keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Kysymyksiä ja vastauksia risteilyistä+laivamatkoista

Risteilyinfoa

Laivamatkailusta kysymyksiä ja vastauksia. Ajattelin koota risteilyistä kiinnostuneita varten kysymys & vastaus postauksen joten tässä tulee ja kiva jos on jollekin hyötyä tästä:

1. Mikä reitti/risteily kannattaa varata?
Riippuu siitä minkälaista risteilyä olet hakemassa ja missä kohteissa haluat erityisesti käydä. Jos olet jo nähnyt Espanjaa ja Italiaa, mene Kreikan risteilylle tai etelä-Amerikkaan tai Karibialle. Jos asia on päinvastoin mene Italiaa, Ranskaa ja Espanjaa sisältävälle risteilylle. Myös Kanarialle päsee risteilylle, joten sellainenkin loma onnistuu. Jos olet jo käynyt ko.maissa ja haluat seikkailumatkalle niin valikoimissa on vaikka mitä: Afrikkaa (etenkin talvella), Dubai, Karibiansaaria (niistä kaikkiin ei edes tarvita viisuminhakua), Israeli, Usa, Alaska, Islanti, Englanti ym. Jos tykkää talvikohteista voi varata vaikka Alaskan risteilyn, Islannin risteilyn tai jokiristeilyn joulumarkkinoille Euroopassa. Costalla pääsee Välimerelle ja Israeliin talvella. Jos tykkää tropiikista voi valita vaikka Välimeren, etelä-Amerikan tai Karibian. Välimerellä on usein aurinkoista myös talvella, vaikka sää voi olla sateinen, mutta yleensä kuitenkin kevätmainen sää. Kaupunkikohteista pitäville löytyy Amerikkaa, Dubaita, New York  ym. Myös seikkailumatkalaisille on vaikka mitä risteilyitä tarjolla Afrikasta Kiinaan. Lumesta ja vuorista pitäville löytyy risteilyitä Kanadaan, Alaskaan ja Antarktikalle.

Questions & Answers of cruises
1. Which cruise I should choose and book?
Depends what kinf of cruise you are looking for. If you have already seen Italy and Spain visit also Greece and Portugal. Caribbean and South America with amazing sea views. Possibility also for great adventure cruise: Dubai, South Africa, China, Canada, Iceland, Alaska, Antartica and more. 

2. Mikä on palvelumaksu ja miksi se täytyy maksaa ja onko pakko?
Tämä mietityttää minuakin aina välillä. Luulen että tippings tippipalvelumaksu on jokin jäänne (amerikkalaisten) tippikulttuurista, mutta laivoilla tulee usein pakolliset tippimaksut, joka lähteiden mukaan menisi henk.kunnalle, mutta tiedä näistä. Suomalaiset ovat tottuneet että hintoihin sisältyy jo valmiiksi palvelumaksut, joten jos ajatus tuntuu vieraalta voi ostaa myös valmiin risteilypaketin johon kuuluu jo kaikki myös tippimaksut. Matkatoimistoilta saa lisätietoa risteilypaketeista joihin kuuluu kaikki. Amerikkalaisille on täysin tavallista nuo tippimaksut. Palvelumaksuista voi yrittää päästä eroon jos ei ole tyytyväinen saamaansa palveluun voi asiasta sanoa laivan respassa ja yhtiöstä riippuu miten reagoivat. Palvelumaksua voi kertyä jopa yli sata euroa viikon risteilyllä, pidemmillä vielä enemmän, joten kannattaa kysyä valmista pakettia johon sisältyy kaikki. Myös juomat voi ottaa valmiina etukäteen (tai laivalla) maksettuna juomapakettina. Jos kahvi, vesi ja tee riittää ne sisältyvät jo valmiiksi buffettiin yleensä aina. Esimerkiksi risteilykeskus ja loistoristeilyt voivat myydä myös valmiita risteilypaketteja joihin sisältyy kaikki. Jos ei halua erikseen maksaa mistään, sitä kannattaa kysyä ennen risteilyreissua. Msc:llä palvelumaksu oli 11e, lisätietoa tippimaksuista. Tippimaksut saattavat myös nousta.

2. What is a tipping fee?
tipping fee is one service fee and not always included depends which kind of package you buy. Cruise Critic has information about the tipping fees. You can also buy drink package and other packages that inclided all when you go to ship or before going. Example Msc has included water, tea and coffee at the buffet.

