perjantai 17. toukokuuta 2019

Miten matkustaa vihreämmin vinkkejä

kuva.

Eko+matkavinkkejä koska aihe on tärkeä ja myös erittäin ajankohtainen nyt. 1. Mieti tarvitseko autoa, jos lennät jatkuvasti ja et tarvitse autoa esim. työn kannalta mieti olisitko valmis luopumaan siitä tai vähentämään autoilua. Mieti oikeasti kävisikö muu vaihtoehto tai vaikka sähköauto. Autoiluun tuskin kannattaa ostaa halvinta, vaan esim. sähköauto. Uudet autot ovat myös turvallisempiakin yleensä tutkitusti. Haluaisin että tulevaisuudessa ilma pysyisi raikkaana, eikä pakokaasujen katkuisena sumuilmana joka on jo yleistä monessa kohteessa. Ilmastonmuutoksen saasteiden takia myös eläinlajeja ja lintulajeja saattaa kadota. Olen jo nyt nähnyt ulkona pikkulintuja jotka kerjäävät eivätkä meinaa löytää luonnosta ruokaa. 2. Jos pystyt lentämään, pystytkö myös maksamaan ilmastomaksun tai harkitsemaan muita vaihtoehtoja kuten lautat ja junat. Blogini juttu lauttamatkoista vinkkeineen. Nyt on alettu lisätä Suomestakin reittejä lautoilla pääsee mm. Riikaan, Venäjälle sekä Saksaan finnlinesilla. Riikaan pääsee Suomesta kesällä Siljalla mutta myös Ruotsin kautta pääsee. Kun Tallinnatunneli valmistuu, helpottuu myös pidemmälle pääsy sitäkin kautta. Hyvää kannattaa odottaa.

Ja junamatkavinkit. Hyvä junamatkavinkki olisi vaikka Barcelonasta Ranskaan noin kolmessa tunnissa, tai Saksan baijerista Italiaan alppien ohi. Myös Saksan Rosenheimista on junareitti Pohjois-Italiaan. Saksasta pääsee myös Ranskan puolelle kuten myös Belgiasta. Lautat kuluttaa vähemmän kuin risteilyt palveluineen ja junat kaikkein vähiten, samalla pääsee näkemään useita kohteita. Olen nähnyt junan ikkunoista todella upeita maisemia kuten alpit, maaseutua, laaksoja, jokia, palmurantoja, merta, kaupunkeja ja kyliä. Jos haluat kiertomatkalle niin esim. Kreikasta Turkki on lauttamatkan päässä, Albanian Sarandasta Korfuun lautalla, Italian satamakaupungeista Civitavecchia ja Genovasta pääsee lautoilla Espanjaan, Italian saarille ja Pohjois-Afrikkaan. Junilla kannattaa mennä ennen elokuuta Euroopassa, sillä elokuu on ruuhkaisin lomakuukausi. Olen maininnut pari hyvää kuten Baijeri-Verona junareitti ja Barcelona-Ranska. Valitettavasti junamatkat on kalliita, mutta kannattaa säästää tai mennä interrailille. Junat Ranskassa ja Espanjassa oli kalliita. Italiassa voi olla yhä edullisia junia ainakin etelässä ja lähikohteissa maan sisällä paikallisjunat. Myös Suomeen tulisi lisätä uusia lauttareittejä. jottei lentäminen olisi vain se ainoa vaihtoehto nopeasti matkustaville. Vieressä olisi useita eri kohteita joihin voisi lauttareittejä lisätä ja uskon että moni lähtisi. Aion tehdä pian myös jutun johon kokoan lähimatkavinkkejä.

3. Millaisia unelmakohteita sinulla on, pystytkö harkitsemaan lähikohteita tai luopumaan osasta kaukomatkahaaveista. Mitä jos valitset ne pakko nähdä -kohteet ilman satojen kohteiden uutta listaa, tee vaikka top10 listaus top100 sijaan aloita siitä. Tai jos on pakko päästä kaukokohteeseen mitä jos unohtaisit Euroopan pikapyrähdysmatkat hetkeksi, tai päinvastoin. Ja vaikka kävisit kaikissa, tuskin kaikista saa suosikkeja kuitenkaan osa voi olla jopa rahan hukkaa. Minullakin on kohteita joissa käymisella ei olisi ollut niin väliä, joten aion itsekin harkita tarkasti missä jatkossa käyn. Minä tykkään edullisista kohteista. Jos lentää kohteen kannattaa sitten olla todella hyvä, mielenkiintoinen ja mieleinen. Suomessa minua kiinnostavia kohteita olisi mm. poropuisto Lapissa, jossa voisin ehkä joskus kuvitella käyväni junalla. Lue matkakokemuksia blogeista, youtubesta ja keskusteluista, päätä sitten missä juuri sinä haluat käydä ja valikoi kohteet tarkoin. Myös vaaralliset kohteet voi jättää käymättä ja voisin kuvitella jättäväni itse käymättä kohteet joissa on paljon vatsatauteja/epähygienistä. Jos saa harvoin lomaa ei kannata tuhlata lomapäiviä lentämällä kohteeseen joka ei ole mieleinen tai jossa sairastuu heti ekana päivänä. Samalla säästät luontoa ja omia hermojasi ja terveyttä. Muuten tykkäisin kyllä matkustella koko ajan..

