sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Suosikkini Italiassa kooste kohteista


Tässä tulee suosikkini Italiassa etelästä pohjoiseen: Sisilia. Sisilia oli eka lentomatkakohteeni ja muistan kuinka lentokoneesta näin huikeaa rannikkoa ja tulivuoren. Sitten olinkin paikan päällä ihmettelemässä ja tutustumassa kohteisiin silloin oli niin kaunis kevät. Sisilia on kiehtova, se ei ole kohde johon kyllästyisi. Sisiliasta muistuu mieleeni myös upeat keväät tuoksuvilla kukka (ja sitrus)puilla ja hyvä ruoka sekä edulliset kahvilat. Melkein joka loman lopuksi on tuntunut siltä että jotain jäi kesken, sillä kesää Sisiliassa voisi jatkaa ja jatkaa. Lomat ei ole olleet täysin täydellisiä mutta yhtään matkaa Sisiliaan en ole katunut se on lämmin, elämäniloinen kohde yleensä. Lisäksi jos on tarkkana Sisiliassa voi nähdä monenlaista paljon muutakin, sellaista mitä elokuvissa ja kirjoissa. Toinen suosikkini on myös Sardinia, joka on vähän kuin Sisilian rauhallisempi pikkusisko. Sardiniassa on myös erittäin upeat merimaisemat, paljon luontoa, rantakohteita sekä tyhjiä että resorteilla. Jokin Sardiniassa on espanjalaismaista, ehkäpä katalaanivaikutus Algherossa. Sardinia ei ole ihan sitä perinteisintä Italiaa, vaikka kyllä sieltä pitsaakin saa. Olen kokenut Sardinian rauhalliseksi joskus jopa hiljaiseksi kohteeksi. Meri on yksi Euroopan kauneimmista, usean kohteen pohjalta voin niin nyt todeta. Vietin heinäkuun 2016 Pohjois-Sardiniassa. Näiden lisäksi on myös muita suosikkeja, Laziota olen kierrellyt. Ensin tykästyin Roomaan, sitten aloin kaivata merelle josta löytyi suosikki Civitavecchia. Roomassa pidin erityisesti kattoterasseista ja appelsiinipuista katujen varsilla nähtävyyksien ja myyntikojujen lisäksi. Civitavecchian satamakaupungista pääsee lautalla mm. Espanjaan, Sardiniaan ja junilla Roomaan noin puolessatunnissa. Sanoisinkin että Civitavecchian sijainti tukikohtana on erinomainen kiertomatkailijoille. Samalla voi käydä Roomassa (tai Campaniassa tai Toskanassa) junilla ja mennä lautalla muuallekin.