3. Onko lapsille/lapsiperheille tekemistä?
On kyllä, itseasiassa lapsille näytti olevan paljon kaikkea. Lapsille on klubi sisätiloissa joissa on ohjaaja/ohjaajia leikittämässä. Näkyi myös ulkokannella liukumäki sun muuta. Usein on lastenaltaat erikseen. Lapset näyttivät viihtyvän koko päivän aamusta iltaan altailla. Lapset näyttivät tykkäävän hakea myös kakkupaloja buffetista. Aivan pienimpiä lapsia kannattaa aina itse vahtia oli missä tahansa ja vieras ympäristö voi tietysti myös säikyttää lapsen jolloin on hyvä olla itse läsnä. Uteliaat lapset menee omia menojaan kun silmä välttää. Msc:llä oli apteekissa myynnissä vähän leluja. Buffetissa oli erillinen pieni ruokaosasto lapsille jonne minun teki aina välillä mieli mennä mutta en kehdannut. Lapsiperheet voivat myös valita Disney cruise yhtiön, jolla on varmaan eniten kaikkea Disneyn showta ja hahmoja lapsille. Kun olin lapsi olisin kyllä halunnut tuollaiselle.

3. Something to do for families?
I notice children had much to do on board. They has often a club or clubs on board with a worker who plays with kids. Swimming pool for children. Buffet could have special food for children.  Disney cruise is perhaps the most suitable cruise company for families with the Disney characters and shows.

4. Onnistuuko netin ja puhelimen käyttö laivalla? miten voi seurata uutisia?
Netin voi ostaa joko 20-60 minuutiksi tai vaikka koko risteilyn ajaksi nettipaketin, tosin ovat vielä kalliita. Hinnat vaihtelevat laivayhtiön mukaan ja joskus on tarjouksia. Puhelimen käyttö onnistuu kun on maata/saaria näkyvissä puhelin toimii, mutta jos on keskellä merta kaukana kaikesta puhelin ei toimi. Sama juttu netin kanssa, ei välttämättä aina toimi merellä. Joillain yhtiöillä netti on halvempi ja joillain kalliimpi. Joissain satamissa on ilmainen wifi ja yleensä myös satamien kahviloissa pitäisi olla, kannattaa kysyä. Msc:llä myytiin useita uutislehtiä eri kielillä, näytti löytyvän Dailymail, Australian uutislehti, saksalaisia lehtiä, Dubain uutislehti ja vaikka mitä, mutta suomalaiset lehdet puuttui. Minulle risteilyllä oli kivaa se Out of ulkomaailmasta tunne, joten en seurannut uutisia viikkoon, joten laivalla voi ja saa olla uutispimennossakin jos haluaa. Keskellä merta ei tarvitse olla kaikesta tietoinen koko ajan, tai näin ajattelin ja tykkäsin. Msc:llä oli myös pieni kirjasto tosin vanhoja kirjoja.

4. How I could keep reading news or use internet on board?
It's possible to buy internet (just example) 40-60 minutes or then the whole wifi package. It may not always work but anyway possible to buy it. You can also try calling when you see the land it could work then but when you are far from land calling may not work. If you see land/islands you could try calling it could work. Some ports could have a free wifi at the cafes but not always possible to find. I was on Msc cruises and notice there was many newspapers example Dailymail, Australian news, German and Dubai news. For me it was somehow nice to stay a week on sea out of everything so I didn't read news on that week. Cruise ships has also often a small library (big one I would like). 