4. Slow travel ilmiö josta aiemminkin kirjoitin. Monella lienee olevan yks tai muutama suosikkikohde, valikoi sieltä vaikka lomatalo koko kesän (tai joulun) ajaksi ja vietä pitkä loma suosikkikohteessasi ilman jatkuvaa lentämistä tai autoilua paikasta toiseen. Samalla kertaa voi paremmin rentoutua ja nähdä lähikohteita vaikka junilla/lautoilla. Ekologisessa matkailussa vähemmän on enemmän ja yhdestä kohteesta löydetään nähtävää. Olen kokeillut slow travel ilmiötä Italiassa ja Ranskassa ja tykkäsin kovasti ne on olleet yksiä parhaista kesistäni. Naapuri tai tuttu joka viettää koko kesän vain kotona tai junailee/pyöräilee on nykyään ekologisin matkailija luonnon kannalta. Kaikesta ei tarvitse luopua mutta valistunut matkailija ottaa nyt oppia ekologisista matkailumuodoista, jos ei muuta niin kokeile ekohotelli. Mitä minä aion tehdä? aion yhä matkailla junilla niin paljon kun vain pystyn ja myös lautoilla lentojen sijasta, aion miettiä tarkkaan missä aion käydä ja minkälaisella kulkuvälineellä. Suosittelen interrail tyylistä matkailua. Top listoihin liittyen olen jo pystynyt karsimaan kohteita joissa en käy ja miettinyt kohteita joissa voisin käydä. Listani on lyhentynyt aika paljonkin. Otan huomioon nyt myös kohteiden ilmansaasteet ja ruuan hygieenisyyden koska näillä asioilla on minuun vaikutus. Vietin koko kesän Välimeren maissa junilla ja busseilla, mutta viime talvelta vähensin runsaasti matkailua. Olen miettinyt myös majoituksia missä on kulutusta ja olen valmis valitsemaan uima-altaan sijaan vain rannan kunhan ranta olisi siisti. Etelässä valitettavasti muoviroskat päätyy usein mereen eikä kaatikselle. Siksi kannattaa yrittää pitää oma pestävä muovipullo mukana aina roskiin menevien sijasta ja oma kangaskauppakassi. Kahvin kulutusta voin hyvin vähentää kesällä ja juoda vaikka teetä. En tarvitse kesällä piristystä kahvista. Aikaisempia juttuja risteilyt ja ekologisuus. Ilmastonmuutos, matkailu ja teot +ideoita. Junamatkavinkkejä: upeat rantareitit.


How to travel more ecological way, tips: 
1. If you take flights often think if you need a car or not. If you need a car for work I can understand it but try to choose electric car, also new cars are usually more safety option to choose. I just wish air to stay clean and fresh and not full of smog and pollution in the future.  

2. When you travel try to support also other options such as ferries and rail routes. Especially Europe has multiple options for green travels: ferries example from Italy to Spain, from Saranda to Corfu, Greek islands ferries or other type of journeys. Train traveling is one of the most green choice to choose. Rail routes example from Barcelona to France, or Munich to North Italy (or from Rosenheim to Italy). I've seen very beautiful landscapes on my rail routes such as green countryside, cities, villages, valleys, moorlands, seaside villages, beaches, forests, Alps. Travel before August because August is the high season and also trains could become full of passengers. Train traveling is unfortunately not anymore so cheap in Europe but save and travel or go to interrail.

3. Think what kind of travel dreams you got. If you have a big list like 100 top places to visit think if you could make it a shorter list example top10 to see. If you take flight the destination should be worth visiting and nice destination for you. 

4. Try Slow travel. It mean you could stay in one place example the whole summer without taking flights all the time. But you could still travel in one destination by going to island hop by ferries or rail. Nowadays the green traveler is a traveler who spend the holiday at home or traveling by train/bike or just by staying in 1 destination long time. Sometime less is more. Nowadays travelers should try to find also green ways of traveling abroad. What will I do? I will think very much where I will visit next, what kind of transport. I will travel by trains as much as possible and also by ferries. I spent last summer in Spain and France traveling by train, ferry and buses but did less traveling in winter. 


kuva.

Joskus hieno maisema voi löytyä myös nurkan takaa kuten tälläinen kukkamaisema. Alempi kuva Hollannista. 
Beautiful spring season, these photos found from pixabay.


kuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.