torstai 14. joulukuuta 2017

Mystinen palatsi residenzschloss Dresdenissä


Mystinen palatsi residenzschloss Dresdenissä näyttää entistäkin mystisemmältä iltavalaistuksessa. Kuninkaallinen palatsi on yksi vanhimmista ja sitä on kunnostettu sodan jälkeen. 400 vuoden ajan palatsi oli kuninkaiden asumiskäytössä. Tällä hetkellä palatsi toimii museona jossa voi nähdä mm. uutta ja vanhaa kuten koru+patsashuoneita, kolikoita, turkkilaisen (teltta)huoneen, ritarihaarniskoita, maalauksia, taidekirjaston sun muuta. Liput maksavat erikseen eri huoneisiin ja sitä en ensin tiennyt mikä harmitti. Ostin 12e lipun jolla pääsi vain koruhuoneeseen josta en ollut heti varma mitä siihen kuului. Lippuun sisältyi uuden barokkihuoneen näkeminen jossa näkyi loisteliaita jalokiviä, värikkäitä smaragdeja, muutama taulu, koristeelliset huoneet ja pieniä posliinipatsaita. Historialliseen koruhuoneeseen sisältyy Euroopan suurin kokoelma aarteita ja se olikin ahdistavan loistelias ja täynnä kultaa sekä timantteja ja mittaamattoman arvokas. Linnan aarteiden sanotaaan olevan Euroopan arvokkaimpia. Huoneet tarkasti valvottu useiden työntekijöiden toimesta. Niitä museoita joissa voi melkein tuntea menneen loiston, mutta myös valvonnan. Tuli vaan mieleen etten itse haluaisi niin paljoa kimaltavaa, vaikka koruista pidänkin. Myös meripihka on ollut aikoinaan erittäin kallis ja arvostettu korumateriaali maailmalla Roomassa asti. Koruhuoneen perusti ja avasi museoksi vaaliruhtinas Augustus II the vahva. Augustus II kiersi Italiaa ja Ranskaa kahden vuoden ajan hakien ideoita palatsin sisustukseen ja patsaisiin mm. Versaillesista josta hän inspiroitui suuresti. Augustuksen äiti oli tanskalainen, isä Saksasta. Huomasinkin heti että jotkut koristeet muistuttivatkin antiikin Rooman koristeita ja valkoiset patsaat varmaan Versaillesia.

Augustus II järjesti palatsissa myös venetsialaistyylisiä naamiaistanssiaisia, jotka olivat varmasti sen ajan suuria juhlia. Augustuksella oli yli 300 lasta. Olisin halunnut mieluiten netissä mainostetun 14e lipun jolla olisi pitänyt päästä useisiin huoneisiin, mutta museossa oli eri hinnat kuin netissä. Yritin toki kaksi kertaa mennä myös muihin huoneisiin, mutta lippuni oli vain koruhuoneisiin. Kuvaaminen oli harmikseni myös kielletty. Takit ja laukutkin täytyy jättää säilytyslokeroihin, mutta mielestäni voi ihan hyvin pitää kädessä esim. puhelimen/lompakon. Säännöt tuntuivat hieman ankarilta. Palatsin arkkiteehturi on yhdistelmä neorenesanssia ja barokkia, palatsia kutsutaan myös linnaksi. Saman tyylisiä barokkitaloja on asuintaloina mm. Wienissä paljon. Palatsi on rakennettu joskus vuonna 1200. Koruhuoneita tuhoutui sodassa mutta huoneet uusittiin ja jalokivet saatiin pelastettua, ne näyttivätkin uutuudenkiiltäviltä. Vuonna 1914 palatsiin saatiin asennettua lattialämmitys ja sähköt. Palatsiin kuuluu myös sisäpiha, jossa oli viileää ilman takkia. Palatsista löytyy myös ulkoapäin nähtävää kuten leijonakoristeita ja ikivanha silta. Palatsissa näkyi myös muutama hyvin tehty taulu koruhuoneessa. Minulle olisi ollut mielenkiintoisempia muut huoneet, mutta en tiennyt että hinnat olivat eri paikanpäällä. Jos haluat nähdä palatsin suosittelen näkemään palatsin myös illan varjoissa. Palatsin luona on vanhaa arkkitehtuuria ja uudempaa näkee juna-aseman lähellä. Kiertelin myös joulumarkkinoiden lähellä mutta ne olivat suljettuina ainakin yhtenä päivänä. Saksa on täynnä joulumarkkinoita alkaen jo marraskuun alussa usein. Jos haluat kuulla millaista on myöhäisrenesanssin musiikki kuuntele bransle. Vaikka kävin vain koruhuoneessa, jälkeenpäin ajateltuna sekin kannatti sillä nyt olen käynyt ainakin yhdessä linnassa sisällä. Se on ollut yksi matkatavoitteeni: vierailla linnassa, eikä vain nähdä ohimennen. Saksasta Kölnin antiikin Rooman museo oli erityisesti käymisen arvoinen ja yksi parhaista käymistäni museoista. Kertoo paljon sen ajan keksinnöistä, joista osa on käytössä nykyäänkin: mosaiikit, juomakupit, lautaset, korut yms. Haluaisin käydä myös merimuseossa ja nähdä lisää linnoja. Vanhempia Saksanjuttujani: Würzburg ja Leipzig.

