perjantai 16. syyskuuta 2016

Sardinia Porto Torres turkoosi meri, maisemia ja paljon aurinkoa


Toinen matkakokemus Sardiniasta, tällä kertaa Porto Torresista pikkupaikasta kesältä. Näin heti laivasta ulos tullessa turkoosinsinisen meren, juuri niin hienon kuin postikorteissa ja muissa mainoskuvissa! Kuvia ei ole muokattu ja värit on samat kuin kuvissa. Otin siis laivan Barcelonasta Sardiniaan. Muutaman päivän jälkeen huomasin että meren värit vaihteli sään mukaan: pilvisellä säällä meri oli vaaleansininen ja kirkkaalla säällä turkoosinvihreä+sininen. Merivesi kirkasta ja läpinäkyvää useista kohdista. Alempana ravintolavinkki, majoitusvinkit ja nähtävää. Säästä: ilma oli usein kuuma +36C ja kirkas aurinkoinen taivas, mutta toisinaan oli todella tuulista ja välillä myös helteellä tuulista. Tykkäsin myös tuulisesta säästä, mutta silloin oli kovat aallot eikä siis ranta/uimakeli. Kahviloissa hintataso yleensä alkaen 2e ylöspäin. Coperto eli pöytä/palvelumaksu ravintoloissa kuten Italiassa yleisesti. Liikenneyhteydet vielä melko huonot kuten yksiraiteinen juna, mutta reittilaivat kulkee ja bussit ilmeisesti ainakin kerran päivässä. Kulkuneuvojen ilmastoinneista ei tietoa. Suosittelisin vuokraamaan auton, koska siten voi nähdä enemmän tätä saarta. Vähän turisteja ainakin alkukesällä. Paljon luontoa. Laivaturisteja putkahtaa aina silloin tällöin muualta Italiasta, Barcelonasta ja Korsikalta. Useimmat kuitenkin vain ohittavat Porto Torresin laivoilla ja ihailevat kohdetta vain kannelta. Itse jäin laivasta tässä kohdin pois, joten ei tarvinnut vain ihailla kohdetta kannelta! sillä hetkellä tunsin olevani onnekas. Tulin Sardiniaan Grimaldi lines lautalla, jossa maksaa vähemmän pelkkä istumapaikka ja hytti enemmän. Kulkee myös Tirrenia ja Corsica ferries yhtiöt. Läksin Barcelonasta juhannushulinoiden eli buukattujen majoitusten takia Sardiniaan. Päätös Sardiniaan lähdöstä tuli vasta aivan viime hetkellä hotellin aulassa lähtiessä ja sain varattua laivaliput samana päivänä, vaikka se kesti. Lähdin ilman majoitusta ja otin majoituksen vasta paikanpäällä. Sardiniassa oli jatkuva yli +35C helle, jolloin voi saada auringonpistoksen ainakin jos on liikkeellä päivisin ja kävelee mäkiä joissa ei ole varjoa. Ruskettuminen on lähes taattua, sillä aurinko paistaa erittäin kirkkaasti pilvettömältä taivaalta.

