tiistai 20. lokakuuta 2015

Matkakokemuksia ja matkamuistoja

Hotel in Calais.

Muistoja matkoilta ja kokemuksia: reissuilla jaksaa hyvin kun on mukana limua joka piristää ja myös niin ettei matkusta lepäämättä. Ranskassa olen käynyt viidessä eri kohteessa ja Ranska on yksi suosikkikohteistani Italian jälkeen. Jos kysyttäisiin kummasta pidin enemmän Espanjasta vai Ranskasta, en osaisi vastata koska paljon on vielä näkemättä. Onnistunut kokemus oli Mentonista ja Cannesista, joissa oli aurinkoista talvellakin ja siitä jäi hyvä muisto. Voisin joka talvi olla etelä-Ranskassa palmujen alla ihailemassa appelsiinipuita, jos vain osaisin kielen. Jostain syystä ranskan kieli on minulle erityisen vaikea, vaikka latinan kieliset sanat ymmärränkin sen sijaan sanojen lausuntaa en itse osaa esim. saksa on helpomman kuuloinen. On monia kieliä joissa sanat lausutaan lähes samalla tavalla kuin kirjoitetaan, mutta ei ranska. Yksi outo kokemus oli Lillestä, jossa majoituin kaupunkiin yhteen perheen pitämään hotelliin. Yöllä/aamuyöllä alkoi kova plumputus -ääni sillä ilmeisesti hotellin alakerrassa oli jonkinlainen kaljatehdas. Kaiken lisäksi myös yläkertaan majoittui yksinään meluava mies. Jostain syystä sain Ranskassa usein huonenaapuriksi meluavaa porukkaa ja se haittasi sen takia koska herätys oli usein aamuseitsemältä. Arvatenkin hissiä ei ollut vanhassa Lillen hotellirakennuksessa. Kuvassa näkyvä palatsimainen hotelli löytyi Calaisista ja se oli kumminkin ok. Ranskasta mieleen on jäänyt myös ihmisten tyylikkyys, kodittomalla entisessä junassa asuneella oli jalassaan hienot korkonilkkurit. Minulle Ranska on sellainen rosoisen kaunis maa, ei täydellinen mutta mielenkiintoinen ja temperamenttinen.

Travel houghts and memories. I don't get tired of traveling I just need some lemonade when I'm staying example long time on the train so I can't fall a sleep. I've visited 5 places in France (Paris not still) and I like especially Menton and Cannes. My first favorite travel destination is always and will be Italy but I like also Spain and France. If somebody ask me did I like more Spain or France honestly I have no idea, I like both. I would enjoy of staying in South France every winter I like to watch subtropical landscapes, palm trees and orange trees I don't see these in Northern Europe but I don't speak French and somehow the language sounds difficult to me. Example Spanish is easy language to me, don't know why. I found once beautiful old hotel in Calais it seemed almost like a palace (on the picture). France to me is a beautiful country, not perfect but beautiful and interesting.

Ajatus siitä että matkoilla on päivittäin lämmintä ja aurinkoista vuodenajasta viis, on todella väärä luulo. Kun vietin aikaa Belgiassa päivisin oli noin +13C mutta sisällä "parhaimmillaan" sama lämpötila ja alle. Nukuin usein villapaita päällä kahden peiton kanssa ja sittenkin oli kylmä. Myöskään kaksi tai kolmilasiset ikkunat eivät ole mikään itsestäänselvyys muissa maissa, on paljon maita joissa ikkunoissa on vain yksi lasi josta jäinen tuuli tuulee sisään. Myös etelä-Italiassa jäädyin sen sisään tulvivan tuulen takia, vaikka olinkin jo Suomessa tottunut hyiseen ulkotuuleen sisällä on yleensä lämmin. On tietysti kiva jos ulkona on aurinkoista, mutta se ei ole yhtään hauskaa jos palelee koko yön. Tietysti jos majoittuu vain viiden tähden laatuhotelleihin, ei välttämättä huomaa minkälaista paikallisten taloissa/asunnoissa oikeasti on. Hotelleissa on tietysti ne kaksi/kolmilasiset ikkunat ja toimiva lämmityskin yleensä koska turisteille ei näytetä paikallisia elinoloja. Tietysti asia riippuu myös siitä toimiiko lämmitys ja minkälainen lämmitys-systeemi on. Hanavesi ei ole puhdasta kaikissa maissa ja kokemusten avulla oma vatsa kyllä tietää onko vesi juotavaa vai ei. Jostain syystä useissa maissa pistetään runsaat määrät kalkkia vesijohtoveteen, sen olen huomannut lähes joka maassa. Keski-Euroopassa on (ehkä) puhtain juomani hanavesi Suomen lisäksi, lukuun ottamatta Belgian flandersia.

It's not always only warm days when traveling, it's too easy to think like that if come from cold North to the South until realize the weather is cold or almost cold. I've been in houses where is 1 glass windows not double glass windows and then the wind come inside and I got frozen then.

Aina kun matkustan Keski-Eurooppaan huomaan samankaltaisuuksia Keski-Euroopassa ja Suomessa. Esimerkiksi nämä asiat hämmästyttivät samankaltaisuudella: samankaltainen sisustusmaku puiset kalusteet ja mökkitalot ovat todella suosittuja myös Saksassa ja Belgiassa. Junan ikkunoista voi nähdä kaupunkien lisäksi runsaasti myös mökkikyliä ja puutarhamökkejä. Saksassa luontoa on paljon eikä luontoa ole tuhottu kokonaan kaupunkien tieltä, kuten joissain muiden maiden kaupungeissa on tehty. Puita näkee myös Saksan kaupunkien keskustoissa kuten Suomessakin. Muualla on paljon kaupunkeja joissa kaupunki on suuri asfalttiviidakko ilman yhtäkään puuta. Tosin Suomella ei onneksi ole yhtä kaameaa historiaa takanaan. Italiassa ja Espanjassa on sekä normaalia että myös hyväksyttävää ja tavallista se että ihmiset puhuvat lähes huutaen toistensa puheen päälle. Se on aivan tavallista arkea etelässä, eikä kyseessä ole edes riidat vaan tavallinen puhetapa etelässä. Tälläisiä kulttuurieroja on tullut huomattua.

