tiistai 22. toukokuuta 2018

Intialaiset ruuat: vihreää, mausteista ja terveellistä

kuva.
Intialaisia ruokia. Kirjoitin jo aiemmin jutun terveellisestä ruokavaliosta ja nyt jatkoa sille. Olen huomannut että minulle sopii hyvin mausteinen ruoka, siitä en saa oireita. Kuvassa yksi ruokaidea lisukkeeksi/välipalaksi: vihannekset ja curry. Jos et pidä currysta kokeile esim. paprikamaustetta tai ripaus chiliä vihannesten kanssa. Mausteiden kanssa ei tarvitse liioitella ja myös mausteet ovat terveellisiä. Kuumennetut vihannekset kuten paprikaa, tomaattia, kurpitsaa, porkkanaa. Vihannesruokia on useita eri kuten aasialaiset, minestrone, ratatouille. En juurikaan suostunut syömään vihanneksia lapsena koska niissä ei ollut makua, mutta mausteiden (tai ketsupin) avulla vihanneksiin saa makua. Myös oliiviöljy tai oliivit kannattaa muistaa lisätä välimerelliseen tapaan. Oliiveista voi yrittää huuhtoa liiat suolat pois, jolloin niistä saa lähes yhtä hyviä kuin tuoreet. Maustettuja vihanneksia voi syödä myös pastan, nuudeleiden, perunan, keiton tai riisin kanssa. Terveellinen ateria.

Indian food: green spicy and healthy. I wrote also before about the healthy food. I notice Indian vege food is a good choice for me. There was a time I got stomach problem/allergy of some food and I learned to find more healthy choices. Example vegetables+curry or if you don't love curry try little bit of chili or pepper powder with vegetables and olives/olive oil. You can add spicy vegetables also with pasta, noodles, soup or with rice.

kuva.
Curry kookoskeitto.  Näitä myydään usein myös aasialaisissa ravintoloissa. Tärkein ainesosa on kookosmaito, johon sekoitetaan oman mielen mukaan curry maustetta, vihanneksia, tuoretta pinaattia sun muuta. Yksi ohje.

Curry coconut soup. Coconut milk with curry, vegetables. Recipe. Coconut is one of my favorite.

kuva.
 Samosat, uppopaistettuja vihannespasteijoja joissa on usein myös currya, vihreää chiliä ja perunaa. Törmäsin näihin Englannin ruokakaupoissa 2013 ja olivat hyviä eikä liian voimakasta maustetta.  Näitä on myös Afrikassa sambusa nimellä. Pieniä pasteijoita syödään teen kanssa ja näistä on suurempiakin versioita. Malediiveillä näitä saa myös kalaa sisältävinä versioina. Resepti. Ruoka-allergioista: olen vuosi sitten huomannut saaneeni uusia allergioita joihin kuuluu mm. kana, omena (paitsi ei bio), mallasohra. Luulin vehnäallergiaksi mutta en saa yleensä vehnästä oireita. Omenat ovat todella terveellisiä ja niitä pystyn kuitenkin syömään vaikka omenakakussa. Jotain sokeriallergiaa saan kovilla helteillä myös mutta en muuten. Olen tullut siihen tulokseen että Suomessa (ja Saksassa) on liian helppo syödä epäterveellistä ruokaa koska pikaruokaloita on jokapuolella, kaupoissa on liikaa karkkivalikoimia ja liian vähän edullisia kasvisruokia. Jos etelässä saa eurolla ravitsevan kasviskeiton kaupasta, noissa maissa sellainen täytyy koota itse useista eri ainesosista. Allergiani vähentyvät aina välillä ja nyt olen huomannut että se oikeasti auttaa kun syö itselleen sopivaa ruokaa. Toki myös ulkomailla vesi saattaa vaikuttaa ja monessa kohteessa pullovesi kannattaa, vaikka hanavesi olisi lähes puhdasta aina ei tiedä putkien kuntoa. Aikaisempia ruokajuttuja: hyvät kasvisruuat, pastat ja jälkiruuat.  Matkoilta löydetyt suosikki kesäjuomat. Sushin tekoa: helppoa vai vaikeaa.  Terveellinen ruokavalio.

Samosa/sambusa fried or baked dish with a savoury filling such as spiced potatoes (with green chili/curry), peas, lentils and more. I found these in England. Recipe. After traveling I notice people support unhealthy food because some food markets are full of sweets and fastfood is almost everywhere. Should be available much more of healthy vegetarian food. When you eat healthy food you could find right food to avoiding some food allergy. And sometime abroad it's better to buy bottle water. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.