I've visited mystical Dresden Royal Palace this winter. Dresden's Royal Palace is one of the oldest in Dresden city in Germany. For almost 400 years it was the resident of the electors and kings. Architectural style is Baroque and Neo-renaissance. The building remind me little bit of some baroque buildings in Vienna. Today the palace is a museum. It's possible to see there Royal jewellery rooms (new and old), collection of drawings, Dresden armory, art, art library, Turkish chamber and more. Augustus II the Strong rebuild much of the palace in the Baroque style. Augustus II the Strong had Venetian style masquarade style dance festivals there. From 1687-1689 Augustus II toured Italy and France. Versailles impressed him deeply. I saw little details that remind me of art+statues in Rome and France. There is different tickets to different rooms I bought ticket to jewellery room. I would recommend to see the palace also in the evening lights. One of my travel dream was to visit a castle, not just passing by but also to visit inside castle. I would like to visit also other castles and sea museums. I like museums. Ancient Roman museums has been the best I've visited.Kuvaa myös linnan sisältä, osa linnasta on korjattu ja sen huomaa siitä ettei ole kulumaa. Silta näytti todella vanhalta.
Vielä päivienkin jälkeen löytyi lisää nähtävää: linnan ovessa leijonanpäät, linnan sivussa vihreä puisto, myös Zwinger ja toinen puisto.

Kuvat etenkin iltakuvat ovat huonolaatuisia josta syytän kameraani. En ole vielä ostanut uutta digijärjestelmäkameraa kun olen yrittänyt löytää tarjouksia. Olen myös miettinyt pitäisikö ostaa uusi kamera vai puhelin jolla kuvata. Kamera on minulle puhelinta tärkeämpi, koneella voi käydä netissä. Puhelimessani on paljon eri ongelmia kuten netin toimimattomuus. Olen kuitenkin aina kallistunut enemmän kameran ostoon, jos puhelin hajoaa ilman että se edes tippuisi niin ehkä kamera kannattaa. Kumpaakaan en aio ostaa samaan aikaan, koska jossain haluan kuitenkin säästää suurempaa matkaa ajatellen ja muutenkin. Ja aina kun ostan jotain normaalihintaisena ne alennetaan heti seuraavana päivänä, näin on tapahtunut todella usein..

I  haven't still bought any new camera and photo quality is what it is. I like to take better quality evening photos but later I will find a new camera. I'm already planning a new travel for the next year. How is late renaissance music? listen bransle.Ehdin napata tämän kuvan ennen kuvauskieltoa. Juomavaasi näyttää antiikin Rooman tyyliseltä siinä on eläimen pää, joten siihen on selkeästi haettu inspiraatiota Italiasta. Lautanen on koristeellinen ja myös antiikin Rooman (tai arabimaiden) tyylinen. Posliinipatsaat olivat varmaankin inspiraatiota Versaillesista. Kannattaako museossa+palatsissa käydä? palatsin sisäpihalla saa käydä ilmaiseksi mutta kaikki eri huoneissa olevat museot maksaa. Yhteislippu kannattaa ehkä ostaa tai lippu tiettyyn museoon. Zwingerin alueella voi vapaasti kävellä ja kuvata mutta museot maksaa. Kölnin antiikin Rooman museo oli erityisesti käymisen arvoinen.
Zwinger on myös aivan palatsin lähellä, mutta erikseen. Zwinger on myös barokkipalatsi. Zwinger on myös mielenkiintoinen ja rennompi nähtävyys kuin toinen palatsi. Zwingerin alueella voi kävellä tai haahuilla vapaasti kuvaten ulkona. Löytyy paljon myös mielenkiintoisia yksityiskohtia kuten ikivanhat lamput, kupoli, lampi ympärillä. Zwingerissa on ollut myös kuninkaallinen puutarha ja aiemmin joki.

Zwinger Palace has also museums.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.