torstai 6. huhtikuuta 2017

Kun matkoja on liikaa mutta niihin kohdistuva kateus turhaa

Kuva.
Kun matkoja on liikaa, ne voivat aiheuttaa myös kateutta. Olen kokenut tämän, myös viimeaikoina. Silloin kun matkustelin vain kerran vuodessa, toki silloinkin sain kateutta niskaani, mutta vähemmän matkoihini liittyen. Silloin sain lähinnä kuulla ihmettelyä kuten "miksi Italia" ja sitä rataa. Olisi pitänyt olla todistamassa jotain, mutta sellaista en viitsi. Nyt olen huomannut saaneeni suoraa vihaa ja haukkumisia netissä kun matkustelen koko ajan, joskus saan niistä painajaisia mutta yleensä en vaan välitä. Esimerkiksi entinen kaveri jota en ole nähnyt 7 vuoteen, käy haukkumassa minua netissä. Josta päättelin että taustalla voisi hyvinkin olla matkakateus. Itse en ymmärrä kateutta, enkä matkakateutta, koska niillä ei saavuteta mitään. Jos elämässä on kaikki ok, ei silloin tarvitse tuntea kateutta eikä näyttää sitä millään tavoin. Näin ajattelen. Kateutta on monenlaista, sen voi kohdistaa pilkkana tai vaikka tietynlaisena eristävänä käytöksenä, sitäkin olen havainnut. Ainahan olen tiennyt ettei aina toisia kannusteta, vaikka mielestäni se kannustus olisi tarpeellista, kun taas kateudella ei tee yhtään mitään.  Erityisesti matkailijoiden tulisi kannustaa toisiaan.

Matkustelu on vain yksi monista elämäntyyleistä, eikä se välttämättä ole edes helppoa tai hauskaa 24h.  Itseasiassa olen reissuillani useitakin kertoja miettinyt että olisi paljon helpompaa ja vähemmän stressaavaa (sekä fyysisesti ei niin rasittavaa) elää tavallista arkea kuin reissata ympäriinsä, raahata painavaa matkalaukkua, jäädä hotelliin kun sairastuu ja maksaa siitä ylihintaa. Jäädä joskus ilman majoitusta kun kaikki varataan. Se kun saa ilkeää asiakaspalvelua osakseen vaikka maksaa kalliin hinnan ja on itse kohtelias. Se kun luullaan että koko päivä kului uima-altaalla, kun kaikki aika on mennyt vain aikataulujen etsimiseen ja muuhun tärkeään mutta ärsyttävään. Laziossa ollessa piti usein raahata matkalaukkua noin 30-50 raput ylös asemilla ja se kävi jo kuntoilusta tai jatkuvasta muuttourakasta. Superhelteet ovat myös olleet aika rasittavia, vaikka muuten kesästä tykkäänkin. Monet flunssat vievät myös kunnon useaksi viikoksi, myös reissulla. Olisipa kiva nähdä jonkun ilme joka luulee että sellainen on hauskaa ja helppoa lomaköllöttelyä, kun on raahaamassa laukkua tai etsimässä uutta majoitusta ilman kattoa pään päällä rankkasateessa. Uima-altaita on toki jossain kohteissa (myös laivalla) mutta sellaiseen pääsin vain kaksi kertaa, kun allas oli aina täysi ja illaksi suljettiin. Ymmärrän hyvin myös lentokapteenien tai matkaoppaiden ärsyyntymisen, koska se työ ei ole helppoa ja liikkeellä pitää olla koko ajan, silloinkin kun ei jaksaisi. Tosin he saavat ainakin palkan matkatyöstään.

