tiistai 18. huhtikuuta 2017

Mihin matkustaa Suomessa matkavinkkejä ja ajatuksia SuomestaSuomi täyttää 100 vuotta, joten sen kunniaksi matkavinkkejä Suomeen. Nyt on korkein aika kehua Suomea ja matkabloggaajana koen lähes velvollisuudekseni listata Suomenkin kohteita. En ole vielä kiertänyt runsaasti Suomea, mutta silti koen että voin koota vinkkejä ja ajatuksia ja onhan sitä sentään jossain tullut käytyä. Yökuva Helsingistä pixabaysta. Synnyinkaupunkini, jota ei tullut kovasti kuvattua, paitsi välillä kesäpuistokuvia ja talvikuvia. Täytyy muistaa ettei Helsinki rajoitu ainoastaan ydinkeskustaan, metrolla pääsee luontomaisemiin ja ulkoilualueille. Helsinki on suuri kaupunki, johon mahtuu monenlaista kulkijaa, myös mukavia, välillä jopa alueestakin riippuen. Helsinki on sekä rauhallinen että levoton. Aivan liian moni myös luulee että koko Helsinki rajoittuu vain siihen yhteen osaan:  Helsingin keskusta aseman ja kirkon kera. Minä asuin pitkään vihreällä alueella itä-Helsingissä ja aivan vieressä oli metsää ja peltoa, mutta moni ei tiedä että semmoisiakin alueita kuuluu Helsinkiin. Minulla kesti puolituntia mennä metrolla keskustaan, joskus enemmänkin. Helsingissä ehkä parasta on juuri se ettei koko Helsinki ole vain yksi suuri keskusta-alue, kuten monissa muissa kaupungeissa, vaan vihreitäkin alueita löytyy ja ilmanlaatu on niillä alueilla vielä puhdas.

Olen oppinut arvostamaan metsiä sen seurauksena kun olen viettänyt aikaa myös Euroopassa kaupungeissa, joissa ei ole ollut juurikaan puita ja olen huomannut että on paljon helpompaa hengittää kohteissa joissa on puita ja vihreää. Helsinki on myös monikulttuurinen ja sen seurauksena on myös avoinmielisyyttä enemmän kuin pienissä piireissä. Se ei ole enää suuri ongelma jos joku on muualta tullut, ei ainakaan kaikkien mielestä, usein asenne ratkaisee. Luokallani oli mm. puoliksi brasilialainen, tarhassani vähän joka puolelta tulleita. Olen iloinen siitä että kasvoin ympäristössä jossa oli melkein joka puolelta maailmaa tulleita ihmisiä. Koko Helsinki ei rajoitu keskusta/asema-alueeseen, se on vain yksi lukuisista alueista. Helsinki tarjoaa keskustan lisäksi ulkoilualueita, rantoja, venesatamia ja grillauspaikkoja on todella runsain määrin. Oikeastaan se on jo Euroopassa harvinaista että on niin paljon ulkoilualueita ja metsää pääkaupungissa. Voisin heti samantien nimetä useita kaupunkeja maailmalla, joissa ei voi saman päivän aikana lähteä yhden kaupungin sisällä vaikka veneilemään, metsään ja rannalle. Suomalaiset eivät ole vieraantuneet täysin luonnosta.

Esimerkiksi Vuosaaren Aurinkolahdessa on uutta arkkitehtuuria, rantamaisemaa ja puistoja. Eira jugendtaloineen ja puistoineen voisi olla näkemisen arvoinen ja moni muukin alue. Kaivopuisto, Pikkuhuopalahti, vihreitä alueita. Mustikkamaa on 36 hehtaarin laajuinen viheralue saarella. Mustikkamaa on suosittu ulkoilu- ja rantakohde. Kivinokassa on pieniä puutarhamökkejä ja se on kaikille avoin luontoalue, myös ranta. Kivinokassa on 300 lintulajia ja lintutorni, kuvia. Myös Vallilassa on siirtolapuutarha mökkeineen. Seurasaari ulkoilmamuseo saarella, jossa näet hyvin pohjoismaisia taloja sun muuta. Koulun kanssa kävin siellä joskus ja alue eroaa valtavasti vaikka keskustasta. Ne vihreät alueet pitää vain osata löytää ja niitä on paljon. Huonoa Helsingissä on mielestäni kiireinen tunnelma, tosin useat muutkin kaupungit maailmalla ovat kiireisiä esim. Berliini ja Lontoon metro.  Tekemistä: Strömma risteilyt esim. kanaaliristeily tai lounasristeily. Historiallinen ja kesäisin vihreä Suomenlinna. Allas Sea poolKissakahvila Helkatti.  Kumpulan kasvitieteellinen puutarha. Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha. Jos Suomen kohteita vertaisin muihin käymiini kohteisiin niin jonkin verran muistuttaa Saksaa, Englantia ja muita Pohjoismaita. Minun synnyinkaupunkiini tai ihmisiin joita sieltä tunnen ei ole koskaan liittynyt mitään Helsinki on erinomaisin paikka -asennetta. Aina kannattaa ensin tutustua ja vasta sitten tuomita, eikä toistepäin. Se on hyvä neuvo vähän joka asiaan. Kohteissa kannattaa kiertää useampi kuin yksi alue ennen kuin voi arvostella kohdetta. Haastan sinut joka luet tämän: Suomen 100v juhlan kunniaksi tee positiivinen juttu blogiin/muualle kohteista joista olet pitänyt Suomessa. Jutun saa linkittää kommentilla. Mistä oma sukuni tulee?  vanhempani ovat Helsingistä, mutta ukkini Oulun Pudasjärveltä, mummo Pohjois-Karjalasta. Isäni isä Savosta. Tässähän riittäisi kierrettäviä kohteita. Alempana lisää kohteita.

