lauantai 12. marraskuuta 2016

Kysymyksiä ja vastauksia matkailusta


Vastauksia ja ajatuksia matkailuun sun muuhun liittyen kokoaikaiselta matkailijalta:

Pisin matkasi?
hmm, aika moni matka. Esimerkiksi junamatkailu etelä-Euroopasta pohjoiseen asti, tai junamatkailu Englannista kanavatunnelin kautta Ranskaan ja Belgiaan, bussimatka Saksasta Wieniin ja muutkin bussimatkat ja junamatlat. Espanjasta Sardinian kautta Pohjois-Italiaan lautalla ja junilla yms. Välimeren risteilyt jolloin näki mm. Italiaa, Kreikkaa, Espanjaa, Kroatiaa, Maltan samalla kertaa. Maailman ympäri matka on vielä toteuttamatta mutta on haaveissa ja harkinnassa. Lentomatkoista pisin oli vasta noin 6-7 tunnin lento. Olen muuten huomannut että amerikkalaiset turistit matkustaa pidempiä aikoja kuin minä, sillä jotkut turistit menee junissa yms. yhdellä kertaa noin 9-12 tuntisia matkoja putkeen. Minä menen yleensä jotain 2-7 tuntia putkeen ja tunnen oloni vielä viihtyisäksi sen aikaa.

Questions & answers

Longest Journey?
Many travels. Example rail journeys from Italy to Northern Europe. Bus traveling in Germany through Vienna. Mediterranean cruises. Ferries from Spain to Sardinia and then to North Italy and more. I still haven't done around the world tour but sometime think about it.I can stay on a train (or bus or flight) about 2-7h and still feel comfortable.

Miksi et matkusta kaukomaille?
Olen jo pitkään miettinyt ja harkinnut eri reissuja kaukokohteisiin. En ole viitsinyt aloittaa rokote rumbaa. Olen todella ylpeä siitä että Suomella on ollut naispresidentti. Amerikka ei ollut valmis naispresidentin vastaanottoon ja en tiedä koska on. Mielestäni olisi hyvä jos olisi lisää naispoliitikkoja, joilla olisi hyviä arvoja. Odotin parempaa mutta koska vuosi on muutenkin ollut täynnä huonoja uutisia niin tietenkään naista ei Amerikassa valittu tälläkään kertaa. Hieman jo epäilinkin ettei valittaisi. Olen aivan varma että moni äänesti trumpia koska on vallassa yhä ajatelma että mies on vahvin johtaja. Todella moni ajattelee yhä niin maailmalla. Ajatus siitä ettei nainen sovi vaikkapa presidentiksi, matkailijaksi, lentäjäksi tai sotilaaksi on väärä, mutta silti moni ajattelee niin. Toivon että uusi presidentti ei tee riskiasioita ja että sitä seuraava presidentti ei olisi niin levoton. Tuleva presidentti lukee muuten kuulemma avustajiensa avulla häneen liittyviä uutisia ja artikkeleita, joten somessa voi yrittää vaikuttaa esim. vaatimalla häntä sitten toimimaan ilmastosopimuksen eteen, ettei sopimusta purettaisi.

Tasa-arvo asiat ovat minulle aika tärkeitä ja se on ollut myös syynä jättää matkustelu tietyissä kohteissa, Joissain kohteissa en ole käynyt koska en hyväksy diktaattoreita ajatuksineen. En halua varta vasten matkustaa kohteisiin joissa on paljon asioita joita en hyväksy sitten millään ja niitä asioita on vaikkapa ulkomaalaisten (ja naisten) huonosti kohtelu aiheettomasti. Toinen asia on myös ilmansaasteet esim. Amerikassa ja Kiinassa on runsaasti ilmansaasteita (kuten Euroopassa vaikkapa Belgiassakin) joita en kestä ja siksi välttelen joitakin kohteita koska minun on pakko. Olen miettinyt paljon tätä asiaa olisinko valmis uhraamaan koko terveyden matkailun takia?  en taida olla. Olen muuten vahva, kestän kyllä autojen saasteita ja tupakansavua Euroopassa, mutta ne suuret saastesumut niitä en. Nehän tulevat vain lisääntymään jos poliitikot tahtovat niin, joten poliitikoiden päätöksillä on suora yhteys koko maailman kansalaisten terveyteen ja luonnon (huono)vointisuuteen. Mistä voisin tietää missä kohteessa olisi vähemmän ilmansaasteita fotokemikaalisia sumuja, jos en etsi tietoa kissojen ja koirien kanssa. Kukaan ei pidä tietääkseni mitään kirjaa niistä kohteista jotka ovat vielä raikasilmaisia. Joten etsin tiedot itse. En pystyisi edes koskaan asumaan vaikkapa edes Lontoossa asian takia. Olen ollut Lontoossa sivualueilla ja niissäkin kyllä tuli vähän oireita, puhumattakaan Belgiasta. Uskon että tämä on periytyvää koska tiedän isäni puoleisessa suvussa olleen keuhkosairauksia. Toisaalta taas uskon että matkustaa voi myös lyhytaikaisesti niin ettei ehkä sairastu ilmansaasteista, ehkä. Silti en halua olla ahdasmielinen ja toisaalta voisin kyllä käydä lähes missä tahansa vaikka risteilyn muodossa tai kiertomatkalla. En koe että kaikkien matkailijoiden olisi pakko miettiä politiikkaa tai ilmansaasteita matkustaessa, mutta niin vaan teen joskus.

