maanantai 24. lokakuuta 2016

Matkakommelluksia ja ruokamuistoja


Aika taas kertoa oudoista, erikoisista ja muista matkakommelluksista. Parhaita ruokia, herkkävatsaisen matkailua sun muuta. Moni matkailija kertoo oudoimmista ruuista mitä on maistanut. Minulle tähän mennessä oudoin ruoka jonka ruokakaupassa näin oli hiilileipä, joka on siis musta hiilestä tehty kivikova leipä, kuva. Näkyi tavallisessa ruokakaupassa Milanossa. Aikamoinen yllätys muiden leipien ja keksien seassa. Ilmeisesti hiilileipää syövät oikeasti jotkut terveystuotteena. En ennen ymmärtänyt hyönteisten syömistä, mutta minun ymmäryksen ylitti niitäkin enemmän hiilileipä. En usko että hiilileipä sopisi vatsalleni.

Most weird food I've found abroad. Finally I can tell about this I found it at supermarket in Italy: Charcoal "bread".

Söin todella hyviä ruokia ekalla Välimeren risteilyllä. Johon siis kuului esim. nämä: useita eri pasta-annoksia, vadelmarahkakakkua, pannacotta, key lime pie paloja, risottoja, parmesaania, hedelmiä yms. kun taas toisen laivan ruuat ei olleet niin hyvät tai runsaat ja liian suolaiset. Japanilaiset sushit olen kokenut reissulla todella hyviksi, kun taas aasialaisista ravintoloista ostan mieluummin nuudeliboksin. Sushien laatu vaihtelee.

Mitä asioita kaipaan Italiasta ja muualta kun en siellä ole: tykkään ruuasta, tunnelmasta, säästä, siitä että soi usein kova musiikki, siitä jos olen kyydissä ja ajetaan kovaa. Siitä että on useita erilaisia kohteita nähtävänä eikä kaikki talot, kadut ja maisemat näytä aivan samanlaisilta. Etelässä ja Keski-Italiassa on palmuja, kun taas pohjoisemmassa voi nähdä lumiset Alpit. Kukkia on yleensä paljon Italiassa parvekkeilla ja kukkapuita kaduilla. Harvassa maassa (tai on niitäkin..) näkee lunta, kukkapuita ja palmuja saman päivän aikana. Puhumattakaan sellaisista erikoisnähtävyyksistä kuin tulivuoret sun muut. Välimeri on myös aika erityinen. Tykkään myös Italian kulttuurissa perhekeskeisyydestä siitä että sukua arvostetaan ja tuetaan, sehän ei ole enää nykypäivänä kaikkialla itsestäänselvä asia. Italiassa suvuilla on tapana tukea toisiaan aina ja missä tahansa tilanteessa koska suku on suku. Sukuun ei Italiassa yleensä suhtauduta niin että sukulaiset sysättäisiin sivuun ulkopuolisiksi kaikesta. Italiassa perheet kävelevät ulkona usein koko perheen kera, eikä ketään sysätä ulkopuolelle mukana voi olla niin vanhoja kuin nuoriakin vauvasta vaariin eikä heitä jätetä ulkopuolelle niin kuin ikävä kyllä joissain piireissä muualla tehdään. Itse arvostan kovasti sitä ettei katsota ikää ja sukua arvostetaan. Niitä asioita joita en Italiasta kaipaa on maanjäristysten mahdollisuus (kuten muuallakin) ja joissain kohteissa tympeä, vaikea asiakaspalvelu. Vaikea asiakaspalvelu on mielestäni anima complicata, sellaista ettei toista oteta lainkaan huomioon. Ei kuunnella ja joissain tapauksissa asiakaspalvelija menee pois juttelemaan muille asiakkaille jättäen toiset, ekana tulleet asiakkaat täysin sivuun niin että asiakas vaihtaa liikettä. Se on tavallista ja tyypillistä käytöstä Italiassa ja en millään usko että olisin ainoa sitä kokenut.

