maanantai 20. marraskuuta 2017

Adrianmeren rantakohteet: Cattolica & RiminiCattolica, Riminin lomakohteen lähellä. Bussi ajoi vihreää maaseutua saapuen tähän rantakylään. Kesällä on tietysti turistitungosta ja ravintoloissa kallista, mutta myös halpakauppoja löytyy ja lapsille on paljon leikkipaikkoja ja lelukauppoja. Syksyä kohden tulee hiljaisempaa ja ainakin osa majoituksista suljetaan, tosin syksyllä voi löytää kesää edullisemman majoituksen. Lapsia on tässä kohteessa ajateltu ja moni tänne suuntaava kesäturisti olikin joko koira tai lapsiperhe. Rannalla on ravintoloita joissa on kattoterassit, joista voi ihailla merta. Hotelli kannattaa ottaa altaalla tai ainakin ilmastoinnilla, jos Cattolicaan suuntaa kesällä sää voi olla +35C ja jopa +40C. Majoitusvinkkini alempana. Ilma on kuumankostea kesällä, joka tuntuu kesällä vähän saunamaiselta ja syksyä kohden viilenee 14-20C. Tosin monessa muussakin kohteessa on mikroilmasto, joten täällä siihen voi totutella. Kohteessa näkyi paljon kukkia, pitkät rantakadut, rantakahviloita myös kattoterasseilla, vaatekauppoja. Kävelytiet olivat ihme kyllä paremmassa kunnossa kuin monessa muussa Italian kohteessa ja leveät. Kesävaatevalikoimat naisille olivat aika hyvät. Ukkosmyrsky tuli muutaman kerran. Ruokakauppoja olisi saanut olla enemmänkin, löytyi kaksi markettia Conad, Simply ja minimarketteja. Euron korumarkkinat (keskiviikkoisin) yllätti positiivisesti. Meri on Adrianmerimaisen matala mutta melko kirkas ja pohjassa näkyi paljon pikkukiviä. Rannalle näytti menevän muiden lisäksi myös turisteja kävelykeppien ja rullatuolien kera. Kun on lomaa, kaikki ovat lomalla ja juuri sellainen kohde tämä on. Turistitungos ei ainakaan uidessa haittaa ja jos käy kaupassa päivällä tai aamulla, silloinkaan ei turistitungos haittaa kun kaikki ovat rannalla. Syksyllä ei todellakaan ole turistitungosta vaan runsaasti tilaa ja tyhjää, kohde autioituu syksyksi. Suurin osa turisteista vaikutti olevan italialaisia, joista osa viettää koko elokuun Riminin lomakohteissa lähtien syksyllä. Historiallisia nähtävyyksiä ei juurikaan ole, mutta niitä voi käydä metsästämässä San Marinolla, Gradarassa ja Riminillä Augustuksen kaari ja Tiberion silta.

Pictures taken in Cattolica last summer. Cattolica is a tourist town near Rimini city. It's designed mainly for family travelers and has a lot of playing places for kids. Weather in summer season is humid and hot but to me it was fine because even the weather is humid it was not as burning hot as in Liguria or then I just found shadow. Pavements were good for walking with luggage. The sea water is mainly bright blue, sand beach and little rocks under the sea water. Not many historical attractions but those you will find in San Marino and Gradara. Summer time services are open: beach, shops, restaurants, cafes.


Majoituksista: majoituksia on monenlaisia, voi valita hotellin aivan rannan+rantakadun vierestä tai vaikka hotellin ostoskadulta. On useaa tasoa myös siivouksen suhteen. Myös uima-altaita näytti olevan erilaisia, osa oli lastenaltaita ja erittäin matalia aikuisille. Ajattelen että tässä kohteessa kannattaa valita 4 tähden majoitus, jos haluaa edes sitä 3-4 tähden laatua. Hotel Luxor vaikuttaisi laadukkaalta, siinä on pienet raput aulaan, respa, uima-allas ja sivukadulta pääsee suoraan rannalle. En majoittunut mutta voisin kuvitella majoittuvani tuonne. Huoneisiin näyttäisi kuuluvan ilmastoinnin lisäksi tuuletin. Hotellissa on yläkerrassa poreallas ja sauna. Kävelymatka ruokakauppa Conadiin, rannalle ja ostoskadulle. Hotel Emma sijaitsee ostoskadulla ja siellä soi usein musiikit aulassa, sen voi saada 50e alkaen. Useat hotellit ovat erityisesti lapsiperheille suunnattu.

