maanantai 16. marraskuuta 2020

Joulunvietto eri kohteissa aiemmin

 


Kokemuksia jouluista ulkomailla aikaisemmilta vuosilta: ne kokemukset on kaikki erilaisia. Joulu näkyi Keski-Euroopassa hyvin etenkin koristeiden muodossa valoja ja koristeita on runsaasti kaikilla keskuskaduilla ja puistoissa. Auringonvaloa riitti myös onneksi päivällä, eikä heti ollut pilkkopimeää mutta myös sadetta oli. Kaikki jouluherkut oli halpoja ja parhaimmillaan ostin eurolla konvehteja, tuttua glögiäkin myytiin. Yhden kerran kiertelin Itävaltaa juuri ennen joulua, näkyi paljon koristevaloja ja hirviötä muistuttava krampus, jolla siis pelotellaan lapsia jouluna se on siellä perinne. Sää oli syksymäinen. Krampuksen näin kadulla huitelemassa ja myös kaupan ikkunassa. Sieltä menin junalla uudestaan Saksaan jouluksi, jossa satoi jopa vähän luntakin mutta vain sellaista kevyttä puuterilunta. Kevyt puuterilumi koristi hienosti keskiaikaiset rakennukset Baijerissa, eikä ollut liian kylmä. Lumi taisi sulaa parissa päivässä. Tykkäsin koristeista ja leudosta talvisäästä. Joulumarkkinat oli muuten perinteiset, mutta sinne oli tuotu myös poneja ja musiikin tahtiin hytkyvä kameli. 

Yksi hyvä joulu oli sekin kun menin Saksasta kävellen siltaa pitkin Ranskaan, jossa oli perinteiset tunnelmalliset markkinat. Sitä ennen kävin Sveitsin joulumarkkinoilla, ne muistutti Saksan joulumarkkinoita mutta kaikki oli todella kallista. Tykkäsin siitä kun vierekkäin oli kolme maata joissa oli nopeaa käydä. Yhden joulun vietin Belgiassa flandersissa loma-asunnossa. Asuntoon kuului sisäpiha tai terassi, mutta se oli vanha ja jäinen asunto. Asunnon alkuperäisillä omistajilla oli joku hauska nimi kuten aarrearkku tai muu. Asunto oli jääkylmä aina yöllä, joten tarvitsin fleecehuovan, lämpö karkasi vanhan talon yksilasisista ikkunoista ja vain osa pattereista lämmitti. Ostin viiden euron fleecehuovan ja se oli sen joulun pelastus. Joulu kesti vain yhden päivän ja sitten oli kaikki kaupat taas auki ilman pitkiä lomia, työntekijät olivat heti takaisin työssään. Päättelin siitä asunnosta että aika monet taitaa maailmalla asua niin. Belgiassa koirilla näkyi ennen joulua punaisia loimia ja valopantoja. Myös tekojää laitettiin luistelua varten ja tekolunta, josta paikalliset olivat aivan innoissaan. Moni myös katseli lumisadetta suurelta screeniltä koko päivän, lapsille oli karuselli jossa pari vanhustakin kävi. Eka kuva Belgiasta puistosta. Yhden joulun vietin Hampurissa hotellissa, koska yhden loma-asunnon pitäjä oli mennyt vain markkinoille ja unohti vuokrauksen. Söin sitten huoneessa konvehteja ja tiramisua, jotka löysin aseman kaupasta jossa oli monipuoliset valikoimat. Huone oli pieni mutta lämmin. Se oli täysin erilainen joulu mitä olin kuvitellut, mutta onneksi asemalla kaikki oli auki. Kivoimmat joulumarkkinat olen nähnyt Saksassa keskiaikaisissa tunnelmissa ja Ranskan alsacessa. Alsacen joulumarkkinoilla kävin kävellen Saksan puolelta kun se oli niin lähellä. Aikaisempia juttuja: joulumarkkinat Ranskassa. Joulunvietto maailmalla.


Christmas abroad: I've spent many Christmas abroad, all of them were different. Germany has Christmas markets and traditional (but also new) sweets. I've seen traditional pretty Christmas market also in France and Switzerland. Austria has tradition of krampus, it is like Christmas monster. I've seen powder snow in Germany, there was less snow than in North. In Belgium there was no snow but locals had market, ice skating and screen of snowfall. 


Tanssivat joulupukit näin kerran Sveitsin baselissa juna-asemalla ennen joulua. Pukit ilmestyivät täysin yllättäen tanssimaan asemalle. Paikallisten vaatetus oli muuten aivan kuin suoraan Suomesta. Jatkoin sieltä Saksaan.

Dancing Santas suddenly pop up for dancing at the station in Switzerland, years ago.


Joulumarkkinat Alsacessa Ranskassa.


Christmas market in Alsace France years ago with beautiful lights

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.