tiistai 8. marraskuuta 2016

Mitä jos lentämisestä tulisikin ekologista


kuva.
Pohdintaa lentämiseen liittyen. Olisi varmaankin hyvä jos lentokoneet voisivat käyttää jotain biopolttoainetta. "Suurin osa lentoyhtiöiden ympäristövaikutuksista syntyy lentokoneiden moottoripäästöistä. Hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää 50–80 % vaihtamalla kestävämpään polttoainelähteeseen." Ehkäpä tulevaisuus tuo jotain parempia biopolttoaineita, toivottavasti. Puhe ilmastonmuutoksesta ei ole mitään turhaa. Joiltain ihmisiltä on mennyt kotikin siksi kun tulva on vienyt kodin, myös Euroopassa on käynyt niin. Uskotaan myös että luonnonilmiöt (tsunamit, järistykset) saattaisivat lisääntyä ilmastonmuutoksen takia. Tämä on vain yleistä pohdintaa, lentäjien ja matkailijoiden syyllistäminen ei kumminkaan asiaa auta, vaan se että keksittäisiin parempia ratkaisuja kerosiinin tilalle. Ilmassa on tavallisesti noin 690000 matkustajaa, joten yksittäisten matkailijoiden syyllistäminen ei auta, vaan parempien ratkaisujen kuten biopolttoaine kehittäminen. En lentänyt viime vuonna, reissasin junilla yms. Euroopassa. En usko että kerosiinin ja hiilen vaikutukset olisivat pelkät vaikutukset ilmastoon, vaan myös vaikutukset ihmisten terveyteen, ruokaan ja eläimiin. Tietysti on pakko lentää jos haluaa nopeammin perille, mutta polttoaineen myrkyllisyydelle pitäisi voida tehdä jotain. Tässä on kehittämistä.

Majoituin kerran Heathrown kentän viereen jossa laskeutuu kone noin 10 sekunnin välein ympäri vuorokauden. Ilmassa oli runsaasti kerosiinia ja ilman lisäksi myös vesijohtovesi tuntui maistuvan aivan kerosiinilta. Huomasin pian että joka puolella haisi kerosiini (myös paikallisessa pikaruokalassa)  ja alkoi tuntua siltä kuin olisi tulehdus ja nenästä joutui niistämään mustaa kemikaalia. Matkalaukku ja kaikki tavarat haisivat kerosiinille. Kaiken lisäksi aivan lentokentän lähellä näkyi myös pelto, niin ehkäpä jonkun ruokapöydässä on keroosiinilla kuorrutettuja kauraruokia tms. Tulehduksen tunne, silmien kutina, pääkipu ja vatsavaivat ovatkin varmaan pienimpiä vaivoja mitä noista kemikaaleista voi saada. Toivottavasti asia muuttuu parempaan, koska minä en usko että on hyvä asia kuorruttaa pellot sun muut väkevillä myrkyillä. Matkailijoilla on oikeus matkustaa ja lentää, näin ollen pitää keksiä hyviä vaihtoehtoja joita tutkijat kehittelevätkin jo. Mitä matkailijat voivat asian eteen tehdä on se että ainakin pohtivat asiaa ja asiasta voi myös kirjoittaa, mitä enemmän aiheesta on mielipiteitä näkyvissä sen parempi! Voi myös miettiä haluaako lentää lyhyen matkan, vai pääsisikö sen myös laivalla tai junalla, jos on aikaa. Tiesitkö että Finnairin New Yorkin lento on kulkenut käytetyllä kananrasvalla, tieto täältä. Ilmailualan tutkimuskeskus on asettanut tavoitteeksi vähentää päästöjä 75% ja 90% vuoteen 2050 mennessä! Toivottavasti tulevaisuudessa on mahdollista matkustaa myös lentämällä ekologisesti, koska se olisi kaikkien kannalta hyvä asia. Lisätietoa biopolttoainesuunnitelmista Euroopassa. Kuva all free sivulta.

Aviation biofuel is a biofuel used for aircraft. It is considered by some to be the primary means by which the aviation industry can reduce its carbon footprint. After a multi-year technical review from aircraft makers, engine manufacturers and oil companies, biofuels were approved for commercial use in July 2011. Since then, some airlines have experimented with using of biofuels on commercial flights. "The High Level Group on Aviation Research sets ambitious goals including a 75 % reduction in CO2 emissions and a 90 % reduction in NOx emissions per passenger kilometer in 2050 (EUR 098 EN 2011). The same document also claims that Europe should be established as a centre of excellence on sustainable alternative fuels, based on a strong European energy policy." Read more European biofuel. I wait scientists to make some better biofuel or something. I'm going to tell about my experience. I haven't flight now 2 years last time 2013. I was staying at the Heathrow 2013 and saw planes landing after 10seconds and again. I notice the air smelt like kerosene and somehow it was like everywhere. I hated how the kerosene smelt stuck into my luggage. think carbon and kerosene has effects on humans, food, nature and animals. I think things are going to change someday there will be biofuel and more something like that! I wish. As a traveler I'm responsbile to think and write about this subject too. Picture from all free.