keskiviikko 31. elokuuta 2016

Ajatuksia siestasta
Siesta on etelässä suosittua. Tässä ajatuksiani siestasta. Jos siesta olisi ihminen, siesta olisi aina myöhässä. Siesta olisi kuin sauna. Siesta sanoisi "myöhemmin" ja sulkisi ovet koko päiväksi. Siesta ilmestyisi vasta illalla paikalle ensin hyvin levättyään. Wikipedian kuvaus siestasta: "Siesta on varsinkin lämpimän ilmasto­vyöhykkeen maissa yleinen keskellä päivää, tavallisimmin lounasruokailun jälkeen pidetty lepo­aika. Monet seikat viittaavat siihen, että ihmisellä on geneettinen taipumus pitää siesta, itse asiassa päivittäin klo 12:n ja 15:n välillä väsymys yleisesti ilmenee ja tarkkaavaisuus heikkenee. Lyhyen siestan avulla ihmisen arvellaan jopa voittavan aikaa, sillä sen katsotaan vähentävän yöunen tarvetta yhden tai kahden tunnin verran." Kun tottuu syömään päivällä, siihen on vaikea saada muutosta. Sen takia useat turistit kokevatkin siestan vihan kohteeksi ja todella ärsyttäväksi asiaksi. Olen nähnyt esim. amerikkalaisen turistin Italiassa joka kysyi hotellista mistä hän oikein voisi löytää syötävää ja näin myös muslimimiehen joka yritti kiskoa kahvilan ovea auki. Siesta voi tulla yllätyksenä! Mutta kun on siesta ovet pysyvät kiinni. Halusi tai ei. Vatsa huutaa ruokaa, mutta siesta ei sitä kuule. Se voi olla raivostuttavaa. Se odotus kun saa vasta syötävää klo. 5 iltapäivällä, tai kuuden jälkeen.

Tosin jotkut kahvilat ja pikaruokalat eivät etelässäkään vietä siestaa. Joskus siitä kämäsimmästä grillikojustakin voi saada loistoravintolan, kun on tarpeeksi kova nälkä! tai sitten voi ostaa kaupasta syötävää tai pitää laukussa varalla esim. keksejä. Myös hotellejen tulisi ajatella ulkomaalaisia turisteja ja tilata/tarjota jotakin syötävää. Eli tässä pieni muistutus esim. Italiaan, Kreikkaan, Ranskaan tai Espanjaan suuntaaville lomalaisille: siesta alkaa yleensä klo.2 päivällä ja päättyy klo.5-6 iltapäivällä kohteesta ja sen tavoista riippuen. Sardiniassa siesta saattaa jatkua jopa ilta 7-8 asti. Illalla ravintolat ovat normaalisti auki ja yleensä myöhään. Kaikissa ei siestaa noudateta enää orjallisesti ja toki voit löytää ravintoloita runsaasti auki siestan aikaan suurissa kaupungeissa, kuten Rooma, Milano, Venetsia ja muut turistikaupungit. Jos kumminkin suuntaat lomalle pienempään kohteeseen voit yrittää varautua siestaan pitämällä mukana jotakin pikkupurtavaa, vaikka suklaata, purkkiruokaa tai keksejä laukussasi. Myös hotellien tulisi ottaa huomioon etteivät kaikki turistit ole tottuneet/tiedä siestasta. Mitä minä ajattelen siestasta? no onhan se joskus ärsyttävää, etenkin jos unohtaa asian, tai jos yllättyy ja sanotaan että ravintolat aukeaa vasta klo.8 kun on luullut että ne aukeaa kuudelta illalla. Muuten minulle ei ole niin väliä ruokailuajoilla, etenkin kun olen iltaihminen. Olen kumminkin lähes aina löytänyt jotain syötävää siestan aikaan, voi vaikka ostaa ruokakaupasta (jotka on yleensä normaalisti auki) leivän tms. Joskus tulikuuma sää pakottaa lepäämään ja siestan viettoon. Kuvassa kissa siestaa viettämässä Kreikassa.

About the time of Siesta. Siesta is a short nap taken in the early afternoon, often after the midday meal. Such a period of sleep is a common tradition in some countries, particularly those where the weather is warm. The siesta is historically common throughout the Mediterranean and South Europe. If siesta was a person he/she would always be a late and Siesta would say "Later!" and go and close the door. Then Siesta would arrive again later in the evening without any explonation. When you have no Siesta in your country it could be difficult for foreigner tourists to get used to siesta and to understand it but you can always try. I'm sure some tourists really hate siesta. While traveling I've seen tourists such as one American at the same hotel asking front desk to tell him where he could find something to eat because all restaurants were closed and then I saw another tourist who tried to open cafe's closed door but Siesta time. When stomach is yelling gimme food and all is closed. When is time of Siesta it is still possible to find food in fastfood restaurants or in some cafe or supermarket at least. Hotels should also take care of guests and order some food for their guests if the hotel has no restaurant. If you are traveling example to Italy, Spain, Greece, France remember Siesta. Restaurants and cafes will be closed about 2pm to 5-6 pm but not all it depends where you go! Example in Sardinia restaurants could be closed until 7-8 pm. If you are staying in a big city (like Rome, Milan or Venice) you will definitely find restaurants open especially open for tourists so don't worry. It all depends where you go. If you want to avoid getting hungry while siesta then keep something in your bag example cookies or chocolate. Picture of the cat in Greece taken by me

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.