Tekemistä: jos turistirannalle meno kyllästyttää, voit vuokrata ajoneuvon tai vaikka kokeilla golfautoa. Voit tehdä valmis tai omatoimiretkiä San Marinoon, Gradaran linnalle tai vaikka Anconaan junalla. Myös veneenvuokraus onnistuu alla lisätietoa. Muuta tekemistä voisi olla hyvän ravintolan metsästys, ravintolassa voi saada 2 ateriaa +salaatti ja jälkiruoka 20e. Ravintoloiden hintataso oli korkeampi kuin etelä-Italiassa. Huom. suurin osa palveluista on auki vain kesällä elokuun loppuun, pieni osa kaupoista ja ravintoloista myös syyskuussa. Minun suosikkitekemistäni oli rantakadulla kävely, vanhassakaupungissa käyminen helteiden viiletessä, uusien kesävaatteiden etsiminen kun edelliset oli liian kuumia ja pirtelön syöminen. Käy myös vanhassakaupungissa siitä lisää alla.

Säästä: sää voi olla kesällä erittäin helteinen +40C ja paljon ilmankosteutta. Saunamaiseen olotilaan auttaa tosin uiminen ja varjoiset kujat. Syys-lokakuussa sää voi vaihdella, voi olla sateista tai +20C ja aurinkoista. Voi tarkenea yhä vain hihoilla. Mielestäni täälläpäin Italiaa oli silti vähemmän sitä polttavan kuumaa aurinkoa kuin esim. Liguriassa tai Italian saarilla joissa kävin aiemmin, mutta ilmankosteutta oli paljon enemmän kuin muissa käymissäni kohteissa ja kuuma kuitenkin. Tosin jos menee rannalle siellä on tietysti kuumempi kuin puiden varjostamilla kaduilla. Alempana juttua myös vanhastakaupungista, joka on aito alkuperäinen osa Cattolicaa johon ei ostos/rantakadulla törmää.  Joskus turistirysäkin voi olla hyvä kohde, miksi? koska kävelytiet on kunnostettu (matkalaukku ei hajoa heti), palveluita on (ruokaa ei tarvitse metsästää kilometrien päästä). Turistipaikoissa on yleensä (jos ei uutuudenkiiltäviä) niin ainakin 70-luvun hotelleja, jotka on yleensä paremmassa kunnossa kuin keskiaikaiset majoitukset ja rauniot. Lapsiperheet antavat plussaa varmasti myös useista leikkipaikoista ja lelukaupoista.
 

Venesatama. Jos haluaa vuokrata veneen: Blu Nautica  25e 30 minuuttia, 1 tunti 39e, 3 tuntia 99e. Retkiä tehdään Queen Elisabeth retkiveneellä kesällä ja veneellä pääsee myös lähikohteisiin. Cattolicassa on kaksi pientä venesatamaa, retkivene kulkee vielä syyskuussakin. Satama joen ja akvaarion lähellä.
 

Monet näyttivät tykkäävän vuokrata golfauton, joilla turistit ajelivat kaduilla, ostoskadulla ja myös pidemmällä kadulla joka johti ruokakauppaan. Näitä vuokraa esim. Funny rent joka on auki vielä syksylläkin, samalla kadulla myös muita kärryvuokraamoja. 