What things I miss when I'm not in Italy or near by: I like food there, atmosphere, landscapes, some culture things, weather, loud music and fast driving. I like that there is many kind of buildings, art, sightsee, different landscapes. I never get bored of these things. It's also special to see palm trees and snowy Alps even in the same day, it's not possible everywhere to see palms and snow in the same day. Mediterranean sea is also a special. I like some things in Italian culture such as they respect their family and roots. It means that they respect their family no matter what, they support their family no matter what they often think family is the first. These things doesn't always happen elsewhere at least this is what I notice I've ended to keep contact with few people in my family since years and won't regret it. In Italy sometime people walk outside with their family they go out with grandpa and with baby and all and they just won't leave them out from everything as people nowadays does in some cultures or that is what I notice as a foreigner. I like this thing: respect family.

Olen nykyään herkkävatsainen eli sairastun jos syön vaikka pikaruokalassa jossa ei ole puhdasta. Kerran minulle tehtiin leipä pyörittelemällä likasella pöydällä ja leipä osui myös pöydän reunaan, vatsatauti siitä seurasi. Kerran näin yhdessä pikaruokalassa ruuat joita valmistettiin likaisen näköisessä pesuvadissa. Lukuisia kertoja on tullut myös koettua vatsatauti pikaruokaloissa joissa työntekijät ei pese käsiä. Nykyään katsonkin ekana (jos näkee) keittiön kunnon ja siisteystason. Joskus en välitä ja menen vaan johonkin pikaruokalaan kuten kesällä, mutta usein siitä seuraa ulkomailla vatsatauti ainakin tunniksi tai päiväksi jos ei pidempään. Eniten vatsatauteja olen kokenut Saksassa ja Espanjassa, sekä Belgiassa aina jos join maitoa joten lopetin sen. Muualla en saa maitotuotteista oireita. Vuosia sitten minulla ei ollut tätä ongelmaa tai sitten kävin vaan puhtaammissa ruokapaikoissa. Yritän vältellä etenkin liharuokia koska tiedän sairastuvani helposti esim. kanasta tai huonosti kuumennetuista merenelävistä. En myöskään mene ekana ostamaan jotain kahvilan leipiä enää jotka on olleet kahvilan lämpimässä ikkunassa koko päivän. Myös vedestä voi sairastua ja silloin kannattaa vesipullo tai vedenpuhdistustapletit jos on pakko. Ulkomailla ei ole juurikaan valvontaa siitä että minkälaiset hygieniaolot vaikka kahvilassa on ja kuka vaan saa olla työssä pesi kädet tai ei, vaikka ei tietenkään kaikissa ravintoloissa. En yleensä sairastu jos ostan ruuat ruokakaupasta, paitsi kerran. Tämä kaikki mietityttää siinä mielessä että mihin kaukomaille voisin matkustaa, enkö sairastuisi heti samantien esim. Afrikassa? tai sitten söisin vaan purkkiruokia ja hedelmiä. Yksi vinkki on syödä purkkiruokia, jos sairastuu paikallisesta ruuasta. Haluaisin nähdä etelä-Afrikan maisemia myös, mutta tämä asia mietityttää. Hygienitasot ovat jo pelkästään Euroopassa todella erilaiset, käsien pesu ei ole mikään tärkeä asia joissain ravintoloissa. Silloin kun kävin vaan Sisiliassa aikaisemmin en saanut tämmöisiä oireita kuin nykyisin. Tietysti maitohappobakteereista on joskus apua, mutta minua ne ei ole auttaneet kovimpiin vatsanväänteisiin. On aivan tavallista että joidenkin maiden vesijohtovedessä on koli-bakteeria ja silloin se sairastuminen ei ole mikään ihme, kannattaa siis netistä tarkistaa onko kohteen vesi juomiskelpoista. Asia vaihtelee ihan kaupungittain. Tiedän että osa matkailijoista ei koskaan sairastu ruuasta tai vedestä reissussa, mutta osa kyllä ja minä kuulun nyt niihin. Osa voi syödä mitä tahansa koskaan sairastumatta ja joku voi juoda vaikka kuravettä sairastumatta. Toiset sietävät paremmin ja toiset huonommin. Vaihtaisin tämän vaikka krooniseen nuhaan.

