torstai 30. maaliskuuta 2017

Muista tämä sanonta aina kun matkustat

Kuva.
Löysin tämän kuvan ja lause pisti miettimään: kun matkustat muista ettei maata ole tehty muiden mukavuutta ajatellen, vaan maa on suunniteltu siihen että sen asukkailla olisi mukavaa. Tämä pätee aika moneenkin asiaan reissatessa ja lause kannattaa muistaa, vähän kuin maassa maan tavalla. Aion itsekin miettiä tätä lausetta sitten kun taas törmään johonkin asiaan joka ei miellytä jossain kohteessa. Kuvan lauseessa on monilla paljon opittavaa, myös suomalaisilla matkailijoilla. Matkailija kasvattaa omaa luonnettaan, avoimuuttaan ja sietokykyään törmätessään asioihin tai tapoihin, jotka on muualla erilailla tai jotka ei miellytä. Jotkut valittavat esim. etelä-Euroopassa nähtyään ränsistyneitä taloja, jossain vaiheessa minä en enää nähnyt niitä sillä tavoin kun katselin miten useita eri värejä niissä oli. Tietysti korjaus ja remontointi on tosi tärkeää jos siihen on varaa, kaikilla ei ole ja joskus se tulee ymmärtää, kaikilla ei ole sama tulotaso. Tuhatvuotisten nähtävyyksien ei ole tarkoitus olla uutuudenkiiltäviä ja niissä ainakin rosoisuus saa näkyä. On kohteita joissa ei tiedoteta vaikkapa muista maista tai terveystiedosta mitään, mutta se on koulutuksen tason syy silloin, ei voi osata jos ei opeteta. Joissain kohteissa on vaan niin kuuma että reipaskin ihminen saattaa tuntea olevansa sulamassa oleva jäätelö, joissain kohteissa niin kylmä että haluaisi mennä ulos vasta kesällä. Jos stressaa liikaa eri maiden eroavaisuuksia silloin ei rento loma onnistu. Jossain vaiheessa matkailijalle voi tulla myös ihan sama -olotila, jolloin ei jaksa ainakaan pienistä asioista enää hätkähtää ja melkein hyväksyy ne jolloin ne asiat eivät enää vaivaa.


Tässä myös toinen hyvä sanonta: kun muutosten tuulet puhaltavat, jotkut ihmiset rakentavat muureja ja toiset tuulimyllyjä. Koskee aika monta asiaa, usein myös politiikkaa. Muurien rakentamisestahan ei koskaan ole ollut mitään hyötyä aidosti, joten ne on usein purettu tai rikottu. Muurejen rakentamiselle ja sisäänpäinkääntymisellä saadaan usein vain ikäviä asioita aikaan. Tuulimyllyjä pitää rakentaa ja suosia tuulivoimaa. Muureja voi rakentaa muullakin tavoin, kuten olemalla sellainen ettei hyväksy mitään, tai jos ei hyväksy vaikkapa muiden mielipiteitä tai matkakokemuksia. On hyvä ottaa huomioon etteivät kaikki koe jotain tiettyä kohdetta paratiisina ja oman mielipiteensä saa kertoa asiallisesti. Aina ei voi miellyttää, eikä pidä. Saa myös kertoa jos pitää jostain kohteesta. Luen mieluiten aitoja rehellisiä matkablogeja. En ymmärrä matkailijoita, jotka suuttuvat siitä jos joku tietty kohde ei nouse myös toisten suosikiksi. Voiko matkailija sanoa olevansa avoin ja suvaitseva, jos ei hyväksy sitä ettei matkailijan omasta suosikista tule kaikkien muidenkin suosikkia?  minä en välitä siitä jos vaikka Italia (tai muut) ei jotain toista miellytä, se maa on kaunis mutta ei täydellinen. Yhdellä pakettimatkalla yksi Rhodosfani piti suuren puheen siitä kuinka hän inhosi Italiaa, kehuen omaa suosikkikohdettaan. Ohitin jutun olankohautuksella. Tietynlaiset kokemukset tai asenne voivat jättää jälkensä, jolloin saattaa saada kohteesta kuin kohteesta aivan täysin eri kuvan. Monet kohteet ovat myös todella kiisteltyjä, vaikkapa Turkki, jossa on upeita merimaisemia mutta myös kummallista politiikkaa. Voin hyväksyä sen jos joku ei tykkää samoista kohteista kuin minä ja siksi odotan samaa myös muilta matkailijoilta että hyväksytään toisten mielipiteet/kokemukset. Minulla ei oikeastaan ole suuria inhokkikohteita, mutta on kohteita joihin palaan todella mielelläni ja kohteita jotka ei aiheuta tuonne nyt heti -tunnetta. Joskus on myös hyvä käydä toinen kerta siinä kohteessa, joka ei ensin miellyttänyt, se voi yllättää.

Avoimuus ja sietokyky ovat paljon muutakin kuin se että menee matkalle ja hyväksyy jotain valikoiden. Kolmas asia josta haluan kirjoittaa on se ettei sillä ole väliä paljonko on matkustanut, pääasia on se että matkustaa jos haluaa. Maapisteiden keruu on ok ja asia erikseen. Mutta se ei ole ok jos toisia vähätellään siitä jos joku on matkustanut vasta vaikka muutamassa kohteessa. Matkailun ei tulisi koskaan olla suuri kilpailu siitä kuinka monessa maassa on ollut, tärkeintä on ne kokemukset, muistot, maisemat. Kilpailla voi tietysti reilustikin mutta siihen ei kuulu mollaus tai aliarviointi. Asioita voi katsoa monesta eri näkökulmasta. Suvaitsevaisuuteen kuuluu myös toisten matkailijoiden ja matkakokemusten hyväksyminen, vaikka ne joskus olisivatkin eri. Avoimuuteen ja suvaitsevaisuuteen kuuluu myös se että jos menee pakettimatkalle tai nähtävyyksille, hyväksyy sen että siellä on muitakin turisteja.  Juttuun saa ottaa kantaa jos haluaa.

Thoughts about this subject. When you travel much around you will soon notice which things are different in other places than in your home country. Then the traveler could accept or just wonder forever. Travelers are free to choose if they accept or wonder weird culture things or habits. Traveler who worry about things will take a lot of stress and it's easier just to accept or don't care about every little thing. Sometime when you travel very much around you will get used to many kind of things and then those little things won't bother anymore.

Another quote is well related to politics and to much more. Example sometime I wonder traveles who start to hate each others if someone say "This destination is not my favorite at all!" it's someone's point of view and we must accept that all destinations are not suitable to all travelers or won't become their new favorites. We all got different experiences, me too. I don't hate any destinations but I got destinations where I will return time after time. Everyone has her/his own point of view. We can't just brag about everything all the time, this is what I truly think. Mostly I like to read honest travel blogs. I've seen people who didn't like destinations I like and I can totally accept that.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.