Kunnantalo ja (suihkulähde alla) vanhastakaupungista, jonka luota löytyy myös pieni puisto ja Qsushi ravintola ja Mysushi ravintola. Lähellä myös Staccoli kahvila. Vanhakaupunki on sitä aidompaa, historiallisempaa ja alkuperäisempää Cattolicaa, jota ei näe ollenkaan alempana ostos/rantakadulla joka on täynnä moderneja hotellikomplekseja. Itseasiassa rantakatu on aika turismi espanjalaismainen ja täysi kesällä. Vanhassakaupungissa on myös vanha suuri markkinahalli ruokineen ja vanhat kellotornit aitouden etsijöille. Kivaa tässä kohteessa oli aurinkoisuus kesällä, harvoin satoi. Jokainen auringonlasku oli erilainen, jonka näet kuvistakin. Myös pikkukoiraa suurempia kissoja näkyi kujilla, sillä Cattolicassa on myös jotain kylämaista tunnelmaa. Huonoa oli mielestäni se ettei ranta ollut ilmainen eikä odotetunlainen, kaikki palvelut maksavat rannalla ja rannalle mennessä näkyy kioski josta voi ostaa eri palveluja kuten muuallakin Adrianmeren kohteissa. Rannalla oli levää, jota oli kyllä yritetty kerätä sivuun. Hiekkarannan merenpohja koostuu pikkukivistä. Uiminen onnistuu, mutta ei ehkä nirsoille jos on tottunut vaikka Sardinian (tai Karibian) rantoihin.. Muuten meri oli kyllä rannan tuntumasta kristallinkirkas ja kauniin vaaleansininen, mutta ei Italian paras. Poreallas kelpaisi mutta en halua maksaa 10e 15 minuutista. Asiaskaspalvelun taso vaihteli, turisti-infossa läheskään kaikkea ei tiedetty/välitetty neuvoa ja yhdessä matkatoimistossa, jossa ei haluttu myydä yhtään mitään ulkomaalaisille joka yllätti tämmöisessä turistikohteessa. Myös hotelleja on eri tasoisia. Käymässäni Qìsushiravintolassa oli hyvä palvelu ja myös euronkaupoissa oli mukavat myyjät, plussaa. Leipäkauppoja ei juurikaan näkynyt joten aloin ostaa voileipäkeksejä. Ruuaksi söin paellaa ja mustekalapastaa. Kenelle suosittelisin Cattolicaa: matkailijalle joka tykkää Italian tai Espanjan turistiresorteista, haluaa rannalle mutta ei välitä maksaako rantapalvelut vai ei, ei kammoa kiviä tai levää merenpohjassa, matkailijalle joka haluaa mennä retkille esim. San Marinon valtioon ja tietysti etenkin lapsiperheille. Pikkulapsiperheitä on ajateltu paljon Cattolicassa, sillä leikkipaikkoja on paljon ja myös lelukauppoja löytyy. Kadut ovat kunnostettuja ja leveitä, ei niin kapeita ja rosoisia kuin Italiassa yleensä, niissä mahtuu rattailla kulkemaan ainakin ennen elokuun turistitungosta. Moni suuntaa Cattolicaan pienen vauvan tai pikkulasten kanssa. Mieleeni jäikin yksi pikkupoika joka iloisesti hymyili minulle. Italiassa on paljon alueita joissa ei ole lapsille leikkipaikkoja, mutta Riminin alueilla kyllä on ja Cattolica oli täynnä leikkipaikkoja, myös ranta.

I found good sushi at Qìsushi restaurant and Mysushi near this Borough hall, in the old town near little park Piazza Roosevelt. Good things: sunny summer weather without a lot of rain, some cheap shops also euroshops, a lot of stuff for children, toy shops, toys and game places. Every sunset was different, light yellow and another sunset pink sky. Beach is not exactly free and you must pay if you want to go to pool example, beach services comes with payment. Tourist info was not the best I've visited because it was difficult to get answers. Somehow Cattolica (especially tourist streets in the new side) remind me of tourists resorts in Spain. Cattolica is mostly peaceful place. There is a lot of playing grounds and toys for kids this is a family destination. What else to do: tours, you could visit famous San Marino, Rimini, Ancona or Gradara castle.

Lelu+rantatarvikekauppa, näitä näkyi paljon ja niistä saa rantatarvikkeiden, lelujen ja uima-asujen lisäksi myös koruja. Alempana juttua Riminiltä.


