lauantai 6. elokuuta 2016

Öinen Palma ja Mallorca mereltä nähtynäEspanjan matkajuttuihin vihdoinkin päivitystä vuosien jälkeen. Välimeren risteilyn (lähti Genovasta) reitin varrella oli myös Mallorca. Luulin aluksi että pääsisin näkemään Mallorcaa päivällä, mutta asia olikin niin että laiva saapui Palman satamaan vasta illalla ja lähti seuraavana aamuna, vielä etuajassa. Piti siis unohtaa haaveeni veneretkestä ja kaupugin näkemisestä päivällä. Aluksi näin illalla sinisen rannikon joka toi mieleeni Korsikan, koska Mallorcan rannikko on kallioista ja on pikkukyliä. Tykkäsin niistäkin maisemista koska oli vihreää ja merta. Ihailin maisemia sekä hytin ikkunasta että kannelta. Koko päivä täyty viettää laivassa. Sitten näin hetken palmukatuja kannelta kunnes aurinko jo laski ja sitten vasta pääsin ulos. Ärsytti kun ei päässyt heti maihin ja ärsytti laivan hidas mateleminen satamaan kun olisi ehkä voinut ehtiä vielä valoisaan aikaan kaupunkiin, mutta kun ei. Ei yllätys että sillä risteilyllä oli minullekin tilaa kun vasta yöllä pääsi kohteeseen. Itinerary, eli kohteissa käyntilista täytyy tarkastaa useita kertoja ennen kuin varaa risteilyn.

Laivalla meno alkoi olla jo jokseenkin levotonta koko päivän, koska italialaisia kyllästytti niin useat järjestivät huutosirkusta ja juoksukisoja laivan käytävillä koko perheidensä kera. Hytissä kuuntelin. Tosin minuakin tylsistytti. Sitten pääsin ulos ja laiva oli ihmeellisessä kohdassa meren keskellä taaimmaisessa satamassa, niin eihän siellä mitään muuta bussia ollut kuin kalliimpi laivan shuttle, joten ostin shuttlekuljetuksen laivan satamasta Palmaan. Piti mennä takaisin laivaan ostamaan shuttlekuljetuslippu laivan retkitoimistosta ja ihme kyllä lippuja oli vielä jäljellä niin pääsin öiseen Palmaan. Kuljetus maksoi 12,90e ja lipulla olisi saanut mennä edes takas laivaan ja Palmaan. Shuttle ei vienyt edes katedraalin eteen asti, vaan jätti jollekin rantakadulle jossa näkyi suuria kiviä meren reunassa. Ne kivet muistuttivat Sisilian laavakivistä. Ihmetytti se Msc shuttlekuljetus, joka ei vienyt suoraan keskustaan. Sen jälkeen kaikki kuljetuksen ottaneet kävelivät keskustaan. Palmassa olisi ollut muitakin valmisretkiä kuten flamencoilta yms. Halusin kumminkin nähdä itse kaupunkia, vaikka sitten yöllä. Katedraali oli hieno ja myös hienosti valaistu. Holvikäytävät ovat aika vaikuttavia valaistuina! oli upeaa nähdä ne. Palma vaikutti rennolta lomakohteelta, jossa on paljon turisteja kesällä. Palma vaikutti pieneltä, tosin en voi kauheasti sanoa kun en nähnyt ko.kohdetta päivällä, mutta kyllä siellä illallakin riitti turisteja keskustassa ja englantia puhuttiin joka puolella. Näin muutamia turistikauppiaita jotka myivät kadulla aurinkolaseja yms. samaan tyyliin kuin Italiassa.

Paikallisia on liikkeellä enemmän ehkäpä päivällä, tai sitten Palma on täysi turisteista. Tosin jos haluaa sivummalle rantalomalle niin Mallorcalla on toki muitakin kohteita kuin Palma. Löytyy Alcudia sun muuta. Mallorca kuuluu sekä brittien että myös suomalaisten suosikkikohteisiin. Isovanhempani ja isäni kävivät Mallorcalla. Etelä-Italiassa paikalliset yleensä kokoontuvat piazzoille iltaa viettämään, mutta tässä kohteessa en nähnyt muuta kuin katukauppiaita ja muita turisteja sinä iltana. Tuntui siltä että katedraalin läheiset kaupat, kojut ja pubit oli nimenomaan kaikki turisteille suunnattu, tai sitten ne aidommat alueet oli sivummalla. Yksi italialainen nainen ilmoitti bussissa että hän haluaa sitten seuraavassa elämässään syntyä Mallorcalla. Hintataso katedraalin läheisissä ravintoloissa annokset 10e ja koruja turistikojussa alkaen 10e. Minä maksan yleensä ravintolaruuasta 3-6e pitsa/pasta-annos Italiassa. Toisaalta oli hyvä nähdä usea eri kohde risteilyllä. Illalla oli auki baarit ja muutamat turistikojut, ei paljoakaan muuta. Mitä hyvää: rantoja on kehuttu ja ilmeisesti ne ovat hyviä. Sivummalta voi etsiä hieman tyhjemmän rannan. Lisätietoa rannoista. Venesatama näytti hienolta. Historian havinaa löytyy ja nähtävänä vanhoja taloja ja se katedraali yms. Espanjan kuningas kesälomailee Mallorcalla ja Jolie-Pitt perhe ostivat talon Mallorcalta, joten hyvähän tämän kohteen täytyy olla. Myös Ruotsin prinsessa Birgitta asuu Mallorcalla, kuten useat muutkin julkkikset. Palveluita on varmasti päivällä enemmän kuin illalla Palmalla. Ranta ja meri näyttivät puhtaalta sen mitä laivasta näin. Mallorcalle pääsee myös Espanjasta lautoilla kuten Balearia yhtiöllä. Jos matkustaisin uudestaan Mallorcalle haluaisin nähdä rantoja (päivällä) ja luontoa, ne Palman vanhat keskuskadut voisin jättää välistä. Lisää Espanjanjuttujani.

 Mallorca island landscapes remind me of Corsica. Mallorca by night. One of the Mediterranean Cruise destinations. First I thought I could see Mallorca daytime but after I realise only in the evening. Embarkaton in Palma for the night and disembarkation before 5am. I had to forget a dream about boat tour and things like that. I thought to go By bus from Port to centre but suddenly the Msc Port was like middle of the sea and there was only shuttle buses. Then I booked bus to the centre. Before getting out people got not much to do for spending the whole day on board and they started running around corridors and screaming. It is also possible to visit Mallorca By Balearia ferries.Jäätelöt näyttivät hyviltä. Hinta 2e.

Laivan kannelta kuvattuja kuvia kun oli vielä valosaa

Mallorca Coast
Pictures taken on board