5. Miten ruoka-allerginen voi matkustaa? mitä jos sairastuu jostain?
voi kyllä, ruoka-allergiasta tulisi tiedottaa etukäteen. Jos buffetti on sekava voi aina mennä laivan ravintoloihin syömään erikoisruokia, joita pyytää erikseen ja valikoi. Kermaa vaikutti olevan useassa ruuassa Msc:llä ja selkeästi Saksan ruokakauppojen jotain tuotteita. Msc:llä näkyi erillinen sushiravintola, jota teki mieli kokeilla. Hedelmiä ja vihanneksia oli yleensä runsaasti tarjolla ja herkkävatsaisena en sairastunut. Laivassa näkyi pikkuapteekki (ärrän kokoinen tai pienempi) ja maitohappobakteerit kannattaa aina olla laukussa matkalla kuin matkalla varmuuden vuoksi. Laivalla toimii yleensä ainakin yksi lääkäri. Ekan laivan buffetissa oli runsaat ruokavalikoimat ja aina löytyi jotain syötävä, mutta toisella risteilyllä buffetissa oli suolaisia ruokia. Vältin itse omat ruoka-allergiat niin etten syönyt kanaa koska saan usein vatsaoireita kanasta. Jos on herkkävatsainen tai muuten vain esim. krooninen sairaus niin matkavakuutus kannattaa ottaa lyhyellekin risteilylle, pidemmille se on usein pakollinen. Useissa laivoissa toimii lääkäri+pikkuapteekki. Huomasin että buffettia siivottiin ja pyyhittiin lähes koko ajan, joten se oli tarpeeksi siisti. Olen saanut lukuisia vatsatauteja eri kohteiden pikaravintoloissa, mutta laivalla koin buffetin puhtaaksi. Ruoka kannattaa hakea heti, eikä jäädä odottamaan mitä on jäljellä. Kävelyä pitää tarkkailla koska tiet ei ole tasaiset joka maassa. Euroopan kohteissa ei ainakaan nykyisin taida olla tautihyttysiä, joten suuria hyttystauteja ei liene odotettavissa. Mutta sellaisia voi olla Afrikassa ja Karibialla. Rokotukset kuntoon etenkin jos lähtee kaukomaille. Matkavakuutus etenkin pidemmille risteilyille, tosin täytyy ottaa selvää mitä se korvaa. Terveys on asia josta kannattaa maksaa, joten kannattaa varata sen verran matkakassaa että pystyy tarvittaessa ostamaan lääkkeet/käymään lääkärissä. Maitohappobakteerit voi ottaa mukaan.

5. How I could travel with food allergy or what if I get sick?
It's possible to travel but you should mention about the food allergy before going on board. If you cruise far then travel insurance could be important. Vaccinations could be important too.

6. Voiko astmaatikko matkustaa laivalla?
Sanoisin tähän että riippuu siitä onko pahalaatuinen astma, keskitason vaiko lievä. Msc:n hytissä oli viileä ilmastointi päällä joka puhalsi hyttiin viileää ilmaa. Ilmastointi oli minulle ainakin hyvä vaikka tosi viileä ulkolämpötilaan verrattuna. Joillain laivoilla on kokolattiamatto. Astmaatikon kannattaa valita ikkunaton/ikkunallinen hytti, koska omien kokemusteni mukaan parvekehyttiin tuli viereisen laivan savujen hajua parvekkeen oven kautta yhden kerran. En saanut oireita mutta tuli hetkeksi outo olo. Muuten parveke oli kiva lisä. Ilmastointi vei kuitenkin sitä hajua nopeasti pois ja kyllä lentokoneessakin aika usein (lähes aina) haisee kerosiini. Hytti siivottiin 2 kertaa klo.12 ja myöhemmin iltapäivällä. Laivalla oli tupakka-alue erikseen ja sieltä tuli kyllä voimakas haju, mutta ei hyttiin asti. Olisin enemmänkin huolissani matkakohteen ilmansaasteista, mutta Välimerellä en huomannut niitä. Jos menee risteilemään Kiinaan tai Intiaan, täytyy varautua ilmansaasteisiin, mahdollisesti savupilviin, Euroopasta myös esim. Belgiassa joskus tosin viikonloppuina vähemmän. Laivalla on yleensä myös apteekin lisäksi ainakin yksi lääkäri. Matkavakuutus kannattaa silti olla mukana koska jos matka jää kesken ja tieto siitä mitä se korvaa. En ole varma siitä miten ilmastointilaite vaikuttaa vaikkapa kohteessa jossa on runsaat ilmansaasteet, mutta Belgiassa ollessa ilmanvaihtokanava ainakin puhalsi pieniä fotokemikaalisen sumun aiheuttamia vaaleita pienhiukkasia myös sisälle ulkoa ja hengitysteiden kautta keuhkoihin sekä silmiin. Jos ei ole herkkäsilmäinen eikä astmaa, niistä ei ehkä saa oireita. Ihottuma varmaankin lievin muoto mitä voi ilmansaasteista saada. Kiinaa ei ehkä kannata astmaatikon harkita risteilykohteeksi, ellei ilmanlaatu parane. Riippuu tietysti myös omasta olotilasta, jos on vain lähes oireeton/lievä astma se on eri kuin sellainen todella vakava astma. Astmaatikon täytyy saada hytti joka on kauempana tupakkahuoneesta. Risteilyitä ei ole rajoitettu sen mukaan onko terve vai ei niin terve, mutta jonkinlainen peruskunto olisi hyvä olla. Laivoilla kyllä käyvät monenlaiset ihmiset ja olen nähnyt vaikka mitä. Kaikesta huolimatta on kuitenkin hyvä että myös sairaat saavat matkustaa.

