tiistai 23. lokakuuta 2018

Ilmastonmuutos, matkailu ja teot +ideoita


Kuva.

Aika pohtia ilmastonmuutosta, matkailua ja tekoja. Myös ideoita. Moni on varmaan huomannut ettei lokakuussa enää kuuluisi olla +17C kesälämpötiloja pohjoisessa. Olen muistellut sitä kun lapsena saattoi olla jo lunta kouluun mennessä lokakuussa, enää ei. Mielestäni ilmasto on aivan viime vuosina muuttunut todella paljon, lämpimäksi ja sateiseksi. Mitä siitä seuraa jos ilmasto lämpenee niin kovasti jatkossakin. Näin myös somessa videon jossa uitiin etelä-Italiassa, yleensä lokakuun alussa loppuvat uimakelit Italiassa mutta nyt ilmasto on niin lämmin että uiminen on ollut mahdollista pitkään. Lämpenemisellä on monia muitakin seurauksia, kuten ikuiselta tuntuvat sateet ja harmaa pilvinen sää. Myös muita vaikutuksia kuten luonnon kuivuminen, joka näkyy jo erittäin hyvin etelä-Espanjassa joka aavikoituu vuosikymmenten kuluessa. Myös monenlaiset savusumut sun muut tulevat lisääntymään, ilmaston kaasut eivät haihdu ne vain leviävät. Koin loppukesästä sen että Saksassakin jossa oli ennen hyvä ilmanlaatu se on muuttumassa. Mitä ihmiset voivat tehdä? ensisijaisesti suuria tekoja pystyvät tekemään päättäjät, kansa sen jälkeen. Kansan täytyisi vain maltillisesti odottaa että päättäjät maailmalla heräävät ja itse voi tehdä pieniä tekoja. Kierrätä, se ei mene hukkaan. Ethän heitä ylimääräistä tavaraa roskiin, toisen roska voi olla toisen aarre. Ylimääräiset ruuat joista et pidä? ehkä hyväntekeväisyys tai naapuri ottaisi ne, älä heitä pois. Mielestäni monen muovipurkin voisi korvata jollain biohajoavalla purkilla, muovi ei ole enää pakollinen muoto se tulisi huomioida tuotannossa. Jos käyt kohteissa joissa vesi on likaista hanki vedensuodatin tai vedenpuhdistustabletit mukaan. Monissa maissa ei kierrätetä pulloja vieläkään. Rappukäytävien valot voisivat olla automaattisesti sammuvia, niitä ei tarvita päälle 24h mutta usein ne ovat yhä Suomessa öisin päällä. Roskapussit voisivat olla biohajoavia tuotteita ja kaupat voisivat myydä ensisijaisesti (pestäviä ja kestäviä) kangaskasseja. Jos kangaskassin saisi eurolla ja muovipussin 3e, moni ostaisi kangaskassin. Tuulivoimaa tulisi lisätä. Lentämisen hintaa voisi korottaa ilmastomaksuilla, jos ne tulisivat pakollisiksi ja biopolttoaine voitaisiin kehittää. Nyt ilmastomaksu on vapaaehtoinen. Jos on varaa matkustaa, täytyy olla varaa myös ajatella tulevaisuuden ilmastoa ja sen seurauksia maksamalla jonkinlaisia ilmastomaksuja. Matkustaminen on ok,  kun ajattelee miten.

kuva.
Jotkut poliitikot lentävät toki yksityiskoneilla, mutta se ei ole asia johon yksittäiset matkailijat voisivat vaikuttaa, sen sijaan pystyy vaikuttamaan omiin tekoihinsa. Pienistä teoista kasvaa suuria ajan kanssa. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa ja miettiä minkälaisen maailman haluaisi, kääntämällä selän asioille ja kieltämällä ne ei voi vaikuttaa. Olen aiemmin jo kirjoittanut mutta pyrin lentämään vähän, tosin myös pitkät bussimatkat voivat olla kuluttavia jos ei ole biopolttoainetta. Lennä mieluiten aina suoraan, näin säästät myös omia hermojasi, aikaa ja vaivaa. Jos lomasta menee yksi päivä lentokentällä se päivä menee hukkaan. Jokainen matkailija voi valita käyttääkö aikansa lentokentillä vai suorilla vai miten. Lentokentän lattialla ei ole kiva nukkua tai nuokkua kun kuuluu melua ja on kirkkaita valoja. Onko matkustelu edes sen arvoista, ehkä nuorille ensireissaajille. Atlantin yliset lennot kuluttavat enemmän kuin Euroopan sisäiset lennot, mieti löytyisikö Euroopasta uutta suosikkikohdetta kaukokohteiden sijaan. Junamatkailu (ja soutuvene) olisivat ne kaikkein ekologisimmat matkailumuodot, ehkä oma soutuvene voisikin olla kiva tai vaikka junamatka kauas tai lähelle (esim. Lapin ruskaa ihailemaan). Matkusta talvella, käytä kesä vaikka Suomen kiertelyyn junilla tai soutuveneilyyn tuossakin on yksi idea. Mitä minä aion tehdä: aion suosia junamatkailua ja kokeilla uusia kohteita junilla. Junia on aika hyviä ja kaikissa ei ole edes rappusia. Aion suosia edelleen kasvisruokaa, tosin en pelkästään koska maitotuotteita käytän kyllä. Aion jatkossa valita tarkemmin kohteet joissa käyn, haluan kohteisiin joissa olen saanut osakseni hyvää kohtelua ja kiinnitän myös huomiota rantojen tilaan. Haluatko koko ajan matkustaa mutta tunnet huonoa omaatuntoa päästöistä? keksi jokin ekologisempi matkustusmuoto: jos olet nuori lähde vaihtoon/aupairiksi vuodeksi jolloin voit olla yhdessä kohteessa kauan, lähde vapaaehtoistyöhön maailmalle vaikka eläinten/lasten pariin, hanki loma-asunto suosikkikohteestasi jossa vietät esim. koko joulun tai kesän, kokeile slow travel, katso matkavideoita netissä ja uppoudu niiden maailmaan ilman sitä että kävisit jokaisessa eri kohteessa valikoi muutama jossa haluat etenkin käydä. Valitse kohde jossa yritetään kierrättää ja jossa on yhä puhtaita rantoja Euroopasta esim. Sardiniassa on luonnonrantoja. Aikaisempia juttuja: vastuullinen matkailu Reilutblogit kampanja.  Kuukauden hyvät uutiset. Slow travel hitaampaa matkailua. Ekologiset matkavaihtoehdot.

Thoughts about climate change, traveling and also ideas. I notice the weather has totally gone upside down. In North has been +17C it's almost like a warm summer weather even now is October, winter. When I was a child I can still remember sometime was colder and snow when I walked to school in October. Climate change has changed the weather. Also it brings more grey days and more rain. When the days were sunny and snowy are nowadays rainy and cloudy mostly. I notice deserts last summer in South Spain, that is also one sign of climate change. 

What people can do? a lot of, but first politics must make big decisions and care. Don't throw stuff away, you can give those for charity. Also food you don't like you could give to charity perhaps. Many plastic bottles (also coffee bottles) could be made of bio and not just plastic. If you travel often to places where tap water is not clean buy a water filter. Flights could have obligation to pay a climate fee, which is not obligation yet. Always when you can take a direct flight it's more ecological but also you have a less stress and less waiting time. Short flights are more ecological than very long flights. And how would you feel if have to sleep on airport's floor or try sleep and awake all the time by noise and lights. I know it's the worst feeling or it could be a suitable choice for people who start traveling but not then anymore later. If you can hire/buy rowing boat or try train traveling. You never know how nice place you can find also near you there could be anything like cute village, interesting city, mountains, valleys, sea or lake. Would you like to always travel but feel a guilty of climate change? try slow traveling or example 1 year aupair/exchange program, spend the Christmas or whole summer in 1 destination. Watch travel videos and think you don't have to go everywhere just pick your favorite places you could visit. Photos from Pixabay 1. 23.

kuva.

kuva.
kuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.