Food travel memories: I found some best food on cruise there was good pasta, pizza, cake slices, salads, fruits etc. Then the second cruise was not similar there was less of these food. Traveling is not anymore as easy to me as people may think. Now I have to choose where I go for eating, I must choose well or otherwise I will get stomach sick from the food I mean food poison. Before (and sometime still nowadays..) I don't care about this and just pick some fastfood and get stomach sickness time after time and again. This happened last summer about all the time. Years ago I didn't have this problem but now I must choose wisely. Hygienic is important to me for not getting sick. Usually (or should I say before) I was not so sensitive as nowadays. I try to avoid especially meat food because I already know this I get easily sick example from chicken. Usually I don't get sick if I buy food from market (except once I got sick from olives in plastic but it's another thing). I don't eat meat, or at least almost never. I've been thinking how I could travel example to Africa with sensitive stomach problem. I would like to see amazing wildlife and landscapes in South Africa but what about this. Well, perhaps I could just eat fruits and baggage food or something. I know very well that some travelers won't get sick from any food and if I could I would choose that way too.

Kun kävin Sardiniassa yhtenä päivänä ravintolan terassilta tuli piazzalle paikallinen pikkutyttö joka nappasi kuvan minusta. Luulen että tyttö ei ollut aikaisemmin nähnyt ulkomaalaisia turisteja ja otti siksi kuvan. Myös Euroopassa on vielä kyliä ja muita kohteita, joissa paikalliset eivät ole nähneet ulkomaalaisia. Saksassa minusta otettiin kuva maahanmuuttajien toimesta kun menin ulos bussista. Sekin kyllä yllätti aikalailla ja suututti hetken. Kun tulee laukun kanssa ulos bussista vähiten odottaa mitään salamavaloja. Mutta nyt vaan ajattelen etteivät ne ihmiset varmaan olleet nähneet koskaan ulkomaalaisia. Turisti joka tulee katsomaan nähtävyyksiä voi siis itsekin olla nähtävyys.

Reissussa on tullut nähtyä myös "ufoja" tosin selvitin asiaa ja olen aika varma että ufoalusmaisilla aluksilla lentävät sotilaat/tarkkailijat. Ne ovat täysin erilaisia kuin muut lentokoneet, pienempiä ja osa jopa pyöreitä. Näin Belgian rannikolla. Onhan kaikenlaisista vakoojakoneista ollutkin uutisia vähän väliä. Ufoista mafiaan. Olen nähnyt mafiaa Italiassa jotain kerran tai pari. Luulin jo etten viime kesänä törmäisi näkyvästi mafiaan. Viimeksi olin Italiassa yhdessä hotellissa jonka omistaja omisti lukuisia muitakin hotelleja ja toimistoja toimialanaan pohjoinen ja etelä. Tiedot löysin netistä ja tiesin heti mitä hän oli. Hän vaikutti ihmiseltä joka ei pidä kenestäkään ihmisestä tai mistään. Olen täysin varma ettei hän hommannut rehellisillä konsteilla mitään, hän oli myös sellainen ettei työnteko kiinnostanut eikä etenkään asiakaspalvelu. Näkemäni mafioso ei näyttänyt yhtään Kummisedän pukumiehiltä, vaan Taru sormusten herrasta Klonkulta likaisissa vaatteissa ja oikukas luonne myös. Siitä huolimatta täytyi pitää kulissit pystyssä ja yritti esittää kohteliasta siihen pystymättä. Sitten hän järjesti pikkuyllätykset. En menisi enää mistään hinnasta sellaiseen hotelliin, aluksi en vain tiennyt mistä oli kyse. Yksi neuvoni Italian majoituksiin liittyen on se että mene johonkin oikeaan ketjuhotelliin, jonka omistaa joku kansainvälinen ketju tai muuten luotettava tyyppi jos haluat majoittua niin ettei kaikkea rahaa mene edel.mainitulle järjestölle. Jos hotelli kuuluu johonkin ketjuun siitä on maininta hotelliketjun omalla sivulla ja on tietysti myös tavallisia perhehotellien pitäjiäkin.Yksityisistä omistajista ei koskaan tiedä Italiassa, osa heistä on oikeasti rikkaita eli vaikkapa perineet hotelliyrityksen ja osa sen sijaan vaikeita tapauksia. Italiassa lähes kaikki on yksityisomistuksessa, jopa jotkut ketjukaupat ovat yksityisten eli vaikkapa Suomessakin tuttu vaateketju voi olla yksityisen kauppa Italiassa.