6. How could a person with asthma travel/cruise?
It's possible but keep on mind these few things.  It depends if you have a serious asthma or mild. Cruise ships usually has AC on. You could choose a cabin without window or balcony (and far from cigarette casino) because once I notice smoke came to cabin from balcony. I really like balcony and didn't feel very sick but this thing I notice once. If you have a serious asthma try not to travel to destinations where is often heavy and strong air pollution. Photochemical smog could be dangerous and unhealthy. Usually cruises are not limited and I notice also sick people traveling. If you have no asthma and if you don't feel sick you are ready to travel anywhere.

7. Voiko laivalla urheilla?
Kyllä voi, laiva ei välttämättä ole sellainen paikka jossa vain syödään ja syödään, vaikka saa se toki sitäkin olla oman valinnan mukaan! Laivalla voi reippailla kävelemällä rappuset ylös alas, usein se on myös nopeampaa koska lähes kaikki haluavat aina ahtautua hissiin juuri samaan aikaan. Voi uida jos on tilaa, yleensä illalla on paremmin tilaa. On erillinen maksullinen spa-osasto saunalla ja porealtailla. Msc:llä olisi ollut maksullinen kuntosali, tanssitunteja, joogaa. Ilmaisia tansseja ulkokannella välillä. Retket käy tietysti myös kuntoilusta, tai omatoimiretket. Laivasta riippuen on erilaisia harrastusmahdollisuuksia, uusilla jopa enemmän. Joillain laivoilla voi pelata golffia, tennistä tai osallistua huippukokkien kokkauskursseille. Riippuu minkä laivan valitsee. Maissa voi kohteesta riippuen mennä vaikka patikoimaan tai uida. Huomasin että jotkut turistit lähti laivalta patikointireissulle ja joskus on myös pyöräilyretkiä saatavilla. Tietysti voi myös itse kuntoilla eli kavuta rappusia ja liikkua ympäri laivaa. Buffetissa voi järjestää omat syömäkilpailut kuka jaksaa syödä eniten, mutta sitä nyt ei taideta laskea urheiluksi!

7. Possibility for sport on board?
Yes. You could walk around the ship, go swimming, spa, gym, dance lessons, yoga, tours, sometime could be golf, tennis and more. Depends which ship you will choose.

8. Miten laivalta mennään ulos? onko turvaohjeita usein?
Laivalta mennään ulos samasta ovesta, josta tietysti kaikki yrittävät samaan aikaan ulos, joten paras konsti välttää ruuhkaat on mennä ulos vasta 5-30min. sen jälkeen kun laiva on satamassa ja ulosmeno aloitettu. Msc:llä ei ainakaan ollut mitään ryhmäohjausta ulosmenoon, mutta turvatarkastus eli sellainen kuin lentokoneissa mutta paljon nopeampi, tosin karjalauma tyyppinen ryntäys oli jos meni heti ulos. Sisään tullaan yleensä samoista (tai eri) ovista ja sisään voi tulla takaisin vaikka heti tai sitten myöhemmin. Laivassa voi käydä myös syömässä jos ei halua erikseen maksaa eri kohteiden ravintoloita ja sitten voi mennä vielä takaisin ulos jos ehtii. Laivasta voi myös jäädä kesken kaiken pois jos löytää kiehtovan kohteen, kunhan sopii asiasta ensin laivan respassa. Eli samalla kertaa voi yhdistää laivamatkan ja loman maissa, tietenkään asiasta ei tarvitse sopia jos on vaikka viikko ennen matkaa lähtökohteessa tai laivalta muutenkin pois lähtiessä. Turvaohjeita oli aika usein jotain 2-4 kertaa päivässä, mutta niitä ei ollut pakko kuunnella Msc:llä, eikä tarvinnut heti mennä elokuvateatteriin katsomaan ohjeita. Joillain muilla yhtiöillä voi olla erilaiset tavat. On tärkeää että ottaa laivakortin mukaan ulos mennessä. Hyteissä on yleensä pieni kassakaappi johon voi jättää pienet arvotavarat jos ottaa sellaisia mukaan.

8. How to get out of the ship to visit destinations? 
It goes like this sometime all people are trying to go out at the same time. That's why I prefer ti wait about 5-30 min. before going out after them.