Tämän kaiken seurauksena olen alkanut yhä vähemmän ymmärtää kateutta. Toki on hieno nähdä uusia kohteita, mutta se ei ole se koko totuus, sillä siihen kuuluu paljon muutakin kuten se laukun raahaus sun muu. Jos olisin heikko, olisin ajat sitten luopunut kaikesta ja jättänyt matkailun. Olen miettinyt että ehkä tänä vuonna en säntäile matkakohteesta toiseen koska se on stressaavaa vaihtaa paikkaa joka viikko tai päivä, mutta ainakin jossain haluan käydä. Välimerellä olin viimeksi viime kesänä. Uskon myös että ansaitsen joka ikisen hyvän matkakokemuksen, koska ansaitsen ne. Koin jo ala-asteella kiusaamista, joten miksi en saisi elää elämääni nyt aikuisena juuri niin kuin haluan. Ajattelen myös kateudesta niin että jos sellaista tuntee, täytyy miettiä missä on vika ja parantaa asioita ettei sellaista tuntisi. Onneksi on myös kannustavia ihmisiä, ilman heitä olisin varmaan jo lopettanut matkoista kirjoittamisen. Tietysti itsekin joskus lapsena mietin että olisipa kivaa vaikka omistaa uima-allas, mutta nyt kun tiedän miten suuri siivousoperaatio sellaiseen liittyy, en kadehtisi uima-altaiden omistajia. Minä en kirjoita (matka)blogia kehumismielessä tai siksi että haluaisin joidenkin olevan kateellisia, vaan olen kirjoittanut tätä siksi että täällä olisi muillekin matkailijoille hyödyllisiä matkavinkkejä ja matkakohdeideoita.  Vanhempia juttuja:   törkeät huijaukset matkoilla.  Onko matkustelu enää turvallista.  Mistä kaikesta olisit valmis luopumaan matkailun takia.  Ajatuksia maanjäristyksistä.  Risa matkalaukku kesken matkan.  Pohdintaa tästä ja menneestä.  Ajatuksia somesta ja blogista.  Matkakooste 2016.  Pohdintaa sairastelusta reissussa.


When the person has too many travels and when there is a circle of few people who envy. Traveling abroad long time is not easy lifestyle at all. Many times I've been thinking that ordinary lifestyle with ordinary job could be much more easier lifestyle and less stressful but somehow I still chose traveling abroad. I would like to see few people's face when they would totally realise my real lifestyle: that traveling abroad is not that easy holiday. What things are not so easy: going with heavy luggage, when you notice you will be left without any accommodation available, when you get bad customer service when you try to be nice and pay high price, when people think all you did was a spent a day in the pool and the reality is you tried to check timetables and all other must do things. Luckily I'm a strong person and didn't get a feeling to left traveling lifestyle so I will keep going now. I've decided perhaps not to travel this year as much as last year but at least somewhere I will travel. Luckily I have also good travel memories and I feel that I deserve good travel experiences. Cute picture of cat from Pixabay.

2 kommenttia:

  1. Moi, joo - mulla on duunikaveri, joka ei puhu mulle mitään koskaan reissujen jälkeen abbout 3 - 4 viikkoon ;) Ja kyllä se itsekin reissaa jonkin verran. - Maijki -

    VastaaPoista
  2. Hei, joo tutulta kuulostaa tuokin! silloin kun kävin Roomassa ekaa kertaa (se matka kesti vain 2 päivää, viikonlopun) niin sain kuulla jopa raivoamista, vaikka Rooma on maailman suosituin matkakohde. En enää samalla tavoin pahoita mieltäni kuin nuorena, lähinnä ihmettelen suuresti. Aika monilla kuitenkin olisi varaa esim. yhden matkan toteuttamiseen vuoden aikana, jos rahat ei mene lainaan, viinaan, tupakkaan tai muuhun kalliiseen ja jos on terve. Sen lisäksi on erittäin paljon kaikenlaisia mahdollisuuksia mennä ulkomaille: matkat, work&holiday vuosi, aupair, vaihto, matkaoppaan työhön opiskelu yms. Minulla on jopa muutama sukulainen (onneksi vaan muutama) jotka inhoavat minua kun matkustelen paljon. Aina löytyy jokin mahdollisuus lähteä jos yrittää, tai näin ajattelen ja usein se on niin

    VastaaPoista

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.