Olen kyllä matkustellut myös Pohjoismaissa, mutta se kalleus (ja sää) ei aina houkuttele minua matkustamaan niissä ainakaan talvella. Kaiken järjen mukaan minun pitäisi fanittaa kovasti Pohjoismaita, koska isovanhempieni sukulaisia tuli esim. Ruotsista 1700-luvulla Suomeen. Tässä pari kokemusta: olin Tanskassa pikkukylässä ja koska tulin junalta pitkän matkan luulin että voisin varata hotellin paikan päällä. Luulin että saisin käyttää jonkun hotellin nettiä tai että löytäisin wifin vaikka kahvilasta. Se ei mennyt niin. Kysyin kahdesta hotellista, mutta nettiä ei saanut käyttää. Ihmetytti. Olin vielä majoittunut toiseen jo aikaisemmin. Sen lisäksi hotellin hinnat olivat tietysti eri kuin netissä, mutta se on aika yleistä hotelleissa. Lopulta löysin yhden ainoan kahvilan jossa sai käyttää nettiä, muuten olisin jäänyt pulaan ja ilman majoitusta, sillä hotellit pyysivätkin paikan päällä 200e. Ruotsin junasta minulla on tosi inhottava kokemus: matkalaukkuni oli muka koko ajan ihmisten tiellä, ihmiset joilla oli itselläänkin matkalaukku kehtasivat valittaa minun laukustani ja käskivät viedä laukkuni pois. Jahas. Minähän en ymmärrä tätä millään että ihmiset joilla on itselläänkin matkalaukku, kokevat toisen laukun olevan "tiellä". Kaiken lisäksi kaikki matkalaukkuhyllyt oli jo varattu, joten en voinut heittää laukkuani sellaiseen koska tilaa ei vain ollut.

Pidin matkalaukkuani niin että ihmiset kyllä mahtuivat kulkemaan junan käytäviä, mutta se nyt ei kaikille riittänyt sillä jotkut halusivat koko käytävän sellaiseksi raviradaksi jota ravataan edes takas. Tuntui että jotkut ihmiset oikein kyttäsivät koska saisivat huutaa jollekin että laukku on tiellä. Yksikin nainen juoksi toisesta päästä junaa huutamaan että laukku on tiellä. Aika huvittavaa käytöstä jälkeenpäin ajateltuna! Minä maksoin junalipustani lentolipun hinnan, joten todellakin koin että myös minä sain viedä laukkuni sinne. Käytökseen osallistui usean maalaisia ihmisiä. joten ei ole kyse vain ruotsalaisista. Itsehän reissaan vain yhdellä matkalaukulla ja joka kerta (oikeastaan koko ajan) tarkastan ettei laukkuni ole kenenkään tiellä ja otan huomioon myös lapset ja koirat, ettei laukku ole tiellä tai liian lähellä ketään. Yleensä kukaan ei valita mutta välillä kyllä. Koko ajan kun laukku on vieressä katson että ihmiset mahtuu kulkemaan ohi ja siirrän kyllä laukkua kun tarvitsee. Junassa oli tosi ankea kireä tunnelma, epäkohteliasta käytöstä ja kaiken lisäksi juna myös haisi. Yllättävän surkea kokemus ja eniten otti päähän se ihmisten töykeä käytös, ystävällisestikin voi sanoa jos laukku on tiellä, kun ei edes ollut kovasti tiellä. Eli kaikki "hyvät" asiat yhdellä kertaa ja lentolipun hinta Ruotsin junasta. En siis etukäteen tiennyt että Ruotsin uusin hintataso hipoo pilviä. Yritin mennä junan ravintolavaunuun mutta sinnekään ei matkalaukun kanssa huolittu. Olen ollut Euroopassa vähän joka puolella junailemassa ja tämä kokemus jäi huonoimpana junamatkana mieleeni tähän mennessä. Löytyy tietysti parempiakin kokemuksia mutta tämä nyt oli uusin. Olen ollut muuten myös Saksassa junassa jossa uskalsin vielä jättää matkalaukun eri vaunuun ja värikäs laukku sotkettiin ruskeilla graffiteilla, tosin sekin oli parempi kuin tuo toinen kokemus. 