9. Kannattaako risteilylle meno? millainen on buffet?
Kannattaa jos haluaa kiertää useita eri kohteita ja syödä buffetissa. Hotelleissa usein kuuluu vain se aamupala (jos kuuluu) ja ainakin Italiassa se aamupala on usein vaan kroisantti, marmelaadia ja kahvi. Laivan buffetissa saa syödä runsaasti ruokia ja jälkiruokia. Käyn aika harvoin ns. oikeissa ravintoloissa, joten on vaikea verrata, mutta eniten olen kuitenkin tykännyt buffetista jos vertaa pikaruokaloihin tai hotellien aamupaloihin. Annoksia saa ottaa sen kokoisia kuin syö. Usean kohteen näkeminen samalla kertaa on myös hyvä juttu, koska matkat niihin kohteisiin erikseen ostettuna voi tulla kalliimmiksi. Tai voi löytää uusia suosikkikohteita risteilyn muodossa ja palata niihin kohteisiin vielä toistekin. Usea kohde voi yllättää ja voi löytää niitä uusia suosikkeja. Msc:llä buffettiin kuului vaihtelevasti pasta-annoksia, pieniä kakkupaloja, riisiruokia, pitsapaloja, hedelmiä, salaatteja ym. Juomat vesi, tee, maito, kahvi. Aamupalalla appelsiinimehua, keksejä, mysliä yms.

9. Would you recommend cruise travel? 
Yes I would if you would like to see destinations and find new destinations to visit again. Usually I would also recommend cruise not only because of multiple destinations but also the buffet.

10. Onko risteily aina superkallista luksusta?
Ei ole, risteily voi jopa tulla joskus halvemmaksi kuin kallis kaukomatka. Risteilyitä löytää 300-600e tarjouksessa ja myös kesällä voi löytää sen hintaisen. Tosin tippimaksut tulee. Jos pärjää juomalla buffetissa vettä, kahvia, teetä niin silloin ei tarvitse maksaa muita juomia erikseen, niin minä tein. Tosin juomapaketin ja jäätelöitä saa ostaa erikseen jos haluaa. Mitä aikaisemmin risteilyn varaa sen edullisemmaksi se voi tulla, kun usein sellaiset super risteilyt kallistuu mitä ajankohtaisemmaksi tulee. Kallista risteilyllä voi olla myös spa, ostokset, kosmeettiset hoidot, valokuvat, retket yms. Jos haluaa välttää ne, voi käydä uimassa uima-altaassa jos on tilaa, voi mennä omatoimiretkille ottamalla kohteessa paikallisen bussin/junan tms. Kaikki riippuu siitä mihin laittaa rahaa ja usein myös yhtiön valinta saattaa vaikuttaa. Kalliita merkkihajuvesiä oli laivalla tarjouksessa 100e 2kpl eli 50e kpl jos olisi ostanut kaksi, ei muuten ollut siten paha tarjous, en kuitenkaan ostanut. Netin käyttö laivalla saattaa tulla vieläkin kalliiksi, joten en ottanut, mutta eri kohteiden satamissa voi olla kahviloita joissa netti toimii. Moni ei tykkää yllätyslaskuista, joten useat matkatoimistot myyvät myös all inclusive -paketteja joihin kuuluu valmiiksi juomat, tippimaksut yms. Sellaisen ostaminen kannattaa jos haluaa kaiken kuuluvan hintaan. Retkille lähdöstä voi olla montaa mieltä. Jos menee maksetulle retkelle näkee paljon, mutta useimmiten aika kuluu bussissa istuen. Jos ei mene retkelle voi vapaasti tutkia kohdetta itse, tai mennä toiselle omatoimiretkelle. Kumpikaan ei ole väärä tapa, mutta kannattaa miettiä kumpi kiehtoo enemmän ja jos haluaa säästää niin silloin itse maihin. Ainakin Msc laivoilla oli arkisesti pukeutuvia ihmisiä.

10. Is it always expensive luxury to cruise?
No, not always. It could be even cheaper than some big around the world or other tour travel.  It's possible to find 300-600€ cruise. Tour agency could sell All inclusive -package. It depends also much of what you buy on board, if you spend much sure it will be more expensive. Choose wisely if you want to save.