Rannan leluja ja leikkipaikkoja lapsille on paljon ja useissa kohdin rantaa.

I saw many game places for kids and also few toystores

 

Mekkokauppa, tässä näkyy värikkäitä mekkoja joita myytiin paljon ja eri hintaisina. Alennusmyynnit alkavat syyskuussa, mutta muutenkin voi kyllä löytää vaatteita 5-20e. Cattolicassa on paljon melko edullisia rantakojuja ja vain muutama ketjukauppa kuten Benetton. Itse tykkäsin siitä että Cattolicassa oli edullisia kesävaatteita ja koruja. En kaivannut ostoskeskuksia, onhan se hyvä että on vielä kohteita jotka eivät ole täynnä samoja ketjuliikkeitä. Löysin korumarkkinat, jotka ovat kesällä keskiviikkoiltoina Via G.Matteotti kadulla joka on puiden varjostama katu.

Clothes shop in Cattolica. It's possible to find many beautiful colorful summer dresses in Cattolica and also jewellery. Not many chain stores (but Benetton yes) and no shopping malls but you can find little shops.

Ostoskadun persoonallinen karkkikauppa, myös euronkauppoja löytyy useita

Candy shopSuihkulähde, torni ja puisto vanhassakaupungissa. Miten Cattolica eroaa muista Adrianmeren kohteista:  Cattolica on pieni turistikohde, joten ei tarvitse ratikkaa tai bussia kohteessa liikkumiseen. Cattolica tyhjenee syksyä ja talvea kohden ja suurin osa liikkeistä suljetaan ja avataan keväällä. Rimini on yhdistelmä näitä kahta kohdetta, eli löytyy rantakojuja mutta myös ketjuliikkeitä ja muitakin alueita. Riminillä näkyy jo paikallisuus hieman selkeämmin kuin Cattolicassa, sillä läheskään kaikki tiet eivät ole leveitä ja tasaisia ja paikallisiakin on. Kuitenkin on myös lasten pikkutivoleita sun muuta kuten Cattolicassakin. Cattolica on pikkulapsiperheille suunnattu kohde.

Fountain and green park in the old town of Cattolica. The old side of the city is worth to visit also. Good thing is you don't need tram for going around because it's not so big town.Cattolican vanhassakaupungissa näkyi pienen linnoituksen tyylinen talo. Jos haluaa päästä näkemään aitoja ikivanhoja linnoja niin Riminin seuduilta löydät useita: Gradara oikea aito ikivanha linnakohde, castello di Coriano, castel Sismondo, Castello della Guaita San Marino, castello Malatestiano. Sisäänpääsymaksut ei päätä huimaa esim. sisäänpääsylippu 3e Malatestianoon. Italiassa on niin paljon linnoja ettei kaikkiin vielä oteta suurta sisäänpääsymaksua kuten muualla. Linnoja on maailmalla eri hintaisia ja 12-60e liput ovat tavallisia hintoja muualla jo. Kuvien alla juttua vielä Riministä.

If you would like to see old castles Rimini zone has a lot of castles to visit: ancient town of Gradara, castello di Coriano, castel Sismondo, Castello della Guaita San Marino, Castello Malatestiano. It could be interesting experience to visit castles in Italy.Rimini
 