 Minua on alkanut ihmetyttää loma-asuntojen hinnat, en halua maksaa tuhansia euroja tai yli sataa euroa jostain loma-asunnosta yhdeltä päivältä, jos on hotellejakin tarjolla. Usein hintaan vielä lisätään monenlaisia varausmaksuja ja siivousmaksuja päälle. Okei voisin maksaa sata euroa yö loma-asunnosta, jos kohde on todella erikoinen, harvinainen ja upea (esim. Malediivit ja pari kohdetta olisi sellaiset) mutta muuten en maksa sellaista summaa loma-asunnosta koska loma-asunto ei ole hotelli palveluineen. Ihmetyttää se jos lomamurjun hinta on sata euroa ja päälle tulee satojen eurojen varausmaksu, sadan euron siivousmaksu ja muuta "kivaa." Hotelleissa hintaan sisältyy yleensä palvelut kuten aamupala ja siivous, josta ei aina tarvitse erikseen maksaa. Tähän mennessä olen ollut vain muutamissa (alle 5) hotellissa joihin ei ole siivous kuulunut päivittäin. Kaikenlaista lomamurjua on tarjottu ja nähty. Kaikkein kalleimmat loma-asunnot joita minulle on tarjottu olisivat maksaneet muutamalta päivältä 12000e ja 2000e. Joo en ottanut ja ilmoitin suoraan että liian kallista ja mitä kaikkea muuta sillä hinnalla saa.

Hotelleissa ymmärrän ne kalliit hinnat sillä perusteella kun hotelli on usein suuri yritys, joka työllistää monta ihmistä. Kun taas loma-asunnot ovat usein yksityisten pitämiä jolloin vain omistaja yleensä tienaa. Tosin on hotelleissakin yksityisiä omistajia ja vaikka mitä, mutta kuitenkin hotelleissa on yleensä paljon työntekijöitä eli paljon palkansaajia. Tietysti arvostan kohtuuhintaisia loma-asuntoja, mutta ne ovat vähenemään päin, tosin kohteestakin riippuen. Uskon että Euroopan edullisimmat loma-asunnot löytyisi vielä Itä-Euroopasta, Bulgariasta ja Turkista, kun taas muu Välimeri sen kun kallistuu lomien osalta. Perusajatuksenani se etten halua maksaa hotellin hintaa ainakaan siivoamattomasta läävästä, sellaisesta maksaisin 20 tai 5e en mielellään sataa. Tämän lisäksi ihmettelen kaupunkiveroa, voin kyllä maksaa kaupunkiveron semmoisissa kohteissa kuin Rooma ja Venetsia, mutta en todella mielelläni maksaisi turistiveroa jossain tuntemattomassa pikkukylässä jossa ei ole nähtävyyksiä.

 Sitten muihin aiheisiin. Koirat maailmalla. Yleensä koirat pitävät minusta, mutta Saksassa oli yksi pikkukaupunki jossa koirat vihasivat minua ja haukkuivat aina minulle jo kaukaa. Joskus koirat tekivät sellaisia hyökkäyliikkeitäkin siinä kohteessa. Yleensä koirien omistajat nauroivat koirilleen. Italiassa olen nähnyt ystävällisiä koiria joita on voinut myös silittää tuosta vaan. Chihuahuakoiria on näkynyt kaikissa käymissäni kohteissa. Wienissä oli kultaisennoutajan pentu joka juoksi luokseni ja alkoi haukkua omistajalleen kun omistaja vei pennun pois. Se oli jotenkin tosi hassua kun pentu oli niin vihainen omistajalleen, joka kantoi pennun pois. Venetsiasta jäi mieleeni että kaikki näkemäni koirat olivat siellä aika iloisia ja hyväntuulisia, ajattelin että ehkä se johtuu siitä ettei ole autoja eli pakokaasuja. Matalalla kävelevät pikkukoirat kun saattavat altistua pakokaasuille muuten tai näin olen ajatellut. Erilaisiin tapoihin liittyen Italiassa paikalliset saattavat vaihtaa päivän (tai koko suvun) kuulumiset tutun kaupan kassan kanssa, jolloin se on tosi hidasta mutta heille tavallista arkipäivää. Joskus ihmiset myös lähtevät kesken maksamisen hakemaan lisää ostettavaa toiselta puolen kauppaa ja se on tavallista että jätetään kärry täynnä ruokaa toisten eteen. Näistä asioista voi ärsyyntyä tai sitten voi hyväksyä ne. Ärsyynnyn väsyneenä noista asioista mutta muuten en niin paljoa.