Aina ei ns. tarvitse mennä merta edemmäs kalaan. Euroopassa on todella paljon erilaisia kohteita nähtävänä ja niissäkin riittää yhä kiertämistä. Mielestäni esimerkiksi astmaatikoille Eurooppa on parempi ja ehkä terveellisempi kohde. Tietyillä Amerikan kohteilla on se kuuluisa maineensa. Ne ovat varmaan upeita joo, mutta myös Euroopassa on mielettömän upeita kohteita vain odottamassa löytäjäänsä. Kaliforniamaisia rantoja on Välimeren maat täynnä ja Karibiamaisia kristallimerimaisemia näkee Kreikassa ja Sardiniassakin. Iso-Britanniassa on kesäisin myös rantoja eikä pelkästään Lontoota. Oikeastaan löydän kyllä etelä-Amerikan ja Karibian paljon kiehtovampana ja monipuolisempana luonnon osalta kuin Pohjois-Amerikan. Minua on aina kiehtonut enemmän Amerikassakin etelä, Floridassa käymistä olen harkinnut. Sademetsät kiehtoo minua koska niitä ei oikeen Euroopassa näe ja uskon että ne voisivat olla terveellisiä matkakohteita. Kanadassa olisi puhtaampi ilma metsien ansiosta jos verrataan lukuisiin puuttomiin suurkaupunkeihin maailmalla. Olen todella ylpeä Euroopasta ja Euroopan maista ja nyt vielä ylpeämpi! Koen myös tällä hetkellä että Euroopassa on jokseenkin paremmat "hallitsijat" ja vähemmän ilmansaasteita toistaiseksi. Euroopan ruokakulttuurit ovat menneet yhä enemmän amerikkalaismaisiksi, mutta kyllä vielä löytyy perinneruokia ja aitoa tuoretta ruokaakin. Täydellinen ei Eurooppakaan tietenkään ole ja on ollut lamaa, EU kriiseja ja vaikka mitä. Moni asia maailmalla on opettanut minulle sen että on hienoa olla kotoisin Euroopasta, Suomesta. Jokaisen suomalaisen pitäisi olla iloinen ja ylpeä siitä että on säilynyt vielä puhdas ilma, metsiä ym. Niitä ei ole kaikissa maissa enää.

Why you don't travel far away out of Europe?
 I've been thinking about traveling out of Europe since years but still didn't go exactly I got many reasons for that: I haven't started that get vaccinations rumba, I must search info and try to avoid places where is too much air pollution or I will get lungs sick again. I have so many places to visit in Europe that I haven't yet seen and I love Europe. Sometime I think about politics and for me is difficult to accept some things and I prefer to support gender equality and things like that. Countries where is a permission to treat women and foreigners badly are clearly not the right destinations to me. I don't think that every traveler should think about politics or equality when they travel but I do. Even after these thoughts I think I could visit almost anywhere example take tour or cruise but I haven't still gone everywhere. I mean that I'm not against some places but I think a lot of. Sooner or later I will travel also out of Europe. I'm happy and proud to be European. Traveling teach me to be proud of Europe. I'm proud of that my country (Finland) has still clean air and forests because now I know it's not anymore a common thing everywhere. People cut trees off and climate change will change many things but I hope that countries stay wihout big pollution problems. My country had female president before and also about this thing I'm proud. I know Usa was not yet ready for a female president but perhaps later.
 