Aurinkorasva tuikitarpeellinen tässä kohteessa, minulla oli kaksi. Kun sain auringonpistoksen sen jälkeen muistin laittaa jokapäivä ja myös aurinkolaseja tarvitsi. Turisteja katseltiin välillä ihmetellen koska tällä saarella ei vielä käy todella runsaasti turisteja ainakaan kaikissa kohteissa. Mutta sesonkiaikana turisteja tulee vähän enemmän kuin muuten. Tai turistit keskittyvät lähinnä kai Smaragdirannikkoon ja Stintinon turistiresortteihin enimmäkseen ja unohtavat muut alueet. Uskon että Sardiniassa on vielä paljon ihmisiä jotka eivät ole koskaan nähneet turisteja, joten täällä turisti voi olla nähtävyys kuten myös pikkukylissä! Täällä voi olla se outolintu joka pyrähtää saarelle laivan tuomana. Pikkutyttö otti minusta kuvan kai siksi jos ei ole juurikaan nähnyt ulkomaalaisia. Täällä ei kumminkaan näkynyt mitään silmää iskeviä rantamiehiä, kuten ehkä joissain Italian turistipaikoissa. Juuri siksi tykkään Sardiniasta, koska tämä on saari joka ei kaikkia turisteja kiinnosta, joten ei välttämättä tarvitse talsia turistitungoksissa. Olen huomannut sen että esim. Sisiliassa on paljon extrovertteja ihmisiä, kun taas muualla Italiassa paikalliset ovat aika usein vain keskenään siis omissa porukoissaan. Lapsiperheitä näkyi ihmeen paljon, sillä Italiassa on Euroopan pienin syntyvyys ja Pohjois-Italiassa harvemmin näkee suuria perheitä. Sardinia sopii hyvin myös perhematkakohteeksi koska se on suhtkoht turvallinen, tosin kaikilla rannoilla ei ole rantavahteja jolloin vanhempien pitää olla vahtimassa lapsiaan. Sardiniassa voi ottaa upeita maisemakuvia, koska meri on niin upea ja luontoa riittää. Merimaisemista tuli mieleeni enimmäkseen Kreikka tai Karibia. Sardinian ei turistialueet ovat usein vähän kuin unohdettu osa Italiaa, sillä niin monet turistit haluavat vain Roomaan, Firenzeen, Milanoon, Cinque Terreen, Venetsiaan jne. mutta myös Sardinia on näkemisen arvoinen ja erilainen. Jos tykkäät Kreikan saarista tai Karibiasta, voit löytää samankaltaisia maisemia ja rantoja myös Sardiniasta. Voit löytää myös autioita hiekkarantoja etelä-Sardiniasta ym. Tämähän alkaa olla jo harvinaista Euroopassa, meinaan autioiden rantojen näkeminen. Porto Torresissa oli muutamia pieniä rantoja jotka oli aika täysiä helteillä paikallisista ja italialaisturisteista, mutta jos ottaa vuokra-auton voi ajaa muillekin rannoille joissa ei ole ketään muita. Vuokra-auto toimisto näkyi satamassa. Korkeuserot tulee ottaa huomioon. Sardiniassa on useaa eri kivilaatua, näin aivan vieri vieressä kalliota, graniittia ja kalkkikivivuoria. Näin myös sellaisia Portugalin postikorttimaisia kalkkikivikalliorantoja.

Sardiniassa on myös espanjalaista tunnelmaa ja iltaisin soi livemusiikit ulkona. Katalaanit Espanjasta asuttivat Algheron ja Porto Torresiin saapuivat alunperin antiikin roomalaiset. Kaupungit eroavat toisistaan, esim. Porto Torresissa on iltakävelyitä ja liikkeitä kiinni siestan aikaan. Algherossa muistaakseni iltakävely ei ollut mikään suuri kohokohta. On hyvä ettei Sardiniassa tule kukaan kiskomaan kädestä johonkin turistien karaokeiltaan tai baareihin, tai minä en tykkäisi sellaisesta, sisäänheittäjiä ei siis näkynyt. Esimerkiksi Kanarialla ja Gardalla näin sisäänheittäjiä karaokeiltoineen. Sardiniassa saa olla omissa oloissaan. Unelmarantoja löytää kun etsii, mutta rannoilla voi olla jotain mustaa levää tms. sillä useita rantoja ei siivota, vaan ne ovat luonnontilassa jolloin voi nähdä rapuja yms. Luontobongarille Sardinia voisi olla erityisen mielenkiintoinen kohde. Porto Torresin rannoilla ei ole rantavahtia eikä rannan levien siivousta, rannat ovat täysin luonnontilassa. Näin Porto Torresissa kivoja kesyjä eläimiä kuten yksikorvaisen kissan, joka kävi kerjuulla ravintoloissa ja koiran, joka oli kaikkien ja ei kenenkään. Se on hyvä että sardinialaiset ainakin ruokkivat eläimiä ja koirille oli pullovettäkin tarjolla. Tuli sellainen tunne ettei katueläimillä ole suurta hätää, ainakaan Porto Torresissa. Saarella olisi runsaasti potentiaalia suureksi turistiresortiksi, mutta en usko että paikalliset haluavat Sardiniasta uutta Kanariaa/Mallorcaa. Toki se toisi lisätuloja, mutta ehkä myös tietynlaisen aitouden menetyksen. Oli miten oli, minulle sopi hyvin se että on enemmän luontoa ympärillä, eikä vain turistiresorttimaisia palveluita kojuineen. Oli myös ihan ok kokemus ettei joka puolella näkynyt runsaasti kauppoja (toki pieniä liikkeitä oli..) aina kun ei tarvitse ostaa lisää ja lisää. Paitsi tietysti ruokaa ja Lidli löytyi. Turistikojuja näin vain yhden, mikä on todella harvinaista sillä kaikissa muissa käymissäni kohteissä turistikojuja on aina ollut runsaasti. Suuri shoppailukohde Sardinia ei ole, mutta korulöytäjä voi tehdä tosin ei todella edullisia. Sardinia on Puglian kanssa köyhintä osaa Italiassa, mutta erittäin rikas maisemiltaan.