When I travel I often find similarities between countries. Nature is pretty much similar in Central Europe than in Finland, but in Finland there's no high mountains. Cottages are very popular in Germany but also in Finland. There's much nature also in Central European cities and trees in the middle of the city centers but also in Helsinki city. I notice in Italy and in Spain people sometime start yelling when they are speaking but they are not angry I notice it's just the way of speaking.

Kun lähdin Roomasta 2013 kesällä, niin huomasin yhtäkkiä että joka puolella oli kumminkin italiaa puhuvia. Saksan juna-asemilla ja muissa maissakin. Sen lisäksi näkyi myös roomalaisia nähtävyyksiä. Jotenkin tuli sellainen tunne etten olisi pois lähtenytkään, paitsi ilma tuntui heti viileämmältä. Aina kun kuulen että joku ihminen puhuu espanjaa, niin automaattisesti kuuntelen onko kieli italia vai espanja, koska nämä kielet ovat todella samankaltaisia ja ymmärrän kumpaakin. Italian ja espanjan kielissä on useita samoja sanoja, jolloin täytyy pari sekunttia tai minuuttia kuunnella että tiedän kumpaa kieltä puhutaan. Kuulin kerran jossain puhuttavan portugalia ja se minua vasta hämmensikin! täytyi miettiä puhuivatko espanjaa, ranskaa vai mitä ja päädyin siihen että portugalia. Kieliä on kiva arvailla matkoilla, kaikista kielistä ei saa lainkaan selvyyttä mistä on kyse mutta suuresta osasta kyllä.

When I left Rome 2013 I gone to Germany and notice many people were speaking Italian and also there is many Ancient Roman sight seeing. I almost felt like I never left but the weather was a bit colder. When I hear somebody speaking Spanish I must listen if the person speak Italian and after a few seconds or minutes I know, it's because these two languages are pretty much similar.

Olen jossain jo joskus kertonutkin etten pidä sipulista etenkään valkosipulista, voin kyllä nykyisin syödä sipulia esimerkiksi spaghetin kanssa, mutta en edelleenkään ole suurin sipulin rakastaja. Kun olin etelä-Italiassa markkinoilla sipulikauppias (yllätys) löysi minut ja jahtasi minua ympäri markkinoita markkinoiden päästä päähän suuren sipulikassin kanssa. Tämä ei ole mikään perinteinen italialainen tapa ja myyjä vaikutti ulkomaalaiselta. Usean kilon sipulikassi olisi maksanut euron ja myyjä ei suostunut uskomaan etten osta sipulia, vaikka sanoin hänelle italiaksi etten pidä sipulista. Vastaaviin yli-innokkaisiin myyjiin olen törmännyt matkoillani kaikkein eniten Viron lisäksi Kanarian ostoskeskuksissa, jossa minulle tarjottiin alle kaksikymppisenä lomaosakkeita ja muita kalliita juttuja. Kanarialla myyjät puhuivat todella selkeää suomea huutaen tulkaaa ostamaan ja oli myös toisenlaisia myyjiä jotka hokivat luki luki tarkoittaen look. Nämä myyjät olisi toki voinut välttää, jos ei olisi käynyt ostoskeskuksissa eikä turistikaduilla, koska huutajamyyjät ovat vain niissä. Kanarialla on myös hienoja rantoja ja kolibreja. Rooman päärautatieasemalla on myös junahenkilökunnan asuihin pukeutuvia "auttajia" jotka yrittävät ottaa runsaat maksut esim. matkalaukun kuljettamisesta tai laukun junaan nostamisesta. He eivät kumminkaan ole aitoja työntekijöitä eivätkä roomalaisia, eikä heillä ole mitään virallisia Rooman kaupungin merkkejä ja he yrittävät pyytää palveluksistaan usein 50e tai enemmän. Luulen että vastaavanlaisia kauppiaita ja "auttajia" on maailma täynnä joten tarkkana saa olla. Kaikenlaisia merkkejä/papereita saa ja pitää vaatia ennen kuin tarvitsee uskoa ja luottaa.

Viime kesänä eksyin majoitukseen jossa ei ollut luvattua keittiötä ja majoitus sijaitsikin vanhassa baarissa jonka kyltit oli esillä. Lattia oli osittain kivilattia. Majoittaja oli harmissaan siitä ettei hänen "loisto"majoituksensa kelpaa kaikille ja hän ilmoitti ettei hän aio olla minulle enää "mukava!" Majoituksessa lupasin maksaa heti majoituksen mutta teinkin niin että maksoin lyhyemmän ajan ja lähdin pois mitään ilmoittamatta paitsi jälestäpäin. Laukut ulos, taksiin ja vapaus! Kaiken lisäksi majoituspaikasta puuttui lämpöpatterit/lämmitys ja netistä huomasin että joku epäonninen oli buukannut ko.majoituspaikan jouluksi, jolloin saattaa olla kylmä ja lunta. Olen tässä oppinut sen että mitä tahansa majoitusta saatetaan tarjota turisteille ja naisia yritetään ehkäpä huijata vielä enemmän kuin miehiä koska oletetaan joskus etteivät naiset suutu tms.