perjantai 16. tammikuuta 2015

Thought of the day about empathy


Kuvan sanonta. Ei ole tarkoitus olla kaikkea, vaan tehdä paras siitä mitä jo on. Koskee aika montaakin asiaa, kaikkea ei tarvitse olla. Tämän ei ole tarkoitus olla saarnaamispostaus, vaan sellaista yleistä pohdintaa vaan. Ennen kuin ryhdyt arvostelemaan jota kuta, kulje ensin kilometri hänen kengissään. Sitten kun ryhdyt arvostelemaan häntä, oletkin jo kilometrin päässä ja sinulla on hänen kenkänsä ja vasta silloin voit tietää miltä hänestä tuntuu että onko hänen elämänsä ollut helppoa vai ei, tai millaista. Hyviä sanontoja jotka koskee myös sitä osaako ihminen olla myötätuntoinen toista kohtaan vaiko ei, koskaan ei voi tietää toisten ihmisten elämänkokemuksista tai muusta sellaisesta kaikkea. Ihmisiä ja kokemuksia on paljon erilaisia eikä kenelläkään ole sen helpompaa. Aika moni osaa kyllä olla empaattinen, mutta on myös ihmisiä jotka eivät osaa eivätkä halua olla myötätuntoisia toisia kohtaan. 

Empatialle on useita eri määritelmiä, kaikki liittyen siihen että välittääkö toisista ihmisistä, välittääkö siitä mitä toiset ihmiset ajattelevat tai tuntevat, eikä tee tahallisesti päinvastoin. Tarkoittaa usein myös sitä että pystyykö samaistumaan toisen tunteeseen, jos on kokenut jonkun saman asian tai ollut samassa tilanteessa. Empaattinen ihminen ei pyri ylentämään eikä alentamaan itseään suhteessa toiseen, vaan on lähtökohtaisesti samanarvoinen ja samalla tasolla muiden kanssa. On tasavertainen ja pystyy samaistumaan myös muiden tunteisiin. Mielestäni tämä tarkoittaa myös sitä, ettei empaattinen ihminen koe mikäänlaista tarvetta kilpailla toisten kanssa minkään asian suhteen ollakseen jotenkin "parempi". Urheilu on erikseen mutta vaikkapa elämänvalinnoista tai kokemuksista ei voi kilpailla, vaan tulee elää niin että on omaan elämäänsä tyytyväinen eikä vertaa kaikkea muihin, empaattinen ihminen ymmärtää heti mitä tarkoitan. Minulle empatia tarkoittaa myös harmoniaa/tasapainoa elämässä ja yhteisymmärrystä.  Nämä ovat hyviä ajatuksia ja siksi niistä kirjoitin ja toivon että tämä kirjoitus herättää ajatuksia. Olen myös oppinut paljon empatiaan liittyvistä asioista matkaillessa.

Good thoughts about empathy. Meaning about many things. Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes and after that you will know if her/his life was easy or if it's not. That way, when you criticize them you are a mile away from them and have their shoes. I think the real meaning is to have empathy or if the person has no empathy at all. Many people know this meaning but I can't say everybody know it very well. Empathy is such as caring for other people, experiencing emotions that match another person's emotions and making less distinct the differences between the self and the other. Personally empathy means to me balance and understanding each other, not as trying to be better than others, having competition is not balance and I don't mean sport it's different thing. I've learned many new things about empathy while traveling around.

2 kommenttia:

  1. Ihana teksti ja hyviä ajatuksia. Empatia on mun silmissä syvää ymmärtäväisyyttä toisia kohtaan. Kaikkeen löytyy syy. Jos en aina hoksaa joidenkin tapaa toimia ja mikäli henkilö on kuitenki jollain tavalla mun elämässä niin mä pyrin aina miettimään mistä ne juontaa juurensa. Teen sen mielessäni ilman suurempaa numeroa ja saan mielenrauhan.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kommentti ja hyvät pointit myös. Minäkin olen sitä mieltä että yleensä kaikkeen löytyy jokin syy, oli se sitten ihan mikä tahansa.
    Se on vaan harmi että on myös sellaisia jotka eivät kykene koskaan minkäänlaiseen empatiaan eivätkä edes halua ymmärtää toisia ihmisiä missään tilanteessa eikä tapauksessa :/ siis etteivät osaa samaistua mihinkään mitä toiset tuntevat ja ovat aina silti valittamassa muille omista ongelmistaan, mutta silloin on vain parempi unohtaa. Itse en myöskään ymmärrä sellaista ihmisten (yleensä etenkin naisten) välistä kovaa kilpailua, terveellä itsetunnolla ei tarvitse kilpailla mistään asioista ja voi olla iloinen siitä mitä on eikä vertailla omaa elämäänsä toisten elämään. Minä olen etenkin viime aikoina saanut kuulla haukkumisia elämäntyylistäni, eivät kaikki hyväksy sitä että minua kiinnostaa matkustelu näin paljon. En minä silti ole alentanut toisia sen takia jos he eivät matkustele, enkä mitenkään ylennä itseäni näillä matkoilla vaan kerron reilusti myös eopäonnistuneet reissut

    VastaaPoista