Kaikkien aikojen suosikkimatkakohde?
Pakko sanoa että yhä Välimeren maat. Välimeren maita on useita erilaisia, on eri kulttuureita, mutta myös samankaltaisia kulttuureita, hyviä ruokia, uskomattomia maisemia, meri ja kaikkea. Olen huomannut että Välimeren maissa jo 1-2 tunnin matkan päässä voi olla täysin erilainen kohde, kaikki ei ole samanlaista. Talot ovat usein värikkäitä, mutta tietysti myös rähjäisyyttä löytyy. Monipuolisuus se että voi nähdä saman päivän aikana vaikka lunta ja palmuja se kiehtoo minua. Lunta voi nähdä vaikkapa Italian, Kreikan, Ranskan tai Bulgarian vuorilla tai Etnalla, kun taas alempana rantakaduilla näkee palmuja. Ruoka on mielettömän hyvää ja viime kesänä onnistuin jopa löytämään jäätelömaistiaiset. Tykkään myös vege ruuasta ja koen että vegeruokaa löytää helpommin Välimeren maissa sun muualla. En pysty nimeämään yhtä suosikkia Välimereltä koska olen löytänyt niin monta hyvää kohdetta ja lisää voisi löytää vaikka aina. En inhoa edes kohteita jotka on kesäisin täynnä turisteja, koska ne voivat olla täysin erilaisia talvella ja niissäkin on kuitenkin sitä aitoutta ja tunnelmaa. Olen tykännyt paljon esimerkiksi Italian saarista, Venetsiasta, Korsikasta ym.

Favorite destination?
I have to say Mediterranean countries. Many different countries, different cultures and also similar cultures, good food, great sea views and more. It could take just 1-2 h to travel and see a totally different place because those are not so far. Houses are all not the same and colorful often. Diverse landscapes could see palm trees and snow even in the same day. Snow example on mountains in Italy, France, Greece, Bulgaria and Etna and beach streets with palm trees. Food is often tasty and fresh. I can't name just one favorite destination anymore now I got many. I don't even hate destinations full of tourists because after summer these destinations could be totally different. These are few of my favorites: Italian islands, Venice, Corsica.

Inhokkikohde?
Tarkemmin mietittynä yhtä suurta inhokkia ei ole, voisin matkustaa oikeastaan kaikkiin käymiini kohteisiin uudestaan. On tietysti kohteita joissa on ollut runsaasti asioita joista en pitänyt ja ne ovat nämä: huono asiakaspalvelu, ankea sää, turistien huijausyritykset ja siihen vielä lisäksi huono majoitus. Joistain kohteista joista olen ajatellut että onpa kamala paikka niin olen kuitenkin pian huomannut jotain upeaa, jonka takia en pysty nimeämään yhtä inhokkia. On kohteita joihin en ehkä heti ensimmäisenä menisi uudestaan, mutta en ehkä kuitenkaan kieltäytyisi vaikkapa matkalipuista. Voin sanoa että sain tosi huonoa asiakaspalvelua Wienissä, mutta silti siellä oli nähtävänä upeita palatseja ja useita erilaisia alueita ja hyviä ruokakauppoja. Sen takia en yksistään inhoa sitä, vaikka huono asiakaspalvelu kummastutti. Muualla Itävallassa minulle ei ole asiakaspalvelijat kettuilleet, huutaneet tai irvistelleet kerta toisensa jälkeen. Wienissä yhdessä hotellin aulassa (johon majoituin) syöminen oli kielletty ja siitä tultiin raivoamaan, jolloin minulle yritettiin saada aikaan sellainen olo kuin olisin tehnyt jotain aivan hirveää. Itse en toista kertaa mene sellaisiin majoituksiin, mutta tietysti vastaavaa voisi tapahtua muuallakin. Mukavimmat ihmiset joita Wienissä kohtasin oli jostain muualta Itävallasta tullut marjakauppias ja muut ulkomaalaiset. Aikani yritin ymmärtää aina vihaisia asiakapalvelijoita, mutta lopulta kyllästyin. Miksi kiittää ja olla itse kohtelias, jos saa syytöksiä ja raivoa niskaansa, häivyin.

Hampuriin en ihastunut mutta kun näin ohimennen Hampurin sataman se näytti kyllä näkemisen arvoiselta ja sinne voisin mennä. Hampurin tunnelma ei ihastuttanut ja hotellit olivat varsin kalliita (90e ylöspäin) laatuun ja alueeseen verrattuna. Jos saan samalla hinnalla hotellin Välimereltä niin maksan mieluummin sellaisen. Genovaan en ihastunut päätä pahkaa, mutta siellä pidin kyllä palmukaduista, ostosmahdollisuuksista ja risteilymahdollisuuksista. Eli suuria inhokkeja ei ole ja aina kun löydän jotain huonoa jostain kohteesta löydän pian myös hyviäkin puolia. En myöskään halua suoraan haukkua jotain kohdetta blogissa, koska jonkun toisen ei niin hyvä kohde voi olla jonkun toisen suuri suosikki. Tiedän myös että asiakaspalvelu voi olla erilaista toisia kohtaan. En siis ihmettele jos joku ihailee vaikkapa Wieniä koska siellä riittää nähtävää, tai Hampurin edullisia ruokia, tai niitä Genovan palmukatuja. Eli lähtisin kyllä Wieniin vaikkapa jokiristeilyn muodossa ja Genovaan sekä Hampuriin, mutta ykkösvaihtoehtoja ne eivät minulle ole.

Destinations you didn't like?
Exactly after thinking a lot of I think I don't hate any destination and I could travel anywhere again where I've been already.  Ofcourse I got bad experiences example these: bad customer service, bad weather, tourist traps and bad accommodations but after these experiences I have also found good things and that's why I can't name just one destination I didn't like. I got bad customer service in Vienna but I saw there beautiful palaces so I don't hate it. I didn't fall in love with Hamburg but when I saw the harbour I really liked how it seemed while I was passing by.

Haluaisitko työhön matkailualalle?
Olen miettinyt asiaa ja kyllä se voisi kiinnostaa, mutta ei ole sellainen pakko päästä -asia. Tiedän etten sopisi tai haluaisi lentoemännäksi, koska siinä työssä se aika vietetään usein tarjoillessa lentokoneessa. Minulla menee aina korvat tukkoon koneessa ja en jotenkin ole oppinut viihtymään lentokoneessa. Vaikka en muuten saisi onpa tylsää -kohtauksia niin koneessa sellainen iskee. Turbulenssista en pidä. Mielestäni parasta lennolla on se kun kone laskeutuu ja pidän siitä aidosti kun kone laskeutuu ja rullaa kentälle. Matkaoppaan työtä olen joskus harkinnut, mutta pelästyin ajatusta siitä jos joutuisin oppaaksi johonkin kohteeseen joka ei olisi ns. yhtään oman tuntuinen kohde ja sitten se voisi olla sellaista pakkopullaa minun tuurillani. Vaikka sopeudun helposti useisiin kohteisiin, saattaisin ärsyyntyä kohteessa josta en pitäisi. Palkka-asiaa en niinkään ajattele, vaan sitä viihtyvyyttä koska sillä on niin suuri vaikutus kaikkeen. Jos sää on huono, asiakaspalvelu päivästä toiseen vihamielistä, yleinen tunnelma kireä, turistihuijauksia kaikille ulkomaalaisille jne. niin en silloin viihdy. En muuten koe että olisin kovin vaativa matkakohteiden suhteen.

Tärkein syysi matkustaa/miksi matkustat?
Matkailuun ei välttämättä tarvitse sen kummempia syitä, mutta tässä tulee omat syyni: valokuvaus ja erilaisten maisemien näkeminen, jos noita ei lasketa niin hyvä ruoka ja ilmasto. Tykkään hieman lämpimämmästä säästä ja tällä en välttämättä tarkoita hirmuhelteitä tai ainaista rantakeliä, mutta tykkään aurinkoisesta säästä ja enemmän syksystä kuin jäisestä talvesta. Ilman aitoa D-vitamiinia tunnen oloni väsyneeksi ja silloin saan myös flunssia helpommin nyt syksyllä olen ollut jo kaksi kertaa putkeen flunssassa ja kesällä en. Syksyflunssiini ei auttaneet vitamiinit, tee eikä mikään sellainen. Pohjoismaiden syksy on kuin Etelä-Euroopan ja joskus myös Keski-Euroopan talvi. Tykkään nähdä ulkona kukkivia kukkia ja vihreitä maisemia keskellä talvea ja monissa maissa se onnistuu. Ihailen palmuja ja kesämaisemat tekee minut iloiseksi. Joissain kohteissa on sellainen tunnelma/tavat/perinteet joista tykkään. Haluan nähdä eri kulttuureita ja haluaisin myös nähdä eläimiä luonnossa. Nyt olen nähnyt paljon kodittomia kotieläimiä ja on tullut nähtyä hyönteisiä, kolibri, pilkullisia puluja, albiinoaaseja, "villihevosia", alppimurmeli. Kolibreja elää jopa Kanarialla ja alppimurmelin näin Pohjois-Italiassa yhdessä kaupungissa. Tykkään kierrellä eri (ja samoja) kohteita.

Most important reason why you are traveling?
I think for traveling is not always needed to be reason but here is list of my reasons: taking photography and seeing different landscapes, good food and climate.  I like warm weather and I don't mean that everyday has to be a beach day but I mean I like even more Fall than Winter. I need sunshine and real D vitamin because without D vitamin I get sick. This fall I got sick 2 times and at summer I was not sick it has something to do with sunshine. I like to see flowers outside still when is fall or winter season. Some destinations has that special atmosphere/culture/tradition that I just like. I like to travel around. I like palm trees. I would like to see wildlife. These are my reasons.

Kohteet joihin on pakko päästä nyt tai myöhemmin?
Niitä riittää! haluaisin etelä-Afrikkaan safarille, johonkin sademetsään, eksoottiselle kaukaiselle saarelle, pariin kohteeseen Espanjassa, Italiassa, Kreikassa, Kroatiassa, Portugalissa ym. Tyynellemerelle. Karibialle. Islanti vesiputouksineen saattaisi myös kiehtoa (kesällä) kuten aika moni muukin kohde, mutta tässä kohteita joita mietin aika usein. Kuvat otettu Sardiniassa ja Kreikassa.

Must see Places?
I got many travel dreams still. I would like to go to Safari in South Africa. I would like to visit Rainforest. Visit exotic island far away. Visit some destinations in Croatia, Portugal, Spain, Italy, Greece, Caribbean, South Pacific. Perhaps Iceland and more. 

Pakettimatka vai omatoimimatka?
Kiertomatka, joko omatoimisena tai valmismatkana.


Etkö kaipaa tavallista arkea ilman matkustelua?
Itse asiassa en kaipaa, haluan vain matkustaa. Ajatus esimerkiksi perhe-elämästä tai parisuhteesta yhdessä paikassa aina pysyen kuulostaa minulle jotenkin vieraalta, vaikka jonkun mielestä on varmaan outoa että ajattelen niin. Minulle on tavallista arkea matkustelu ja uusien kohteiden näkeminen. Miksi pitäisi pysyä paikallaan? minulle matkailu ei silti ole ollut koskaan mitään itsensä etsimistä tai levottomuutta, sillä pidän vain aidosti matkailusta ja kohteiden näkemisestä. Tiedän tasan tarkkaan mistä tulen ja nautin uusien kohteiden näkemisestä. Minua ihmetyttää sinkkujen mollaaminen netissä, sillä ainakin osa sinkuista on kyllä ihan omasta tahdostaan sinkkuja ja viihtyvät niin. Kaikki ihmiset eivät kaipaa ympärilleen suhdetta tai edes suurta kaveriporukkaa ja monella on siinä oppimista että ihmisiä on erilaisia. Jos se tekee minusta oudon niin olen mielelläni sitten outo. Meitä on moneen junaan ja osa junista kulkee täysin eri raiteita. Jokaisella saa ja pitää olla ne omat haaveet, mutta mielestäni on hyvä olla myös yksin ja oppia mitä aidosti haluaa. On hyvä osata kunnioittaa toisten valintoja, oli ne erilaisia tai täysin samoja. Minä tykkään lukea kaikenlaisia blogeja ja aika moni on täysin eri elämäntilanteessa kuin minä, mutta silti luen niitäkin. Luen esim. blogeja joissa pariskunnat matkustelee yhdessä, blogeja joissa henkilö matkustaa kerran tai pari vuodessa ja kuten myös suurreissaajienkin blogeja. Uskon että aina voi oppia muiltakin jotain uutta. En osaa kaivata asioita joista en unelmoi jatkuvasti. En kuitenkaan väitä että tavallinen arki olisi tylsää, se ei ole jos on harrastuksia ja kaikenlaista.

Don't you miss ordinary life?
No I don't. I want just travel. Thoughts example about family life or something like that sounds so far to me right now. I don't know how to explain but that's how I feel even if it make me a weird person then I accept to be a weird one. It's almost ordinary (and great) to me travel and see new places all the time now. I don't mean that ordinary life without traveling non stop is boring because it is not boring when you have a lot of hobbies (or at least few hobbies) and things to do. Traveling was never to me some kind of restless way or finding myself that it was not, traveling is to me the way of seeing new places. I know exactly where I come from and I just enjoy traveling. I feel anyway that I want to travel abroad. I think it's not weird to be a single traveler and people should respect choices even if those life choices are very different choices or then the same choices. I read many kind of blogs and those blogs doesn't need to be the exactly same lifestyle than I got. I think it's always possible to learn something from everyone.

Hostelli vai viiden tähden hotelli?
ehkä se 5 tähden koska en ole ollut sellaisessa vielä ikinä. Hostelleja en halveksu, mutta koen että ne saattavat ehkä sopia erilaisemmille ihmisille kuin minä. Tykkään yksityisyydestä ja koska olen jokseenkin introvertti en ihan helpolla menisi mukaan vaikkapa hostelliporukoiden kokkaamisiltoihin tai muihin joukkotapahtumiin. Olen kyllä ollut kerran yhdessä B&Bssä joka olikin hostelli.

Hostel or 5 star hotel?
I haven't never been to 5 star hotel so I would choose it. I haven't been to hostels many times but once I found B&B but it turned to be a hostel. I like privacy and that's why I mostly choose hotels but hostels are also a good choice for travellers and often cheaper.

Jos joutuisit autiolle saarelle vähäksi aikaa mitä ottaisit mukaan ja mitä söisit?
Välillä mietin huvikseen tätä aihetta, olettaisin että saari olisi trooppinen niin söisin hedelmiä puista ja kookos kävisi myös aurinkorasvaksi ja shampooksi. Vene olisi tarpeellinen, tai kanootti. Kuluttaisin päivät ympäriinsä vaellellen, uiden ja kuvaten.

What would you do if you end up to empty island for a while?
I think it would be a tropical island then I would collect and eat fruits from trees. I could find coconut and coconut could work also as sun lotion and as a shampoo. I would need a boat. I would spend days by wandering around the Island, swimming and taking pictures of the Island


Mitä teet matkailun jälkeen?
no en ole miettinyt matkailun lopettamista kokonaan, eli luultavasti matkailen ja pistän aina rahaa matkailuun. Jos tulotaso alenee niin voisin todellakin aloittaa pelkän budjettimatkailun. En näe siinä mitään väärää jos matkustaa pelkästään edullisiin kohteisiin ja aion koota vinkkejä lisää myös budjettimatkoihin. Eli jos köyhtyisin/alkaisin budjettimatkailijaksi niin se ei olisi minulle ongelma. Olen löytänyt todella hyviä budjettimatkavaihtoehtoja ja lisää voin löytää koko ajan tarvittaessa tosin sesongista riippuen. Kuvat otettu Sardiniassa ja Kreikassa. Näihin kysymyksiin saavat vastata muutkin somessa jos haluavat. Vanhempia juttujani: mitä tekisin jos en matkusteli.  Vinkit nomadiksi haluaville.

What will you do after traveling abroad?
I haven't think about ending traveling totally. I have been thinking about budget travelers. What if I was a budget traveller? I wouldn't regret it. Exactly for me is easy to find also budget travels through online but depends on a season. It would not be a big problem to me. 

Ärsyttävintä matkailussa?
Viime aikoina eniten on ärsyttänyt likaiset kiekurakuviolliset peitot ja ennen tykkäsin niistä. Italiassa on tavallista että hotellihuone saattaa muistuttaa jopa sirkusta joka on täynnä värejä ja kuvioita. Minähän tykkään väreistä ja kuvioista muuten. Ärsyttävää on se etteivät kaikki asiakaspalvelijat ymmärrä että turistit tulevat ja ovat yleensä vain pienen hetken kohteessa, näin ollen palvelun tulisi olla ystävällistä. Väsyneenä ärsyttää moni muukin asia. Kalliit hotellit ärsyttävät silloin jos sairastuu kesken matkan ilman majoitusta niin ettei löydä/jaksa etsiä muuta. Yhdellä kesän reissulla ärsytti se kun ei meinannut saada luvattua ilmastointia +40C helteessä, mutta en luovuttanut ja koko päivä meni respassa ravaten edes takas siihen saakka että sain sen luvaton ilmastoinnin. Minähän en luovuta vähällä.