sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Kooste: nähdyt Unescon maailmanperintökohteet

Historialliset matkakohteet

Arco di Costantino Rome
Minua kiinnostaa Unescon maailmanperintökohteiden näkeminen, koska pidän historiallisista nähtävyyksistä ja luontokohteista. Jos luen kirjaa jossa lukee historiasta tai vaikka luonnonilmiöistä saatan unohtua lukemaan tuntikausiksi sellaista kirjaa. Nyt ajattelin listata mitä Unescon kohteita olen jo nähnyt: Belgian ja Ranskan (kovaääniset) kellotornit, Bruggen kaupunki, Taormina, Elche Espanja, Isole eolie saaret, Rooman historiallinen keskusta, Schönbrunnin palatsi Wienissä ja muita palatseja, Wienin vanhakaupunki, Valletta Malta, Suomenlinna, Visby, Dolomiitit, Kölnin Dom tuomiokirkko, Flanderin Béguinages, Tallinnan vanhakaupunki, Lontoo tower, Verona, Etna tulivuori, arabi-normanni Palermo, Sardinian nuraghit bussista nähtynä, Dubrovnik, Akropolis Ateena, Asinaran saari, Isola bella, Parc Güell ja Sagrada Familia, meri-Alpit, Lübeckin vanhakaupunki.

Suosittelisin etenkin näitä: Rooma, Akropoli, Taormina, Etna, Venetsia, Verona, Malta Valletta, Sagrada Familia, Kölnin Dom, isole eolie. Unescon listalta puuttuu vielä useita upeita historiallisia kohteita joita ei ainakaan vielä ole listattu Unescoon kuten: Terracinan raamattuakin vanhempi vanhakaupunki näyttää yhä puuttuvan listalta vaikka siellä on ikivanha roomalainen tie, roomalainen kaupunki yms. Bonifacion vanhakaupunki kalkkikivikalliolla ansaitsisi myös pääsyn listalle. Mutta listalle tulee silloin tällöin lisäyksiä ja niistä on aina välillä myös äänestys. Dresden meinasi päästä listalle, mutta laaksot eivät päässeet uuden sillan takia. Nämä kiehtoisi nähdä listalta: Amalfin rannikko, Loiren laakso, Plitvice vesiputoukset ja luonnonpuisto, Mont-Saint-Michel, Serengeti luonnonpuisto, tai Darien luonnonpuisto, Mayakaupunki ja suojeltu trooppinen metsä Calakmul Campeche Meksiko, Kookossaarten luonnonpuisto, Rapa Nui puisto, Galapagos, Iguazu, Sevilla, Amazon joki sademetsä, Wood Buffalo puisto. Kiinnostaako useat eri kohteet? kannattaa katsoa dMb matkablogi.  Tästä näet Unescon kartan kohteineen.

 I like Unesco World Heritage Sites. I've seen already these: Historic Centre of Rome, Schönbrunn Palace and Garden in Vienna, Innere Stadt Vienna Austria, Venice, Valletta Malta, Belfries of Belgium and France, Cologne Dom Cathedral, Fortress of Suomenlinna, Nuremberg Castle, Flemish Béguinages, old town of Tallin Estonia, London Tower, Verona, the Dolomites, Maritime Alps, nuraghi in Sardinia, Roman Monuments, Elche Spain, Brugge Belgium, Visby, volcano Etna, the Dolomites, island of Asinara, Taormina Sicily, Isola bella, old town of Lübeck,  Arab-Norman Palermo.

I would like to see also some of these: 
Amalfi Coast, Loire Valley Paris. Mont-Saint-Michel, Plitvice Lakes National Park, historic Cairo, Serengeti National Park, Darien National Park, Danube Delta, Ancient Maya City and Protected Tropical Forests of Calakmul Campeche Mexico, Cocos Island National Park, Rapa Nui National Park, Iguazu, Great Barrier reef, Galapagos, Amazon river rainforest, Wood Buffalo National Park.  Check Unesco's map.


Venetsia on mielenkiintoinen kanaalikaupunki, Venetsian matkajutut.

Venice



Acropolis



Valletta on täynnä historiaa ja historiallisia nähtävyyksiä. Vaikka minulle tulikin ko.saarella liian kuuma, niin arvostan silti suuresti nähtävyyksiä ja säilynyttä historiaa. Näin ikivanhojen palatsien pihoja ja vaikka mitä, myös laivaan näkyi ne nähtävyydet. Näin myös todella erikoisen hissiviritelmän, jota en ole nähnyt muualla. Vaikka Malta on lähellä Sisiliaa, koen että Malta eroaa Sisiliasta, tai siitä osasta Messinan rannikkoa jolla olen eniten käynyt. Kevät voisi olla parasta aikaa vierailla Maltalla, jos paahtava helle uuvuttaa.

