lauantai 28. helmikuuta 2015

Vastuullinen matkailu #Reilutblogit kampanja

Be the Change you wish to see in the World

Matkablogeissa on käynnissä eettinen matkailu -kampanja joka sopii mainiosti tähän aiheeseen.
Ekologisia matkavinkkejä ja pohdintaa vastuullisesta matkailusta. Matkailijoita kritisoidaan usein lentämisestä, lentäminen saastuttaa eniten katso kuva. Paljon lentävät voivat maksaa lentomaksun. Puhumattakaan tehtaista ja autoilusta. En pidä ilmastonmuutoksesta ja saastuttamisesta, olenhan itsekin kärsinyt tehtaista tulleista savuista ja niiden seurauksena ollut sairas. En toivo että tulevaisuus kaikissa maissa olisi tällaista kuin Kiinassa. On tehtävä valintoja mitä tekee ja mitä ei, samanlailla kuin valitsee mitä harrastaa ja mitä ei. Niinpä moni matkailija onkin päättänyt jättää esimerkiksi autoilun pois tai vähemmälle. Matkustaa voi myös junilla sun muilla kuten minäkin teen. Pitkiäkin matkoja pääsee etenemään jos vain haluaa. Mitä tulee siihen jos ei jaksa istua ja odottaa hitaalla ekologisella matkavauhdilla, niin istuvathan monet ihmiset paljon sisällä huonon säänkin takia tai istumatyön takia. Se on vain valintakysymys että valitseeko ainaisen lentelyn vai eettisen vaihtoehdon. Jos jaksaa istua 12 tuntia lentokoneessa, niin jaksaa kyllä myös istua junassa tunteja, tai sitten voi jatkaa seuraavana päivänä tai mennä yöjunalla. Olen käynyt yhdeksässä valtiossa lentämättä ja lisääkin on listalla. En välitä siitä kauanko vastuullinen matkailu vie aikaa, mutta välitän siitä että se on ekologista ja siitä että siten näkee enemmän maisemia. Välitän myös siitä jos voin välittää muille hyvän esimerkin kestävästä matkailusta, tarkoituksena on myös inspiroida muita, ei saarnata. Risteilyitä on lukuisia eri ja niillä pääsee miten tahansa pitkälle, sellaista olisi tulevaisuuden haaveena, se voisi olla yksi loistava matkavaihtoehto. Risteilyt etelään eivät aina ole edes niin kalliita kun luullaan, sillä niitä voi parhaimmassa tapauksessa löytää jopa 300e. Eikä kalliskaan hinta ole paha hinta siitä, jos näkee samalla kertaa useita eri kohteita, joista joutuisi edes takas lentäessä maksamaan aina uuden lentojen ja majoitusten hinnan.

Puhumattakaan niistä kaikista ihmisistä jotka ovat lähteneet vaikkapa Amerikkaan lentämättä, kauan sitten. Jos menee hidasta vauhtia matkakohteeseen niin samalla voi ihailla maisemia ja maisemat jäävät kunnolla mieleen. Ilman junamatkustelua en ehkä koskaan olisi päätynyt näkemään esim. Toscanaa, Torinoa, Cannesta ja Veronaa, olisin menettänyt monia upeita kohteita! bussilla kävin Monacossa. Junilla voi mennä myös yöjunaan, jolloin voi herätä siihen että on vihdoin perillä. Jos harkitset ekologista matkailuvaihtoehtoa älä mieti hitautta vaan mieti sitä miten paljon näet ja koet! voisin vielä mainita tähän upeita maisemareittejä: jos pidät korkeista vuoristoreiteistä niin suuntaa vaikkapa Alpeille. Jos pidät rantapaikoista niin Sisiliasta ja Ranskan+Italian rivieralta löytyy todella upeita rantamaisemareittejä, joissa junat kulkee aivan merenrannan lähellä. Jos haluat nähdä koko Italian ota vaikka juna Rooman keskustasta Veronaan, Venetsiaan tai Meranoon, Rooman kautta Toscanan Livornoon rantareitillä. Tällä reitillä tulet näkemään subtrooppisia merimaisemia, sitten vihreitä mutta ei niin trooppisia Toscanan metsä- ja peltoaisemia, lisää merta ja lopulta Pohjois-Italian suuria kaupunkeja sekä kyliä jotka ovat todella erilaisia Alppeineen. Ilman ja veden saastuminen on todella huono juttu koska se vaikuttaa ihmisten lisäksi paljon muuhunkin kuten vesistöjen ja eläinten kuntoon myös. Valosaaste sen sijaan vaikuttaa siihen ettei tähtiä enää näe taivaalla, paikasta riippuen.

Mitä eläinten kohteluun tulee niin itse en ole koskaan matkoillani tukenut esimerkiksi norsusafareita tai muita sellaisia. Mutta eläintarhoihin liittyen ajatukset ovat kahdenlaisia: en hyväksy sitä jos viidakosta napataan villieläimiä kalterien taakse, mutta jos joku on pitänyt norsua ahtaassa sirkusvaunussa ja sitten norsu tuodaan parempiin ja tilavampiin oloihin eläintarhaan, kuten Roomassa on tehty niin sen hyväksyn. Valmiiksi kesytetty villieläin ei välttämättä sopeudu enää luontoon. Hyväksyn siis sen että eläimet pelastetaan huonoista oloista eläintarhaan ja hyväksyn myös sen että Korkeasaaressa autetaan loukkaantuneita hylkeitä, mutta sitä en hyväksy jos eläimiä kuljetetaan viidakosta eläintarhasta toiseen huvin vuoksi. On myös kohteita joihin en matkustaisi periaatteen vuoksi, en esimerkiksi hyväksy sitä että Dubai on rakennettu halpaa orjatyövoimaa hyväksikäyttäen, koska se ei ole oikein. Myös ihmisten kohtelu siellä on keskiaikaista, lue vaikka tämä. Olen nähnyt dokumentin jossa orjatyöläiset asuivat monta ihmistä ikkunattomassa, yksiötä pienemmässä asunnossa raataen vuorokauden ympäri, en hyväksy sitä. En myöskään hyväksy naisten väärinkohtelua ja alistamista, jonka takia en joihinkin maihin lähtisi. Nämä ovat valintoja ja jokainen saa itse tehdä omat valintansa, että mitä hyväksyy ja mitä ei halua hyväksyä/tukea. Tasa-arvo on minulle todella tärkeä asia. Ole itse se muutos jonka haluaisit nähdä maailmalla. Ensimmäinen kuva otettu Pohjois-Italiassa Etelä-Tirolissa. Täällä lisää vinkkejä vastuulliseen matkailuun.

Jos kiinnostaa niin katso myös
Flying clean kampanja. Ilmastokestävää matkailua.  Päästölaskuri.  Reilun matkailun yhdistys. Suomen luomumatkailuyhdistys.  International ecotourism society.

Ps. kurkkaa ja inspiroidu, blogistani löytyy nyt myös ekomatkavinkit osio.Kannattaa katsoa tämä todella upea video mereltä, toivon että kaikki meret säilyisivät puhtaina: