sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Ekologiset matkavinkit ja vaihtoehdot


Ajattelin laittaa tänne nyt myös ekologisia matkavaihtoehtoja sun muuta. Onko mahdollista matkustaa pitkiäkin matkoja ekologisesti? onko mahdollista matkustaa maailman ympäri ekologisesti ilman lentoja? tai Euroopan ympäri? kyllä on. Luonnon arvostaminen on yhä vain tärkeämpää, koska on meneillään niin paljon kaikkea. Ilmastonmuutos, tehtaat, ylikuluttaminen, metsien kaataminen siihen malliin että suuria alueita jää ilman puita, kulkuneuvoista syntyvät päästöt jne. Tähän mennessä olen kiertänyt ekologisesti (ilman lentoja) ympäri Eurooppaa, joten se on mahdollista jos on aikaa. Se vie aikaa, mutta on sen arvoista. Tässä vinkkejä:

1. Majoitus ekohotelliin/lodgeen, jolla on merkintä ekologisuudesta. Yksi hyvä asia voi olla vaikkapa puiden istutus hotelliketjun toimesta, näin toimii AccorHotels. Toinen hyvä vaihtoehto voisi olla vaikkapa etelässä hotelli joka käyttää aurinkoenergiaa. Voit löytää ekologisia hotelleja näiltä sivuilta: Environmentally friendly hotels.  Green hotels.   Rainforest Alliance. 

2. Varaa vastuullinen turistikierros. Onko ohjelmassa tiedossa eläintarhassa käynti, vangittuina elävillä norsuilla ratsastus, mahdollisesti vangitun temppuja tekevän apinan näkeminen? se ei ole vastuullista matkailua, vaikka moni ei ehkä asiaa edes muista ajatella. Buukkaa sen sijaan jokin toinen retki, joka on parempi myös luonnon ja eläinten kannalta. Erilaisia retkiä on todella paljon valittavana, tässä ideoitani: junamatka omatoimisena tai valmismatkana (myös interrail). Junasta voit nähdä monenlaisia maisemia Euroopassakin aina Alpeista tulivuoriin, kaupunkeihin ja maaseutumaisemiin. Retki tai safari villieläimiä luonnossa näkemään esimerkiksi Afrikka, Madagascar, Sri Lanka, Antarktika, Puerto Rico, Amazonin sademetsät. Rantakohteessa melominen. Lintubongausretki omatoimisena tai valmismatkana esim. Gardalla näkee vesilintuja (Suomessa katso BirdLife). Sukellus tai snorklaus jolloin näet vedenalaisen maailman kaloineen. Hyviä sukelluskohteita riittää mutta esim. Malediivit, Australia, Sardinia, Kreikka, Malta. Veneretki merelle valaita ja/tai delfiinejä bongaamaan, onnistuu useissa eri kohteissa.

3. Matkailun päästöt. Buukkaa tai ainakin yritä buukata non stop lennot. Lennoista aiheutuu päästöjä ja paljon myös silloin kun kone lähtee lentoon ja laskeutuu. Voit myös maksaa lentomaksun mikäli lennät usein ja kauas. Esimerkiksi toiselle puolen maailmaa lentäminen on tilastoiden mukaan kuluttavampaa kuin Euroopassa lentäminen. Testaa lentojen kulutusta Choose climate sivulla. Voit myös etsiä muita vaihtoehtoja kuin lennot, sillä lähes kaikkialle maailmassa pääsee ilman lentämistäkin jos etsii tarpeeksi vaihtoehtoja ja jos on aikaa. Junamatkailu on ekologista. Voit mennä vaikkapa maailman ympäri risteilylle, jos suunnittelet maailman ympäri matkaa. Välimertakin voi kiertää risteilyillä tai lautoilla. Risteilyissä on omat etunsa kuten se että tavarat voi säilyttää hytissä, eikä tarvitse juosta laukkujensa perässä kentillä. Välimerellä menee ympäri vuoden risteilyaluksia ja lauttoja. Tosin autoilu on ekologisempaa kuin laivamatkustus, mutta laivamatkailu on ekologisempaa kuin lentäminen. Voi kokeilla junamatkat, interrail ja laivat, katso Risteilykeskus,  Cruise ja aferry. Minulla on kokemuksia Välimeren laivoista keväältä ja kesältä ja kulkivat erittäin tasaisesti ilman keinuntaa. Samalla kertaa näki useita eri maita ja kuuluisiakin nähtävyyksiä. Myös jokiristeilyillä voi kätevästi kiertää Eurooppaa. Yleensä jokiristeilyihin sisältyy myös ruuat ja Välimeren laivoihin sisältyy buffetti, tosin reittilauttoihin ei.

