lauantai 13. helmikuuta 2021

Tulevaisuuden matkailun muutokset

Tulevaisuuden matkoihin tulee varmasti useitakin eri muutoksia, tässä pohdintaa siitä mitä ne voisi olla. Näin unta vähän aikaa sitten ettei mikään ollut muuttunut, mutta varmasti on. Aloitan tärkeimmästä eli terveyspalveluista ja sairaaloista. Ennen ei helposti tullut ajatelleeksi millaista on kohteen sairaanhoito. Eri kohteiden sairaanhoito ja sen taso eroaa valtavasti riippuen mihin ja minne menee, onko kohde kaupunki, turistikohde, paljon on asukkaita jne. Olen kerran käynyt silmäluomea näyttämässä Saksassa sairaalassa, sairaala oli vanha ja ahdistava paikka jossa oli yhä savupiippu, siellä piti täyttää kymmeniä papereita ensin ja käynti oli aika turha. Mielessäni sairaalat ovat moderneja pitkillä käytävillä, mutta ei kaikki ole, jotkut on nuhjuisia. On hyvä ottaa etukäteen selvää minkä tasoinen on kohteen terveyspalvelut, sairaanhoito ja sairaalat, onko hygieenista, kattaako kelakortti tai matkavakuutus palveluja vai maksaako kaikki runsaasti erikseen. Itse olen aloittanut jo, eli kun luen tietoa jostain kohteesta vilkaisen samalla minkälaisia terveyspalvelut on, ennen en muistanut katsoa edes niitä. Kaupungeissa on yleensä kattavat terveyspalvelut, mutta sekin kannattaa katsoa onko, vai sijaitseeko esim. sairaala jossain kauempana. Pienillä saarilla ei välttämättä ole mitään sairaalaa tai terveyspalveluita, sekin kannattaa ottaa huomioon matkoja miettiessä onko sairaala vasta kymmenien tai satojen kilometrien päässä. En jättäisi kokonaan käymättä saarilla, mutta hyvä on kuitenkin tietää ja ottaa selvää. Kaikki kohteet on suunniteltu niiden asukkaille, eikä näitä asioita välttämättä tule miettineeksi ennen kun on pakko. Jos asukkaita on vähän, usein silloin myös terveyspalveluita on vähän.

Terveyspalveluihin liittyen voi yrittää varautua sellaisilla omilla pienillä varotoimenpiteillä: ei kannata ottaa selfiekuvia jyrkänteellä, ei kannata hypätä uimaan mahdollisten terävien kivien sekaan ilman räpylöitä, sukeltaessa hyvä olla opastettu retki tai snorklausvälineet, hajuvettä ei kannata ikinä laittaa päivällä iholle jos menee ottamaan aurinkoa, joihinkin hämäriin kohteisiin on parempi mennä vain retken muodossa jne. Aurinkoon ei kannata nukahtaa.  Meduusoita (tai kohteissa joissa haita) pelkäävät uivat ehkä mieluiten uima-altaissa, tai rajatuilla ja valvotuilla rannoilla. Koronaan liittyen altistuminen on taattua ainakin kohteissa joissa käy miljoonia turisteja ja ahtaissa tiloissa. Matkoilla joissain kohteissa pitää osata myös varautua maanjäristyksiin, se tunne jos ei voi luottaa edes maahan jalkojensa alla. Silloin ei pitäisi mennä parvekkeelle eikä ikkunoiden reunojen luo. Pienet järistykset huomaa hyvin siitä kun laittaa täyden tai puolityhjän limupullon pöydälle, jos se alkaa keinua tai heilahdella itsestään, on pieni järistys. Matkailijat ottavat tietoisen riskin, mikään ei ole matkoilla varmaa tai tasaista. Nyt jos koska kannattaa ensin ottaa selvää. Matkavakuutukset, niitäkin on tärkeä miettiä. Ottaa selvää mitä kaikkea ne kattavat ja kuinka kauan. Peruutusehdot, moni ei ehkä muistanut niihin tutustua ja nyt on tärkeää ottaa selvää mitä käy jos varaa ja peruu matkan. Nyt olisi hyvä olla joustava peruutus vaihtoehtona. Jos saa kupongin, onko se voimassa riittävän kauan. Itse varasin ennen aina kaikki viime tipassa ja nyt olen kokenut sen hyväksi vaihtoehdoksi, niin ei jää mietittävää siitä jos tulisi peruutus kuukausia ennen matkaa. 


How future traveling will change: first of all is healthcare and its system, how does it work, is it expensive, does your insurance cover it or not, how is the hospital are those as you expect modern or not etc. It is good to check all kind of details before booking, check also how is the healthcare system and hospitals. Some little islands doesn't have any hospitals at all, it is good to check before going. And planning before going is also a good choice. I wouldn't take photo in a dangerous location, when swimming there could be shark or jellyfish, sometime it is better go to to tour than completely alone to some shady locations etc. Now more than ever it is better to read info also about healthcare abroad before going.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.