Nähtävää: Sardiniassa on yhä sellaista nähtävää josta ei välttämättä monikaan tiedä. Löytyy esim. historialliset nuraghit, Asinaran saari jossa on paljon albiinoaaseja ja muita eläimiä, junalla voi mennä ja nähdä vihreitä nummia. Sardiniassa kulkee kohteesta riippuen moderni juna mutta myös höyryveturi. Sardiniassa voi nähdä Giara villihevosia. Voi mennä sukeltamaan jolloin voi nähdä myös koralliriuttoja. Voi mennä veneretkille tai vuokrata veneen tai kanootin. Voi nähdä kissasaaren Su Pallosu nimisessä paikassa. Kissasaarella asuu vain 6 ihmistä, siellä ei ole hotelleja eikä ravintoloita mutta on 60 kissaa. Kissat on rokotettu ja niistä huolehditaan. Kissat tykkäävät myös leikkiä vedessä. Lisätietoa kissasaaresta. Sardiniassa voi nähdä myös vesiputouksia. Vesiputouksia paikoissa Sarrabusa, Cascata di Capo Nieddu on vesiputous joka löytyy Oristano nimisestä paikassa, laskien vuorelta mereen. Upean näköinen kuvissa! Euroopassakin on todellisia helmiä. Aqua Fantasy vesipuisto löytyy Isola Rossa paikasta, lisätietoa. Asinaranatura autokierros Asinaran saarella luonnonpuistossa, lisätietoa. Asinaran saarella elää mm. albiinoaaseja, härkiä, villisikoja, merikilpikonnia, peuroja. On myös Camping Villaggio Golfo dell'Asinara, lisätietoa. Porto Giunco, jossa on upean näköinen ranta. Hyvää ruokaa: ostin perunat ja margheritapitsan Steakhouse ravintolasta Porto Torresissa, jossa ne maksoivat vain 3-4e. Euron pöytämaksua ei tule jos ottaa mukaan. Kävin myös kahdessa toisessa italialaisravintolassa, joissa oli huono palvelu koska tuotiin nokan eteen miniannos eli tavallista lautasta pienempi. Sen jälkeen suosin vain hyviksi kokemiani ravintoloita kuten Steakhouse ja kahvilat, joissa oli reilumpi asenne ja tietysti ruokakauppoja. Kohteessa on myös se tuttu Lidli ja jäätelökahviloita. Tykkäsin katsella merimaisemaa ja syödä kookossuklaata.

