torstai 22. kesäkuuta 2017

Sveitsin kokemus Baselin matka


Sveitsissä ekaa kertaa. Sveitsi on jatkuvasti ollut useissa eri uutisissa ja luokiteltu huippumaaksi, tässä tulee oma kokemus keväältä saksalaisalueelta, johon suuntasin Itävallasta junalla kesti noin 5-6 tuntia. Baselissa on ollut kirjanpainatusta ja paperintuotantoa, ennen kuin tuli apteekkituotantoa yms. Basel on aika perinteinen saksalaismainen keskiaikaisen näköinen pikkukaupunki lähellä Ranskaa ja Saksaa. Se yllätti että useassa hotellissa otetaan kallis varausmaksu jonka määrä vaihteli noin 50-250 frankia. Meinasin ensin suuttua tuosta mutta huomasin että maksut palautettiin. Luulen että kauneimmat Sveitsin maisemat löytyy italian ja ranskan kielisiltä alueilta ja ylhäältä Alpeilta. Ainakin Basel muistutti kovasti Saksaa, vaikka hintataso on kalliimpi. Tällä kertaa en ainakaan vielä nähnyt niitä alueita. Basel vaikutti perinteiseltä saksalaiskaupungilta, sekä arkkitehtuurin että muunkin osalta. Osa ruuasta tuodaan selkeästi Saksasta, vaikka hinnat ovat kalliimpia. Ruokavalikoimat ovat hyvät kaupoissa, mutta kalliit. Jos vertaisin johonkin kohteeseen tätä kaupunkia niin arkkitehtuurin+katujen yms. osalta muistutti hieman Belgiaa ja Itävaltaa, muuten Saksaa.

Hintataso on kallis ja ruokakaupoissa on Suomen hintataso ja myös kalliimpaa, esim. Coop kaupassa Barilla pastapaketti 4e, hedelmät 0,50-1e/kpl, sämpylät 1e kpl. Tosin tarjouksia oli illalla. Halpasuklaata saa 1 frankilla, mutta hylly oli usein puolityhjä koska sveitsiläiset (ja ilmeisesti minä) syövät eniten suklaata Euroopassa. Suklaahylly ei siis ollut koskaan tyhjä asiakkaista. Illalla voi olla tarjouksia, jos jotain jää niin edullisestikin voi löytää vaikka salaatin jos käy tuuri. Ravintoloissa voi joutua pulittamaan esim. aasialaisessa 20e tai enemmän, mutta muutakin löytyy, tosin myös Mcdonaldsissa lastenateria maksaa 20e! menin äkkiä sieltä ulos. Löysin kuitenkin asemalta fish&chips annoksen joka maksoi noin 5-6e. Kaupat: Coop ruokakauppoja näkyi useita, sen lisäksi löytyy luksuskellokauppoja Rolexit sun muut. Newyorker ketjukauppa yms. Jostain syystä kiinanvaatteita näkyi 100-300e, kun samoja sai Italiasta vain 10-50e. Eli vaatteiden ostoon muut kohteet parempia, ellei newyorker kiehdo. Sveitsissä ihmiset ovat kielitaitoisia ja puhuvat sekä opiskelevat useita eri kieliä, siitä voisikin ottaa oppia muuallekin.