Yhtenä maaliskuuna sää oli syksymäisen viileä Roomassa, joten etelämmästä löytyi lisää suosikkeja Formia ja Terracina. Kohteissa lähellä Campaniaa oli jo aurinkoinen noin +17C sää maaliskuussa siitä olin iloinen. Molemmissa kohteissa on historiaa ja upeita rantamaisemia, ne olivat oikeita löytöjä sillä tavoin junaillessa. Aurinko paistoi ja kissat laukkasivat kujilla. Terracinassa on antiikin kreikkalainen temppeli vuoren päällä ja pitkä rantakatu. Junalla ei pääse ilmeisesti terracinaan, mutta juna Roomasta kulkee nimellä Formia-Gaeta. Formiasta ja Terracinasta pääsee myös lautalla Ponzan saarelle. Pohjoisemmasta suosikkini löytyvät Venetosta: pidin kovasti Venetsiasta, joka on legendaarinen nähtävyyksineen. Venetsiassa oli myös kivoja koiria, koruja ja näytti olevan myös sushiravintola. Toinen suosikkini on Verona, Romeon&Julian, puistojen ja yleensä kukkien täyteinen kaupunki joka on erittäin hieno keväällä. Olen käynyt Veronassa vuosina 2013, 2017 ja 2018. Tosin pohjoisen hintatasoa on nostettu, joten budjettimatkailijoille suosittelen vain etelä-Italiaa. Jos Italia mietityttää, kannattaa valita erityisesti etelä siellä on paremmat rannatkin ja edullisemmat ruuat. Ellei halua valtavia ostosmahdollisuuksia ja uutudenkiiltäviä taloja, niitä löytää paremmin pohjoisesta. Etelä-Italia on ollut osa suur Kreikkaa, joten siellä näkee pieniä taloja ja hyviä rantakohteita se on erittäin aitoa ja charmikasta. Säästä: talvisin Italiassa voi olla suuriakin sadekuuroja, talvi on etelässä syksymäinen. Kevät alkaa ainakin Sisiliassa yleensä jo helmikuussa on lämmin ja aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Lumi on myös tuttu juttu Italiassa, sillä etnan rinteillä ja Alpeilla on lunta. Pohjois-Italiassa moni kaupunki muistuttaa arkkitehtuurilta hieman Itävaltaa tai Saksaa ja pilvisiä päiviä on välillä ja etelää useammin, joskus talvisin voi olla luntakin. Kuitenkin jo huhtikuussa on lämmintä yleensä myös pohjoisemmassa. Ilmanlaadun olen itse kokenut melko puhtaaksi ainakin pikkukaupungeissa ja saarilla. Astmaatikoille suosittelen kuitenkin kohteiksi pikkukyliä ja vihreitä Italian seutuja suurkaupunkien sijasta ihan yleisestikin koko Euroopassa. Caprilla olen myös käynyt katamaraanilla, mutta kohde jäi minulle jotenkin etäiseksi vaikka onkin kaunis kohde. Aikaisempia Italiajuttuja: Taorminan kuvia. Roadtrip Ligurian maisemia ja loma-asunto sivuvinkki. Erään koiran tarina. Syitä miksi auringolta kannattaa suojautua. Kaunein aika vuodesta kukat kukkii +temppelilaakso Sisiliassa. Suosikkimatkakohteeni.

My favourites in Italy:
 Sicily, it was my first flight destination. I can still remember how I first saw a beautiful coastline and thinking how beautiful it can be. Then I saw volcano etna and then I was there wondering and wandering around Sicily's coast. To me Sicily is intriguing, it's not possible to get bored of Sicily there is so many historical attractions to see, beaches, amazing landscapes and all. And don't forget the good cafes, best food, flower trees around etc. And my second island favourite in Italy is Sardinia, it's like Sicily's little sister a beautiful island also. Sardinia has a less population but beautiful green landscapes, peaceful atmosphere, amazing sea views, tourist resorts and almost empty places to see also. Sometime I got a Spanish feeling there, maybe it is the Catalan culture in Alghero. I've visited Rome and Lazio coast by train. One time the weather was almost cold and rainy in Rome in winter, then I took train to Civitavecchia and liked. Then I found sunny coast in Terracina and Formia one March. Terracina is a popular beach destination, but there is also ancient Roman hill town to see and old Greek temple. To me it's interesting and also I liked the beach street. The weather was sunny and warm already in March. Formia has a harbour and possible to visit example Ponza island. Southern Italy is also a chance for budget travelers, it's cheaper than Northern Italy. In North Italy I like mostly Veneto zones legendary Venice is a worth visiting and beautiful gardens in Verona spring. Both destinations has a lot of historical attractions. About the weather: usually Southern Italy example in Sicily spring starts early already in February or March could be sunny and warm. Northern Italy in April and March has sunny days but could be rain.


Sunset and Ionian sea in Sicily

Sicily




North Sardinia







Terracina street view

Terracina hillside

Formia

Civitavecchia
Venice


Canal Grande


Pikkupuistossa Veronan keskustassa kasvaa joka vuosi kukkia kuten yksi kevät valkopinkkejä ruusuja. Kaipailen tätä puistoa aina välillä, mitä kylmempi sen useammin mietin kesää. Kukkapuut myös samassa puistossa. Lisää kuvia näet jutussa pieni Italian matkasanakirja.

Flowers in Verona



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.