Ruuasta: sardinialaiseen aamupalaan kuuluu muuten mantelikakku, jugurtti, kermapasteijat, pecorinojuusto, hunaja, kahvi, prosciutto. Näin luin, tämä eroaa italialaisesta aamupalasta ainakin niin että Italian mantereella tarjotaan yleensä kaikkea makeaa: voisarvi cornettoja, ylimakeaa mehua, kahvia, kuivakakkupaloja ja joskus mysliä ja jugurttia. Yleensä jätän aamupalat välistä Italiassa koska en kestä sitä jos tulee syötyä kerralla liikaa sokeria, siksi en syö enää paljoa karkkiakaan. Italialaisella aamupalalla en ole saanut hunajaa enkä pecorinojuustoa ikinä. En ole aamupalaihmisiä, minulle riittäisi aamupalaksi vaikkapa vaan yksi sämpylä. Sardiniassa useat ravintolat ovat siestalla klo. 7-8 asti illalla, joten Sardiniassa kannattaa syödä tuhti aamupala, ellei joku turistiravintola ole kumminkin auki ja kahvilat yleensä on kuten ms hotellien ravintolat on yleensä auki. Ketjukaupat kuten lidl eivät vietä siestaa ja se oli auki myös sunnuntaina.  

Majoituksista: olin muutamissa eri majoituksissa ja Hotel Elisassa oli ystävällinen henk.kunta, joten voin suositella. Hotellissa näkyi myös eläimiä asumassa ja parvekkeelta näki mm. Corsica ferries laivoja. Jäi positiivinen kuva heistä ja heidän yksikorvaisesta kissastaan. Oli kiva kokemus katsella saapuvia laivoja parvekkeelta yhtenä iltana näin kun Corsica ferries pysähtyi hotellin lähistölle kuulutuksineen! Harvoin sitä näkee laivan aivan läheltä hotellin parvekkeelta. Hotellissa on hissi. Toinen majoitus aivan rannan läheltä olisi B&B Le Tamerici, Via Lungomare 36. B&Bssä on raput ja näköalaterassi. Keltainen rakennus.  
Hinnoista: majoituksia voi löytää noin 40-90e riippuen onko kesä vai ei. Turistiresortit kesällä ovat kalliimpia kuin B&Bt. Ruuan hinta ruokakaupoissa jokseenkin sama kuin Suomessa. Ravintoloista kirjoitin jo ylemmäs. Lauttalippuja saa noin 100-300 eurolla, halvimmat liput ilman hyttiä ja myös sesonki vaikuttaa.

Olin Sardiniassa noin kolme viikkoa ja menin laivalla Pohjois-Italiaan. Pohjois-Italiassa oli vastassa heti se jo tietämäni ja odottamani tympeä asiakaspalvelu ja erilainen, jotenkin kylmempi asenne. Luulin että voin käydä Italian saarilla, ilman että kokisin kulttuurishokkia niistä pois tullessa, mutta ei se ollutkaan niin.. Kun on tottunut kävelemään rantakatuja ja näkemään joka päivä karibiamaisen kauniin meren, on vaikea tottua siihen ettei ole vastaavaa kun menee pois. Sopeudun yleensä uusiin kulttuureihin hyvin ja nopeasti. Kun olin nuorempi tuli jopa paha mieli kun lähdin lentokoneella pois Sisiliasta. Ei vain se matka minkä jätti taakseen vaan myös se tunnelma, maisemat, kulttuuri. Aivan noin en enää tunne, mutta ilmapiiri ja kulttuurit ovat todella erilaisia ihan jo yhdenkin maan sisällä, se on tullut huomattua. Tosin mitään vastaavia tunteita ei aiheuta se jos menen vaikka Saksaan, en jää suuresti kaipaamaan kaikkia käymiäni kohteita joissa olen viettänyt aikaa. Porto Torresista lähdettyä aloin heti miettiä mitä jos menisinkin takaisin Sardiniaan, mutta koska oli kesä niin kaikki majoitukset täysiä ja kalliita. Mitä huonoa: yhtenä päivänä kävelin vuorella ja sain auringonpistoksen, jolloin tuli kova päänsärky ja huono olo mutta niin kävi vain kerran. Sardinia on kohde johon haluaisin vielä palata ja mielellään myös suuremmille rannoille joissa pääsee uimaan. Ps. oletko jo kuullut tämän? Italian rautatieyhtiö ostaa Kreikan rautatieyhtiön.