Mitä tehdä ja nähdä: Jokiristeilyt Rheinillä Faehri. Fitnesspark erityisellä lumihuoneella. Heuwaage fitnesspark on uudelleen suunniteltu jossa on altaita, suuri sauna-alue, suomalainen sauna ja vuoriyrtti sauna, japanilaistyylinen Asa-Hi sauna. Erikoisuutena lumihuone, jossa kävijät voivat rentoutua viileässä ilmassa. Lumihuoneessa on lunta joka tehdään uudestaan joka päivä. Mainostetaan että jopa kylmää inhoavat ihmiset voivat käydä lumihuoneessa koska kuivankylmä ilma ei tunnu -10C asteelta. Lumen ystäville voisi olla kiva kokemus, tuskin tosin mitään aitoon lumeen verrattuna. Loungebaari r-garden on Rheinin vierellä ja voisi olla siksi kokemisen arvoinen ainakin kesällä. Baselista pääsee muuten ratikalla Saksaan rajan yli ja menin, lippu maksaa noin 3-5e. Vaikka Sveitsi on rikas maa, katukuvassa se ei kyllä näkynyt mitenkään ja Basel kohteena tuntui hyvin saksalaismaiselta. Tosin erikoisuutena pistin merkille kalliit kellokaupat, jotka toimivat osa myös kahviloina. Muuta nähtävää Sveitsissä olisi Bernina Express juna, joka vie huikeiden Alppimaisemien yli korkealla. Jäätiköiltä palmuille, reitillä näkee myös Unescon kohteita ja junareissu on elämys. Italian päässä on ilmeisesti korkeimmat Alpit ja osa Pohjois-Italian viereisistä pikkukohteista kuuluukin Sveitsille, raja on aivan lähellä Sveitsiä. Jäi kiehtomaan ranskalainen osa Sveitsiä, mutta kovaa intoa paluuseen muuten ei jäänyt. Budjettikohde tämä ei ole ja sadan euron hotellit ovat enemmän kuin normaalia tässä maassa. Sveitsissä on muuten avattu nyt myös uusi junareitti tunneleiden kautta Zurichista Milanoon kestää ilmeisesti jotain 3 tuntia. Bernina Expressin reitti sopii loistavasti valokuvaajillekin. Vesiputouksia voi nähdä esimerkiksi Lauterbrunnenissa. Oletko käynyt Sveitsissä mitä kohdetta suosittelet?

I've visited Basel, Switzerland in spring. The city remind me a lot of Germany and Austria. Location is good near Germany and France, so you can visit also these countries. High deposit system was a surprise to me at the hotels. Food markets and restaurants are expensive as expected but sometime in the evening there was good offers. Good plus is that you can visit multiple countries near by if you got time.

What to do in Switzerland:
Fitnesspark with unique snow room, has basical saunas but also mountain herb sauna, Japanese style sauna, swimming pools, jacuzzi and the unique snow room. Cool down in a winter landscape surrounded by cliffs and powdery snow that is freshly made every day. 
Trip across the Rhine by Faehri

Go to Bernina Express train through high panoramic route. Cross the Alps to see glaciers and palms.  See Waterfalls. If you got time you can travel also to France, Germany and to Italy from Switzerland by train.
Paikallinen koulu, voisi tämän kunnostaakin


Onko tämä nyt sitten lohikäärme, kukko, sitä kaikkea vai jotain muuta? Päätä itse. Olisi mielenkiintoista tietää mistä nämä kaikki lohikäärmekoristeet ja maalaukset ovat keskiajalla tulleet että mistä saivat inspiraatioa niihin kun tieteen näkökulmasta lohikäärmeitä ei ollut. Keski-Euroopassa on runsaasti lohikäärme legendoja ja koristeita ja näillä kulmilla se näkyy. Minulla oli muuten lapsena tapana piirtää lohikäärmeitä uskonnonvihkon takakanteen!

A Dragon. I've seen those same fountains in Switzerland but also in France.Helvetia -ketjun hotelli keskustassa. En majoittunut tähän mutta pariin muuhun kyllä. Paras hotelli oli sellainen jossa sai ottaa juomia limua, mehua jne. mutta muut hotellit joita kokeilin olivat samaa tasoa kuin Saksassa ei mitään ihmeellistä. Tupakointi on erittäin yleistä Sveitsissä ja yhden hotellin aulassa oli lupa tupakoida. Myös juna-asemalla tupakoitiin.

Hotel Helvetia is one hotel in Basel. Didn't stay there but took pictures.

2 kommenttia:

  1. Jos vierailet Zürichissä, suosittelen sinua käymään Sphery ja kokeilemaan tätä viimeisintä kunto-innovaatiota. Hyvä bonus - saat ilmaisen harjoittelun tällä voucherilla - sphery.ch/free-sphery-training

    VastaaPoista
  2. Hei kiitos vinkistä katson sen. Olen ollut Zürichissa vaan juna-asemalla ohimennen aiemmin, mutta uskon että sekin kohde on näkemisen arvoinen

    VastaaPoista

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.