 Unique city of Valletta Malta is worth visiting the city is full of history and attractions. I guess I haven't never seen before anything like Valletta. History there must be very old and there is palaces, knight stories and much more.



 


Belgian Bruggen vanhakaupunki kuuluu myös Unescoon. Tämä kohde kannattaa nähdä illalla, jolloin kaupunki näyttää valaistunakin mielenkiintoiselta. Bruggen valoista ja kirkon torneista tuli mieleeni kauhuleffat

Brugge Belgium. I think the city looks interesting in the evening


Veronassa on historiallista nähtävää ja marmorikadut vanhassa keskustassa. Voit nähdä leijonapatsaan, Romeon&Julian "Julian" parvekkeen+talon, linnoituksen, siltoja, kaaria, Shakespearen patsaita yms. Veronassa. Shakespeare itse ei koskaan käynyt Veronassa, vaikka hän kirjoitti jopa kaksi Veronaan sijoittunutta tarinaa. Romeon ja Julian koko tarina on täysin keksittyä, vaikka veronalaiset kovasti väittävätkin sekä Romeon että Julian (ja heidän sukujensa) eläneen Veronassa. Voi olla että Shakespearea inspiroi tekemään Veronasta tarinoita britti aristokraatit, jotka kävivät ja asuivat Italiassa. Julia nimi vaikuttaa myös olevan erityisen suosittuu tytön nimi Veronassa.

Verona
There is historical sightsee. Lion statue. Famous of Romeo & Juliet's legend. You could see there Shakespeare's statues but he never really visited Verona (did he?) even he wrote 2 stories about Verona and it's people. It is written that he got his inspiration from Aristocrats who were spending time in Italy.
Julian talo

Juliet's house




Roomassa suosittelen Palatinuskukkulaa, voi ostaa myös yhteislipun jolla voi käydä Colosseumilla.

Palatine hill is interesting to see in Rome.


Kölnissä on suuri kirkko ja myös mielenkiintoisia roomalaisia nähtävyyksiä.

Cologne has interesting attractions.
Parc Güell


Dubrovnik

6 kommenttia:

  1. Oijoi, +40 asteessa Unescon kohteiden kiertoa on kokeiltu täälläkin. Olin kesällä 2015 Roomassa pahimpaan helleaikaan. Rooman historiallinen keskus kierrettiin +44 asteessa. Ei siinä ihan samalla tavalla pystynyt keskittymään nähtävyyksien katseluun... :D

    VastaaPoista
  2. Niinpä, huomasin viime kesänä että kuvaaminenkin oli jo hankalaa saunahelteessä. Välillä tuntui että on "hella" ilma! onneksi on ilmastoinnit keksitty ja jatkossa haluaisin aina lomailla ilmastoiduissa majoituksissa. Myös uima-allas olisi hyvä olla

    VastaaPoista
  3. Olen menossa Maltalle syksyllä, ja myös Dubrovnik tulee nähtyä tänä vuonna. Brugge kiinnostaisi!

    VastaaPoista
  4. Syksy on varmaan myös hyvää ja vielä lämmintä aikaa vierailla Maltalla, siellä riittää historiallista nähtävää. Bruggessa on myös nähtävää ja viikonloppumatka riittäisi sinne

    VastaaPoista
  5. Hyvä juttuaihe, Unescon maailmanperintökohteet! Pitäisi itsekin joskus listata kaikki missä on käynyt, sillä luulenpa että olen käynyt niissäkin paikoissa joita en Unesco-kohteiksi edes tiedä :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos, tee ihmeessä kooste jos haluat!
    joo näitä kohteita pitää oikein miettiä, sillä osa käydyistä kuuluu Unescoon ja osa joiden luulisi kuuluvan, eivät kuitenkaan kuulu. Oletin esim. että Terracinan vanha kaupunki kuuluisi Unescon listalle, mutta ei kuulu. Syynä taisi olla kaupungin joen roskat tai jokin muu syy, ettei päässyt vielä listalle asti. Unescon listalle tulee onneksi aina uusia kohteita ja nyt viime vuosina on tullut monta erittäin mielenkiintoista lisäystä

    VastaaPoista

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.