My second travel to Sardinia, Italy. I was in Barcelona but then there was San Juan Festival day and all accommodation were fully booked I had to search new holiday place to go next. I had just fes hours time to search and go. I was at the lobby for planning and found a new travel trip. My next destination Sardinia Island. I took ferry from Barcelona to Porto Torres Sardinia by Grimalsi lines ferry. I didn't photo edit these pictures taken by me. Sunny day. Sea was turquoise crystal clear+blue and at cloudy day the sea seemed more like light blue. Sea colors could change I've learned it's all about the weather and light. Hot weather about +36C everyday and wind.

About the history: Ancient Romans came to Porto Torres and Porto Torres has been under the Roman Empire. Alghero city (I've visited before) Catalans came to Alghero perhaps from Catalonia Barcelona. What else to see and do in Sardinia: visit Asinara island. See Giara wild horses. visit Su Pallosu cat island there is 60 cats. See Cascata di Capo Nieddu Waterfall in Sarrabusa Oristani, it looks amazing in pictures. Go swimming and diving. Take boat trips. 
Then after Sardinia I took ferry back to Northern Italy. Was that something I wanted, I started to feel like I just wanted to go back to South. It was almost like a culture shock to go back to Northern Italy after Sardinia. Usually I get into cultures very fast and very well but not this time. Somehow the atmosphere is often very different between Southern and Northern Italy. Southern Italy and islands has a special Place in my heart. It's not only about the travel destination it is much also about the atmosphere. Would I like to return? Yes sure, someday I would like to return and I would like to find a big beach for swimming"Nature is painting for us, day after day, pictures of infinite beauty. "
 - John Ruskin


On earth there is no heaven, but there are pieces of it


The sea is one of the most beautiful and magnificent sights in Nature


Ylempää vuorelta otettu kuva
Hill landscape

Sunset
Talon kokoinen jättikukkapuska, tälläistäkin voi nähdä. Näin tämän talon kun kävelin vuorella. Ilman aurinkorasvaa ja aurinkolaseja, jolloin taisin saada auringonpistoksen

Huge flowers
Traditional cookies


Kuvan graffitissa lukee: minulla täytyisi olla yksi talo jotta voisin reissata maailmalla. Tämä voi herättää ajatuksia ja saa miettimään graffitin sanojen merkitystä. Talo sitäkö varten että myy sen ja matkustaa, vaiko sitä varten että on paikka johon palata. Mopo sopii hyvin kuvan sanojen lähelle.

Graffiti meaning:
"I have to get one house for traveling the world"
had to take picture of this graffitis and motorbike. I'm not sure about the meaning, there could be multiple meanings. Example somebody could need house as a home for returning from the trip or then sell the house for getting money for traveling


Läpikuultavaa vettä

Clear water
Kiltti koira jonka näin ensin kioskissa ja sitten ympäri kaupunkia. Koira oli koditon tai ainakin puoliksi koditon. Koira oli luultavasti rodultaan puoliksi labradori ja tykkäsi kaikista ihmisistä. Lisää koirasta.

Kind dog perhaps half Labrador very kind one! I saw this dog in Porto Torres.
 Everyone's pet and nobody's pet. Running around the town.Upea auringonlasku
Laiva jolla tulin
Tein Lidlin salaattia ja juustotäytteisiä oliiveja. Muuten hyviä mutta oliivit maistui liikaa suolakurkulle. Oliivit täytyy huuhtoa jos haluaa suolan maun pois, mutta aina se ei onnistu 
Luonnonsilta ja toinen silta. Tämmöinenkin kalkkikivikalliorotko löytyi

Natural bridge and a new bridge