut yhtään englantia, siellä oli nuoria töissä. Olin matkalla ollessani 19v eikä minulla ollut silloin rahaa käydä muissa kalliimmissa ravintoloissa, joten tältä osin asia tulisi ymmärtää ettei kaikilla voi aina olla varaa maksaa 20e ravintola-annoksesta. Asunto oli niin huono että siellä oli vaikea ellei mahdoton tehdä ruokaa.

Edit.  Koin matkallani kauhean kaasuräjähdyksen joka tapahtui viereissä talossa jolloin katu täyttyi tulesta ja savusta, se oli hirveää ja pelottaava ja vaikutti osaltaan siihen että sain paikasta huonon kuvan eikä matka ollut kovin onnistunut paitsi Monacon osalta! Uskon että englantia olisi puhuttu kumminkin tunnetuimmissa hotelleissa, luksuskaupoissa ja ravintoloissa, vaikka niissä missä minä kävin niin ei puhuttu. Oma ranskankielivarastoni kun valitettavasti rajoittuu muutamaan sanaan/lauseeseen vaikka kieltä kuunnellen italian perusteella jonkun verran ymmärän. Ymmärrän kumminkin paremmin italiaa ja espanjaa. Joskus matkakokemukset ovat huonoja, joskus hyviä mutta niistä ei voi kiistellä. Toisten kokemuksia ei voi mitätöidä sillä että se oma kokemus on jollain ollut parempi, itsekin olisin toivonut että Nizzankokemukseni olisi ollut hyvä mutta ei vain ollut. Ei voida myöskään sanoa että kaikkien ihmisten on tykättävä samoista asioista. Kaikki ei aina ole sitä miltä näyttää ja joskus voi pettyä pahastikin, asiassa kuin asiassa ja sellaista elämä on.

Ylemmissä kuvissa maailmanpyörä johon olisi maksanut 5€, ranta jossa ainakin neljä ihmistä kävi uimassa lämpötila oli +10 tai +12C. Itse en ymmärrä miten tuo kiviranta voi olla niin suosittu sillä olen nähnyt paljon kauniimpia hiekkarantoja joissa oikeasti viihtyy ja on nähtävää, mutta ne ovat mielipideasioita. Vanhan kaupungin kujilla on monia eri värisiä kellotorneja, joissa kellot soivat joka tunti ja useamminkin (myös yöllä!) Vanha kaupunki on hieman sokkeloinen ja sekava, hyvin sieltä kumminkin löysi mm. kukkatorin ja aukiot. Nizzan satama oli yllättävän pieni ja "mitätön" Monacoon verrattuna! Penkkejä ei ollut missään vapaina, sillä niissä nukkui kodittomat joita muutenkin oli paljon. Jotenkin Nizzan satama muistutti minua kovasti Tallinnasta tai ainakin sellainen ajatus tuli vaan mieleen.


Katsoimme tv:stä mm. Ranskan Idolsia (suurin osa todella surkeita, mutta yksi nainen pääsi laulamaan kävelysauvojenkin kanssa), kodittomista kerjäläisistä kertovaa ohjelmaa (tätä olinkin jo odottanut kaiken jälkeen, se oli kuvattu Pariisissa ja kertoi bussista joka auttaa ja noukkii kodittomia yömajoihin tai putkiin). Katsoin myös Jurassic Parkin "illan leffana" ja huomasin, että kaikki tv-ohjelmat oli jäljessä Suomen ohjelmista! ja tietenkin dubattu ranskaksi.
Matka Monacoon kesti noin tunnin, bussi kiersi salmen ja vuorien taakse, Monaco sijaitsee suojaisessa ja aurinkoisessa paikassa. Bussista näki myös mahtavia maisemia mm. Beaulieu ja Villefrance sur mer jotka olivat mielestäni kauniimpia paikkoja kuin Nizza, vaikka en niissä käynytkään. Heti bussista ulos astuttuani näin mahtavan sataman, mutta se oli kumminkin pienempi, mitä olisin luullut, kuten koko Monacokin, silti Monaco on mahtava! ennen satamaa oli aukio ja sen vieressä alhaalla lasten minihuvipuisto: autorata+karuselli ja vieressä niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin:  luistinrata! Kyllä vain, Monacossakin voi luistella (lentokoneesta näkyi muuten myös alpit jotka levittyvät suurelle alueelle, monet matkustajat menivätkin sinne hiihtämään). Monacon luistinrata oli aika pieni ja siinä oli vain muutama luistelija.

Vieressä olikin sitten luksusjahdit ja muut kalliit laivaa muistuttavat jahdit, vastaavia en ole nähnyt missään muualla koskaan! Monia jahteja korjattiin, mutta muutamissa oli niiden miljardööriomistajat ottamassa aurinkoa ja he katselivat kummastuneina tai kiinnostuneina meitä. Kaikki jahdit yms. olivat satamassa, omistajat oleilevat niissä eikä merelle lähdetä ennen kuin vasta sitten kun on juhlat tai iso porukka koossa. Monacossa oli paljon lämpimämpi kuin Nizzassa. Jatsien nimiä oli esim. Moneikos London "Monacon portti" ja miss money penny "James Bondin sihteeri". Luksusjahdit ovat huippukalliita ja usein jo pelkkä päivän vuokra on niissä kymmeniätuhansia euroja. Monte Carlossa myös yksi katu oli kokonaan suljettu, kadulle pääsivät vain kiinalaiset liikemiehet näytettyään paperit, poliisit ohjasivat muut toiselle kadulle. En sitten tiedä, mikä liikeneuvottelu siellä oli meneillään tai ehkä ruhtinas Albert. Olen kumminkin kuullut usein, että kuninkaallisten (ja ruhtinaiden) takia katuja suljetaan. Monacossa voi nähdä myös hienon eksoottiset puutarhan, lisätietoa täällä.Monacon satamassa oli muutama ravintola ja turistikauppa, sen sijaan luultavasti korkeammalla vuorella on sitten kaikkea muuta enemmänkin. Rannan lähellä tunnelissa tehtiin myös remonttia kuten rannassa ja veneissäkin. Yhdessä ikkunassa oli kauniin Grace Kellyn kuva, joka kuoli traagisesti auto-onnettomuudessa. Matkasta Monacon osalta jäi oikein hyvät muistot! Nizzanmatka kannatti koska Monaco oli kiva kohde. Kaikki kuvat itse otettuja.  Jos Monaco kiinnostaa sinuakin niin katso: Monte Carlo daily photo!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.