4. Osta paikallisia tuotteita kuten lomakohteessa kasvatettuja vihanneksia ja hedelmiä. Tämä on vähän vaikea asia, sillä niin usein marketit myyvät edullisemmin kuin paikalliset, ainakin Pohjois-Italiassa tuli huomattua. Jos kannatat ekologisuutta ja eläinten oikeuksia jätä ostamatta sellaiset tuotteet kuten turkikset ja muut eläinperäiset tuotteet. Voit toimia ekologisen matkailun eteen myös kirjoittamalla asiasta omia kokemuksiasi ja mielipiteitäsi somessa omassa profiilissasi, blogissasi tms. Ekologista matkailua on myös lähimatkailu kuten vaikkapa metsäretki, telttailu, pyöräily yms. Jos asut kasvimaan lähellä tai jos sinulla on terassi voit kasvattaa itse kesällä omat vihannekset ja marjat, samalla voit myös säästää.

5. Vesi. On useita kohteita joissa täytyy ostaa pakosti vesipullo, mutta mitä jos ottaisitkin mukaan vedenpuhdistustabletteja. Saat niitä apteekista ja varmuusvarastosta. Mihin minä suosittelisin näitä? no erityisesti kaukomaille mukaan kuten Afrikkaan, Intiaan ja etelä-Amerikkaan, mutta myös etelä-Espanjaan. Minulla on kokemusta myös siitä etten ole voinut aina juoda vesijohtovettä, esim. Kataloniassa ja Belgiassa jouduin ostamaan pullovettä koska sain vatsatauteja ja kipua vesijohtovedestä.

6. Roskaaminen ja saastuttaminen mailla ja merillä. Se juttu kun jotkut menee lomakohteeseen ja heittelee luonnonkauniin rannan täyteen ruokapakkausten roskia, tai vaikka se kun Gardalla vesilinnut noukkivat roskia. Siinä ei oikeasti ole mitään järkeä ja laiskuus on huipussaan. Aikuisilta ei vaadi kovinkaan paljoa vaivaa se että ottaa ne roskat mukaansa tai heittää viereiseen roskikseen. Ajattelen asiaa myös siltä kannalta että roskisten tyhjentäjillä on jo valmiiksi sellainen työ, ettei heille tarvitse aiheuttaa enää lisävaivaa. Viisas matkailija ajattelee mitä tekee minkälaisen luonnon ja maineen jättää, mutta ajattelematon turisti heittää roskat sinne tänne mitään mistään ajattelematta. Olisi myös hyvä jos Brasiliassa ja muualla jätevedet ei menisi suoraan mereen. Kuvassa vihreää Ligurian vuoristoseutua. Ps. olen ollut iloinen tästä uutisesta Obama perusti maailman suurimman merensuojelualueen Hawaijille. Obama on suojellut enemmän merta ja maata kuin muut presidentit! Hyvä teko josta monet johtajat ja poliitikot voisivat ottaa oppia.

Check Rainforest Alliance How to leave a lighter footprint
I've been traveling ecologically around Europe since years now and I know that it is possible also to travel ecologically far. It will take time but it is worth of time.  Choose climate and compare your flight pollution for knowing more.  It is possible also to travel ecologically By train, Cruises, ferries. It's possible to travel ecologically even around the world and around Europe by cruise, ferries or by train. I recommend at least to try. If interested check Rail Europe.   CruisesAferry.
Picture of the Liguria's countryside. It was great to hear about this: President Obama creates world's largest protected area with ocean monument expansion