About Finland: many times people coming from other cities in Finland think that the whole Helsinki capital is located near the Cathedral and the station but it's just one city zone, Helsinki has many different city zones and also green nature+forests. Helsinki is full of different city zones: I was living near forest in east side of Helsinki and it took about 30min. to go to centre by metro. It was kind of funny when people thought that all Helsinki people live in the middle of the centre always, I didn't. It's possible to see a lot of forests and green parks in Helsinki city. It is good to keep green parks and trees because the air quality is then much better, this is a good thing. I've seen also grey cities without trees elsewhere and now I know it's easier to breath when the city has trees around. Abroad I've learned many things and also about nature and air quality. 

Where to visit: I would recommend summer because climate is warmer then. Visit Aurinkolahti Vuosaari, there you could see green parks and popular beaches, very different than the centre zone. Metro stop name is Vuosaari. Visit Eira it's famous city zone with very Scandinavian jugend architecture. Kaivopuisto green park is also very popular and famous and located in the centre. Strömma sightsee cruises. Allas sea pool.  Seurasaari Open-Air Museum in island. Mustikkamaa island with forest and beach but located in Helsinki. Kivinokka cottage zone seems like countryside but it is also located in Helsinki city. Suomenlinna Fortress worth to see.

Kuva.
Porojen näkeminen Lapissa. Kun miettii niin aika vähän on kuitenkin kohteita joissa nähdä poroja ja revontulia. Monelle ulkomaalaisellekin Lappi on taianomaisen uniikki kohde. Minua kiinnostaisi nähdä poroja omassa elinympäristössään. Lapland safaris.

Muuta nähtävää:  Naantali, yksi ranta ja -turistikohde. Metsien peittämät saaret merellä. Uskon että voisi löytää myös elokuussa tyhjiäkin rantoja, joka on aika harvinaista jo muualla Euroopassa. Lapsille olisi Muumimaailma. Porvoo ja Fiskars. Historiallisessa Porvoossa näet pieniä puutaloja ja kivikatuja, sellaista alkuperäisyyttä. Kävin siellä koulun kanssa ja oli mielenkiintoista kuulla kohteesta oppaan kertomana. Fiskarsin jokilaakson kylässä kävin koulun retkellä ja silloin oli erittäin aurinkoinen päivä. Mieleeni jäi talot, laakso, vihreät maisemat ja se aurinko. Fiskarsin saksia myydään maailmalla ja olenkin nähnyt niitä mm. Saksassa.

See reindeers in Lapland.  How cute are those Santa Claus pets. Unique experience. Visit in winter and see a lot of snow, or summer it's more green
 
Kuva.
Oulu, yksi pohjoisimmista suurista kaupungeista. Nähtävää: Hupisaaret puisto, Nallikari, Linnansaari, Turkansaari. Isoisäni oli kotoisin Pudasjärveltä. Oulussa on järjestetty helmikuussa myös porokarnevaalit jotka kuulostaa aika hauskalta tapahtumalta. Kalajoen hiekkasärkät, kesällä liikennoi ilmaisbussikin. Jos on aurinkoinen kesäsää kohteessa voisi viettää rantapäivän. Meriluontokeskus tarjoaa tietoa maankohoamisrannikon luonnosta, vaihtuvia näyttelyitä ja opastettuja esittelyitä. Suomi ei ole litteä, koska maa kohoaa vaikka jättivuoria ei olekkaan.  

Toki olisi varmasti lisääkin kohteita. Kaikki eivät tietenkään voi tykätä kaikista kohteista ja sen saa sanoa, mutta se on eri asia kuinka mielipiteensä esittää julkisesti. Some on julkinen kanava jossa mielipiteet jää elämään. Suomen kohteita ei kannata haukkua postausten muodossa, etenkin kun on kyse maan 100v juhlasta. Sitä paitsi Suomessa käy vielä vähän turisteja, joten matkabloggaajien kannattaa kehua Suomen kohteita. Suomi tarvitsee turismia ja positiivisuutta.  Suomessa (ja Kroatiassa) käy tilastoiden mukaan vähiten ulkomaalaisia turisteja Euroopassa, tieto Eurostat. Vanhempia juttujani: miksi käydä Helsingissä.  Aurinkolahden kesä.  Kevätkukkia Vuosaaressa.  Matkusta ja näe poroja.


Naantali, called as Finland's summer capital. Most of the islands are covered with forest and farmland, while the mainland consists chiefly of residential areas. This place has beautiful green places and a lot of trees and sea views. There is also Moominland for children. You could visit Kultaranta garden in Naantali. 

Historical Porvoo has interesting stories to tell. First inhabited with the arrival of Swedish settlers. Porvoo has also Urban National park.

Oulu is the most populous city in Northern Finland. Distance from Helsinki 606 km but there is a train connection and flights to Oulu. Kalajoki is located 132 km from Oulu city.
Hiekkasärkät in Kalajoki is a summer beach destination in Finland. 

I think Finland will need more tourists so why not to visit some destinations in Finland or choose multiple destinations. In Finland and Croatia where the lowest proportion of overnight stays by non-residents was in the capital city. I wonder why? Finland is a peaceful country with a lot of green nature but could it be because of the weather? Well at least summer is usually more sunny (no snow) but could be wind. I'm sure you could find even empty beaches, forests with fresh air and islands to visit for summer holidays.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.