keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Asioita joita rakastan Välimeren maissa



Asioita joita rakastan Välimeren maissa, nyt on aika muistella: hyvä tuore ruoka. Vihannestoreja ja muita sellaisia on paljon ja jotkut hedelmät maistuu paremmalta kuin karkit. Italiassa tietysti hyvä jäätelö, joissa on usein myös uusia vaihtuvia makuja eri teemojen mukaan. Yleensä ostan kookosjäätelön tai pirtelön, vaihtuvista mauista suosikkini on olleet vihreä omena ja rio jäätelö. Kreikassa tykkäsin hunajajäätelöstä. Tykkäsin kävellä paahtuvan kuumia katuja pitkin pirtelön kera. Yleensä myös hyviä kakkupaloja löytää kahviloista ja kaupoista edullisesti. Suklaa voi helposti sulaa etelässä mutta sen sijaan on yhtä hyviä jäätelöitä, tai kakkuja tai oliivikeksejä. Yhdessä vaiheessa oliivikeksit oli suosikkini. Rantakadut ja muut kadut palmuilla ne vaan on niin hienoja ettei niihin kyllästy ikinä. Suosikkikatuni ovat palmukatuja tai meripromenaadeja. Mieto lämmin tuuli, se sellainen joka puhaltaa mereltä mutta on mieto eikä jäädytä siitä minä pidän. Mieto, kevyt tuuli puhaltaa keväällä, kesällä tai syksyllä. Pidän tuulesta kunhan se ei jäädytä.  Jos rannan luona on se tuuli, ei paistu. Välimeren maiden sää on usein erinomainen keväällä ja syksyllä, ennen ja jälkeen paahtavan helteen.

Arkkitehtuuri, etenkin värikäs tai barokki/belle époque arkkitehtuuri niistä pidän. Suuret lasiset parvekkeet ovat myös hienoja silloin kun ei ole paukkupakkasia riesana. Talot uima-altailla, niistäkin pidän ja pidän niistä myös niin että ohi kävellessä voi ihailla uima-allastaloja tai taloja puutarhoilla. Mieleeni on myös kaksikerroksiset koristeelliset/värikkäät talot pihoilla tai parvekkeilla. Altaiden ei tarvitse olla omia, niitä on vain kiva katsella ohimennen kuten myös jahteja ja luksusveneitä on kiva katsella ohimennen. Kaikkea ei tarvitse omistaa, eikä kuvan nappaus maksa mitään. Pienet kujat joiden takaa löytyy vaikka huippuravintola ilman suuria mainoskylttejä tai puutarha appelsiineilla. Kukat ja luonto. Kukkia on monenlaisia ja olen nähnyt myös omakotitalon kokoisia kukkapuita Välimeren maissa. Magnoliapuut ovat aika upea näky myöskin ja muut tuoksuvat kukat kuten plumeriat ja jasmiinit. En ole aiemmin nähnyt mitään niin hienoa kasvia kuin suuret tuoksuvat magnoliapuut. Joskus tuntui siltä kuin kävelisi jossain unessa. Pidän myös siitä etten yleensä näe painajaisia matkoilla. Runsaan auringonvalon takia etelän maissa vaikka nukkuisi huonosti tuntee olonsa pirteäksi, pidän myös siitä. Olen saattanut välillä nukkua 3-5 tuntia ja silti tuntenut oloni pirteäksi, mikä ei olisi ollut muualla mahdollista. Italian saarilla pidän lähes kaikesta ja eniten merimaisemista ja yleistunnelmasta, niissä yleensä kaipailen jättimarketteja. Kun taas Keski-Euroopassa kaipailen just niitä saarten merimaisemia.. Sää on se josta pidän ehkä kaikkein eniten Välimeren maissa maisemien lisäksi. Vielä lokakuussa saattaa olla neuletakkikelit ja perhoset lennellä, muuttolinnuista osa lentää syksyllä Välimeren maihin ja osa pidemmälle.

Rumpujuhlat/rummutus karnevaalit ja muut musiikkitapahtumat. Välimeren maissa on myös muita erikoisia ja hauskoja katulaulajia ja soittajia. Italiassa karnevaalit on enemmänkin uskonnollisia festoja mutta on myös kukkajuhlat Sisilian Notossa ja muita erikoisia perinteitä. Kerran Sisiliassa parvekkeen ohi kulki aito trubaduuri joka kulki kortteleita läpi laulellen. Aina ei ole kyse rahasta, vaan moni laulaa tai viheltelee lauluja muuten vain ja sitten kiittää. Mieleeni on toki jäänyt myös kaatosateessa Italiassa laulanut laulaja. Myös linnuilla on omat "juhlat" sillä ne menevät kesäiltoina laulamaan täysillä puihin. Italiassa on usein myös musiikit täysillä vaatekaupoissa sekä kahviloissa, mikä on mielestäni kiva uusien kappaleidenkin bongaukseen. Pidän siitä että liikenne on kova, perille pääsee yleensä nopeammin ja siinä on jotain vauhdin hurmaa. Tiedän kuitenkin että se on vaarallista ja silti olen tykännyt mennä Italiassa busseilla jotka ajavat täysillä moottoriteitä ja vuoristoteitäkin. Pidän siitä kun ulkona on lämmin ja sisällä voi laittaa ilmastoinnin päälle, laitoin yleensä noin +25C en tarvitse jääkylmää ilmastointia mutta jonkunlainen on hyvä olla helteellä. Pidän myös kulttuureista joissa on vivahteita ns.vanhasta ajasta, historiallista nähtävää niiden tarinat vievät mukanaan niin että muu unohtuu. Nyt koronatilanteen takia olen valmis odottamaan, ehkä matkustelu on helpompaa vaikka talvella tai joskus toiste. Aikaisempia juttuja: mitä tämä aika on opettanut. Matkavideoita. Suosikkini Italiassa kooste.


Things I like in Mediterranean countries: fresh food. There is also good desserts, ice cream and olive cookies. Usually I've liked to walk around beach streets with milkshake, it was the best thing. I like chocolate and coconut ice creams. I've found honey ice cream in Greece. I like mild sea wind, usually weather is excellent in spring it's warm but not yet grill hot. It is the best weather for me it's perfect. I like sea promenades, beach streets and palm streets and tropical gardens. I like little alleys and orange gardens but also mountains and green valleys. Magnolia trees are my favourites, I guess I've never seen anything like those before not any similar tree. I like that usually when I'm abroad I don't see nightmares at all. And sometime (often) I don't sleep well but I need less sleep because there is strong sunshine and then I have so much more energy. I like to walk around and see different architecture, my favourites are usually pastel houses and baroque/Belle époque architecture. I like to walk and see swimming pools, I know it's not something you must own because it's free to take pictures. I felt myself so happy most of the time, now I have nostalgia of traveling. I like streets musicians and traditions. I like cultures that has something left from ancient historical times. I like fast traffic but I know very well it's also dangerous. I guess the weather is the thing (and landscapes) I like most in Mediterranean countries, because my favourite seasons are spring and summer. But now is still corona crisis going on but I'm ready to wait. 




eka kuva Sisiliasta Joonianmereltä, tämä kukkatie Veronasta. Palmukatukuva Civitavecchiasta Rooman läheltä. Tässä on muutama kohde joissa käymisestä olen iloinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.