Dogs abroad. I've seen kind dogs but also angry dogs in one village. Usually dogs won't hate me but they did in one village. Their owners laugh to their dogs. Usually I see nice dogs example in Italy I've seen many. Once I saw a puppy in Vienna and puppy run to me and puppy was so angry to her owner because she took the puppy away and walked away with puppy. I saw many happy dogs in Venice Italy. I notice that and it made me to think perhaps dogs were happy and positive in Venice because there is no pollution from cars. It's just a guess but I really think so.

Olen kuullut että joidenkin hotellien korteilla/eduilla pitäisi saada parempaa palvelua ja enemmän etuja. Olen kumminkin jättänyt hankkimatta sellaiset. Kolme kertaa minulle on eri hotellien respoissa sanottu työntekijöiden toimesta että jäsenkortilla ei kuulemma tee mitään ja että jos sellainen on se pitää heti heittää roskiin! Jaaha, no ei ainakaan kannusta hankkimaan sellaisia jäsenetuja. Reaktioni tuohon oli se etten sanonut mitään, kuten usein muissakin tuollaisissa tilanteissa. Yleensä selviää helpommin kun ei reagoi mitenkään. Hotelleissa kaikki riippuu siitä minkälaista henk.kuntaa on työssä, kohtelu on sen mukaista onko respan työntekijällä hyvä vai huono päivä, oli jäsen tai ei.

Olen ollut Wienissä semmoisella lääkärillä joka työskenteli pimeässä huoneessa ilman valoja. Lääkäri toimi sivummalla keskustasta ja päädyin sinne toisen lääkärin kautta, joka ei ollut erikoistunut korviin. Minulla on usein sellainen ongelma että tuulesta aiheutuu korvavaikkua jota en saa itse pois mitenkään. Kerran löysin Belgiasta todella hyviä lääkkeitä: korvavahaliuos joka toimi oikeasti ja semmoinen kurkkusuihke joka lievitti kurkkukipua. En ole löytänyt muualta samoja.


Junamatkailua on tullut harrastettua aika paljon ja nyt löytyy jo asiantuntemusta junamatkailuun liittyen. Italian vanhoissa junissa on usein suuret raput jolloin on vaikea hypätä kyytiin matkalaukun kanssa. Kun taas nopeissa, siisteissä ja uudemmissa Freccia -junissa on vain pienet raput, aina ei niitäkään. Ilmastointi on Freccia junissa ja niissä vanhemmissa ei mitään ilmastointia. Venetsiassa huomasin uudempia junia joissa ei ollut rappuja, mutta ne ovat vain siis Venetsian omia junia. Reppu on paras ratkaisu junamatkailuun Italiassa. Junalippujen hinnat vaihtelee ja parhaimmillaan lipun saa Italiassa 3-15e, kun taas jokin pidempi matka voi maksaa yli sata euroa vaikkapa maasta toiseen. Junalipusta Venetsiaan minä maksoin 1,50e/suunta. Junilla olen liikkunut myös Saksassa ja koko Belgian läpi, tosin Keski-Euroopan liput sen kuin kallistuvat. Pahimmillaan junalipusta joutuu maksamaan Keski-Euroopasa tai pohjoisessa lentolipun hinnan. Mielestäni 300e on aivan liikaa junalipusta jos menee vain yhdestä maasta toiseen, eri asia interrail ja usea eri kohde. Belgian juna muistutti kovasti Napolin junaa graffitteineen ja likaisine penkkeineen. Belgiassa näin runsaasti ikivihreitä mökkikyliä mutta myös kaupunkeja joissa oli runsaasti savuttavia tehtaita yms. Saksassa olen nähnyt runsaasti tasaisia vihreitä maaseutumaisemia, mutta myös toiselta puolen eli Saxoniasta kumpuilevaa maastoa vuorilla. Saksan juna muistutti hieman frecciaa, osassa ei ollut rappuja osassa oli. Sardiniassa menee kahdenlaisia junia: niitä tavallisia Italian junia ja vanhoja höyryvetureita. Höyryveturi kulkee maisemareittejä ja välillä jopa kallistuu. Sardiniassa juna ei kulje kaikkiin kohteisiin. Sisiliaan mennessä juna laitetaan laivaan Italian mantereelta, Sardiniaan ei ole junalauttaa. Sisiliassa maisemina näkyi runsaasti vihreää luontoa, vuoria, rantoja yms. Upeita maisemareittejä on myös Rooma - Civitavecchia reitti jolloin näki Rooman kaupunkia ja sitten palmurantoja. Kuten myös Rooma- Formia reitti. Myös Ranskan Rivieran junareitti on jäänyt mieleeni hienoine maisemineen. Alppireittejä on useita erilaisia ja nekin kannattaa kokea. Reitti Venetsiaan kun ensin näkyi vihreitä saaria on myös upea. Haluaisin kyllä jatkaa junamatkustelua, mutta ainakin kesäkuumalla haluaisin ilmastoituun junaan. Maisemamatkailijoille voin suositella myös laivaa, usein jo satamasta näkee aivan upeita maisemia kohteesta riippuen.

About train traveling:  I've been traveling a lot of around Europe by trains. In Italy trains usually has big stairs. There is also faster Freccia trains with air condition. Older trains has not. Venice has also new trains without stairs. Sometime I found train tickets in Italy about 3-15€. Tickets from country to another is more expensive than before. Once I took train from Belgium to Germany. I saw a lot of ever green cottage villages but with factories and power stations. Train travels in Germany I've seen a lot of flat green countryside but also hills in Saxonia. Most beautiful train routes I've been are perhaps those: Rome - Formia. French Riviera and route to Venice.

Löysin Italiassa markkinakojun jossa myytiin uusia korkokenkiä 6 eurolla, kyllä vain 6e. Tietysti tutkin kojua, mutta lopulta poistuin ylpeänä paikalta siitä etten ostanut mitään. Tämä etenkin siksi kun reissussa on paremmat jalkineet sandaalit ja siksi koska laukkuuni tulisi lisäpainoa. Kaiken lisäksi olen nirso ja se on tosi hyvä asia shoppailun kannalta, vähän helpompaa välttää hutiostokset! Jos olisin nuorempi niin vanha minä olisi ostanut ainakin 1-3 kengät siitä kojusta. Olen kuitenkin yhä sitä mieltä että korkokengät on ne kauneimmat kengät ja voivat olla myös hyvät jalassa, kengän mallista ja korosta riippuen. Esimerkiksi myös Clinton käyttää korkokenkiä, eikä ole lainkaan tyhmä, luultavasti tuleva presidentti.

Oudoista lomamajoituksista olen aina välillä kirjoitellut. Olen ollut myös sellaisessa majoituksessa Wienissä, jossa oli seinässä suuri halkeama ja seinä näytti olevan irtoamassa. Ei ollut kyse mistään pikkuviirusta siis ja ei ollut tyypillinen majoitus. Seinää käytiin katsomassa ja siinä ei kuulemma ollut suurta vikaa. Kaiken lisäksi seinästä kuului aina välillä krak krak -ääni. No vietin loman siinä nukkuen halkeamaseinän alla ja yritin olla piittaamatta, mutta ei olisi toista kertaa ykkösvaihtoehto. Kaikenlaiseen on tullut törmättyä ja kaikenlaista on tullut myös siedettyä ja sietokyky kasvanut. Valittaminen ei yleensä auta mitään ja rahat vain menettää, jos lähtee ennen aikoja pois. Raivokohtauksen saaminen ei myöskään yleensä tehoa, vaikka tietysti sitäkin voi kokeilla. Parempi on yrittää sopia asioista. Yksi outo kokemus löytyisi myös Saksasta (tai peräti kolmekin..) mutta nyt kerron tästä: löysin muutama vuosi sitten lomamajoituksen Saksasta, kaupungista. Luulin että kaikki oli ok, mutta netti ei toiminut joten mainitsin asiasta. Netin toimimattomuudesta ei olisi saanut sanoa mitään, sillä yksi työntekijä tuli riehumaan rappuun ja raivosi siellä tunnin ajan. Sitten hän heitteli kenkänsä kadulle ja sinne ne jäivät ainakin neljäksi päiväksi koristeeksi keskelle katua. Lisää: matkamuistoja eri kohteista.