11. Ehtiikö kohteissa nähdä mitään?
Tämä on kysymys jota varmasti aika moni miettii, kyllä ehtii. Kaikki riippuu siitä mihin aikaan herää. Jos herää myöhään niin tietysti se on sitten niin ettei kohdetta näe kun ehkä vaan tunnin. Herätyskello soimaan. Aamulla heräävät näkevät tietysti eniten, koska silloin on yleensä aikaa noin 3-8 tuntia tutkia kohdetta. Laivalta saa lehtiön jossa lukee ajat ja ajat on aina maan ajan mukaan. Minulla oli Maltalla aika vähän aikaa tutustua kohteeseen, mutta oma vika koska heräsin myöhässä. Jäi kuitenkin sen verran aikaa että ehdin tutkia sataman seutua ja laivasta näin paljon lisää maisemia. Palmaa näin vain yöllä koska laiva saapui satamaan vasta yöllä. Kaikkia muita kohteita ehdin tutkia useiden tuntien ajan, kuten Messina, Kreikka, Italian kohteet. Risteilyitä on erilaisia ja joihinkin risteilyihin sisältyy se että laiva on tietyssä kohteessa satamassa 1-3 päivää, mutta useimmiten laiva on vain päivän kohteessa ja lähtee illalla/iltapäivällä. Risteily sopii matkailijoille jotka pitävät siitä kun horisontti vaihtuu ja maisemat vaihtuu, siitä tunteesta kun seuraavana päivänä odottaa taas uusi kohde. Laivoista ja veneilystä kiinnostuneille risteily sopii myös koska näkee paljon erilaisia merimaisemia. Meren väritkin vaihtelevat.

1. Time enough to see something?
I think this is the question many travelers keep thinking if they got enough time when they visit destinations. I would say yes. It all depends which time you will wakeup. If you wakeup early you have something like 3-8 hours to get to know the destination. Some cruises stay at the port 1-3 days and then you got even more time to visit the destination but it depends on itinerary. Cruises are often very suitable to travelers who like to see many destinations and go to new destinations everyday. I'm one of those.

12. Uudet risteilyhaaveet?
Tässä uusia risteilyhaaveitani haluaisin kaukomaille, trooppiset maisemat ja saaret kiehtoo eniten. Välillä myös Amerikka, mutta se on vähän laantunut. Välimerelle lähtisin koska tahansa mihin vuodenaikaan vaan. Näiden unelmien jälkeen kyllä myös lumiset vuoret olisi varmana myös hienoa nähdä laivasta, joten kannattaisin sellaistakin risteilyä. Tosin hytissä tulisi olla hyvä lämmitys koska tykkään vain lumesta jos on lämmitys ja kyllähän moderneissa laivoissa on se lämmitys. Lähes mikä vaan kelpaisi.

12. Your new cruise dreams?
I would like to cruise far, across ocean, see more of tropical landscapes, islands. Mediterranean I would visit again anytime and any season. After these I would also like to see Snowy mountains and other kind of destination. 

13. Reittejä
Norwegianilla on nyt risteily uudelle trooppiselle Karibiansaarelle. Halusin jakaa videon koska saari näyttää miellyttävän trooppiselta. Harvest Caye, Belize, otettiin laivayhtiön valikoimiin marraskuussa ja tässä video saarelta. Toinen video Silversean pitkältä seikkailuristeilyltä Antarktikalle, joka on valikoimissa marraskuussa 2017. Royal Caribbeanin uusin kohde on Kuuba, seilaa Floridasta Kuubaan huhtikuussa. Mainitsemin arvoinen Royal Caribbean Vision of the seas risteily 3.4 (16 yötä) reittinä Dubai, Muscat, Aqaba Jordania, Suezin kanaalin ylitys, Jerusalem, Haifa Israeli, Ateena, Venetsia. Lisäksi Royal Caribbeanilla on tarjous jossa toinen henkilö pääsee puoleen hintaan jos varaa tämän tai muun Euroopan risteilyn all inclusive pakettina. Risteilyyn tulee kuitenkin tippimaksut lisänä. Tarjous voimassa 1.4 - 31.11.   Norwegian Star 15 päivän Atlantin ylitys risteily 5-20.11 Roomasta (Civitavecchian satamasta)  1359e. Näe ensin Rooman nähtävyydet, sitten suuntaa Civitavecchian satamaan josta risteily alkaa. Reitillä Barcelona, Funchal Madeira, päiviä merellä, St. Thomas Amerikan neitsytsaaret, Miami Florida. Samalla kertaa näkee Välimerta ja Karibiaa. Tämmöiset reitit kiehtoo. Shakira on muuten uudessa Costan mainoksessa.

13. Routes
Many kind of cruises example from Mediterranean to Florida. Suez Canal. 
Check Royal Caribbean offers.