Kuvia myös Riminiltä, josta pidin vähemmän kuin pienemmistä kohteista sen lähellä. Mitä hyvää Riminillä: 15km hiekkaranta ja yli 1000 hotellia, joten majoituksia riittää. Tosin myös välimatkat ovat pitkät. Rakennuksia näkyi paljon värikkäitä, jopa siis värikkäämpiä (ja suurempia) kuin Gardalla. Rimini on autoilijoiden turistikaupunki jota ei ole suunniteltu kävelijöille, vaikka kyseessä on turistikaupunki. Välimatkat ovat pitkiä, yhtenäistä keskustaa ei ilmeisesti ole vaan liikkeet ja ravintolat ripoteltu sinne sun tänne myös autoteille. Ilmainen shuttlebussi kulkee vain kesällä, jopa pikaruokaloitakin suljetaan talveksi ja syksyksi. Auton vuokrausta suositellaan tai kesän turistijunaa. Riminillä täytyisi olla auto, mopo tai pyörä tai liikkua koko ajan bussilla toisin kuin muissa pienemmissä Adrianmeren kohteissa joissa pärjää kävelemälläkin. Myös rantakadun ylitykseen täytyy Marina centrossa ylittää usea suuri autokatu ilman liikennevaloja, kävin kerran. Rantakatu oli tasaisempi kuin kävelykadut. Kävelytiet olivat epätasaisia ja monesta kohdin pienistä kivistä koostuvia, eli huono liikkua sekä rattailla että matkalaukulla ainakin marina centron kaduilla. Jopa Cattolicassa joka on pienempi kohde on pyritty pitämään kävelytiet tasaisina. Vaikka Cattolica on turistikohde siellä on useimmiten rauhallista ja talvella voi olla vähemmän tekemistä. Toisaalta se on hyvä tässä pahojen uutisten maailmassa.

Rimini on niin suuri että se koostuu useista eri alueista ja rannalle pääsemiseen piti marina centrossa ylittää suuri katu ja sen jälkeen lisää teitä. Tosin Rimini on niin suuri että luulisi löytyvän myös tasaisten kävelyteiden alueita. Hotelleja on tosin myös aivan rannan tuntumassa, mutta kaikki ei ole. Mutta saahan Riminiltä myös italialaisia ruokia ja herkkuja, myös sushia löytyy ja sieltä voi toki käydä retkellä tai turistiveneellä myös muissa lähikohteissa. Riminissä alueet ovat niin valtavia että vaikka kohde on turistikohde, ei toisiin turisteihin ainakaan talvella heti törmää kuten Gardalla ja kanarialla törmää. Riminin seuduilla lomailee paljon italialaisia, myös nuoria ja lapsiperheitä. Riminiltä voi löytää edullisiakin majoituksia eli alle 50e,  joka on Italiassa aika harvinaista. Miksi maksaa aina 100e, jos voi löytää edullisemmankin. Budjettimatkailijoiden kannattaakin harkita näitä Riminin seudun kohteita: talveksi jos ei tykkää turistitungoksesta tai kevääksi kun on lämmin. Italiassa on usein paljon ruskeita huonokuntoisia taloja, Riminin seuduilla ne on pommitettu pois ja tilalle rakennettu värikkäitä modernempia rakennuksia joten voisi sanoa että Rimini on lähes moderni. Raunioita kaipaaville Riminiä ei voi suositella, tosin näkyi siellä pari erittäin vanhaa hylättyä taloa. Mitä kohdetta Rimini muistutti? talojen ja kaupungin yleisilmeen perusteella yhdistelmältä Kanariaa ja Nizzaa, tunnelmaltaan Italiaa. Hassua että yhdessä kohteessa ja sen vierellä voi olla niin erilaisia kohteita. Säästä annan plussaa, sillä vielä loka/marraskuussa voi olla +20C. Ei uimakeliä talvella, mutta kirkas auringonpaiste. Bilepaikalta Rimini ei vaikuttanut, ilmeisesti nuoriso on siirtynyt Milano Marittimaan. Aikaisempia Italianjuttuja: millaista on elämä Italiassa.

Photos also taken in Rimini, the main tourist city of Italian Adriatic coast.  I found it difficult to walk around near Marina center there was no traffic lights and big streets. It would be easier to drive around or cycling I think. There is a free shuttle but only in summer season so you should go by taxi, bus or hire a car. In summer season there is a also a shuttle and tourist train. Positive things are food, places to visit near by, beaches and mainly modern colorful houses. Italy has usually a lot of old ancient buildings and ruins but Rimini is mainly new with few ancient attractions. In winter season you don't see a lot of tourist gangs around but summertime yes. Also in October weather could still be +20C not for swimming in winter but bright sunshine.


Palatsimainen hotelli tuli kuvattua ohi kulkiessa

Running dogs enjoying the beach life

 
  
One Beautiful morning sunrise


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.